Home > Πρώτο Θέμα > Τα γεγονότα του 2022 του Νομού Δράμας σε τίτλους όπως τα κατέγραψε ο «Πρωινός Τύπος»

Τα γεγονότα του 2022 του Νομού Δράμας σε τίτλους όπως τα κατέγραψε ο «Πρωινός Τύπος»

Τα γεγονότα του 2022

του Νομού Δράμας σε τίτλους

όπως τα κατέγραψε ο «Πρωινός Τύπος»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους. Μια χρονιά κατά την οποία όλοι ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη, καθώς οι τοπικές  κοινωνίες άνοιγαν μετά από δύο χρόνια πανδημίας με καραντίνες και τα  πλέον αυστηρά υγειονομικά μέτρα προστασίας.

Την πορεία των γεγονότων σε γενικό επίπεδο άλλαξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πράγμα που οδήγησε – μεταξύ και άλλων παραγόντων βέβαια – σε μεγάλες αυξήσεις τιμών σε πολλά είδη και κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης. Οι μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τα καύσιμα, ήταν σε ημερήσια διάταξη.

Φυσικά, από την γενικότερη κατάσταση, επηρεάστηκε σημαντικά και η ζωή στη μικρή μας Δράμα, στην παραμεθόρια επαρχία της Ελλάδας, η οποία συνεχίζει τον αγώνα της για μια καλύτερη ζωή. Παρ’ όλα αυτά, η Δράμα συνεχίζει να αγκομαχά, με το να είναι η φτωχότερη πόλη της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας. Και ακόμα, τα στατικά στοιχεία πληθυσμού από την απογραφή του 2021, δείχνουν τη σημαντική μείωση του πληθυσμού της, την μείωση των γεννήσεων αλλά και την αύξηση των θανάτων.

Όπως κάθε χρόνο, ο «Π.Τ.» ετοίμασε ένα λεπτομερές κείμενο σχετικά με τα θέματα που παρουσιάστηκαν από την εφημερίδα μας και αφορούν στο Νομό Δράμας. Ευχόμαστε το 2023 να είναι έστω και ελάχιστα καλύτερο από το 2022.

Ιανουάριος 2022

– Τα θέματα που μας απασχόλησαν από το πρώτο φύλλο ακόμα του «Πρωινού Τύπου» για τις πρώτες μέρες του 2022, ήταν φυσικά η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και το έργο του ΒΑΑ, της ανάπλασης δηλαδή στην περιοχή της 19ης Μαΐου, μεταξύ δημοτικού κήπου και πάρκου Αγίας Βαρβάρας.

– Ήδη, τα έργα του ΒΑΑ ξεκινούν τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου από τις οδούς Κολοκοτρώνη, Κύπρου και Καραϊσκάκη, ενώ γίνεται λόγος πλέον και για το έργο της καθαίρεσης των κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου και του Κολυμβητηρίου.

– Όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, παρατηρούνται μεγάλες ουρές στα φαρμακεία της πόλης για rapid test, ενώ ξεκινάει και πάλι η κανονική λειτουργία του Κέντρου Υγείας Παρανεστίου, η λειτουργία του οποίου είχε υποβαθμιστεί, εξαιτίας της απόσπασης ιατρών στο Νοσοκομείο Δράμας.

– Από 1 Ιανουαρίου, ξεκινάει η θητεία του νέου αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, στη θέση του κ. Γιώργου Παπαδόπουλου. Η αλλαγή έγινε με εντολή του περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας –Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου.

– Τις ίδιες μέρες, από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνονται στατιστικά πληθυσμού. Σύμφωνα μ’ αυτά, η Π.Ε. Δράμας εμφανίζεται στο τέλος της ουράς των πέντε Π.Ε. της ΠΑΜΘ με τον χαμηλότερο πληθυσμό: 96.133 κάτοικοι, ενώ αυξάνονται οι θάνατοι και μειώνονται οι γεννήσεις.

– Στο Νοσοκομείο Δράμας γίνονται τρίμηνες ανανεώσεις των εργαζομένων στον τομέα της Καθαριότητας, οι οποίοι καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας τη μονιμοποίησή τους.

– Στις 8 Ιανουαρίου, αγρότες και κτηνοτρόφοι του Ν. Δράμας, συναντώνται με βουλευτές και αυτοδιοικητικούς, προκειμένου να συζητήσουν προβλήματα που τους απασχολούν.

– Σε συνέντευξη του στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Σκουλίδης, κάνει απολογισμό της δύσκολης χρονιάς του 2021 και τονίζει ότι τα μηνύματα για τον εμπορικό κόσμο είναι απογοητευτικά: «Δεν δηλώνουμε ευχαριστημένοι. Είναι από τις χειρότερες χρονιές, ίσως η χειρότερη».

– Στις 9 Ιανουαρίου σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χρήστος Κυριακίδης. Μια από τις πλέον πένθιμες μέρες για το Δήμο Δράμας.

– Προβληματική η κατάσταση για τους ξενοδόχους της Δράμας, καθώς η πληρότητά τους κατά την εορταστική περίοδο και με την Ονειρούπολη, είχε αγγίξει μόνο το 35%. Ζητούν κρατική παρέμβαση.

– Ερωτήματα τίθενται για τη λειτουργία των δύο πανεπιστημιακών Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα και το μέλλον τους.

– Στα μέσα Ιανουαρίου επισκέπτεται τη Δράμα ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, ο οποίος ανακοινώνει και επίσημα την ένταξη δύο μεγάλων έργων για το Δήμο Δράμας: Την Ανακατασκευή κερκίδων και νέο αθλητικό κέντρο στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας Ανάπλαση του περιφερειακού δρόμου Κορυλόβου με ποδηλατόδρομο, πεζόδρομο, διάδρομο τζόκινγκ κ.α. Συνολικός προϋπολογισμός 10 εκατ. Ευρώ.

Ανακοινώνεται επίσης και η δέσμευση χρηματοδότησης ποσού περίπου 5 εκατ. Ευρώ, για την κατασκευή νέου Γυμνασίου – Λυκείου στο Καλαμπάκι του Δήμου Δοξάτου.

– Με κοινό δελτίο Τύπου, οι Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ, τάσσονται κατά της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών στα  Νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

– Με συνεχείς και έντονες διαμαρτυρίες, ανεμβολίαστοι υγειονομικοί της Δράμας που έχουν τεθεί σε αναστολή από την εργασία τους, ζητούν να επανέλθουν.

– Λόγω του θανάτου του δημοτικού συμβούλου και αντιδημάρχου Δράμας Χρ. Κυριακίδη, νέος δημοτικός σύμβουλος ορκίζεται ο κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, ο οποίος αναλαμβάνει και νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας.

Επίσης, νέος αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δράμας αναλαμβάνει ο κ. Μιχάλης Τάσσου, που με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» τονίζει ότι, «η Ονειρούπολη χρειάζεται μια αναπτυξιακή εταιρεία για να μπορέσει να λειτουργήσει».

– Στο πλαίσιο λειτουργίας της νέας και πολλά υποσχόμενης δομής του Επιμελητηρίου Δράμας LAB-40 επισκέπτεται τη Δράμα ο τότε πρόεδρος του ΕΒΑ Αθηνών κ. Μπρατάκος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας Αναπτυξιακών Επενδύσεων κ. Λαμπρόπουλος.

– Με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας κ. Κεσκίνογλου τονίζει: «Η ακρίβεια θα μας πάρει όλα τα χρήματα που βγάλαμε από την πατάτα».

– Στις 20 Ιανουαρίου ψηφίζεται στη Βουλή τροποποίηση για τους όρους δόμησης της ανέγερσης νέου Κολυμβητηρίου στη Δράμα. Το νέο Κολυμβητήριο θα κατασκευαστεί από την εταιρεία Raycap του Δραμινού επιχειρηματία Κώστα Αποστολίδη.

