Home > νέα > Την προκήρυξη θέσεων που προβλέπει ο Υγειονομικός χάρτης της χώρας ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας

Την προκήρυξη θέσεων που προβλέπει ο Υγειονομικός χάρτης της χώρας ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας

Επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό

Την προκήρυξη θέσεων που προβλέπει

ο Υγειονομικός χάρτης της χώρας

ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας

 

 

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα. Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη τους υπουργούς: Υγείας κ. Πλεύρη, αν. Υπ. Υγείας κα. Γκάγκα και τους βουλευτές Δράμας κ.κ. Μπλούχο, Ξανθόπουλο, Κεφαλίδου, απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας.

Στην επιστολή, γίνεται λόγος για το «θεμέλιο της Υγείας και γενικώς της Δημόσιας Υγείας», επισημαίνοντας ότι, «Κεντρικός πυρήνας του θεμελίου της Υγείας ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ο ιατρός. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να εκφέρει όποια άποψη θέλει, αλλά στην πατρίδα μας , γενέτειρα του Ιπποκράτη, του Αριστοτέλη και του  Ασκληπιού, η ιατρική έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, βασίζεται  στο πρόσωπο και τις δεξιοτεχνίες του ιατρού και στην σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ασθενούς και  θεράποντα ιατρού».

Παρακάτω, τίθεται το ερώτημα αν «έγινε ο Υγειονομικός χάρτης της χώρας;» και δίνεται η απάντηση:  «Δυστυχώς στην ανωτέρω ερώτηση ακολουθεί “άκρα του τάφου σιωπή” από όλες τις πολιτικές πλευρές, χωρίς να εξαιρείται καμία».

Αναφέρεται επίσης ότι «η σημερινή κατάσταση στον χώρο της υγείας, αποδεικνύει ότι, κατά την τελευταία 30ετία, κάθε ενέργεια στον τομέα της Υγείας εκ μέρους της επίσημης πολιτείας, εγένετο σύμφωνα με τα μικροκομματικά, τα συντεχνιακά, τις απόψεις των “κολλητών”, τις εντολές των “δυνατών”, εντός και εκτός της χώρας. Είναι ανάγκη να νομοθετηθεί η διοίκηση του ΠΙΣ να ανατίθεται εκ περιτροπής σε 15 Ιατρικούς Συλλόγους ανά 2ετια και να πάψει το σημερινό αίσχος, όπου οι παρατάξεις της διοίκησης είναι “ουρές” των πολιτικών κομμάτων της χώρας… έλεος πια!!!!»

Όπως επισημαίνεται επίσης, «ακόμα και οι σημερινές ρυθμίσεις στον τομέα υγείας είναι στο ίδιο μήκος κύματος, με ουσιαστικούς κερδισμένους τις μεγάλες λεγόμενες “αλυσίδες υγείας” του ιδιωτικού τομέα, χωρίς πραγματική βελτίωση του δημόσιου τομέα και με στόχο τον πλήρη αφανισμό των  μικρομεσαίων επιχειρήσεων υγείας (κλινικών και εργαστηριακών). Εάν νομίζετε ότι ψευδόμεθα παρακαλούμε να μας προσκαλέσετε για να αποδείξουμε του “λόγου του αληθές”».

Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας ζητάει: «να προκηρύξετε τις θέσεις, που θα προβλέπει ο υγειονομικός χάρτης, να θεσπίσετε τους νόμους ισοτιμίας μεταξύ δημόσιου κα ιδιωτικού τομέα, ποιοτικά κριτήρια και εξειδίκευση ιατρών, διαγνωστικά κριτήρια παραπομπής εξετάσεων, κάρτα υγείας για όλους τους πολίτες ανάλογα με την ηλικία τους και τις παθήσεις τους, μέσω της οποίας θα δύναται να επιλέγουν όποιον ιατρό θέλουν (δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα) και σας υποσχόμεθα  ότι, ως ιατροί που τιμούν   τον όρκο του Ιπποκράτη, θα εργασθούμε σήμερα με αμοιβές ανάλογες με την οικονομική κατάσταση της χώρας,  αρκεί να επιβιώνουμε, αλλά με σαφή νομοθετική ρύθμιση ότι εντός 10ετίας θα αποκατασταθεί η αντιστοιχία μισθοδοσίας του ιατρικού κόσμου με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα».