Home > νέα > «Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων στη Δράμα» Ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Π. Γκλαβόπουλος μιλάει στον «Π.Τ.»

«Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων στη Δράμα» Ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Π. Γκλαβόπουλος μιλάει στον «Π.Τ.»

Ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Π. Γκλαβόπουλος μιλάει στον «Π.Τ.»

«Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι

η ασφάλεια των αθλητικών

εγκαταστάσεων στη Δράμα»

«Στόχος μας να επιστρέψει ο κόσμος, το κοινό, στα γήπεδα»

«Αν είχαμε μια επαγγελματική ομάδα στη Δράμα, θα μπορούσαμε να αυξήσουμε κατά μία ώρα τις ώρες προπόνησης»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για το Δήμο Δράμας, καθώς ο αθλητισμός αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα  θέματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Η Δράμα, είναι ένας Νομός ο οποίος έχει αναδείξει αθλητές υψηλού βεληνεκούς, με συμμετοχή σε Βαλκανικά, Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και βέβαια ακόμα και στους Ολυμπιακούς.

Η Δράμα είναι μια πόλη με μεγάλη παράδοση στον αθλητισμό. Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα είναι ότι σήμερα οι αθλητικές της εγκαταστάσεις δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και οι Σύλλογοι έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορες δυσκολίες.

Η νέα δημοτική αρχή με δήμαρχο τον κ. Γ. Παπαδόπουλο, έχει ήδη ξεκινήσει κάποια πράγματα και το πρώτο της μέλημα είναι η τακτοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και η ασφάλεια στους χώρους αυτούς.

Τί μπορεί να γίνει, τι μπορεί να αλλάξει, αλλά και πως θα προχωρήσει η νέα δημοτική αρχή; Για όλα τα παραπάνω «Π.Τ.» μίλησε με τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού κ. Παναγιώτη Γκλαβόπουλο.

Όπως ο ίδιος τονίζει κατ’ επανάληψη, αυτό που ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους, κυρίως για τους αθλούμενους και βέβαια για το κοινό. Και ένας από τους αρχικούς στόχους, είναι τελικά η τακτοποίηση των χώρων αυτών, αλλά και η ενεργειακή τους αναβάθμιση και πολλά άλλα.

Αθλητικές εγκαταστάσεις

Μιλώντας με τον κ. Γκλαβόπουλο, ζητάμε να μας πει αρχικά ποια είναι η κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων σήμερα και τι σκέφτονται να κάνουν από εδώ και πέρα.

«Ο κόσμος γνωρίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Δράμας», μας λέει και συνεχίζει: «Αυτό που μας ενδιαφέρει από εδώ και πέρα, είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει. Έχουμε γήπεδα τα οποία θα έπρεπε να έχουν συντηρηθεί και να τακτοποιηθούν από παλαιότερες δημοτικές αρχές. Τώρα αυτό περνάει σ’ εμάς».

Όπως σημειώνει, «η μόνη λύση σ’ αυτό το θέμα, είναι οι ενεργειακές αναβαθμίσεις. Αν δεν γίνουν οι ενεργειακές αναβαθμίσεις και προγράμματα όπως ανέφερε και ο δήμαρχος, δεν θα βρούμε άλλες λύσεις γι’ αυτά τα κτίρια.

Το σημαντικότερο είναι αυτό κατά την γνώμη μου. Ο Δήμος έχει ένα ορισμένο ποσό το οποίο βέβαια θα αξιοποιηθεί, όμως το σημαντικότερο είναι τα ενεργειακά προγράμματα και σε γήπεδα και στα σχολεία. Αυτό θα είναι μια ένεση για να είναι ο κόσμος ασφαλής μέσα στα γήπεδα και σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Η ασφάλεια νομίζω ότι είναι το σημαντικότερο κομμάτι απ’ όλα».

Τονίζει ακόμα ότι, «το θέμα δεν είναι να έχουμε μόνο Αθλητικούς Συλλόγους, αλλά οι Σύλλογοι αυτοί να είναι ασφαλείς στα γήπεδα και οι χώροι να είναι λειτουργικοί. Αυτή την ώρα κάνουμε μια τακτοποίηση όλων αυτών των χώρων και σύντομα θα δώσουμε λύσεις. Αυτό που θέλουμε εμείς αρχικά, είναι να μας εμπιστευτεί ο κόσμος και να μας δώσει χρόνο. Την εμπιστοσύνη του κόσμου χρειαζόμαστε».