– Από το Υπουργείο Υποδομών ανακοινώνονται έξι έργα 4 δισ. Ευρώ που αναβαθμίζουν το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Το συμπέρασμα είναι ότι, η Δράμα, παραμένει οριστικά πλέον εκτός της διαδρομής του ανατολικού τμήματος της Σιδηροδρομικής Εγνατίας.

– Λίγες μέρες πριν το τέλος Ιανουαρίου, η Δράμα μπαίνει στο πλαίσιο της παραγωγής χολυγουντιανών ταινιών. Όπως γίνεται γνωστό, μια ιδιαίτερα ακριβή κινηματογραφική παραγωγή με αστέρες του Χόλυγουντ, ετοιμάζονται να βρεθούν στη Δράμα για πολυήμερα γυρίσματα. Στην ταινία θα συμμετέχουν αστέρες όπως ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, ο Τζέιμι Φοξ και άλλοι. Γυρίσματα θα γίνουν στο Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας, στο Σπήλαιο Αγγίτη στην Προσοτσάνη και σε περιοχές του Φράγματος Θησαυρού στο Παρανέστι και στις όχθες του Νέστου.

– Ανακοινώνεται και επίσημα ο συνολικός προϋπολογισμός του οδικού άξονα Δράμας Αμφίπολης με 275 εκατ. Ευρώ, που αναμένεται να γίνει μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

– Ομόφωνα περνάει από τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Δράμας η πρόταση για την προσθήκη της προσωνυμίας «Γεώργιος Βιζυηνός» στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας.

Φεβρουάριος 2022

– Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αυξάνονται οι καταθέσεις Ταμιευτηρίου των Δραμινών στις Τράπεζες: Στα 1.106 εκατ. ευρώ στον Ιούνιο του 2021 και 1.065 το Δεκέμβριο του 2020. Μειώθηκαν οι λογαριασμοί Προθεσμίας: από 353 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020 σε 314 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2021.

– Περιστατικά ασθενών Covid-19 που καλούν το ΕΚΑΒ μεταφέρονται στα Νοσοκομεία Καβάλας ή Σερρών, καθώς στο Νοσοκομείο Δράμας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.

– Μια σημαντική πρωτοβουλία των δημάρχων Δράμας κ. Μαμσάκου, Παρανεστίου κ. Καγιάογλου και Ξάνθης κ. Τσέπελη για τη δρομολόγηση τουριστικού τρένου από τη Δράμα μέχρι την Ξάνθη και ενδιάμεσες στάσεις, δίνει ελπίδες. Συναντώνται με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΕΑΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμων Δράμας. Παρ’ όλα αυτά, η υπέροχη αυτή πρωτοβουλία θα συναντήσει πολλά εμπόδια και δεν θα προχωρήσει ούτε βήμα παραπάνω, τουλάχιστον εντός του 2022.

– Συγχωνεύονται οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Δράμας και Έβρου με νέο διακριτικό τίτλο Olympus Bank.

– Με συσκέψεις τους οι Αναπτυξιακές Εταιρείες Δράμας και Σερρών, ανακοινώνουν την επίσημη έναρξη της συνεργασίας τους για το έργο: «Η ανάπτυξη Ιστορικού Τουρισμού – Η Μάχη των Οχυρών».

– Επανεξετάζεται τελικά και απορρίπτεται και επίσημα από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας το έργο της κατασκευής ανισόπεδης διάβασης στην ανατολική είσοδο της πόλης της Δράμας. Ο λόγος κατασκευής της πλέον εκλείπει, καθώς ούτως ή άλλως, δεν περνάει πλέον τρένο από τη Δράμα. Στους τίτλους του «Π.Τ.» αναφέρεται ότι: «Ένα έργο με δεσμευμένο ποσό 20 εκατ. ευρώ αλλάζει ρότα!»

– Μεγάλη στιγμή για τον πολιτισμό και τα δρώμενα της περιοχής, καθώς οι «Αράπηδες» Μοναστηρακίου εντάσσονται πλέον στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

– Μια αστοχία στο βάψιμο της εστιάμαξας του Orient Express αναβάλει για μεγάλο διάστημα της μεταφορά της στο Μουσείο Τρένων της Δράμας.

– Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου βάζει πλέον σε πρώτο πλάνο, την τουριστική ανάδειξη του Οχυρού Λίσσε. Και το πετυχαίνει στη συνέχεια.

– Στις 10 Φεβρουαρίου, διεξάγεται φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας στην Καβάλα, μεταξύ των ομάδων ΑΟ Καβάλας και Δόξα Δράμας. Ο αγώνας γίνεται στη μνήμη του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού, που δολοφονήθηκε από χούλιγκανς στη Θεσσαλονίκη. Ο αγώνας έγινε με την παρουσία του πατέρα του Άλκη, Άρη Καμπανού.

– Με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα από τη ΔΑΟΚ της Π.Ε. Δράμας, γίνεται γνωστό ότι οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα.

– Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του πρώτου τμήματος του οδικού άξονα Δράμας – Καβάλας (Ε61).

– Αγρότες συγκεντρώνονται στο άγαλμα της Νίκης στην ανάπλαση στη Δράμα και συζητούν για την ανάγκη ενδυνάμωσης και εκσυγχρονισμού του Αγροτικού Συλλόγου στη Δράμα.

– Με επιστολή της ΔΕΥΑ Δήμου Δράμας προς τους βουλευτές του Νομού, χαρακτηρίζεται ως ταφόπλακα η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της δημοτικής επιχείρησης. Ερωτηματικά και αγωνία αν οι ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα και στη Δράμα, αναγκαστούν να μετακυλήσουν το χρέος προς τη ΔΕΗ στους καταναλωτές ύδρευσης.

– Το σοβαρό πρόβλημα της στελέχωσης της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας Δράμας με Ψυχίατρο, θέτει ο προϊστάμενος του ΚΕΔΑΣΥ Δράμας κ. Αλβανόπουλος. Όπως επισημαίνει στον «Π.Τ.», «οι Δραμινοί γονείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στις Σέρρες και να ταλαιπωρούνται».

– Επιτέλους, μετά από μια χρόνια διαδικασία, υπογράφεται η σύμβαση Περιφέρειας ΑΜΘ και αναδόχου για την επισκευή των αναβατήρων στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού. Η «διθέσια καρέκλα» και ο «παππούς» είχαν να λειτουργήσουν εδώ και 10 χρόνια!

– Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, αναδεικνύει το πρόβλημα των οφειλών των πολιτών προς το Δήμο Δράμας. Πρέπει να εισπραχθούν οφειλές 8,5 εκατ. ευρώ από 8.969 πολίτες.

– Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία για ανεργία και εργασία από ΟΑΕΔ και ΕΡΓΑΝΗ, ο Νομός Δράμας αναδεικνύεται από τους φτωχότερους στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Μειώνεται συνεχώς το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Δράμα.

– Το Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Νευροκοπίου, τάσσεται ομόφωνα αρνητικά κατά ιδιωτικής επένδυσης τοποθέτησης ανεμογεννητριών και αιολικού πάρκου στην περιοχή του Γρανίτη πάνω στο δεύτερο αναγνωρισμένο στην Ελλάδα μονοπάτι.

– Ο Δήμος Δράμας ξεκινάει διαδικτυακή διαβούλευση για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς από την 19ης Μαΐου στην Χελμού.

– Οι πρώτες ανακοινώσεις για τη διεξαγωγή Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ποδηλασίας στο Παρανέστι τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

– Περνάει ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας, η δωρεά της κατασκευής του νέου Κολυμβητηρίου από την εταιρεία Raycap, με διάφορες παρατηρήσεις από την αντιπολίτευση.

Μάρτιος 2022

– Επιτυχία σημειώνει ημερίδα τουρισμού στο Νευροκόπι, όπου συμπεραίνεται ότι το Νευροκόπι μπορεί να αποτελέσει ιστορικό – αθλητικό  και τουριστικό προορισμό Η ημερίδα διοργανώνεται από τον Ορειβατικό και Πεζοπορικό Σύλλογο Κ. Νευροκοπίου.

