Home > νέα > Συζήτηση στο Επιμελητήριο για συμμετοχή δραμινών επιχειρήσεων σε εκθέσεις τροφίμων στην Ευρώπη

Συζήτηση στο Επιμελητήριο για συμμετοχή δραμινών επιχειρήσεων σε εκθέσεις τροφίμων στην Ευρώπη

Στη Δράμα χθες ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης Χρ. Μέτιος

Συζήτηση στο Επιμελητήριο για

συμμετοχή  δραμινών επιχειρήσεων

σε εκθέσεις  τροφίμων στην Ευρώπη

Μέτιος: Στηρίζουμε την ανάπτυξη μιας Περιφερειακής Συνεταιριστικής Τράπεζας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε για άλλη μια φορά, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος επισκέπτεται την πόλη κάθε εβδομάδα. Στις επισκέψεις του αυτές, συναντιέται με φορείς ενώ συμμετέχει σε συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και όχι μόνο.

Χθες Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Μέτιος συναντήθηκε αρχικά με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, καθώς και με τον πρόεδρο των Οινοπαραγωγών κ. Καλατζίδη, ενώ συνοδευόταν από την εκτελεστική γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜΘ κα. Κοσμίδου. Μετά από το Επιμελητήριο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας κ. Αλεξανδρίδη, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαδικασιών της απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου και τη δημιουργία νέας Περιφερειακής Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον συγκεκριμένο τομέα, και κυρίως θέματα προώθησης των τοπικών προϊόντων. Όπως είπε ο κ. Μέτιος μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», «υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να τα διευκρινίσουμε, έστω να βρεθούν λύσεις σε κάποια προβλήματα. Θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά και θα έχουμε μια πιο ουσιαστική συνεργασία και συμμετοχή και στη συνέχεια».

Τα θέματα της συζήτησης αφορούσαν κυρίως Δραμινούς επιχειρηματίες στον τομέα των τροφίμων, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες εκθέσεις που γίνονται στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Αναφορικά με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας, ο κ. Μέτιος σημείωσε ότι «η συνένωση πηγαίνει πολύ καλά», ενώ τόνισε ότι «η Περιφέρεια στηρίζει την προσπάθεια δημιουργίας μιας Περιφερειακής Συνεταιριστικής Τράπεζας, διότι θεωρούμε ότι θα μπορέσει να βοηθήσει πραγματικά την ανάπτυξή μας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι, προθεσμίες, διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και προχωρούν ικανοποιητικά».

Metios Epimelitirio

Από την συνάντηση στο Επιμελητήριο Δράμας. Από αριστερά: η κα. Κοσμίδου, ο κ. Καλαϊτδίζης, ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Μέτιος και ο κ. Ποζατζίδης.

Ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου

Δηλώσεις έκανε επίσης ο κ. Μέτιος  στον «Π.Τ.» και για το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου. Μάλιστα, όπως είχαμε δημοσιεύσει, την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος είχε επισκεφθεί και συζήτησε με το διοικητή του Νοσοκομείου Δράμας κ. Λιάτση, ενώ ανακοίνωσε την Τρίτη, ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του ιδρύματος υγείας της πόλης μας.

«Η ενεργειακή αναβάθμιση που σχεδιάζουμε είναι ιδιαίτερα σημαντική. Θα έλεγα ότι η μελέτη, όπως εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει και δρομολογείται, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου, όσον αφορά το πρώτο σκέλος που είναι το κτιριακό – κουφώματα, δάπεδα κτλ. –έχει  προχωρήσει σημαντικά.

Στον τομέα όμως της ενίσχυσης των ηλεκτρομηχανολογικών εξοπλισμών, εκεί απαιτείται να γίνει μια νέα μελέτη, που είναι απαραίτητη. Είναι πιο ειδική επεξεργασία που πρέπει να γίνει, ώστε να ενισχυθεί αυτός ο εξοπλισμός. Δεν είναι τόσο εύκολο οι υπηρεσίες της Περιφέρειας να την εκπονήσουν και γι’ αυτό συμφωνήσαμε από τους πόρους της Περιφέρειας να εκπονηθεί από κάποιον ειδικό. Οι πόροι για τη μελέτη δεν μπορούν να είναι από τα ΠΕΠ. Εφόσον αυτή ολοκληρωθεί, θα έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για να προχωρήσουμε στην ενεργειακή αναβάθμισης. Ένας  ενδεικτικός προϋπολογισμός είναι της τάξης των 6 εκατ. ευρώ. Τόσο εκτιμάται ότι είναι οι ανάγκες του Νοσοκομείου και τα έργα που πρέπει να γίνουν».

Γεωργιάδης: Ενίσχυση των επιχειρήσεων

Επίσης, δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα, και ότι γίνεται ένας προγραμματισμός για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με τη συμμετοχή τους σε διάφορες εκθέσεις που τους ενδιαφέρουν.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «το αμέσως επόμενο διάστημα υπάρχει ένας προγραμματισμός στην Περιφέρεια ΑΜΘ και τροποποιήσεις στα κονδύλια και στα έργα τα οποία έχουν να κάνουν σ’ αυτούς τους τομείς. Το Επιμελητήριο Δράμας με συγκεκριμένη πρόταση ζητάει ενίσχυση για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων μελών μας σε συγκεκριμένες εκθέσεις στην Ευρώπη».

Αναφορά στο ζήτημα της εξωστρέφειας του Επιμελητηρίου έκανε ο κ. Γεωργιάδης, λέγοντας ότι «σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις που έχει η επιχειρηματικότητα σήμερα και γενικότερα οι ανάγκες που έχουν οι επιχειρήσεις, έρχονται και συνδυάζονται με την  υποστήριξη από τη μεριά της Περιφέρειας σ’ αυτούς τους τομείς, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις δύσκολες αυτές περιόδους.

Να πω ότι ειδικότερα για το κρασί και ειδικότερα για τα τρόφιμα και ότι έχει σχέση με την αγροτοδιατροφή, το Επιμελητήριο Δράμας δίνει μεγάλη βαρύτητα. Είναι επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες οι οποίες αγωνίζονται να σταθούν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, με τη μόνη διαφορά ότι είναι ένας στρατηγικός τομέας της Περιφέρειας αλλά και της περιοχής μας.

Από εκεί και μετά μπορώ να αναφερθώ στους στρατηγικούς κλάδους του μαρμάρου, στους στρατηγικούς κλάδους του ξύλου και να δούμε και εκεί τι δυνατότητες έχουμε για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε».