Home > νέα > Την παραμονή των Φώτων αναβιώνει στο Νευροκόπι το έθιμο «ΣΑΓΙΑ»

Την παραμονή των Φώτων αναβιώνει στο Νευροκόπι το έθιμο «ΣΑΓΙΑ»

Την παραμονή των Φώτων

αναβιώνει στο Νευροκόπι

το έθιμο «ΣΑΓΙΑ»

 

Το παραδοσιακό έθιμο «Σάγια», πρόκειται να αναβιώσει για μία ακόμη χρονιά η Δημοτική Κοινότητα Κάτω Νευροκοπίου, ο Σύλλογος Μικρασιατικών & Καππαδοκικών Δεσμών και ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου. Η εκδήλωση αναβίωσης του εθίμου «Σάγια» , θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, στις 18.00 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Κάτω Νευροκοπίου.

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια αναβίωσης και ανάδειξης του πλούσιου πολιτισμού που χαρακτηρίζει την Δημοτική Κοινότητα Κάτω Νευροκοπίου. Πολιτισμός που προέρχεται από την Μακεδονία, τη Θράκη έως την Καππαδοκία και τον Πόντο. Ο πολιτισμός εξάλλου ενώνει τους ανθρώπους, τους φέρνει πιο κοντά για να σμίξουν τις κοινές χαρές, και όχι μόνο.

Η εκδήλωση αναβίωσης του εθίμου «Σάγια» περιλαμβάνει άφθονο παραδοσιακό φαγητό “Φώτας Φαΐ”, χορό, κρασί και ζωντανή μουσική με ρεπερτόριο που προέρχεται από την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Θράκη, την Μακεδονία κ.α.

Σύμφωνα με το έθιμο, από τους κατοίκους του χωριού, συγκεντρώνονται ξύλα και τοποθετούνται σε σχήμα κώνου μπροστά στη εκκλησία. Σταυρωτά, σε τέσσερα σημεία, τοποθετούνται προσανάμματα. Μετά τον εσπερινό, διενεργείται από την εκκλησιαστική επιτροπή πλειοδοτικός διαγωνισμός υπέρ του ναού και όποιος προσφέρει τη μεγαλύτερη ενίσχυση, αποκτά το προνόμιο να ανάψει τη φωτιά στα τέσσερα σημεία του σωρού και ο ιερέας ευλογεί τον σωρό και τον εκλεκτό που θα ανάψει τη φωτιά.

Στη συνέχεια, δημιουργείται μια τεράστια πυρά που φωτίζει όλη την πλατεία ενώ ήδη έχει νυχτώσει, και γύρω από τη φωτιά στήνεται κυκλικός παραδοσιακός τελετουργικός χορός από τους κατοίκους του χωριού.

Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην Καππαδοκίας όπου εκεί κάθε γιορτή έπαιρνε ιδιαίτερο νόημα, μέσα από τα λατρευτικά έθιμα και τις δοξασίες των κατοίκων.

Τα Σάγια σήμερα…

Το δρώμενο αυτό Παραμονή των Θεοφανίων, όπως και πολλά άλλα κατά την περίοδο του δωδεκαημέρου στην Ελλάδα, αποτελεί μια σύνθετη τελετουργική πράξη, η οποία περιέχει και λατρευτική διάσταση και έχει ως κύριο σκοπό την ευετηρία, δηλαδή την καλοχρονιά, στοιχείο που τονίζεται με την πυρά, τις ευχές, τους χορούς και τα τραγούδια.

Δημιουργείται μια τεράστια πυρά που φωτίζει όλη την πλατεία και γύρω από τη φωτιά στήνεται κυκλικός παραδοσιακός χορός από τους κατοίκους του χωριού.

Προσφέρονται διάφορα νηστίσιμα εδέσματα, κομπόστες από σταφίδες, δαμάσκηνα ή βερίκοκα συνοδεία με κόκκινο κρασί.