– Οικογένειες προσφύγων από τον πόλεμο στην Ουκρανία καταφτάνουν και φιλοξενούνται σε συγγενικά και φιλικά σπίτια στη Δράμα.

– Την υποψηφιότητά του για δήμαρχος Δράμας, ανακοινώνει ο πρώην αντιδήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος.

– Με στοιχεία που δημοσιεύει ο «Π.Τ.» από το Επιμελητήριο Δράμας καταδεικνύεται ότι οι νέες επιχειρήσεις στη Δράμα, εστιάζουν κυρίως στα καφέ και την εξ αποστάσεως λειτουργία.

– Ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής, κατακτά η Δραμινή Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη.

– Ο Δραμινός μαθητής Λυκείου Πρόδρομος Φωτιάδης, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην 39η Μαθηματική Ολυμπιάδα.

– Αμερικανοί πεζοναύτες από την βάση στο Πετροχώρι Ξάνθης, επισκέπτονται ως εκδρομείς το Σπήλαιο Αγγίτη.

– Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, διεξάγονται πανελλήνιοι αγώνες Διάθλου

– Σε εξέλιξη βρίσκονται πέντε Συνεργατικά Σχέδια στο LEADER για τον Τουρισμό καθώς και προγράμματα παραγωγής προϊόντων από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας.

– Ξεκινάει ο Μαραθώνιος Ανακύκλωσης στα σχολεία του Δήμου Δράμας.

– Η δημοτική σύμβουλος Δράμας και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας, κα. Κιόρτεβε ανακοινώνει την υποψηφιότητά της για δήμαρχος Δράμας, με την παράταξη «Project για τη Δράμα».

– Συνεδριάζει η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Π.Ε. Δράμας και γίνονται προσπάθειες για ολιστική τουριστική ανάπτυξη στο Νομό Δράμας.

– Πρόταση για παραχώρηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη κατέθεσε ο Δήμος Δράμας.

– Κίνδυνος κατάργησης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής που θα προκαλέσει πολλά προβλήματα σε δικηγόρους της Δράμας και πολίτες.

-Κλείνει ένας χρόνος λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Δράμα, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ.

– Με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τάσσου, επισημαίνει την ανάγκη ότι «η Ονειρούπολη πρέπει να γυρίσει σελίδα για να βοηθήσει τη Δράμα και τον εαυτό της» ενώ συνεδριάζει σε πολύ καλό κλίμα η διαπαραταξιακή επιτροπή.

-Σε πολύ καλές τιμές πωλούνται τα αμνοερίφια από τους κτηνοτρόφους της Δράμας και δηλώνουν ικανοποιημένοι.

– Η δημοτική σύμβουλος Δράμας κα. Χατζηιωάννου, με τον πατέρα της και άλλη μια Δραμινή εθελόντρια, πηγαίνουν στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία και μαγειρεύουν για τους πρόσφυγες.

– Για τα έντονα προβλήματα από παλιά κουφώματα στο 12ο Δημοτικό Σχολείο (Εκπαιδευτήρια) αναφέρεται ο διευθυντής του σχολείου κ. Κουτσούκης.

– Στα τέλη Μαρτίου, προωθείται ο φάκελος υποψηφιότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το Παρθένο Δάσος Φρακτού Παρανεστίου. Είναι υποψήφιο για μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO. Προετοιμασίες για παρουσίαση του φακέλου στην Αθήνα.

– Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Δελησταμάτης, αναφέρεται για πρώτη φορά στην ίδρυση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

– Με επιστολή του προς τον Άρειο Πάγο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, εκφράζει την αναγκαιότητα τοποθέτησης ενός Εισαγγελέα ή Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στη Δράμα. Με δηλώσεις του προέδρου του κ. Πούλιου στον «Π.Τ.» επισημαίνεται: «Παρά το γεγονός ότι το έχουμε θέσει μετ’ επιτάσεως η Δράμα παρακάμφθηκε για μια φορά ακόμα».

– Ένας 26χρονος Δραμινός, ο Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ, απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ. Δημιούργησε έναν αλγόριθμο που προβλέπει με ακρίβεια την κατανάλωση νερού σε έναν μετρητή. Τα καταφέρνει μόνος του, απέναντι σε εταιρείες που διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό, κεφάλαιο και υλικό!

Απρίλιος 2022

– Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Χαραλαμπίδης, επισημαίνει στον «Π.Τ.» ότι ιδιωτικές εταιρείες ρεύματος δεν αποδίδουν εισπράξεις δημοτικών τελών. Είχαν πληρώσει 320.000 ευρώ και χρωστούσαν άλλες 170.000 ευρώ.

– Η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ επισκέπτεται το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου και επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη πρόσληψης οδηγού ασθενοφόρου.

– Συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων εισηγείται το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Για τα δύο Τμήματα της Δράμας απαιτείται η σημαντική αρωγή της Πολιτείας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. «Χωρίς την αρωγή της Πολιτείας, η κατάργηση των δύο Τμημάτων εμφανίζεται ως αναγκαία συνέπεια εκλογίκευσης του ακαδημαϊκού χάρτη», επισημαίνει στον «Π.Τ.» το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ κ. Μάμαλης.

– Από την Ένωση Κυριών Δράμας, ξεκινάει το σημαντικό πρόγραμμα «Ώρα να Μιλήσεις», το οποίο εστιάζει στην εκπαίδευση του θύτη στα πλαίσια της κακοποίησης των γυναικών. Για την έναρξη του προγράμματος βρίσκεται στη Δράμα ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη Νορβηγία σε συνεργασία με αντίστοιχο φορέα.

– Με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο Κοσμήτορας των δύο πανεπιστημιακών Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα κ. Σαμαράς, επισημαίνει την ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι πολιτικές δυνάμεις της Δράμας για ενίσχυση των Τμημάτων του.

– Στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας, γίνεται γνωστό ότι υπάρχει μελέτη για την κατασκευή υδατοδεξαμενής και δικτύου πυρόσβεσης για την πυροπροστασία του άλσους Κορυλόβου. Προς το παρόν, μέχρι και σήμερα, αναζητείται χρηματοδότηση από κάποιο πρόγραμμα.

– Ο Άρειος Πάγος απορρίπτει το αίτημα της Δράμας για μια νέα θέση Εισαγγελέα ή Αντεισαγγελέα.

– Ανακοινώνεται δέσμευση χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για τη δημιουργία θεματικού οπτικοακουστικού πάρκου στο Στρατόπεδο Ανδρικάκη.

– Αντιδράσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Δράμα, για την εκκωφαντική απουσία της Δράμας από το πόρισμα για την Επιτροπή Ανάπτυξης της Θράκης.

– Η υφυπουργός Τουρισμού κα. Ζαχαράκη, επισκέπτεται το Οχυρό Λίσσε και δηλώνει την άμεση στήριξη και υιοθέτηση του σχεδίου  ανάπτυξής του.  Η ίδια επισκέπτεται και το Σπήλιο Αγγίτη, όπου σύμφωνα με το δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη μένει έκθαμβη! Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι το Σπήλαια Αγγίτη και Αλιστράτης, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια κοινή διαδρομή!

– Δραμινοί κτηνοτρόφοι μιλώντας στον «Π.Τ.» επισημαίνουν τα προβλήματα έλλειψης ζωοτροφών και αναρωτιούνται αν είναι τεχνητό ζήτημα για να γίνονται αυξήσεις. Όπως δηλώνουν, πολλά κοπάδια σφάζονται λόγω των αυξήσεων στο κόστος συντήρησής τους.

