Home > νέα > «Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο της πανδημίας»-Μιλάνε στον «Π.Τ.» ομιλητές της ημερίδας οι κυρίες Γαλανοπούλου και Χατζηφωτίου και ο κ. Μωυσίδης

«Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο της πανδημίας»-Μιλάνε στον «Π.Τ.» ομιλητές της ημερίδας οι κυρίες Γαλανοπούλου και Χατζηφωτίου και ο κ. Μωυσίδης

Ημερίδα για την έμφυλη  βία από την Ένωση Κυριών Δράμας

«Το φαινόμενο

της ενδοοικογενειακής

βίας την περίοδο της πανδημίας»

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ομιλητές της ημερίδας οι κυρίες Γαλανοπούλου και Χατζηφωτίου και ο κ. Μωυσίδης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου από την Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας. Τίτλος της ημερίδας ήταν «Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο της πανδημίας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον αίθριο χώρο του ξενοδοχείου AYA στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και έγινε στα πλαίσια του έργου της Ένωσης Κυριών «Ώρα να μιλήσεις» που υλοποιείται από το Σωματείο. Στόχος του έργου είναι η προαγωγή της ισότητας των φύλων και η καταπολέμηση της έμφυλης βίας, ενώ πρόκειται για το μοναδικό έργο στην Ελλάδα, το οποίο θα ασχοληθεί για πρώτη με τον θύτη.

Κατά την ημερίδα, εισαγωγικά μίλησε ένας από τους δύο ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου AYA, ο κ. Τάσος Νικολαΐδης, που είχε και την ιδέα της δημιουργίας της ημερίδας, ώστε να γίνει γνωστότερο το συγκεκριμένο έργο της Ένωσης Κυριών, αλλά και γενικότερα να γίνει γνωστό το φαινόμενο της έμφυλης ενδοοικογενειακής βίας.

Στη συνέχεια, η κα. Αλίκη Τσιαμούρα, πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας αναφέρθηκε στο έργο της Ένωσης Κυριών, που είναι από τους μοναδικούς ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών στην Ελλάδα, καθώς και στο συγκεκριμένο έργο με την έμφυλη βία που υλοποιεί ήδη.

Ομιλίες για το θέμα είχαν επίσης, η κα. Σεβαστή Χατζηφωτίου από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η κα. Αγγελική Αντωνίου από Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ο κ. Ιγνάτιος Μωυσίδης από την Ελληνική Αστυνομία και Διοικητής του Α.Τ. Κ. Νευροκοπίου Δράμας.

Νικολαΐδης: Σεβασμός και αξιοπρέπεια

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε αρχικά ότι, «η ιδέα ήρθε με το άνοιγμα των σχολείων. Τελευταία βλέπουμε παντού το θέμα της έμφυλης βίας. Ένα θέμα με το οποίο δεν ασχολείται σχεδόν κανείς, είναι η έμφυλη βία στα παιδιά» σημείωσε και συνέχισε: «Θεωρώ ότι είναι σημαντικό το γεγονός, ότι ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, αντιμετωπίζει με την πρέπουσα ευαισθησία το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας. Η σύγχρονη μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας και στην πιο ακραία της μορφής των γυναικοκτονιών, απαιτεί πρώτα και πάνω απ’ όλα, βαθιά ανθρώπινη προσέγγιση. Εξάλλου, αυτό είναι το ζητούμενο και για μια σειρά προβλημάτων, είτε τοπικού χαρακτήρα, είτε ευρύτερα πανελλαδικού. Να επικρατήσει δηλαδή η φωνή της λογικής, η οποία θα εκφράζει την πλειοψηφία των πολιτών, πέρα από πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις».

Όπως τόνισε ο κ. Νικολαΐδης, «είναι αυτονόητο πως η εξάλειψη του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και γενικότερα κάθε μορφής βίας σε βάρος οποιουδήποτε ανθρώπου, απαιτεί τη λήψη πρωτοβουλιών από την πολιτεία. Όμως χρειάζεται γρήγορα αντανακλαστικά και άμεση ευαισθητοποίηση από την ίδια την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε να δίνουμε καθημερινό αγώνα, έτσι ώστε, καμιά γυναίκα, κανένα παιδί και κανένας άνθρωπος, να αναγκάζεται να συνυπάρχει με το φόβο μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Για να ανατρέψουμε αναχρονιστικά στερεότυπα και ξεπερασμένες αντιλήψεις, έτσι ώστε κάθε άτομο, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή άλλων ιδιαιτεροτήτων να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια απ’ όλους μας».

Γαλανοπούλου: Η καινοτομία του έργου

Για το έργο «Ώρα Να μιλήσεις», μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» η υπεύθυνη του έργου κα. Μαρία Γαλανοπούλου, Ψυχολόγος, επισημαίνοντας αρχικά ότι «το έργο έχει ξεκινήσει το Δεκέμβριο του 2021, έχει 14 μήνες διάρκεια και αποσκοπεί στην προαγωγή της ισότητας των δύο φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας».

Όπως είπε η κα. Γαλανοπούλου, «η καινοτομία του έργου είναι ότι ήρθε ένας φορέας από τη Νορβηγία για να εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Νομού, στο πώς θα υποστηρίζει συμβουλευτικά το θύτη της έμφυλης βίας, τον άνθρωπο δηλαδή που ασκεί κακοποιητική συμπεριφορά».

«Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο», συνέχισε, τονίζοντας ότι «στόχος είναι να δούμε πώς θα διαχειριστούμε τον θύτη της έμφυλης βίας ώστε να έχουμε μια περισσότερο ολιστική προσέγγιση στο φαινόμενο αυτό».

