Home > νέα > Την πρώτη θέση κατέκτησε το Μουσικό Σχολείο Δράμας στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Τέχνης Μιλάνε στον «Π.Τ.» η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Δράμας κα. Τάζογλου και ο υπεύθυνος καθηγητής κ. Καραμφίλλης

Την πρώτη θέση κατέκτησε το Μουσικό Σχολείο Δράμας στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Τέχνης Μιλάνε στον «Π.Τ.» η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Δράμας κα. Τάζογλου και ο υπεύθυνος καθηγητής κ. Καραμφίλλης

Την πρώτη θέση κατέκτησε το Μουσικό

Σχολείο Δράμας στους Πανελλήνιους

Μαθητικούς Αγώνες Τέχνης

Μιλάνε στον «Π.Τ.» η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Δράμας κα. Τάζογλου και ο υπεύθυνος καθηγητής κ. Καραμφίλλης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ μεγάλη επιτυχία έχει να παρουσιάσει το Μουσικό Σχολείο Δράμας, καθώς την περασμένη εβδομάδα, κατέκτησε την 1η θέση στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Τέχνης, που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη στη Θεσσαλονίκη.

Οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Τέχνης διοργανώνονται για δέκατη χρονιά, με την έγκριση του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων και αποτελούν ένα σημαντικό θεσμό στο χώρο. Φέτος διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη από 7 έως και 9 Μαρτίου και συμμετείχαν 52 σχολεία δημόσια και ιδιωτικά με συνολικά πάνω από 650 μαθητές και μαθήτριες από την Ελλάδα αλλά και την Ομογένεια.

Το Μουσικό Σχολείο Δράμας, απέσπασε το 1ο Βραβείο με την Ορχήστρα Λαϊκής Μουσικής, υπεύθυνος καθηγητής της οποίας είναι ο κ. Γιώργος Καραμφίλης.

Οι επιτυχίες συνεχίζονται

Για την επιτυχία αυτή του Μουσικού Σχολείου Δράμας μίλησε αρχικά στον «Π.Τ.» η διευθύντρια κα. Έμυ Τάζογλου, η οποία σημειώνει αρχικά ότι «για πολλοστή φορά οι μαθητές του σχολείου μας που πηγαίνουν σε διαγωνισμούς βραβεύονται, όπως πρόσφατα είχε βραβευτεί και το Τμήμα της Χορωδίας με το δεύτερο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών στο Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη».

Όπως τονίζει η κα. Τάζογλου, «τώρα πήραμε το πρώτο βραβείο στους Αγώνες Τέχνης που διοργανώνονται από τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη που συμμετέχουν μουσικά σχήματα απ’ όλη την Ελλάδα».

Για τη νέα μεγάλη αυτή επιτυχία του Μουσικού Σχολείου Δράμας, μίλησε στον «Π.Τ.» και ο υπεύθυνος καθηγητής της Ορχήστρας Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής κ. Γιώργος Καραμφίλλης, ο οποίος διδάσκει μπουζούκι, ενώ διδάσκει και ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκης.

Όπως σημειώνει, «το πρόγραμμα ήταν ελεύθερο και μπορούσαμε να ακολουθήσουμε όποιο ρεπερτόριο θέλαμε και εμείς επιλέξαμε τρία τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, ένα του Ξαρχάκου και ένα του Λοΐζου».

Επισημαίνει ακόμα ότι, το 2023 είχαν κάνει ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, «όπου πήγαμε και παίξαμε στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα με την Ορχήστρα μας και κρατήσαμε το ίδιο ρεπερτόριο, μιας και φέτος είναι τα 40 χρόνια από το θάνατο του Τσιτάνη και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα μήπως βγει κάποια καλή εκδήλωση να παίξουμε».

‘Όπως αποκαλύπτει μάλιστα, στα μέσα Ιουνίου ετοιμάζουν μια εκδήλωση  που θα γίνει πιθανότητα σε ανοικτό δημόσιο χώρο και σίγουρα θα μπορέσουμε να τους απολαύσουμε.

Ερωτώμενος από ποιες τάξεις είναι οι μαθητές της συγκεκριμένης Ορχήστρας, ο κ. Καραμφίλλης διευκρινίζει ότι είναι από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, εκτός από την Α΄ Γυμνασίου.

Σημειώνει ακόμα ότι, «για την Α΄ Γυμνασίου μάλιστα έχουμε δημιουργήσει ένα φυτώριο στο σχολείο και θα πρέπει να είμαστε οι μοναδικοί που έχουμε κάνει κάτι τέτοιο. Τα παιδιά δηλαδή της Α΄ και της Β΄ Γυμνασίου που είναι αρχάρια, έχουν κάνει μαζί ένα γκρουπ και παίζουν μαζί . Όποιος εξελίσσεται, μπορεί να μεταπηδήσει σε ένα πιο προχωρημένο τμήμα μπουζουκιού που είναι στην Γ΄ Γυμνασίου και όλοι μαζί έχουν πάει στο διαγωνισμό αυτό».