– Στις 13 Απριλίου γίνεται η παρουσίαση του φακέλου της υποψηφιότητας του Παρθένου Δάσους Φρακτού στον Εθνικό Κατάλογο των Μνημείων Φυσικής Κληρονομιάς. Μάλιστα στον χαιρετισμό του, ο υφυπ. Περιβάλλοντος κ. Αμυράς τονίζει: «Το δάσος του Φρακτού, είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι το δεκάρι το καλό, το χρυσό…» Η παρουσίαση έγινε στην Αθήνα.

-Η εταιρεία του φυσικού αερίου ΔΕΔΑ, κάνει δωρεά μια παιδική χαρά στο Δήμο Δράμας η οποία στήνεται στο Προάστιο.

– Πολύ καλές οι τιμές για τα αμνοερίφια για το Πάσχα στη Δράμας για τους κτηνοτρόφους και παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις. Οι μεγάλες αυξήσεις σε ενέργεια και ζωοτροφές ανεβάζουν τις τιμές στα αμνοερίφια.

– Μετά από μήνες, ξεκινάει το έργο τοποθέτησης του ελαστικού τάπητα στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας, το οποίο σύντομα θα σταματήσει και πάλι.

– Μαθητές του 11ο Δημοτικού σχολείου, κατακτούν το 1ο βραβείο στον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την «Μάχη των Οχυρών».

– 1η συνάντηση εργασίας του διατοπικού έργου συνεργασίας με τίτλο «Πάρκο Φιλίππων». Η ανάπτυξη του τριπόλου Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη και η ανάδειξη της περιοχής.

– Μπαίνει στην 6αδα της Εθνικής Ομάδας Μαθηματικών ο Δραμινός μαθητής Λυκείου Πρόδρομος Φωτιάδης. Σύνολο έξι μαθητές από όλη την Ελλάδα.

– Δύσκολα τα πράγματα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, καθώς χιλιάδες αμνοερίφια παραμένουν απούλητα, ενώ είχαν ήδη κλειστεί συμφωνίες με τους εμπόρους. Χιλιάδες αρνιά εισάγονται από τη Ρουμανία. Όπως καταγγέλλει μάλιστα στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Ψαλτικίδης, «αντί να γίνει η σφαγή των αμνοεριφίων, έγινε η σφαγή των κτηνοτρόφων».

– Στο Δήμο Προσοτσάνης, ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα 1.000 ευρώ για κατοικοδημότες του Δήμου για τη γέννηση τέκνων.

– Ο Δήμος Δράμας παραλαμβάνει 4 ολοκαίνουρια απορριμματοφόρα και ενισχύει τον στόλο της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Χρηματοδότηση από το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ».

– Με δηλώσεις στον «Π.Τ.» η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη, τονίζει ότι «επαληθεύεται ότι η Δράμα αποτελούσε αποικία και τμήμα των Φιλίππων κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής». Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τις εργασίες φυσικού αερίου στη Δράμα μαρτυρούν την ιστορική πραγματικότητα.

Μάιος 2022

– Πρωτομαγιά στη Δράμα και δυστυχώς φεύγει από τη ζωή ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος σε ηλικία 59 χρόνων. Η εκφορά του γίνεται στις 3 Μαΐου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και πλήθους πιστών.

– Ξεκινάει η προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ψυχολόγοι της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, επισκέπτονται τα Λύκεια του Νομού Δράμας και συνομιλούν με τους μαθητές για τη διαχείριση του άγχους.

– Εγκρίνεται πλέον και επίσημα το πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών της Δράμας για τη σχολή που θα λειτουργήσει μέσω του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).

Σε πόλο έλξης κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα φιλοδοξεί να μετατραπεί η Δράμα

– Σύντομα η υπογραφή του Μνημονίου για το στρατόπεδο Ανδρικάκη μεταξύ Υπ. Πολιτισμού, ΕΤΑΔ και Δήμου Δράμας. Τις μελέτες έχει αναλάβει το Υπ. Πολιτισμού ενώ θα τις χρηματοδοτήσουν οι δύο Δραμινοί δωρητές κ.κ. Θεοδωρίδης και Αποστολίδης.

– Στα κάγκελα οι κτηνοτρόφοι της Δράμας, καθώς μιλούν για ζημιά πάνω από το 50% από τα απούλητα αρνιά και κατσίκια το Πάσχα. Εξευτελιστικές οι τιμές μετά το Πάσχα!!!

– Άλλη μια χρυσή κατάκτηση από τον Δραμινό μαθητή Λυκείου Πρόδρομο Φωτιάδη, στην 39η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα.

– Από 13 έως 15 Μαΐου διεξάγεται στη Δράμα το 8ο Αντικαρκινικό Συμπόσιο. Μεταξύ των ομιλητών η γνωστή επιδημιολόγος κα. Λινού.

– Περί τα 6.000 εκτάρια η καλλιέργεια του ηλίανθου στη Δράμα για ενεργειακή χρήση.

– Στα μέσα Μαΐου, γίνεται η πρώτη πανηγυρική συνάντηση των Αναπτυξιακών Εταιρειών Δράμας και Σερρών, για την ιστορική και τουριστική ανάπτυξη των Οχυρών Λίσσε και Ρούπελ.

– Μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Δράμας, κατασκευάζουν φωτοβολταϊκό πάνελ για τον φωτισμό του σχολείου τους.

– Από 20 έως 29 Μαΐου στη Δράμα, διεξάγεται η ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ με πλήθος εκδηλώσεων και ένα σημαντικό συνέδριο.

– Ο Δήμος Δράμας ετοιμάζεται για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στην οδό Χελμού.

– Ξεκινάει το έργο κατασκευής του νέου Παιδικού Σταθμού του Δήμου Δράμας στην οδό Χελμού.

– Σε μια λιτή τελετή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, βραβεύονται οι επιτυχόντες στο μαθηματικό διαγωνισμό στη μνήμη του αδικοχαμένου Βασίλη Ξανθόπουλου. Τη μεγαλύτερη βαθμολογία και το βραβείο «Τενεκετζή» κατακτά ο μαθητής της Β΄ Λυκείου Πρόδρομος Φωτιάδης.

-Ο «Π.Τ.» παρουσιάζει τις ενδιαφέρουσες εργασίες των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας. Έναν σεισμογράφο και μια συσκευή που βλέπει την ύπαρξη βακτηρίων σε ένα σφουγγάρι κουζίνας.

– Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του followgreen στα σχολεία του Δ. Δράμας. 4.782 μαθητές από 24 σχολεία συγκέντρωσαν 3.000 κιλά σε χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και μπαταρίες.

– Από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ, εγκρίνεται ομόφωνα η αναβάθμιση του εσωτερικού χώρου του Νοσοκομείου Δράμας με 2 εκατ. ευρώ.

 

Ιούνιος 2022

– Κατακόρυφα έχει αυξηθεί η συμμετοχή συμπολιτών μας στην υπηρεσία της «κατ’ οίκον νοσηλείας» του Νοσοκομείου Δράμας. Από τις 63 επισκέψεις και 18 ασθενείς το 2011, στις 1.143 επισκέψεις και 249 ασθενείς το 2021.

– Τοποθετείται πάρεδρος Εισαγγελίας Πρωτοδικών στη Δράμα. «Έγινε το πρώτο βήμα για την τρίτη θέση Εισαγγελία στη Δράμα», επισημαίνει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Πούλιος.

– Εβδομάδα Open Days για τη δομή Lab-40 του Επιμελητηρίου Δράμας. Σε πλήρη ανάπτυξη η Δομή Στήριξης της επιχειρηματικότητας για νεοφυείς επιχειρήσεις στη Δράμα.

– Το Χρυσό βραβείο Education Leaders Awards 2022 κατακτά το 3ο Γυμνάσιο Δράμας για την εργασία του: Προσφυγικός Συνοικισμός Κρατικών Δράμας. Μια καινοτόμος πρωτοβουλία του 3ου Γυμνασίου Δράμας σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

– Αρχές Ιουνίου, ξεκινούν τα πρώτα γυρίσματα της χολυγουντιανής υπερπαραγωγής στη Δράμα. Στο Καπνολογικό Ινστιτούτο οι πρώτες σκηνές, ενώ ξεκίνησαν και τα γυρίσματα στο Σπήλαιο Αγγίτη.

