Home > νέα > Την ανάγκη επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή του επιδιώκει ο Δήμος Προσοτσάνης Δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης στον «Πρωινό Τύπο»

Την ανάγκη επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή του επιδιώκει ο Δήμος Προσοτσάνης Δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης στον «Πρωινό Τύπο»

Δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης στον «Πρωινό Τύπο»

Την ανάγκη επέκταση του δικτύου

φυσικού αερίου στην περιοχή του

επιδιώκει ο Δήμος Προσοτσάνης

► «Θα μπορέσουμε να κρατήσουμε στην περιοχή μας τα νέα ζευγάρια που θα κάνουν οικογένεια»

► Συγκέντρωση υπογραφών για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους κατοίκους

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ υπογραφών ώστε να φανεί το ενδιαφέρον των δημοτών για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Προσοτσάνη, επιδιώκει με πρωτοβουλία του ο Δήμος Προσοτσάνης.  Στόχος της κίνησης αυτής, είναι να υπάρξει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής, ώστε να γίνει εφικτή η διεκδίκηση επιπλέον χρηματοδότησης για τη δημιουργία δικτύου.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, πέρα από την αναγκαιότητα του έργου για φθηνότερο κοστολόγιο κυρίως την περίοδο του χειμώνα στη θέρμανση, ανέδειξε το ζήτημα της μείωσης της μόλυνσης του περιβάλλοντος, αλλά και την αφαίμαξη του πληθυσμού της περιοχής της Προσοτσάνης προς τη Δράμα, καθώς σε ένα-δυο χρόνια θα έχει τη δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου για θέρμανση.

AUANASIADHS1

Όπως τόνισε ο κ. Αθανασιάδης στον «Π.Τ.», η δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου ιδιαίτερα στον οικισμό της Προσοτσάνης, της Πετρούσας και της Μαυρολεύκης, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, εφόσον υπάρξει η δυνατότητα σχετικής χρηματοδότησης. Ο ίδιος, σημείωσε ότι «επειδή το φυσικό αέριο, ήδη περνάει μέσα από το Δήμο μας – στην Προσοτσάνη σχεδόν εφάπτεται με τον οικισμό όπως και στην Πετρούσα – ζητάμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους δημότες μας. Αν πραγματικά ενδιαφέρονται ώστε να διεκδικήσουμε το δίκτυο να περάσει και στους οικισμούς μας».

Με την επισήμανση ότι η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης στο πρόγραμμά της μέσω ΕΣΠΑ, έχει προτάξει σε πρώτη φάση μόνο τις πρωτεύουσες των Νομών, «και με δεδομένο ότι στα δικά μας χωριά περνάει ήδη το δίκτυο φυσικού αερίου, εμείς μπορούμε να το διεκδικήσουμε. Και για να γίνει αυτό, υπάρχουν δύο τρόποι: Είτε με δικά μας έξοδα θα μπορούσαμε να κάνουμε τα δίκτυα και να συνδεθούμε με το φυσικό αέριο, ή θα πρέπει να βρούμε την σχετική χρηματοδότηση».

Όπως εξήγησε ο κ. Αθανασιάδης, «ο Δήμος Παρανεστίου έχει τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα. Το φυσικό αέριο υπάρχει ήδη στο ΒΙ.ΠΑ. Προσοτσάνης και αυτό εφάπτεται με το οικιστικό μέρος της περιοχής. Παράλληλα, το φυσικό αέριο υπάρχει ήδη έξω από την Πετρούσα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ υπάρχει και βανοστάσιο φυσικού αερίου μέσα στο Φωτολίβος εδώ και 12 ή 13 χρόνια. Επιπλέον, το φυσικό αέριο περνά ήδη έξω από τη Μαυρολεύκη. Αυτές οι περιοχές δίνουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στο Δήμο μας, αφού χωρίς ιδιαίτερο κοστολόγιο μπορούν να πάρουν φυσικό αέριο και για οικιακή χρήση».

