Home > Πρώτο Θέμα > Γεώργιος Βρακάς: «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα η απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος»

Γεώργιος Βρακάς: «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα η απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος»

Γεώργιος Βρακάς: «Είναι μεγάλη τιμή

για εμένα η απονομή του Χρυσού

Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος»

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο απέδωσε τιμητικές διακρίσεις, οι οποίες είχαν απονεμηθεί με το από 18.1.2022 προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών.

Μεταξύ αυτών, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, ήταν και ο Δραμινός Γεώργιος Βρακάς, στον οποίο απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος.

Όπως ανέφερε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «Ο αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής και διευθυντής του τμήματος μεταμοσχεύσεων νεφρού και παγκρέατος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα των ΗΠΑ Γεώργιος Βρακάς είναι μάχιμος χειρουργός, πρωτοπόρος ερευνητής στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, πολυβραβευμένος για τις ρηξικέλευθες μελέτες του».

Από την πλευρά του ο Γεώργιος Βρακάς ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα η απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος από την αυτού Εξοχότης Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα Κατερινα Σακελλαροπούλου. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Γεώργιος Βρακάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής και Διευθυντής του Τμήματος Μεταμοσχεύσεων Νεφρού και Παγκρέατος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Γκέινσβιλ των ΗΠΑ, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, Βαλτιμόρη, ΗΠΑ (2019-2021) και στο κέντρο μεταμοσχεύσεων της Οξφόρδης, Ηνωμένο Βασίλειο (2013-2019).

Τάγμα Αριστείας του Φοίνικος

Συνεστήθη το 1926 σε αντικατάσταση, και αυτό του (προϋπάρχοντος) Τάγματος του Γεωργίου Α΄ (το οποίο συνεστήθη εκ νέου το 1935, με την παλινόρθωση της Βασιλείας, για να καταργηθεί εκ νέου το 1975). Πήρε την ονομασία του από το μυθικό πουλί, τον Φοίνικα. Τον πρώτο χρόνο καθιέρωσής του απονέμονταν σε Έλληνες καθώς και αλλοδαπούς πολίτες. Όταν όμως, σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1927 απαγορεύθηκε η απονομή παρασήμων σε Έλληνες, το Τάγμα διατηρήθηκε για την αναγνώριση της προσφοράς αλλοδαπών μόνο πολιτών.

Μετά την Παλινόρθωση της Μοναρχίας το 1935 και σύμφωνα με το Α.Ν. 19-4-1935 (ΦΕΚ Α, 170) επετράπη η εκ νέου απονομή και σε Έλληνες υπηκόους. Τώρα, πλέον, απονέμεται σε Έλληνες που διακρίθηκαν στη Δημόσια Διοίκηση, στις επιστήμες, στις τέχνες και τα γράμματα, στο εμπόριο, τη βιομηχανία και τη ναυτιλία, όπως επίσης σε αλλοδαπούς που συνέβαλαν στην εξύψωση του ονόματος της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Το διάσημο του Τάγματος του Φοίνικος έχει σχήμα σταυρού. Είναι κατασκευασμένο από λευκό σμάλτο και πάνω στο σταυρό υπάρχει ανάγλυφη η απεικόνιση του μυθικού Φοίνικα, με ανοιχτές φτερούγες που αναγεννάται μέσα από τις φλόγες. Ο ανάγλυφος Φοίνικας απεικονίζεται και στο κέντρο του αστέρα. Στην οπίσθια όψη του σταυρού υπάρχει το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η ταινία πάνω στην οποία αναρτάται το διάσημο έχει χρώμα βαθύ κίτρινο με λεπτές μαύρες λωρίδες κατά μήκος των άκρων.