-Σε καλό επίπεδο η αντιπυρική προστασία στην περιοχή της Δράμας επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Δράμας κ. Αραμπατζής.

– Η σύλληψη ενός 43χρονου Δραμινού με 2,5 εκατομμύρια αρχείο πορνογραφικού υλικού ανηλίκων, συγκλονίζει την τοπική κοινωνία.

– Δημοπρατείται το έργο της κατασκευής κυκλικού κόμβου στην περιοχή της ΣΟΦΤΕΞ με συνολικό προϋπολογισμό 900.000 ευρώ. Έργο που όταν ολοκληρωθεί θα λύσει αρκετά προβλήματα στην οδική ασφάλεια στην περιοχή.

– Ένα μικρό ολυμπιακό χωριό ετοιμάζεται στο Παρανέστι, για να υποδεχθεί τους Πανελλήνιους Ποδηλατικούς Αγώνες που γίνονται στον ομώνυμο Δήμο αλλά και στο Νομό Δράμας για πρώτη φορά.

– Στα μέσα Ιουνίου, ξεκινάει η κατεδάφιση του παλαιού Δημοτικού Κολυμβητηρίου. Το έργο είναι μια δωρεά της εταιρείας Raycap. Το νέο Κολυμβητήριο θα κοστίσει 4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ο Δήμος Δράμας θα συνδράμει με 700.000 ευρώ.

– Με τα χρώματα της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, η Δραμινή αθλήτρια Πασχαλία Μπενιάτογλου, συμμετέχει στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Νέων στην Φινλανδία. Με χρυσά γράμματα το όνομα του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.

– Επέρχεται μια κατ’ αρχήν συμφωνία από τη διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Δράμας, για την ολική μεταφορά της λαϊκής αγοράς στα πάρκινγκ βαρέων οχημάτων στην οδό Χελμού.

– Προαναγγελίες για τη δημοπράτηση του έργου του κάθετου οδικού άξονα Δράμα – Αμφίπολη εντός του καλοκαιριού, από τη διυπουργική επιτροπή. Τις ίδιες ημέρες εγκρίνεται από τη διυπουργική και ο διαγωνισμός.

– Ο εμπνευστής και ιδρυτής της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι» Π. Σαϊνατούδης μετέχει σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία και διατήρηση τοπικών ποικιλιών και σπόρων.

– Μαθητές του Γενικού Λυκείου Κ. Νευροκοπίου, βραβεύονται από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, για την εργασία τους υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ύψιστη τιμή για το Νευροκόπι η βράβευση των μαθητών.

– Έντονα καιρικά φαινόμενα με καταιγίδες και χαλάζι πλήττουν την περιοχή του Νευροκοπίου και προκαλούνται μεγάλες καταστροφές σε πατάτα, καλαμπόκια, ηλίανθο και φασόλια.

– Πραγματοποιείται στη Δράμα η 5η Ολομέλεια προέδρων Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδας.

Ιούλιος 2022

-Ξεκινάει από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου δημόσια διαβούλευση για τρεις προτάσεις για την ανάδειξη της περιοχής ως τουριστικό προορισμό: Ανέγγιχτο Περιβάλλον – Πηγή Φυσικής Ενέργειας – Ζωή, Φύση και Άνθρωποι.

– Την ολική επαναφορά της λαϊκής αγοράς στην οδό 19ης Μαΐου, ζητάει ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας.

– Στον οικισμό Μεσοχωρίου στο Παρανέστι, φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την πρακτική τους εξάσκηση.

–  Από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου διεξάγονται για άλλη μια χρονιά στη Δράμα, τα θερινά μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας από την Ισπανία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φοιτητές από Ισπανία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Μεξικό, Τουρκία, Σερβία, Γεωργία, Σουηδία, Πολωνία και γίνονται με την γενναιόδωρη συμβολή της εταιρείας Raycap.

– Εντάσσεται προς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», πρόταση του Δήμου Δράμας για δέκα γωνιές ανακύκλωσης για έξι ρεύματα απορριμμάτων.

– Για πρώτη φορά στη Δράμα το Φεστιβάλ Μουσικής του Δρόμους. Μουσικοί του δρόμου που συμμετέχουν, μιλάνε στον «Π.Τ.».

– Από την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας, ξεκινούν προσπάθειες για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής. «Μαγειρεύεται» διονυσιακό μενού με προϊόντα από τη δραμινή γη.

– Την ενεργειακή του αυτονομία προωθεί ο Δήμος Προσοτσάνης με τη δημιουργία μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου.

– Με την Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής της χώρας μας, συμμετέχει στη Μαθηματική Ολυμπιάδα στο Όσλο ο Δραμινός μαθητής Λυκείου Πρόδρομος Φωτιάδης. Γυρίζει τη Δράμα με το αργυρό μετάλλιο. Στην 26 θέση η Ελλάδα σε σύνολο 104 χωρών.

– Οικισμός ελληνιστικών χρόνων με ρωμαϊκά οικήματα αποκαλύπτεται στην πόλη της Δράμας από τα έργα του φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ. Κεραμικά και νομίσματα της αποικίας των Φιλίππων μαρτυρούν ότι η Δράμα είχε ζωή τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια.

– Ανακηρύσσεται ανάδοχος για το πρώτο τμήμα του οδικού άξονα Δράμα – Καβάλα, ενώ ανακοινώνεται το οριστικό τέλος στον αρχικό σχεδιασμό για την ανισόπεδη διάβαση στην ανατολική είσοδο της Δράμας.

– Πολλά παράπονα από τους κατοίκους της Δράμας, για τα έργα φυσικού αερίου στην πόλη.

– Υπογράφεται το μνημόνιο συνεργασίας για την ανάδειξη του στρατοπέδου Ανδρικάκη σε διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο. Το πρώην στρατόπεδο παραχωρείται στο Δήμο Δράμας για 30 χρόνια.

– Αποθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία από την απογραφή πληθυσμού του 2021 για τη Δράμα. Στο 11,9% η μείωση του πληθυσμού με 86.621 μόνιμους κατοίκους. Στο 7,6% η μείωση του πληθυσμού στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

– Δύο ενδιαφέρουσες ψηφιακές εκδόσεις από το 1ο ΕΠΑΛ και το 2ο Γυμνάσιο Δράμας για δύο εικονικά μουσεία για τα Θρησκευτικά Μνημεία και τα Graffiti της Δράμας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως τουριστικοί οδηγοί για την πόλη μας.

– Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου της κατεδάφισης και ανέγερσης του Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμπακίου από το Δήμο Δοξάτου, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».

– Με 2.884.000 ευρώ ενισχύεται το CLLD LEADER του Νομού Δράμας για τις προτάσεις που υλοποιούν οι επενδυτές. «Το LEADER δεν είναι αγροτική ανάπτυξη, αλλά ανάπτυξη του αγροτικού χώρου» τονίζει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλος.

– Εσπερίδα Ιστορίας για το Νευροκόπι και τους οικισμούς του από τον Ορειβατικό και Πεζοπορικό Σύλλογο Νευροκοπίου. «Οι πληθυσμιακές και κοινωνικές ανακατατάξεις στο οροπέδιο του Νευροκοπίου από το 1870 μέχρι σήμερα», «Ο Μακεδονικός Αγώνας στην επαρχία Νευροκοπίου, 1903-1907».

– Ένα όνειρο χρόνων για το Νευροκόπι γίνεται πραγματικότητα. Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου ετοιμάζεται για το άνοιγμα του Οχυρού Λίσσε.

– Σύμφωνα με νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην πρώτη θέση η Περιφέρεια ΑΜΘ για τον κίνδυνο φτώχειας του πληθυσμού της με 29%.

– Στις 950.000 ευρώ, η ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Δράμας.

