Home > Νέα > Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας ….

Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας ….

Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας για να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ Η προϊσταμένη του Υποκαταστήματος Ε.Λ.Γ.Α. Καβάλας,  κα. Ζ. Κατσικέρη μιλά στον «Π.Τ.»

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Με αφορμή τις πρόσφατες χιονοπτώσεις και τους ισχυρούς παγετούς που επικράτησαν στην περιοχή μας τις τελευταίες ημέρες, έχουν προκληθεί ζημιές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο της περιοχής μας. Σε ανακοίνωση του ο Ε.Λ.Γ.Α. Καβάλας, στις αρμοδιότητες του οποίου ανήκει και ο Νομός Δράμας, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους και παραγωγούς προκειμένου να καταθέσουν τις απαραίτητες αιτήσεις ώστε να αποζημιωθούν για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στο κεφάλαιο τους.
Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με την προϊσταμένη του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Καβάλας, κα. Ζαφειρία Κατσικέρη, προκειμένου να μας δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για την διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι.
Όπως ανέφερε η κα. Κατσικέρη, υπάρχουν δυο κατηγορίες στις οποίες μπορούν να ενταχθούν οι ενδιαφερόμενοι. Στη μια κατηγορία οι ζημιές καλύπτονται από τον Ε.Λ.Γ.Α., ενώ στη δεύτερη από τα προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).
Αναλυτικότερα, η προϊσταμένη του Υποκαταστήματος Ε.Λ.Γ.Α. Καβάλας, ανέφερε: «Στη μια περίπτωση, δηλαδή σε ότι καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, μιλάμε για ζωικό κεφάλαιο και για φυτική παραγωγή. Τονίζουμε ότι πρέπει να γίνει η διαδικασία άμεσα για το ζωικό κεφάλαιο γιατί πρέπει να σταλεί άμεσα κτηνίατρος για τα ζώα τα οποία χάνονται. Κι αυτό γιατί δεν μπορούν να περιμένουν οι κτηνοτρόφοι μετά από ένα μήνα να πάμε να μετρήσουμε τι χάθηκε. Έτσι, οι κτηνοτρόφοι, μπορούν να απευθυνθούν στον ανταποκριτή του Δήμου τους ή σε εμάς στον Ε.Λ.Γ.Α., προκειμένου να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς, αλλά θα πρέπει μαζί να προσκομίσουν την δήλωση εκτροφής του 2016.
Σε ότι αφορά στην φυτική παραγωγή, π.χ. τα λαχανικά τα οποία παγώνουν αυτή την εποχή, και πάλι οι παραγωγοί μπορούν να απευθυνθούν στους ανταποκριτές του Δήμου τους, να κάνουν δηλώσεις ζημιάς που έχει υποστεί η φυτική τους παραγωγή, μέσα σε διάστημα 15 ημερών.
Στη δεύτερη κατηγορία, περιλαμβάνονται τα προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, και αφορά αυτούς, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές σε θερμοκήπια, εξοπλισμό, ζωικό κεφάλαιο (χοίροι και πτηνά), αποθηκευμένα προϊόντα, ζωοτροφές, αποθήκες που υπέστησαν ζημιές κλπ. Και σε αυτή την περίπτωση, οι πληγέντες θα πρέπει να απευθυνθούν στους ανταποκριτές του Δήμου τους για να υποβάλλουν σε διάστημα 15 ημερών «αρχικές αιτήσεις χορήγησης», γιατί τα ΚΟΕ, παίρνουν έγκριση μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, στα ΚΟΕ μπορεί να ενταχθεί και φυτικό κεφάλαιο πολυετών καλλιεργειών, π.χ. δέντρα. Αλλά για να βρούμε εμείς αυτή την στιγμή την ζημιά στα δέντρα είναι αδύνατον, γιατί δεν έχει οριστικοποιηθεί το μέγεθος της ζημιάς. Αυτό θα φανεί με την πάροδο του χρόνου. Εμείς μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ανάλογα με το πόσο είναι δυνατή η πρόσβαση, θα βγούμε έξω με κλιμάκια γεωπόνων προκειμένου να δούμε και να παρακολουθήσουμε σε βάθος χρόνου αν έχουν υποστεί ζημιά οι πολυετείς καλλιέργειες
Μέχρι στιγμής, εκτός από τα λαχανικά έχουν γίνει δηλώσεις ζημιάς και για ελαιοκάμβες από τον προηγούμενο παγετό που είχε πλήξει την περιοχή μας, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Έτσι, μόλις μας το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα βγούμε έξω προκειμένου να κάνουμε εξατομικευμένες εκτιμήσεις, για να βγάλουμε το ποσοστό της ζημιάς».

Η ανακοίνωση του Ε.Λ.Γ.Α Καβάλας
«Οι πρόσφατες χιονοπτώσεις και οι ισχυροί παγετοί που επικράτησαν σε πολλές περιοχές της χώρας προξένησαν, εκτός των άλλων, και πολλά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα.
Ο ΕΛΓΑ ενημερώνει τους ασφαλισμένους του πως, σε περίπτωση που έχουν υποστεί ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο ή στη φυτική τους παραγωγή, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ των Δήμων τους ή με τα περιφερειακά Υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.
Ειδικότερα:
• Για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο να επικοινωνήσουν άμεσα με το αρμόδιο για την περιοχή τους Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ ή τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ του Δήμου τους. Με την υποβολή της δήλωσης ζημιάς θα πρέπει να προσκομίσουν απαραίτητα και την Δήλωση Εκτροφής 2016.
• Για ζημιές στη φυτική παραγωγή να επικοινωνήσουν με τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ του Δήμου τους. Με την υποβολή της δήλωσης ζημιάς θα πρέπει να προσκομίσουν απαραίτητα και την Δήλωση Καλλιέργειας 2016.
Όσον αφορά στις ζημιές που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ αλλά μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, θα πρέπει:
• Για ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο (θερμοκήπια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, γεωργικές αποθήκες) και στον εξοπλισμό αυτών (εξοπλισμός θερμοκηπίων, εξοπλισμός κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αρδευτικά συστήματα, αναγκαία μόνιμη υποστύλωση φυτικού κεφαλαίου πολυετών καλλιεργειών), στο ζωικό κεφάλαιο (χοίροι, πτηνά) καθώς και σε αποθηκευμένα προϊόντα και ζωοτροφές, να επικοινωνήσουν άμεσα με τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α του Δήμου τους και να υποβάλουν, σε διάστημα δεκαπέντε ημερών, Αρχικές Αιτήσεις για χορήγηση ενίσχυσης.
• Για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο πολυετών καλλιεργειών δεν θα υποβληθούν Αρχικές Αιτήσεις για χορήγηση ενίσχυσης γιατί δεν έχει οριστικοποιηθεί το μέγεθος των ζημιών.
Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε πως σκοπός και στόχος του ΕΛΓΑ είναι να διενεργηθούν οι εξατομικευμένες πραγματογνωμοσύνες στις περιπτώσεις ζημιών που χρήζουν άμεσης εκτίμησης το συντομότερο δυνατό και εφόσον καταστεί δυνατή η πρόσβαση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *