Home > Πρώτο Θέμα > Τιμήθηκε στη Δράμα η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας 95 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Τιμήθηκε στη Δράμα η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας 95 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

 

95 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Τιμήθηκε στη Δράμα η Ημέρα

Μνήμης της Γενοκτονίας

των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Επέκταση του Μνημείου Μικρασιατικής Καταστροφής με 95 λίθους από 95 περιοχές των πατρίδων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ εκδηλώσεις, τιμήθηκε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στο Μνημείο Μικρασιατικής Καταστροφής στην πόλη της Δράμας.

Mnhmeio01

Ο πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συλλόγου έκανε τα αποκαλυπτήρια μιας πλάκας στην πίσω πλευρά του μνημείου.

Φέτος συμπληρώνονται 95 χρόνια από την Μικρασιαστική Καταστροφή και με πρωτοβουλία του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας και του προέδρου του κ. Νίκου Λατσίσταλη, έγινε επέκταση του Μνημείου προς τη Νότια πλευρά. Σχεδιάστηκε ο «δρόμος των προσφύγων», όπου στρώθηκε μια σειρά από 95 λίθους, οι οποίοι προέρχονται από 95 περιοχές των πατρίδων. Πρόκειται για όλες τις περιοχές στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας, όπου παλαιότερα ζούσαν Έλληνες και έζησαν την σφαγή, την φωτιά των Τούρκων, αλλά και βίωσαν την προσφυγιά το 1922 και όχι μόνο τότε.

Mnhmeio02

Οι επίσημοι που ήταν παρόντες, έκαναν τα αποκαλυπτήρια του «δρόμου των προσφύγων» με τους 95 λίθους από τις 95 περιοχές

των πατρίδων για όλους τους πρόσφυγες.

Οι λίθοι είναι από διάφορες περιοχές, από τον Πόντο μέχρι την Μικρά Ασία και από τη Δύση μέχρι την Ανατολή. Από την Κωνσταντινούπολη, το Αφιόν Καραχισάρ, Αργυρούπολη, Σεβάστεια, Ματσούκα, Φλογητά, Αξός, Μύστι, Ικόνιο, Σίνασσος, Καισάρεια, Σίλλη, Νεάπολη – Νεβσεχίρ, Τεκεκιόι, Σούρμενα, Γεφύρι της Τρίχας, Ραφάγια, Σάντα, Τσαμπασίν, Καλαβρί, Κρυόνερο, Ορτακιόι, Μάδυτος, Σαμσούντα – Αμισός, Τραπεζούντα, Κάβζα, Κρώμνη, Ορντού, Παναγία Σουμελά, Μίλητος, Μενεμένη, Μαγνησία, Πέργαμος, Σμύρνη, Γενικιόι Σώκια, Ακκιόι, Λάμψακος, Παλαδάρι, Νικομήδεια, Σερντιβάν, Φουντουκλί και αλλού.

Mnhmeio03

Δυο κοπέλες έραιναν με τριαντάφυλλα το «δρόμο των προσφύγων».

Μετά το τρισάγιο, ακολούθησε η αποκάλυψη του Μνημείου. Οι παρόντες αιρετοί της πόλης, σήκωσαν την γαλανόλευκη με την οποία ήταν καλυμμένος «ο δρόμος των προσφύγων» και έδωσαν τη σημαία στον πρόεδρο του Παμμικριατικού Συλλόγου Δράμας κ. Λατσίσταλη. Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από τον ίδιο, ο οποίος αναφέρθηκε για ποιο λόγο το μνημείο τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο χώρο παρουσιάζοντας ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα, καθώς εκεί ήταν το σύνορο της πόλης εκείνη την εποχή. Τότε δηλαδή που Μητροπολίτης Δράμας ήταν ο αείμνηστος και μάρτυρας Άγιος Χρυσόστομος Δράμας – Σμύρνης.

Να σημειώσουμε τέλος,  ότι, παρών στην εκδήλωση ήταν και ο εγγονός του αδελφού του Χρυσοστόμου Δράμας – Σμύρνης, που φέρει και το όνομά του: Χρυσόστομος Καλαφάτης.