Σημειώνει όμως ιδιαίτερα ότι, «για να γίνει αυτό, χρειάζεται και η εκδήλωση ενδιαφέροντος του κόσμου. Αν ο κόσμος το θέλει ή όχι. Αυτό κυρίως για να μην κάνουμε κινήσεις για τις κινήσεις. Απ’ ότι φαίνεται πάντως σε μια πρώτη φάση, υπάρχει μια συγκριτική πλειοψηφία του κόσμου, η οποία έχει εκδηλώσει την επιθυμία και απ’ ότι φαίνεται θα ξεπεράσει και το 95%».

Αφαίμαξη πληθυσμού

Το θέμα της δημιουργίας δικτύου φυσικού αερίου κυρίως στην Προσοτσάνη και στην Πετρούσα, αποτελεί ένα άκρως σοβαρό ζήτημα για το δήμαρχο. Όπως μας λέει, «εμείς θέλουμε άμεσα να προχωρήσουμε σ’ αυτό, και γι’ αυτό ξεκινάμε από μια προϋπόθεση. Αυτό που είναι πρωτεύον για εμάς, είναι να μείνει ο νέος πληθυσμός στην Προσοτσάνη, στα χωριά μας. Ειδικά τα νέα ζευγάρια που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια, θα προτιμήσουν για παράδειγμα την πόλη της Δράμας όταν θα έχει φυσικό αέριο και διαφορετικό θα είναι εάν έχει στην Προσοτσάνη. Όταν θα ξέρει ότι θα έχει και η Προσοτσάνη φυσικό αέριο, θα προτιμήσουν να μείνουν και να στήσουν το νοικοκυριό τους εδώ, παρά να φύγουν. Έτσι, θα μπορούν να γλυτώνουν κάθε χρόνο ένα σημαντικό ποσό από την θέρμανση του χειμώνα. Διαφορετικά θα έχουμε αφαίμαξη του πληθυσμού μας στα επόμενα χρόνια», διευκρινίζει ο κ. Αθανασιάδης.

Όπως λέει ο ίδιος, «Εμείς, θέλουμε να είμαστε μπροστά από τα γεγονότα και όχι πίσω απ’ αυτά. Πρέπει να προλάβουμε και πρέπει να το επισημάνουμε αυτό. Το θέμα δεν είναι απλά να χειροκροτούμε αυτό που πάει να γίνει στην επαρχία. Το θέμα είναι ότι και η επαρχία έχει την επαρχία της!»

Ο κ. Αθανασιάδης αναφέρεται επίσης και στο ζήτημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι το φυσικό αέριο είναι πιο φιλικό από το πετρέλαιο και από τα καυσόξυλα: «Όσοι ζουν σε περιοχές που έχουν φυσικό αέριο όπως στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, απολαμβάνουν εδώ και χρόνια αυτό τον πολύ φιλικό πλούτο προς το περιβάλλον και με χαμηλό κοστολόγιο. Ενώ εμείς εδώ και ρυπαίνουμε γιατί καταφεύγουμε στο πετρέλαιο ή στα ξύλα, αλλά και με υψηλό κοστολόγιο.

Έχοντας υπόψη όλα αυτά, μπήκαμε μπροστά και θέλουμε να κάνουμε κοινωνούς τους δημότες μας. Εμείς μπαίνουμε μπροστά και θέλουμε να κάνουμε αυτό, εσείς έχετε ενδιαφέρον; Αυτός είναι ο σοβαρότερος λόγος για να κάνουμε τις κινήσεις μας στην ενεργειακή σκακιέρα».

Η ανακοίνωση του Δήμου

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Προσοτσάνης, ζητείται από τους δημότες να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους:

[Αγαπητοί Συνδημότες, προκειμένου να γίνει επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στην περιοχή μας είναι σημαντική η συγκέντρωση υπογραφών εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους κατοίκους του Δήμου Προσοτσάνης προκειμένου να διεκδικήσουμε, επί πλέον χρηματοδότηση για τον σκοπό αυτό.
Για αυτόν το λόγο, όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να υπογράψετε συμπληρώνοντας απλά τη φόρμα ή συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στο έγγραφο που βρίσκεται στα κοινοτικά καταστήματα. Όσο πιο πολλοί δηλώσουμε πως ενδιαφερόμαστε. Τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δύναμη μας! Οι υπογραφές μας είναι η δύναμή μας».