– Ξεκινούν οι πρώτες εργασίες της Οργανωτικής Επιτροπής για την Ονειρούπολη.

– Αυξάνεται ο προϋπολογισμός στο νέο εξοικονομώ για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού στη Δράμα. Αύξηση για τα χαμηλά εισοδήματα στο Νομό Δράμας από 1.600.000 ευρώ σε 2.300.000 ευρώ.

Αύγουστος 2022

-Πρόταση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για βελτίωση της οδικής ασφάλειας ύψους 730.000 ευρώ καταθέτει ο Δήμος Προσοτσάνης.

– Ξεκινάει η πρώτη φάση πληρωμής για τους Νέους Γεωργούς. Το ποσό των 22,7 εκατομμυρίων ευρώ λαμβάνουν σε πρώτη φάση οι 865 νέοι αγρότες της Περιφέρειας ΑΜΘ.

– Προβληματίζει ιδιαίτερα τους Δραμινούς η μεγάλη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των έργων του ΒΑΑ στην περιοχή της 19ης Μαΐου.

– «Δεν κινδυνεύει να κλείσει το Τμήμα Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας στη Δράμα» λέει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρός του κ. Γούναρης.

– Πολλές ζημιές και βανδαλισμοί από αγνώστους στις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού.

– Πατατοκαλλιεργητές από το Νευροκόπι μιλάνε στον «Π.Τ.» για τις καιρικές συνθήκες και τις αυξήσεις τιμών στα λιπάσματα και τα φάρμακα που είναι τα κύρια προβλήματα της πατάτας Νευροκοπίου. Προβληματίζει η έλλειψη εργατών γης για την συγκομιδή.

– Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει η περιοχή του Κ. Νευροκοπίου, καθώς έχει μείνει με έναν οδηγό ασθενοφόρου το Κέντρο Υγείας της περιοχής.

– Με εύφημο μνεία γυρίσει από την 15η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής ο μαθητής λυκείου του Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις Νικηφόρου, Πρόδρομος Φωτιάδης.

– Και ενώ ο Πανδραμαϊκός δικαιώνεται από το Αθλητικό Δικαστήριο για την άνοδό του στην Σούπερ Λιγκ 2, εντούτοις η ΕΠΟ καθυστερεί την επικαιροποίηση της τελικής απόφασης. Στη Δράμα γίνεται σύσκεψη μεταξύ των φορέων για να πιέσουν για τη δικαίωση της ομάδας.

– Μεγάλη στιγμή για την Ιερά Μητρόπολη Δράμας και την Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοινίσσης, καθώς επιστρέφει ένα ακόμα κειμήλιο από τα εκατοντάδες που είχαν κλαπεί από Βουλγάρους το 1917.

– Στον Εισαγγελέα ο δήμαρχος Δράμας, προκειμένου να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση για τις ζημιές που αφήνουν πίσω τους τα έργα φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας. «Δεν θα δικαιολογήσω κανέναν εργολάβο. Πραγματικά υπάρχει πρόβλημα και το αναγνωρίζω και αναλαμβάνω και την ευθύνη» τονίζει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος.

– Καθημερινή η συζήτηση για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο της στρώσης του ελαστικού τάπητα στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας.

Σεπτέμβριος 2022

– Ο «Πρωινός Τύπος» διανέμει έντυπο της εταιρείας Raycap, όπου αναφέρονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την κατασκευή του νέου Δημοτικού Κολυμβητηρίου. Με χρηματοδότηση 4.455.000 ευρώ από την Raycap και 700.000 ευρώ από το Δήμο Δράμας.

– Προκηρύσσεται επιτέλους ο διαγωνισμός Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Φορέα (ΣΔΙΤ) για τον κάθετο οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη.

– Μιλώντας στον «Π.Τ.» από τη Δράμα ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης στα πλαίσια του 45ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας τονίζει: «Αυτά που φάνταζαν σαν όνειρα θερινής νυκτός το 2019… πλέον τα έχουμε βάλει σε μια σειρά στρατηγικού σχεδιασμού…»

– Τις επόμενες ημέρες με την έναρξη του Φεστιβάλ, εξαγγέλλει το παράρτημα της νέας Κρατικής Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα και τονίζει ότι «η Δράμα είναι υπόδειγμα περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής».

– Μια σημαντική έκθεση από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας με τίτλο: «Σήκω ψυχή μου!…» για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Θέμα της οι ταυτότητας και οι μουσικές των προσφύγων του 1922.

– Διάφορα προβλήματα σε περιοχές και οικισμούς των Δήμων Παρανεστίου και Κ. Νευροκοπίου από τη διέλευση μη νόμιμων μεταναστών. Προκειμένου να βρουν τροφή κατάλυμα για ύπνο, μπαίνουν σε ακατοίκητα σπίτια και προκαλούν ζημιές. Τα φαινόμενα είναι καθημερινά.

– Μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη της Δράμας, τα βραβεία της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ που αναδεικνύουν το καλλιτεχνικό, αγροτικό και επιστημονικό δυναμικό της Δράμας. Γίνεται γνωστό και επιβεβαιώνεται παλαιότερο ρεπορτάζ του «Π.Τ.», ότι η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ έχει αγοράσει τον εμβληματικό χώρο «Νησάκι» για να τον μετατρέψει σε πολιτιστικό χώρο.

– Μια σημαντική ενέργεια αποτελεί για το Νομό Δράμας, η ένταξη της περιοχής του Φαλακρού στο καθεστώς «Απάτητα Βουνά» του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

– Σε ημερίδα για την έμφυλη βία από την Ένωση Κυριών Δράμας, αναδεικνύεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο της πανδημία στη Δράμα.

– Το όνομα της αείμνηστης νηπιαγωγού Αρετής Βιογιατζή – Μελαδίνη, παίρνει το 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης, η οποία είχε διασώσει τα νήπια από πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το 1931. Η πρόταση έγινε από τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος».

– Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Δράμας κ. Διαλεκτόπουλος, κάνει γνωστό ότι το επόμενο διάστημα, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Δράμας θα μεταφερθεί στο παλαιό Νηπιαγωγείο Μοναστηρακίου μετά από βελτιώσεις που θα γίνουν εκεί.

– Γίνεται γνωστό ότι, συνολικά 720 αθλητές έχουν δηλώσει συμμετοχή στους Αγώνες Βουνού Παρανεστίου Virgin Forest Trail.

– Πραγματοποιείται στη Δράμα για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας, το Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας στην περιοχή του ΟΣΕ. Μαγειρεύει ο shef Τζόναθαν, ένας Καναδός που λάτρεψε την Ελλάδα.

– Ομόφωνα αποφασίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, η Χριστουγεννιάτικη αγορά εντός της Ονειρούπολης, να λειτουργήσει από 4 Δεκεμβρίου 2022 έως και 2 Ιανουαρίου 2023.

– Μια ιστορική τελετή, για την επιστροφή ενός χιλιόχρονου χειρόγραφου ευαγγελισταρίου, λαμβάνει χώρα στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης στο Παγγαίο. Παρόντες, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο πρόεδρος του Μουσείου της Βίβλου από τις ΗΠΑ που κατείχε το συγκεκριμένο αντικείμενο και άλλοι. Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο καθηγητής του Τμ. Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. κ. Παπάζογλου δηλώνει: «Με τον ρυθμό που πάμε τα κλεμμένα κειμήλια θα επιστρέψουν σε 2.500 χρόνια…»

Οκτώβριος 2022

– Το 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης και το Νηπιαγωγείο Παρακούλων Λέσβου, καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στον 12ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema… διάβασες;»

– Στελέχη της Αναπτυξιακής Δράμας επισκέπτονται το Οχυρό Λίσσε στο πλαίσιο του έργου μαζί με την Αναπτυξιακή Σερρών «Η Μάχη των Οχυρών».

