Home > νέα > Το Φεστιβάλ Δράμας γίνεται παγκόσμιο και με αξιώσεις φτάνει μέχρι τα Όσκαρ! Οι δηλώσεις για την έναρξη στη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Δράμας γίνεται παγκόσμιο και με αξιώσεις φτάνει μέχρι τα Όσκαρ! Οι δηλώσεις για την έναρξη στη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα

Από 4 έως 10 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους στη Δράμα

Το Φεστιβάλ Δράμας γίνεται

παγκόσμιο και με αξιώσεις

φτάνει μέχρι τα Όσκαρ!

Οι δηλώσεις για την έναρξη στη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα

 

 

ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου η οποία έγινε στην Αθήνα το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Ιουλίου, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, ανακοίνωσε και επίσημα πλέον ότι φέτος θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 10 Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν και οι ταινίες που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό τμήμα, τόσο στο εθνικό – ελληνικό, όσο και στο διεθνές.

Στη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, Γιάννης Σακαρίδης και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, Γιώργος Δεμερτζής, ανακοίνωσαν τα διαγωνιστικά προγράμματα (Εθνικό, Εθνικό Σπουδαστικό, Διεθνές Σπουδαστικό και Green) της 46ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF), ενώ παρουσίασαν τη φετινή οπτική ταυτότητα του DISFF και το νεοσύστατο Short Film Hub, στο οποίο ενισχύεται ακόμα περισσότερο η μακρόχρονη συνεργασία του Φεστιβάλ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

67 ελληνικές ταινίες σε όλα τα τμήματα

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, το 46ο DISFF θα προβάλλει συνολικά 67 ελληνικές ταινίες σε όλα τα διαγωνιστικά του προγράμματα, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε εθνική, και στην πλειονότητά τους παγκόσμια, πρεμιέρα. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό πριν λίγες μέρες, οι ταινίες που θα αποσπούν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό αλλά και το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης κάθε Σεπτέμβριο, θα εξασφαλίζουν αυτόματα το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ.

Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 35 ταινίες, σκηνοθετημένες από 26 άνδρες και 13  γυναίκες.

Στο Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 24 ταινίες (μια επιπλέον προβάλλεται εκτός συναγωνισμού), σκηνοθετημένες από 10  άνδρες και 14 γυναίκες.

Στο Διεθνές Σπουδαστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 14 ταινίες από 13 χώρες, σκηνοθετημένες από  8 άνδρες και 7 γυναίκες.

Το διαγωνιστικό πρόγραμμα Short and Green περιλαμβάνει 15 ταινίες (που υπογράφουν 10 άντρες και 8 γυναίκες)  από 15 χώρες, που καλύπτουν όλα τα κινηματογραφικά είδη  (ταινίες μυθοπλασίας,  ντοκιμαντέρ και animation) και εκφράζουν μια πολυσυλλεκτικότητα αντιλήψεων γύρω από την κλιματική αλλαγή.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του Υπ. Πολιτισμού κα. Αλεξομανωλάκη εκπροσωπώντας το ΥΠΠΟ, δήλωσε: «Χαιρόμαστε να βλέπουμε το θεσμό να μεγαλώνει. Το ΥΠΠΟ υπήρξε ανέκαθεν θερμός υποστηρικτής της γιορτής των μικρομηκάδων. Φέτος υποστηρίζει το Φεστιβάλ Δράμας μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να διασφαλίσει μία σταθερότητα στο Φεστιβάλ, με ποσά που ξεπερνούν τα 800.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται ένας καλύτερος προγραμματισμός και η εξωστρέφεια του θεσμού, χωρίς να υπάρχει η ανασφάλεια ανεύρεσης πόρων από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου. Με την ένταξή του φέτος στο Ταμείο Ανάκαμψης, το Φεστιβάλ Δράμας αύξησε τον προϋπολογισμό του και εξασφάλισε σταθερή χρηματοδότηση έως τα τέλη του 2025. Αλλά και μετά το 2025 το Υπουργείο θα παραμείνει αρωγός του θεσμού».

Σακαρίδης: Η μεγάλη διαδρομή

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Σακαρίδης, «τα φεστιβάλ αποτελούν σταθερές αξίες στον κινηματογραφικό χώρο, προσφέροντας μια πλατφόρμα για την ανάδειξη νέων ταλέντων, την ανταλλαγή ιδεών και την ενθάρρυνση της δημιουργικής ποικιλίας. Επίσης δεν σταματάνε ποτέ!  Πέρυσι, μόλις μια βδομάδα μετά από το τέλος του DISFF45, παρουσιάσαμε τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού και υποδεχτήκαμε τον Πάβελ Παβλικόφσκι σε ένα Cinematherapy session στη Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Η μεγάλη διαδρομή των βραβευμένων ταινιών του Εθνικού Διαγωνιστικού ξεκίνησε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και «ταξίδεψε» σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού».

Δεμερτζής: Σταθμός το 2023

«Το 2023, αποτελεί μια χρονιά σταθμός για το Φεστιβάλ με πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις», τόνισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Δεμερτζής και συνέχισε: «Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, η απόκτηση της κορυφαίας διάκρισης για μας : Δύο εισιτήρια για Όσκαρ στους νικητές του  Εθνικού και του Διεθνούς Διαγωνιστικού στο Φεστιβάλ Δράμας.   Μια διάκριση που δεν ήρθε τυχαία. Με τον Γιάννη Σακαρίδη και την ομάδα του Φεστιβάλ ενεργώντας συντονισμένα, συστηματικά και επίμονα καταφέραμε να εξαλειφθούν εμπόδια του παρελθόντος και να εδραιωθούν γέφυρες επικοινωνίας που είχαν χαθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό».

Αναφέρθηκε ακόμα ο κ. Δεμερτζής και στο Προπτυχιακό Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών του ΕΑΠ και τα εργαστήρια σκηνοθεσίας στη Δράμας, λέγοντας: «Ένα όνειρο πολλών ετών που έγινε πράξη με τον δήμαρχο Δράμας  μπροστάρη αυτής της κατάκτησης. Το Φεστιβάλ Δράμας ως βασικός εμπνευστής, θα αναπτύξει προγράμματα και δράσεις συνέργειας με τη Σχολή,  μεγιστοποιώντας το όφελος των εν δυνάμει νέων κινηματογραφιστών».