Προπονητήρια, εκσυγχρονισμός και επαγγελματική ομάδα

Ερωτώμενος αν χρειαζόμαστε νέους χώρους προπόνησης, νέα προπονητήρια ή οτιδήποτε άλλο καθώς οι ώρες προπονήσεων δεν αρκούν, ο κ. Γκλαβόπουλος σημειώνει ότι «το πρόβλημα είναι ότι κάποια προπονητήρια χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Για παράδειγμα, το προπονητήριο του Καλού Αγρού χρειάζεται κάποιες παρεμβάσεις».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ωρών, εξηγεί ότι «οι ώρες δεν αρκούν γιατί οι Σύλλογοι έχουν αυξηθεί. Σκεφτείτε ότι, απ’ όσο γνωρίζω για παράδειγμα, η Καβάλα δεν έχει τόσους Συλλόγους όσους έχει η Δράμα. Εμείς ζητάμε από τους Συλλόγους να συνεργαστούν και να έχουμε έτσι καλύτερα αποτελέσματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε επαγγελματική ομάδα. Ακόμα και το Χάντμπολ για παράδειγμα που παίζει Ευρώπη, ακόμα και το μπάσκετ με τον ΚΑΟΔ που ανεβαίνει, η Δόξα μας, δεν είναι επαγγελματικές ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι έτσι χάνουμε και μία ώρα από τα γήπεδα.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, όταν δεν έχουμε επαγγελματική ομάδα στη Δράμα, οι ώρες 22.00 – 23.00, χάνονται και δεν μπορούμε να δουλέψουμε τους χώρους μας. Σήμερα τα γήπεδά μας λειτουργούν μέχρι τις 22.00. Αν είχαμε μια επαγγελματική ομάδα, θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τον χρόνο κατά μια ώρα καθημερινά, μέχρι τις 23.00 το βράδυ».

Στο σημείο αυτό ο κ. Γκλαβόπουλος τονίζει ότι στόχος της δημοτικής αρχής, είναι να βοηθήσει «να έρθει κόσμος στα γήπεδα. Να έρθει το κοινό. Έχει ώρες κοινού, πάντα βέβαια με έλεγχο και με ασφάλεια. Για να είναι ένας πολίτης ασφαλής μέσα στο γήπεδο, υπεύθυνος για την ασφάλειά του είναι ο εκάστοτε γυμναστής. Ο φύλακας είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του κτιρίου. Οπότε πρέπει πάντα να υπάρχει υπεύθυνο άτομο για τον αθλούμενο στον χώρο».

 

Γήπεδο «Κραχτίδη»

Φυσικά η συζήτηση φέρνει και το γήπεδο «Κραχτίδη». Πέρα από τον περιβάλλοντα χώρο, το κτίριο του γηπέδου αντιμετωπίζει προβλήματα κυρίως με την στέγη του και άλλα. Τι θα γίνει μ’ αυτό, μας απαντά ο κ. Γκλαβόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι, «είναι ένα κτίριο το οποίο έχει αφεθεί εδώ και πολύ καιρό. Θα κοιτάξουμε να κάνουμε μια αρχική συντήρηση του γηπέδου, όπως για παράδειγμα με την σκεπή στην οποία δόθηκε μια προσωρινή λύση. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να γίνει κάτι πιο δραστικό και το έχουμε βάλει στον προγραμματισμό. Περιμένουμε να ανοίξουν τα ενεργειακά προγράμματα και θα πρέπει να τρέξουμε να τα προλάβουμε.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε προ ημερών, εξηγήσαμε ότι ήδη ξεκινάμε μελέτες για ενεργειακά προγράμματα. Ο δήμαρχος Δράμας έχει τη δυνατότητα να φέρει κονδύλια στη Δράμα ώστε ν’ αρχίσει να κινείται η μηχανή του Δήμου».

 

Δημοτικό Στάδιο

Ένα από τα σπουδαιότερα ζητήματα είναι το Δημοτικό Στάδιο Δράμας. Προβληματική κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια, ενώ πλέον έχει προγραμματιστεί η καθαίρεση των παλαιών κερκίδων και η κατασκευή νέων με προπονητήριο κάτω απ’ αυτές και χώρους άθλησης. Στην ερώτηση για το αν υπάρχει σχεδιασμός για κάτι περισσότερο και αν θα μπορούσαν σ’ αυτό να γίνουν στο μέλλον Διασυλλογικοί αγώνες, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού σημειώνει: «Αρχικά θα σταθώ λίγο στην Άρση Βαρών. Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα γίνει μια συντήρηση του χώρου ο οποίος έχει αφεθεί. Ήδη ξεκινήσαμε κάποιες εργασίες προς διευκόλυνση των αθλητών ώστε να μπορούν να αθληθούν καλύτερα.