Όπως εξηγεί, «τα παιδιά που συμμετέχουν στο φυτώριο, παίζουν πιο απλά τραγούδια και με ευκολότερο τρόπο, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μάθουν σωστά την τεχνική. Μας ενδιαφέρει να μάθουν απλά τραγούδια, αλλά και να μάθουν να παίζουν σωστά. Αργότερα, οι πιο εξελιγμένοι μαθαίνουν λίγο πιο δύσκολα τραγούδια και όταν μετά πηγαίνουν στο λαϊκό, εκεί πλέον μαθαίνουν να παίζουν σύμφωνα με τη δισκογραφία».

Η Ορχήστρα Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής απαρτίζεται από 13 μαθητές και μαθήτριες, και όπως απαντάει στην ερώτηση αν τα παιδιά από τα Μουσικά Σχολεία μπορούν να εξελιχθούν σε καλούς επαγγελματίες μουσικούς, σημειώνει ότι «αυτό δεν το ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθούν. Αυτό που ενδιαφέρει εμάς, είναι να μάθουν να παίζουν σωστά, γιατί πολλά παιδιά έχουν θέματα με την τεχνική, με τα χέρια και κυρίως με το χέρι που κρατάει την πένα. Έχουμε άτομα που έρχονται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επιθυμούν να μπουν στην ειδίκευση του μπουζουκιού και δεν μπορούν να μπουν, γιατί έχουν θέματα τεχνικά. Γι’ αυτό στο σχολείο κοιτάμε να λύσουμε θέματα με την τεχνική τους».

Το ρεπερτόριο της Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Δράμας

Τα τραγούδια που επέλεξε η Ορχήστρα Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής του Μουσικού σχολείου Δράμας, είναι τα παρακάτω:

  1. Ακρογιαλιές, δειλινά: Στίχοι – Μουσική Βασίλης Τσιτσάνης
  2. Αργοσβήνεις μόνη: Στίχοι – Μουσική Βασίλης Τσιτσάνης
  3. Γεννήθηκα για να πονώ: Στίχοι Κώστας Βίρβος, Μουσική Βασίλης Τσιτσάνης
  4. Στου Θωμά: Στίχοι Κώστας Φέρρης, Μουσική Σταύρος Ξαρχάκος
  5. Τζαμάικα: Στίχοι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μουσική Μάνος Λοΐζος

Ερμηνεία: Ελένη Ξηροπούλου, Σοφία Βασιλειάδου, Ιορδάνης Τεγκελίδης

Λεόντιος Καζάκης – Μπουζούκι, Μπαγλαμαδάκι

Γιάννης Ηλιάδης – Μπουζούκι

Παναγιώτης Καραμπόζης – Μπουζούκι, Μπαγλαμαδάκι

Σάββας – Τσαούσης Μπουζούκι, Τζουρά

Νικόλας Καραμφίλλης – Μπουζούκι, Μπαγλαμαδάκι, Κρουστά

Γιώργος Καραμφίλλης – Μπουζούκι, Τζουρά

Θεόδωρος Μουρβετίδης – Ακορντεόν

Θεόφιλος Βογιατζής – Κιθάρα

Στεφανία Αθανασιάδου – Πιάνο

Ελένη Ξηροπούλου – Ηλεκτρικό Μπάσο

Ηλίας Δομβρίδης – Κρουστά

Βασίλης Ζεπιάδης – Κρουστά

Επιμέλεια Ορχήστρας – Ενορχήστρωση: Γιώργος Καραμφίλλης

Οι Αγώνες Τέχνης

Οι Αγώνες Τέχνης απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου της Ελλάδας και της Ομογένειας και αφορούν το βίντεο, το θέατρο, την ποίηση, τη μουσική (μουσικά και χορωδιακά σύνολα), τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα σε ένα περιβάλλον εκπαιδευτικό που διδάσκει και εξασφαλίζει τον καθαρό και δίκαιο αγώνα να καλλιεργήσουν και να αναδείξουν τις δεξιότητές τους στην καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία και παράλληλα να συνειδητοποιήσουν την αξία της τέχνης στη σύγχρονη εποχή.

Για κάθε κατηγορία υπάρχει Κριτική Επιτροπή που αποτελείται από καταξιωμένες προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης. Την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης πραγματοποιείται η απονομή βραβείων στους συμμετέχοντες.

Η τελετή λήξης φέτος άνοιξε με ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο των μαθητών/ριών του Ζωγραφείου Γυμνασίου – Λυκείου Κωνσταντινούπολης.