Home > νέα > Θετική η ενσωμάτωση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Δράμας στο Δημοκρίτειο- Τη δημιουργία Τμήματος Επιστήμης Υλικών προτείνει ο κ. Κυριαζίδης για τη Δράμα

Θετική η ενσωμάτωση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Δράμας στο Δημοκρίτειο- Τη δημιουργία Τμήματος Επιστήμης Υλικών προτείνει ο κ. Κυριαζίδης για τη Δράμα

Δηλώσεις του βουλευτή Δράμα της Ν.Δ. Δ. Κυριαζίδη

Θετική η ενσωμάτωση

των Πανεπιστημιακών Τμημάτων

της Δράμας στο Δημοκρίτειο

Τη δημιουργία Τμήματος Επιστήμης Υλικών προτείνει ο κ. Κυριαζίδης για τη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της ενσωμάτωσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Δράμας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), μίλησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κυβερνητικός βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.

Στα λεγόμενά του, εμφανίστηκε αρκετά θετικός για την καλή λειτουργία των Τμημάτων της Δράμας, τα οποία από το 2025 θα ενσωματωθούν πλέον στο Δημοκρίτειο και με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσουν να ενισχυθούν σημαντικά απ’ όλες τις πλευρές. Τόνισε όμως χαρακτηριστικά ότι, τα Τμήματα της Δράμας είχαν γενικά ατονήσει με τη λειτουργία τους στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) το οποίο δυστυχώς δεν τα χρηματοδοτούσε και όπως είπε, «κόντεψε να σφραγιστούν». Αποκάλυψε επίσης, ότι, λόγω της μεταφοράς των Τμημάτων στο ΔΠΘ, το ΔΙΠΑΕ αρνήθηκε να στηρίξει οικονομικά τα υφιστάμενα Τμήματα για το 2024.

Αναλυτικότερα στις δηλώσεις του ο κ. Κυριαζίδης σημείωσε αρχικά: «Όταν επί ΣΥΡΙΖΑ ακόμα έγινε η μεταφορά των Τμημάτων της Δράμας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), είχα τονίσει και τότε ότι αυτό θα σήμαινε το “κλείσιμο” αυτών των Τμημάτων.

Διότι το περιεχόμενο και η αποστολή του ΔΙΠΑΕ είναι άλλη, δεν έχει καμιά σχέση με τη λειτουργία των συγκεκριμένων Τμημάτων και μάλιστα κόντεψε τα Τμήματα αυτά να σφραγιστούν» είπε και συμπλήρωσε: «Τόσο από τη μη παρουσία εκπαιδευτικού προσωπικού, από τη μη οικονομική δυνατότητα και την εγκατάλειψη των κτιριακών εγκαταστάσεων και άλλων προβλημάτων. Αυτή ήταν η σκληρή πραγματικότητα». Υπενθύμισε ακόμα ότι, τότε η Δράμα είχε τρία Τμήματα μαζί με το Αρχιτεκτονικής Τοπίου «το οποίο επί ΣΥΡΙΖΑ πήγε στις Σέρρες και μας έμειναν δύο Τμήματα».

Ενίσχυση από το Δημοκρίτειο

Αυτό που χαρακτηριστικά τόνισε  ο κ. Κυριαζίδης, είναι ότι πλέον, «αυτά τα δύο νέα Τμήματα, ενισχύονται πλέον με συγκεκριμένο ρόλο και αποστολή που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο μας, όπως τα οινοποιεία,  με τα πρότυπα που διεθνώς επικρατούν και λειτουργούν αντίστοιχα Τμήματα, όπως επίσης και το Δασολογίας, που γίνεται Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας. Παίρνει δηλαδή ένα διαφορετικό ρόλο με τη νέα ρύθμιση και θα ασχοληθεί με την κλιματική αλλαγή.  Είναι η μόνη σχολή στη χώρα μας που έχει ως περιεχόμενο και αποστολή τον συγκεκριμένο τομέα».

Αυτό που χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κυριαζίδης, είναι ότι «κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή στη Βουλή, είχα κάνει αυτές τις αναφορές από την πλευρά μου, αλλά έγιναν και από τον πρόεδρο του Οινολογίας κ. Μάμαλη αλλά και από τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Μάρη όπως και αναφορές για τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως επίσης έχει να κάνει και με το ζήτημα της όλης λειτουργίας με εκπαιδευτικό και υπαλληλικό προσωπικό, καθώς υπάρχουν ανάγκες».

Σημείωσε ακόμα, ότι, «από την άλλη πλευρά, το ζήτημα που προέκυψε, είναι ότι οικονομικά το ΔΙΠΑΕ δεν ενίσχυσε τη συγκεκριμένη Σχολή της Δράμας κατά τον προγραμματισμό του για το 2024, επειδή ακριβώς υπάρχει αυτή η μεταφορά των Τμημάτων στο ΔΠΘ. Ο Πρύτανης του ΔΙΠΑΕ δεν θέλησε να μεταφέρει οικονομικά κόστη προς τα Τμήματα της Δράμας και της Καβάλας. Αυτό το ζήτημα θα πρέπει να το δούμε στη συνέχεια».

Στο σημείο αυτό ο κ. Κυριαζίδης τόνισε ότι έχει ήδη ενημερώσει τον περιφερειάρχη ΑΜΘ, τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας αλλά και τους δημάρχους, ενώ τόνισε ότι «δεν υπήρξε καμιά κομματική εκμετάλλευση, και θα πρέπει να πω, ότι και ο συνάδελφος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθόπουλος που μετείχε στη Διαρκή Επιτροπή συνέταξε προς το ζήτημα αυτό, ώστε να έχουμε μια καλή λειτουργία αυτών των σχολών με μια δυναμική παρουσία αλλά και προοπτική για τους σπουδαστές μας».

Τέλος, σημείωσε ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει και ένα ακόμα Τμήμα Επιστήμης Υλικών, με την έννοια ότι εδώ στον τόπο μας έχουμε τα μάρμαρα και δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή σε όλη την Ελλάδα», ενώ αναφέρθηκε ακόμα και στην πιθανή δημιουργία μιας Κινηματογραφικής Σχολής.