– Διεξάγεται από την ΑΜΕΚ «Οψόμεθα εις Φιλίππους», το 4ο Brevet Φιλίππων 2022 με την συμμετοχή 150 περίπου ποδηλατών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι αθλητές διασχίζουν τους Νομούς Δράμας, Καβάλας και Σερρών και μια απόσταση 210 χιλιομέτρων.

– Στις 7 Οκτωβρίου εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ο νέος Μητροπολίτης Δράμας. Πρόκειται για τον Αρχιμανδρίτη π. Δωρόθεο Πάπαρη από την Καβάλα. Μέχρι πρότινος, ήταν Α΄ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας. Σε δηλώσεις αμέσως μετά την εκλογή του σημειώνει: «Πορεύομαι προς τη Δράμα με μια ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά».

– Λευκός καπνός για τη λαϊκή αγορά: Αποφασίζεται η οριστική μετεγκατάσταση και χωροθέτησή της στην περιοχή της ανάπλασης, επί των οδών Διοικητηρίου και Χελμού.

– Έντονος προβληματισμός στους Εμπορικούς Συλλόγους Δράμας και Καβάλας, για το αν τα καταστήματα ακολουθήσουν μειωμένο  ωράριο λειτουργίας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Σοβαρό πρόβλημα όμως αποτελεί ο ανταγωνισμός από τα πολυκαταστήματα. Τελικά, δεν εφαρμόζεται τίποτα στην πράξη.

– Υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Δράμας και του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας. «Οι δυο φορείς πρέπει να είμαστε μπροστά, κυρίως προς το συμφέρον της Δράμας αλλά και το γενικό καλό», δηλώνουν οι δυο πρόεδροι κκ. Γεωργιάδης και Πούλιος.

– Μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, το όνομα του αείμνηστου Δραμινού δημοσιογράφου Στέφανου Στολίγκα, δίνεται σε δρόμο της πόλης μας. Σε ειδική τελετή με την αποκάλυψη της πινακίδας επί της οδού, παραβρίσκεται η σύζυγός του και άλλοι συγγενείς.

– Από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας ενισχύεται το Νοσοκομείο Δράμας με νέο ακτινολογικό μηχάνημα, αξονικό τομογράφο και μαγνητικό τομογράφο. Επίσης, εγκρίνεται η έκθεση σκοπιμότητας για την προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, προϋπολογισμού 1.700.000 ευρώ.

– Στη Δικαιοσύνη ετοιμάζεται να προσφύγει ο Δήμος Δοξάτου για το ζήτημα της υδροδότησης της Καβάλας. Σε δήλωση του στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος κ. Ζεκερίδης τονίζει: «Η ΔΕΥΑ Καβάλας μας απέκρυψε τα σχέδιά της για την υδροδότηση της Καβάλας από τις Πηγές Κεφαλαρίου».

– Με δηλώσεις της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών κα. Σαραφίδου τονίζει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Ογκολόγους προκειμένου να πλαισιώσουν το υπό σύσταση Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Δράμας.

– Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, κατακτά το 1ο βραβείο ταινίας Animation 2021.

– Για δεύτερη φορά στο 2% των επιστημόνων του κόσμου ο Δραμινός Αλέξανδρος Νικήτας ο οποίος εργάζεται σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

– Με δύο οδηγούς  διασώστες του ΕΚΑΒ ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Κ. Νευροκοπίου. Έχουμε μια μετακίνηση για 3 μήνες και μία επικουρική διασώστρια για δύο χρόνια.

– Χωρίς βραβευθέντα φέτος το Μακεδονικό Βραβείο Δράμας καθώς κανένας από τους υποψηφίους δεν πληροί τις προϋποθέσεις.

– Παιχνίδια αγνώστων σε βάρος της Ονειρούπολης στη Δράμα!!! Σοβαρές καταγγελίες για χρηματικές απολαβές από αγνώστους με φόντο την Ονειρούπολη.

– Εγκρίνεται από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ο τελικός ανάδοχος για το έργο του κυκλικού κόμβου της ΣΟΦΤΕΞ. Πολύ σύντομα η συμβασιοποίηση του έργου και η εγκατάσταση του εργολάβου.

– Με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δράμας, επισκέπτονται τη Δράμα απόγονοι της οικογένειας Spierer και αναδεικνύεται η ιστορική συνεισφορά της οικογένειας στην περιοχή της Δράμας με τα καπνομάγαζα.

– Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δράμας κ. Τάσσου, με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» δίνει το φετινό μήνυμα της Ονειρούπολης: «Όλη η πόλη μια αγκαλιά».

Νοέμβριος 2022

– Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης καταφεύγει ο Δήμος Δοξάτου, προκειμένου να ακυρώσει έργο κατασκευής δικτύου ύδρευσης των Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καβάλας κ. Μουριάδης τονίζει ότι
«δεν είναι δυνατόν να τους πληρώνουμε το νερό».

– Μετά από 15 μήνες, οι αθλητές της Δράμας, επιστρέφουν στο Δημοτικό Στάδιο, αφού ολοκληρώνονται οι εργασίες για την τοποθέτηση του νέου ελαστικού τάπητα.

– Σε μια ιστορική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, αποφασίζεται οριστικά η μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς της Δράμας επί των οδών Διοικητηρίου και Χελμού στην περιοχή της ανάπλασης.

– Με επίσκεψή του στον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Τσέπελης, αναφέρεται στο τουριστικό τρένο μεταξύ Δράμας – Παρανεστίου – Ξάνθης επισημαίνοντας: «Μπορούμε να αναδείξουμε τον πλούτο της περιοχής μας…».

– Ο Δραμινός πρωταθλητής ελληνορωμαϊκής πάλης, Νίκος Γιαγκουνίδης, κατακτά το χρυσό μετάλλιο σε Βαλκανικούς αγώνες.

– Στις 3 Νοεμβρίου, ξεκινούν οι εργασίες εγκατάστασης της Ονειρούπολης στο δημοτικό κήπο.

– Με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Δράμας, κ. Μόσχου, τονίζει ότι η ολοκλήρωση του έργου υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου στην περιοχή παρέμβασης του ΒΑΑ μεταξύ δημοτικού κήπου και πάρκου Αγίας Βαρβάρας, θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023. Σταδιακά έχει ήδη ξεκινήσει η αφαίρεση των παλιών εναέριων στύλων.

– Έντονη αντίδραση από τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας για τις ανοικτές Κυριακές των καταστημάτων. Ενώ είχαν καταργηθεί, η κυβέρνηση τις επαναφέρει απροειδοποίητα με τροπολογία της τελευταίας στιγμής.

– Με δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ κάνει γνωστό ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού θα ανοίξει στις 16 Δεκεμβρίου και τονίζει ότι «Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού είναι σαν ένα μικρό παιδί που θέλουμε να το μεγαλώσουμε σωστά».

– Ο δήμαρχος Δράμας υπογράφει τη σύμβαση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την χρηματοδότηση δύο σημαντικών έργων για τη Δράμα: Κατασκευή νέων κερκίδων και αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας και διαμόρφωση περιμετρικού δρόμου Κορυλόβου. Οι μελέτες είναι δωρεές από τους επιχειρηματίες Άρη Θεοδωρίδη και Κώστα Αποστολίδη (Raycap) αντίστοιχα. Τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» με 10 εκατ. ευρώ.

-Ξεκινάει από τη Δράμα η διαβούλευση για το έργο: «Πάρκο Φιλίππων: Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη» και δημιουργία τουριστικού προϊόντος.

– Στις 19 Νοεμβρίου με μια πλούσια τελετή, έρχεται στη Δράμα ο νέος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος. Μεγάλη υποδοχή στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ στη συνέχεια στη Ιερά Μητρόπολη Δράμας, γίνεται η τελετή ενθρόνισής του με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, των αρχών του τόπου και πλήθους πιστών.

– Η σημαντική πρωτοβουλία του κ. Αβραμίδη από το Βαθύτοπο Κ. Νευροκοπίου για τον χαρακτηριστικό τριών γεφυριών ως μνημείων αρχιτεκτονικής, αποδίδει καρπούς. Αξιέπαινη η πρωτοβουλία του.

