Home > νέα > Ταφόπλακα για τις ΔΕΥΑ η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Ταφόπλακα για τις ΔΕΥΑ η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Ταφόπλακα για τις ΔΕΥΑ η ρήτρα

αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς

ηλεκτρικού ρεύματος

► Μεγάλο πρόβλημα οι υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για τη ΔΕΥΑΔ

► Επαφές των ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα για να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ και όχι μόνο, έχουν αρχίσει να αποτελούν  πλέον πρόβλημα, όχι μόνο για τους απλούς πολίτες, αλλά και για επαγγελματίες, επιχειρήσεις, καθώς  και Δημοτικές Επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα.

Μια τέτοια δημοτική επιχείρηση είναι και η ΔΕΥΑ του Δήμου Δράμας, καθώς πλέον με τους νέους – υπέρογκα αυξημένους – λογαριασμούς ρεύματος, καλείται να πληρώσει τεράστια ποσά κάθε μήνα, αλλά και στο τέλος του χρόνου.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το βράδυ της Δευτέρας 31 Ιανουαρίου, όπου το έφερε στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Τσιαμπούσης.

Λίγη ώρα πριν, είχε γίνει σχετική συζήτηση και στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, ειδικά γι’ αυτό το λόγο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το πρόβλημα που τίθεται πλέον στους λογαριασμούς ρεύματος από τη ΔΕΗ και με τη νέα ρήτρα προσαρμογής, το κόστος που καλείται να πληρώσει η επιχείρηση, τριπλασιάζεται σε σχέση με τα συνήθη ποσά.

Συγκεκριμένα, ενώ η ΔΕΥΑ Δράμας καλούνταν να πληρώνει κάθε χρόνο περίπου 1.500.000 ευρώ, με το νέο καθεστώς της ρήτρας αναπροσαρμογής, το ποσό αυτό αυξάνεται στα 4.500.000 ευρώ. Ποσό που καθιστά προβληματική την κατάσταση και αν δεν γίνει κάτι, μπορεί το κόστος αυτό να μετακυλιστεί στους λογαριασμούς ύδρευσης και στους καταναλωτές.

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Τσιαμπούσης, «αν αρχίσουμε να συζητάμε για το πώς θα πρέπει να καλυφθεί αυτό το ποσό, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει το κόστος αυτό να μετακυλιστεί στους πολίτες, οι οποίοι ήδη πληρώνουν περισσότερα για τα νοικοκυριά τους όσον αφορά το ρεύμα τους». Ο κ. Τσιαμπούσης ζήτησε σε επόμενη συνεδρίαση του σώματος να γίνει σχετική συζήτηση και να υπάρξει ψήφισμα, μαζί με άλλες ΔΕΥΑ της χώρας.

«Ταφόπλακα για τις ΔΕΥΑ»

Στο  θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Χατζηγιάννης, κάνοντας μια ενημέρωση σχετικά με το πρόβλημα των αυξημένων λογαριασμών του ρεύματος, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ταφόπλακα για τις ΔΕΥΑ».

Όπως είπε μάλιστα, «χωρίς λόγο, χωρίς να γνωρίζουμε οτιδήποτε, ενώ πληρώσαμε όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΔ μέχρι και το Νοέμβριο 2021, τον Δεκέμβριο ήρθε τιμολόγιο με ρήτρα αναπροσαρμογής για την χαμηλή τάση από 33.000 ευρώ που ήταν, ήρθε 66.000 ευρώ. Για τη μέση τάση, από 35.000 ευρώ που ήταν, ήρθε 96.000 ευρώ. Και αυτό δεν έχει ταβάνι».

Όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης, «από τον Οκτώβριο και μετά έγινε μια συνάντηση με τους βουλευτές του Νομού Δράμας στη ΔΕΥΑΔ, τους ενημερώσαμε και τους ζητήσαμε να προσπαθήσουν ώστε το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΔ από επαγγελματικό να γίνει βιομηχανικό, γιατί τα μηχανήματα δουλεύουν συνεχώς 24 ώρες. Αυτό  είναι μια παλιά προσπάθεια, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα».

Όπως είπε μάλιστα, μέχρι σήμερα η ΔΕΥΑΔ πλήρωνε ρεύμα περίπου 1.500.000 ευρώ, ενώ πλέον μ’ αυτές τις αυξήσεις θα φτάσει στα 4.500.000 ευρώ.

«Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό» σημείωσε και εξήγησε ότι υπάρχει συνεννόηση με την Πανελλήνια Ένωση των ΔΕΥΑ, ώστε «συντονισμένα όλοι μαζί να κινηθούμε σε μια γραμμή, ώστε να μειωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής ή ακόμα και  να καταργηθεί πλήρως για τις ΔΕΥΑ. Στο τέλος, αυτό το κόστος, όσο κι αν συμπιέσουμε τις δαπάνες, θα φτάσουμε να το μετακυλίσουμε  στους πολίτες».

«Κάτω από την ομπρέλα της Πανελλήνιας Ένωσης ΔΕΥΑ, θα δούμε πώς μπορούμε να  πιέσουμε το Υπουργείο Ενέργειας, το Υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση για να βρεθεί μια λύση», σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι όταν εκδοθεί το κοινό ψήφισμα των ΔΕΥΑ, αυτό να δοθεί σε όλους τους βουλευτές ώστε να υπάρξει συνολική ενημέρωση ανά Νομό και να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Όπως είπε ο ίδιος, «όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΔΕΗ έκανε συνεχώς αυξήσεις, ενώ η ΔΕΥΑ Δράμας ακολουθεί μια σταθερή τιμολογιακή πολιτική χωρίς να μετακυλίσει τις αυξήσεις αυτές στους λογαριασμούς ύδρευσης. Μάλιστα κάναμε ορισμένες ενέργειες ώστε να μειωθεί το κόστος της ενέργειας, με νέα δίκτυα, καινούρια αντλητικά μηχανήματα, έχουν μπει νέοι ηλεκτρολογικοί πίνακες και δημιουργήθηκαν τοπικοί σταθμοί στα χωριά του Δήμου και έχουμε αντιμετωπίσει το ζήτημα των διαρροών ύδρευσης».

Τέλος, ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, ενημέρωσε ότι στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας – Θράκης της οποίας είναι μέλος, συζητήθηκε το ίδιο ζήτημα και όλοι οι Δήμοι της περιοχής έχουν το ίδιο πρόβλημα. Όπως είπε μάλιστα, ο δήμαρχος Ορεστιάδας είπε ότι από τις 750.000 ευρώ για ρεύμα στην αντίστοιχη ΔΕΥΑ, θα πληρώσει πλέον 1.500.000 ευρώ.  Οι Δήμοι που συμμετέχουν στην ΠΕΔ ΑΜΘ, ετοιμάζουν και αυτοί ένα ψήφισμα μαζί με την ΚΕΔΕ, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος.