Home > νέα > Τι γίνεται αλήθεια μ’ εκείνο το τουριστικό τρένο Δράμα – Παρανέστι – Ξάνθη-Είχαν ενδιαφερθεί τρεις δήμαρχοι…

Τι γίνεται αλήθεια μ’ εκείνο το τουριστικό τρένο Δράμα – Παρανέστι – Ξάνθη-Είχαν ενδιαφερθεί τρεις δήμαρχοι…

Είχαν ενδιαφερθεί τρεις δήμαρχοι…

Τι γίνεται αλήθεια μ’ εκείνο

το τουριστικό τρένο

Δράμα – Παρανέστι – Ξάνθη;

Γιατί η υπόθεση αυτή από τον Φεβρουάριο δεν προχώρησε ούτε ένα βήμα

Δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού με τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ Φεβρουαρίου, τρεις δήμαρχοι – Δράμας κ. Μαμσάκος, Παρανεστίου κ. Καγιάογλου και Ξάνθης κ. Τσέπελης – συναντήθηκαν στο χώρο του Μουσείου Τρένων στη Δράμα. Σκοπός της συνάντησης αυτής, ήταν η συζήτηση για τη λειτουργία τουριστικού τρένου, το οποίο θα ξεκινάει από τη Δράμα, θα περνάει από το Παρανέστι και τα υπέροχα πανέμορφα στενά του Νέστου ποταμού και θα καταλήγει στην Ξάνθη.

Στόχος φυσικά, η τουριστική ανάπτυξη και η ανάδειξη της περιοχής, καθώς το τρένο σήμερα σε όλο τον κόσμο, αποτελεί ένα ιδανικό μέσο για τέτοιες περιοχές. Μιας και βέβαια η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη προς το παρόν έχει αποκλειστεί οριστικά από τη σιδηροδρομική γραμμή και τα σχετικά επιβατικά δρομολόγια, η ανάπτυξη ενός τουριστικού τρένου αποτελεί για τη Δράμα τουλάχιστον, ένα ιδανικό σημείο για τον τουρισμό της.

Το τελευταίο διάστημα, όπως είναι γνωστό και έχουμε ήδη δημοσιεύσει, η Δράμα έχει δημιουργήσει μια Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης, με επικεφαλής το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων του Νομού Δράμας, με μπροστάρη την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας και όλους σχεδόν τους φορείς, και προσπαθεί να δει το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής από μια ολιστική και περιφερειακή άποψη. Το σύνθημα της Επιτροπής αυτής είναι όλοι μαζί και όχι καθένας μόνος του.

Στις αρχές Φεβρουαρίου λοιπόν, βρέθηκε στη Δράμα ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Τσέπελης και συναντήθηκε με το δήμαρχο Δράμας και το δήμαρχο Παρανεστίου στο χώρο του Μουσείο Τρένων του ΜΕΑΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Εκεί ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου ΗΦΑΙΣΤΟΣ κ. Μακρόπουλο και ακολούθησε μια πολύωρη συζήτηση για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία ενός τουριστικού τρένου.

Κύρια περιοχή,  η Δράμα, το Παρανέστι, τα στενά του Νέστου και η Ξάνθη. Εκτάσεις γεμάτες ομορφιές, υπέροχα ορεινά τοπία στην οροσειρά της Ροδόπης, εικόνες που δύσκολα συναντά κανείς στην καθημερινή του ζωή, τα στενά του ποταμού Νέστου και η  είσοδος στην πόλη της Ξάνθης.

Και τι δεν ειπώθηκε σ’ εκείνη τη συνάντηση. Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ποικίλες και το ενδιαφέρον των τριών και όχι μόνο, τεράστιο. Πόσα πράγματα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν γύρω απ’ αυτή τη διαδρομή;

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα, ότι, από τη συνάντηση αυτή βγήκαν  αισιόδοξα μηνύματα, που όμως τελικά μέχρι σήμερα, μερικούς μήνες μετά, η υπόθεση αυτή δεν προχώρησε ούτε ένα βήμα, ούτε ένα εκατοστό!

Αυτό που θα ακολουθούσε από εκείνη τη συνάντηση, ήταν ένα υποτιθέμενο ραντεβού με τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα αυτό μαζί του και να προωθηθεί περαιτέρω. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει ούτε καν εκείνο το πολυπόθητο ραντεβού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Πρωινό Τύπου», από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα – εδώ και πέντε μήνες δηλαδή – δεν έγινε κατορθωτό να κλειστεί ένα ραντεβού με τον κ. Μέτιο, ώστε να γίνει μια συζήτηση για να προχωρήσει το ζήτημα αυτό.

Θυμόμαστε χαρακτηριστικά από εκείνες τις συζητήσεις, ότι υπήρχε ακόμα και ζήτημα ένταξης σ’ αυτή την τουριστική  διαδρομή και του βαγονιού του Orient Express, την γνωστή εστιάμαξα που ανακαινίστηκε πλήρως και μάλιστα να χρησιμοποιούνταν ακόμα και για κάπως πιο υψηλά βαλάντια.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε κανένα απολύτως νέο. Αν λοιπόν κάνουμε πέντε μήνες για να κλειστεί ένα ραντεβού με τον περιφερειάρχη, τότε πώς μπορούμε να δούμε άλλα σπουδαιότερα θέματα και να προχωρήσουν αυτά τα ζητήματα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής; Πώς θα κάνουμε τουριστική ανάπτυξη; Μόνο με δηλώσεις, συναντήσεις χωρίς κατάληξη και ουσία και έργα στην πράξη, δεν έχουμε ανάπτυξη επί της ουσίας.