– Με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο Δραμινός Ογκολόγος κ. Κασαράκης, επισημαίνει ότι, «δεν έρχονται Ογκολόγοι στη Δράμα, γιατί δεν υπάρχει Μονάδα Χημειοθεραπείας».

– Με επιτυχία συνέδριο στη Δράμα και την Καβάλα από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. «Ποτέ μόνοι» στις μεγάλες εθνικές στιγμές το δίδαγμα του Ελευθέριου Βενιζέλου.

– Εκδήλωση του Επιμελητηρίου Δράμας για την απόκτηση του «Μακεδονικού Σήματος» στα εξαγόμενα προϊόντα των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας. Το «Μακεδονικό Σήμα» αποκτήθηκε μετά από προσπάθειες του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

-Προκηρύσσεται το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο των χειμάρρων Βαθυτόπου – Κ. Βροντούς – Κ. Νευροκοπίου.

– Στην παγκόσμια λίστα ετεροαναφορών επιστημόνων ερευνητών για άλλη μια φορά, ο Δραμινός καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) Γεώργιος Κύζας. Τις δύο προηγούμενες χρόνιες είχε ενταχθεί στη λίστα του Πανεπιστημίου του Stanford με το 2% των καλύτερων επιστημόνων παγκοσμίως.

– Άλλο ένα πλήγμα για τους θεσμούς της Δικαιοσύνης στη Δράμα: Χωρίς έδρα Διοικητικού Δικαστηρίου η Δράμα στο ανεπίσημο πόρισμα της «Επιτροπής Πικραμένου», ενώ Ξάνθη και Ορεστιάδα προβλέπεται να αποκτήσουν τηλεματικές έδρες.

– Με το βραβείο «Εύρηκα, Εύρηκα 2022» βραβεύεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Δραμινός καθηγητής Φυσικής του Μουσικού Σχολείου Δράμας κ. Μιλτιάδης Βαβουλιδης. Στόχος να δοθεί το έναυσμα στους μαθητές να ασχοληθούν με τη φυσική και την αστρονομία.

– Σε σχετικό ρεπορτάζ του «Π.Τ.», παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας. Τα στοιχεία αυτά, καταδεικνύουν το τραγικό αποτέλεσμα ότι ολοένα και βαθαίνει το χάσμα της φτώχειας στους δημότες του Δήμου Δράμας.

– Εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης η επέκταση, ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση των ΤΕΠ και της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Δράμας.

– Όσο πλησιάζουμε στην έναρξη της Ονειρούπολης, γίνεται γνωστό ότι πάνω από 100 σχολεία από όλη την Ελλάδα δηλώνουν την πρόθεσή τους να επισκεφτούν την πόλη μας, προκειμένου οι μαθητές να απολαύσουν την μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή της χώρας.

 

Δεκέμβριος 2022

– Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις των Φυλακών Νικηφόρου και διαπιστώνει ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κτιριακό συγκρότημα, βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Υγρασία στους τοίχους και λιμνάζοντα νερά στα δάπεδα, συνθέτου μια εικόνα φθοράς. Αυτή είναι η εικόνα ενός σύγχρονου κτιρίου, το οποίο ακόμα δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί.

– Σε μια συνέντευξή του στον «Π.Τ.» ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Κιουλάνης, αναφέρεται στο στεγαστικό πρόβλημα του σχολικού συγκροτήματος του 1ου και 2ου Ημερήσιου ΕΠΑΛ Δράμας, όπου συστεγάζεται επίσης και το Εσπερινό ΕΠΑΛ. Και στα δύο σχολεία φοιτούν πάνω από 700 μαθητές και  θέτει για πρώτη φορά δημόσια την ανάγκη να υπάρξει αποσυμφόρηση.

– Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται έπειτα από καταγγελίες από το Σωματείο Μικροπωλητών, για τη λειτουργία της αγοράς παραγωγών που διεξάγεται κάθε Σάββατο στον χώρο στάθμευσης του Διοικητηρίου. Κλιμάκια της Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας, μοιράζουν πρόστιμα 1.000 ευρώ σε όλους τους παραγωγούς.

– Συνεχίζονται τα έντονα παράπονα κατοίκων και δημοτικών συμβούλων για τα έργα της εργολαβίας του φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας. Το θέμα αναφέρεται για άλλη μια φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας και η δημοτική αρχή απαντάει ότι όντως το πρόβλημα είναι μεγάλο. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλη, δόθηκε υπόσχεση από τα κεντρικά της ΔΕΔΑ ότι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα γίνουν ασφαλτοστρώσεις όπου έχουν ολοκληρωθεί τα έργα του δικτύου.

– Στις 9 Δεκεμβρίου, ανοίγει επιτέλους μετά από μια μεγάλη περίοδο αναπαλαίωσής του, το «Σαντιρβάν Τζαμί», ως νέος πολιτιστικός χώρος της εταιρείας Raycap. Πρώτη σημαντική έκθεση με θέμα: «Δια τα κειμήλια της Μικράς Ασίας», που περιέχει σημαντικά κειμήλια από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας από το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

– Με απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΔ, αποφασίζει μετά από πολλά χρόνια, αυξήσεις στο πάγιο των λογαριασμών ύδρευσης. Στα 2,50 ευρώ ανά μήνα η αύξηση στο πάγιο στην πόλη, από 12 στα 17 ευρώ ανά δίμηνο και 30 ευρώ κατ’ έτος. Στα 13 ευρώ το εξάμηνο και 26 ευρώ το έτος διαμορφώνεται το πάγιο στα χωριά.

– Στα πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ονειρούπολης, το πρωτότυπο έθιμο της Ειρεσιώνης, αναβιώνει από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας. Δεκάδες μαθητές στολίζουν κλαδιά ελιάς και τραγουδάνε τα αρχαία κάλαντα του Ομήρου για την καλή χρονιά. Το έθιμο μάς δείχνει ότι τόσο τα κάλαντα όσο και το στόλισμα δέντρων, προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

– Ψηφίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας το Τεχνικό Πρόγραμμα 2023 του Δήμου Δράμας ύψους 15 εκατ. ευρώ. Λίγες μέρες αργότερα, ψηφίζεται και ο  προϋπολογισμός του 2023, που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, έρχεται πριν από την ημερολογιακή λήξη της χρονιάς.

– Εγκρίνεται από το Υπ. Πολιτισμού, η έγκριση για πραγματοποίηση μελέτης για την συντήρηση του Ελληνιστικού Τάφου της οδού Τροίας, όπως και για την Ακρόπολη Πλατανιάς.

– Σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, αποσύρεται το θέμα της οριστικής εκκαθάρισης της ΔΕΚΠΟΤΑ και ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης ζητάει να προηγηθεί κλειστή συνάντηση των επικεφαλής με το δήμαρχο. Συμφωνούν όλες οι παρατάξεις.

– Μια από τις πλέον σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα, λαμβάνει ο Δραμινός μαθητής Πρόδρομος Φωτιάδης, καθώς βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο «Παναγιώτη Μέγα». Ο Πρ. Φωτιάδης, μαθητής του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Νιηφόρου, λαμβάνει συνεχών χρυσά μετάλλια σε Διεθνείς Ολυμπιάδες Μαθηματικών. Πρόκειται για τον μαθητή με τις καλύτερες βαθμολογίες στη χώρα σε αγώνες του είδους.

– Χιλιάδες επισκέπτες έχει η Δράμα από τη λειτουργία της μεγάλης χριστουγεννιάτικης γιορτής, την Ονειρούπολη. Το τριήμερο των Χριστουγέννων, ένα απίστευτο πλήθος επισκεπτών βρίσκεται στη Δράμα, που έρχονται από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, και ακόμα από την Βουλγαρία και ιδιαίτερα την Τουρκία.