Home > νέα > Τοποθετήθηκε παγίδα για την συγκέντρωση σκουπιδιών στην Αγία Βαρβάρα Από την κατασκευή της παγίδας δεν διαταράσσεται η ορνιθοπανίδα και ιχθυοπανίδα της περιοχής

Τοποθετήθηκε παγίδα για την συγκέντρωση σκουπιδιών στην Αγία Βαρβάρα Από την κατασκευή της παγίδας δεν διαταράσσεται η ορνιθοπανίδα και ιχθυοπανίδα της περιοχής

Από το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας

Τοποθετήθηκε παγίδα

για την συγκέντρωση

σκουπιδιών στην Αγία Βαρβάρα

Από την κατασκευή της παγίδας δεν διαταράσσεται η ορνιθοπανίδα και ιχθυοπανίδα της περιοχής

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ μιας ιδιαίτερα πρωτότυπης κατασκευής για την παγίδευση σκουπιδιών στα νερά της Αγίας Βαρβάρας, προχώρησε το Τμήμα Δασολογίας και  Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ).

Πρόκειται για μια δράση, η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του προγράμματος Black Sea, για το οποίο είχαμε αναφερθεί αναλυτικά στον «Π.Τ.» με την τελική παρουσίασή του πριν από ένα μήνα περίπου.

Για το θέμα της τοποθέτησης παγίδας σκουπιδιών, μίλησε στον «Π.Τ.» ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος και καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας κ. Γιώργος Ζαΐμης, ο οποίος σημειώνει ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είναι τα σκουπίδια σε ποτάμια. Έτσι, μέσω αυτού του προγράμματος, όλες οι χώρες δημιουργούν πειραματικές κατασκευές για τη συλλογή των σκουπιδιών».

Όπως σημειώνει, «αν τα σκουπίδια παραμένουν στα ποτάμια και στα νερά, σπάζουν, μετατρέπονται σε μικροπλαστικά και φυσικά βλάπτουν γενικότερα το περιβάλλον».

Στο πλαίσιο αυτό, μας λέει ότι «έχουμε κατασκευάσει μια παγίδα σκουπιδιών, ώστε να δούμε κατά πόσο λειτουργεί, ποια θα είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Αυτό στη συνέχεια μπορεί να γίνει μια πάγια πρακτική για να δούμε τον τρόπο που θα λειτουργήσει».

Η συγκεκριμένα παγίδα στο ποτάμι της Αγίας Βαρβάρας θα παραμείνει για δυο –τρεις εβδομάδας πειραματικά, ώστε να γίνει κάποια συλλογή σκουπιδιών και αν δουλέψει σωστά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλού.

Ερωτώμενος αν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο, ο κ. Ζαΐμης τονίζει ότι «σε άλλες χώρες έχει γίνει, στην Ελλάδα όμως μάλλον όχι, ενώ στη Δράμα είναι η πρώτη δράση. Θέλουμε να βρούμε κάποιες περιβαλλοντικές λύσεις, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται το περιβάλλον μας».

Μιλώντας επίσης στον «Π.Τ.» ο εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ Roots κ. Ιορδάνης Κασαπίδης, σημειώνει ότι μια τέτοια παγίδα θα μπορεί να τοποθετείται από το Δήμο την περίοδο του εθίμου με τα καραβάκια,  ώστε να συγκρατούνται τα καραβάκια και να μαζεύονται πιο εύκολα. «Τέτοιου είδους κατασκευές οι οποίες προβλέπουν και την μη όχληση της πανίδας και χρησιμοποιούνται σε όλο το κόσμο σε μεγαλύτερες διαστάσεις, μπορούν να τοποθετούνται την περίοδο του εθίμου με τα καραβάκια της Αγίας Βαρβάρας ώστε να μην καταλήγουν χιλιόμετρα μακριά». Η κατασκευή είναι σχεδιασμένη ώστε να μη διαταράσσεται η ορνιθοπανίδα και η ιχθυοπανίδα της περιοχής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της παγίδας σκουπιδιών, παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Ανέστης Δερματίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο Δήμος στηρίζει τέτοιου είδους δράσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και ότι η τεχνογνωσία που φέρνει το εργαστήριο Geri Lab του ΔΙΠΑΕ βοηθάει ιδιαίτερα το Δήμο Δράμας.