Επίσης, αυτή την ώρα έχουμε ξεκινήσει εργασίες για τον καθαρισμό του Σταδίου, γιατί έχουν μείνει διάφορα αντικείμενα τα οποία πρέπει να πεταχτούν για λόγους ασφάλειας.

Προς το παρόν, περιμένουμε από τον ανάδοχο του ελαστικού τάπητα να παραδώσει το έργο».

Όσον αφορά το ζήτημα με τα Διασυλλογικά πρωταθλήματα, σημειώνει ότι «αγώνες μπορούν να γίνουν μόνο αν έχουμε οκτώ διαδρόμους στον στίβο. Διαφορετικά δεν μπορούν να γίνουν».

Αυτό που τονίζει επίσης, είναι ότι ένας από τους στόχους, είναι «ο κόσμος να πλησιάσει τα γήπεδα. Θέλουμε τον κόσμο να επιστρέψει στα γήπεδα, γι’ αυτό θέλουμε δράσεις. Να γίνουν δράσεις από τους Συλλόγους, ώστε να έρθει ο κόσμος στα γήπεδα και αυτό ανταποδοτικά να μπορέσει να γυρίσει στην πόλη. Και δεν είναι μόνο ο αθλητισμός με την μορφή που ξέρουμε. Είναι και το σκάκι, είναι οι αγώνες αυτοκινήτου από τον ΟΦΑΔ που πέρυσι δεν έγιναν και άλλα πολλά. Προσέλευση κόσμου στα γήπεδα, να γεμίσουν οικογένειες και παιδιά. Και τα παιδιά να είναι στα γήπεδα, στον αθλητισμό και να μην είναι αλλού».

Οι επαφές με τους Συλλόγους και οι επιχορηγήσεις

Ρωτάμε αν μέχρι στιγμής έχουν γίνει κάποιες επαφές με τους Αθλητικούς συλλόγους και τι ζητάνε. Όπως μας λέει ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, «έχουμε ήδη κάνει κάποιες επαφές με Συλλόγους. Απλά προσπαθούμε τώρα κάποια στιγμή να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί και να τους ακούσουμε. Αυτή την ώρα έχουμε μια μέση εικόνα με όσους έχουμε μιλήσει. Θέλουμε όμως να μαζευτούμε όλοι μαζί και να τους ακούσουμε. Αυτό που μ’ ενδιαφέρει, είναι οι Σύλλογοι να είναι ενωμένοι μεταξύ τους.

Κυρίως όμως υπάρχουν ζητήματα με τις εγκαταστάσεις περισσότερο και εκεί βρίσκεται το όλο ζήτημα. Επίσης, όπως είναι και οι καιροί σήμερα, η βιωσιμότητά τους είναι λίγο δύσκολη και αυτό είναι μια πραγματικότητα».

Αναφορικά με το ζήτημα των επιχορηγήσεων, τονίζει ότι «εκεί υπάρχει ένα σταθερό ποσό κάθε χρόνο, το οποίο εξαρτάται πάντα από τη δραστηριότητα του Συλλόγου. Αυτό που θέλω να εξηγήσω προς τους Συλλόγους, είναι ότι το βασικό θέμα είναι να δημιουργηθούν δράσεις που θα τους βοηθήσουν κι αυτούς να εξοικονομήσουν χρήματα στα ταμεία τους.

Θέλουμε να συγκεντρώσουμε όλους τους Συλλόγους μαζί, να τους ακούσουμε και να δούμε τι χρειάζονται. Αν υλικοτεχνικά ένα γήπεδο είναι συντηρημένο, μετά η προσέλευση των αθλητών θα είναι ακόμα καλύτερη. Το  θέμα είναι πάντα η ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους. Αυτά μένουν στις εγκαταστάσεις».

Αναφέρεται τέλος ο κ. Γκλαβόπουλος, στο ζήτημα της δημιουργίας μικρών πάρκων τσέπης και πάρκινγκ έξω από αθλητικές εγκαταστάσεις όπως στο Δημοτικό Στάδιο, στο θολωτό προπονητήριο («Κραχτίδη»), τονίζοντας ότι «έτσι θα βοηθηθεί η ασφάλεια στους χώρους αυτούς», ενώ αναφέρει ότι «κάποια πάρκα μέσα στην πόλη, θα κοιτάξουμε να τα εξοπλίσουμε με όργανα γυμναστικής, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε κόσμο να αθληθεί ελεύθερα. Μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί και ο κόσμος. Επίσης, πολλά σχολεία δεν έχουν γυμναστήρια και θέλουμε να δούμε αν θα υπάρξει δυνατότητα μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας, να δημιουργήσουμε χώρους άθλησης μέσα στα Σχολεία».