Όπως τόνισε επίσης στο πλαίσιο του έργου, έχουν γίνει εκπαιδευτικά σεμινάρια με 242 μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία της Δράμας καθώς και «σημαντική είναι η υλοποίηση σχετικής έρευνας, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με θέμα τις αναδυόμενες μορφές βίας στο διαδίκτυο».

Με την ολοκλήρωση του έργου τον Ιανουάριου του 2023, εξηγεί η ίδια, θα ακολουθήσουν τα παραδοτέα υλικά «και στόχος είναι στη συνέχεια να δούμε τη βιωσιμότητά του, το πώς τα υλικά που έχουν παραχθεί από το έργο, πώς μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω».

 

Χατζηφωτίου: Η σημασία της τοπικής κοινωνίας

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η κα. Σεβαστή Χατζηφωτίου, καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας Φύλου και Ενδοοικογενειακής Βίας στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου σημειώνει μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που υλοποιείται μέσα στα πλαίσια ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών και ειδικότερα του Δήμου Δράμας, όπου εκτυλίχθηκε και το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων».
‘Όπως σημειώνει η ίδια, «το πρόβλημα εντοπίζεται κυριότερα και σε νέες μορφές βίας πέραν των κλασικών που γνωρίζουμε, με κυρίαρχη τη διαδικτυακή βία, που μπορεί να συμβεί τόσο σε ενήλικα ζευγάρια, αλλά πλέον και σε ανήλικα παιδιά, σε εφήβους. Είναι γεγονός ότι έχουν ξεφύγει πλέον οι τρόποι που εφευρίσκουν, απίστευτα έξυπνοι και ύπουλοι ταυτόχρονα. Άρα έχουμε μπροστά μας ένα πεδίο δόξης λαμπρό να αντιμετωπίσουμε και για την πολιτεία να μεριμνήσει γι’ αυτό και να επενδύσει ακόμα περισσότερο σε έργα όπως αυτό το «Ώρα να Μιλήσεις», που περιλαμβάνει κυρίως προτάσεις πρόληψης που είναι και το κυρίαρχο κομμάτι».

Ερωτώμενη αν στο μέλλον, από εδώ και πέρα, είναι αισιόδοξη για τον έλεγχο μέρους της κατάστασης αυτής, η κα. Χατζηφωτίου απαντάει: «Η συναισθηματική μας πλευρά θέλει να πει ναι, όμως η ορθολογική πλευρά καταλαβαίνει πολύ καλά τα τεράστια εμπόδια. Νομίζω ότι αν επενδύσουμε στην εκπαίδευση, σε οδηγούς καλών πρακτικών, σε παρεμβάσεις στα σχολεία όλων των βαθμίδων, τότε ναι, θα μπορούμε να είμαστε ακόμα περισσότερο αισιόδοξοι».

Στη διαπίστωση ότι όλο αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει από τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου και θα πάρει κάποια χρόνια, η κα. Χατζηφωτίου συμφωνεί και τονίζει: «Ακριβώς όπως το λέτε και εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε και την προσχολική ηλικία. Απ’ ότι βλέπουμε, έρευνες του εξωτερικού, σε μια υβριδική μορφή ακόμα, ξεκινούν ακόμα και από προσχολικές ηλικίες».

Ερωτώμενη για το τι γίνεται σήμερα σ’ αυτό θέμα της πρόληψης στην Ελλάδα, η ίδια τονίζει: «Είμαστε σε πολύ καλό στάδιο στη χώρα μας, μέσα από το προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, όπου με τη λειτουργία των συμβουλευτικών κέντρων, έχουμε  πολύ μεγάλο δίκτυο υπηρεσιών τόσο απ’ αυτό το κομμάτι όπως και από μη κυβερνητικές οργανώσεις, συλλόγους και φορείς όπως και η Ένωση Κυριών Δράμας, που σύσσωμοι ποια, είναι εδώ για να εκπαιδευτούν, γιατί χρειάζεται να είμαστε εκπαιδευμένοι πια για να ακούσουμε και να διαχειριστούμε τα προβλήματα που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία, αλλά πρέπει να εμπλέξουμε και όλη την τοπική κοινωνία».

Μωυσίδης: Ιδιαίτερη προσοχή στο διαδίκτυο

Στο έργο καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας, αναφέρεται μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο διοικητής του Α.Τ. Κ. Νευροκοπίου κ. Ιγνάτιος Μωυσίδης, ο οποίος είναι επίσης πτυχιούχος Κοινωνιολογίας και συμμετέχει από πλευράς Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας σε διάφορες ομιλίες που έχουν να κάνουν με προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, την ενδοοικογενειακή βία και την παραβατικότητα ανηλίκων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μωυσίδης, «τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και μετά υπήρχε μια σταθερότητα ενδοοικογενειακής βίας, παρατηρούμε όμως μια σημαντική αύξηση τα δυο τελευταία χρόνια και φαίνεται να υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβλήθηκαν στην κοινωνία των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και την αύξηση των φαινομένων της ενδοοικογενειακής βίας».

Σχετικά με το διαδίκτυο, αναφέρει ότι «το διαδίκτυο είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο στη ζωή μας, το οποίο πλέον επηρεάζει πλέον όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας, είναι πολλαπλός ο ρόλος τους. Μπορεί να γίνει και εργαλείο κακοποίησης σε πολλές περιπτώσεις και ειδικότερα σε μικρότερες ηλικίες και σε κάποιες άλλες γίνεται μέσω διασποράς ψευδών και υπερβολικών ειδήσεων, που προκαλούν διάφορες μορφές εγκληματικότητας και δημιουργούν πανικό εκεί που δεν πρέπει».