Home > Εκδηλώσεις > Η θεατρική παράσταση «Κόντρα στον Άνεμο: η ιπτάμενη περιπέτεια της Τίρα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας ► Μια διαδραστική παράσταση από τη θεατρική ομάδα Hippo Theatre Group ► Για παιδιά 5-12 ετών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Η θεατρική παράσταση «Κόντρα στον Άνεμο: η ιπτάμενη περιπέτεια της Τίρα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας ► Μια διαδραστική παράσταση από τη θεατρική ομάδα Hippo Theatre Group ► Για παιδιά 5-12 ετών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός

Η θεατρική παράσταση «Κόντρα

στον Άνεμο: η ιπτάμενη περιπέτεια

της Τίρα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

► Μια διαδραστική παράσταση από τη θεατρική ομάδα Hippo Theatre Group

► Για παιδιά 5-12 ετών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

 

 

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, στις 11 και 12 Ιουλίου (ώρα 21.00) θα παρουσιαστεί στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας η θεατρική παράσταση «Κόντρα στον Άνεμο: η ιπτάμενη περιπέτεια της Τίρα».

Πρόκειται για μια διαδραστική παράσταση από τη θεατρική ομάδα Hippo Theatre Group με τίτλο «Κόντρα στον Άνεμο: η ιπτάμενη περιπέτεια της Τίρα».

Το πρωτότυπο θεατρικό έργο είναι γραμμένο από τους Φώτη Δούσο και Αλέξανδρο Ράπτη και ενσωματώνει συμμετοχικές δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Το κείμενο είναι εμπνευσμένο από το ντοκυμαντέρ του Καναδοαμερικανού ερευνητή – δημοσιογράφου Λατίφ Νάσσερ με τίτλο Connected:The Hidden Science of Everything (2020) και εστιάζει σε ένα κομμάτι της γενικότερης οικολογικής κρίσης που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό: τον τρόπο που επηρεάζει τη ζωή των αποδημητικών πουλιών η φωτορύπανση, αλλά και η εκχέρσωση των δασών.

Πρόκειται για μια σουρεαλιστική περιπέτεια μυστηρίου για παιδιά, με πολλά κωμικά αλλά και λυρικά στοιχεία, κατά τη  διάρκεια της οποίας ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι και ζώα θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι μαζί «για ένα καλύτερο αύριο» καθώς αποδεικνύεται ότι το κέρδος και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα είναι η πρώτη αιτία για την καταστροφή της φύσης…

Η θεατρική ομάδα Hippo συνεχίζοντας το ιδιαίτερο είδος του σωματικού θεάτρου που έχει  επινοήσει (kinemo), δημιουργεί μια παράσταση με κυρίαρχα στοιχεία την έντονη σωματικότητα, την υψηλή ενέργεια, τη ζωντανή μουσική και την ιδιαίτερη κινησιολογία, προσφέροντας ένα πληθωρικό ψυχαγωγικό θέαμα.

Η παράσταση έχει συμμετοχικό χαρακτήρα με στόχο την καλλιέργεια την ενσυναίσθησης και την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε ζητήματα περιβαλλοντικής αγωγής.

Η ανισορροπία του οικοσυστήματος αναμένεται να γίνει το μείζον πρόβλημα του πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες και θεωρούμε ότι η ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω στο θέμα θα πρέπει να είναι απόλυτης προτεραιότητας. Μόνο αν κάνουμε κάτι όλοι μαζί θα μπορέσουμε να αναστρέψουμε την κατάσταση.

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr.

Οι συντελεστές της παράστασης

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης – Φώτης Δούσος

Δραματουργία – Βοηθός Σκηνοθέτη:  Δημήτρης Καλακίδης

Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων: Σίσσυ ιγνατίδου

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Κατερίνα Χατζοπούλου

Μουσική: Αλέξανδρος Ράπτης

Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη

Αφίσα: Χρυσούλα Κοροβέση

Βίντεο – Φωτογραφίες: Δώρα Καλακίδου – Αλέξανδρος Ράπτης

Οργάνωση Παραγωγής: Hippo Theatre Group

Ηθοποιοί:  Σίσσυ Ιγνατίδου – Δάφνη Μουτζίκου – Αλέξανδρος Ράπτης – Βιβή Τσόρμπα.

Βιογραφικό σημείωμα της ομάδα Hippo

Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 από τους Αλέξανδρο Ράπτη και Φώτη Δούσο. Δραστηριοποιείται στο χώρο του θεάτρου (ενήλικου & παιδικού) καθώς επίσης και του Εκπαιδευτικού Δράματος. Χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που συνομιλεί με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις και αριθμεί στο ενεργητικό της πολλές παραστάσεις για παιδιά που ανέβηκαν πρώτη φορά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο, ποικίλα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, αλλά και παραστάσεις για ενήλικες που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και Η.Π.Α.

Οργανώνει παραστάσεις σωματικού θεάτρου, σεμινάρια και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες με εκπαιδευτική μέριμνα, αγάπη και κέφι στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Είναι από τους ελάχιστους θεατρικούς οργανισμούς της χώρας μας που ειδικεύεται στο Εκπαιδευτικό Δράμα.

Η ομάδα έχει παρουσιάσει δουλειές της σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε θεατρικούς χώρους, σε φεστιβάλ και σε Πανεπιστήμια σε Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη (Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία), Η.Π.Α., Καναδά και Αυστραλία.

Ανάμεσα στις πιο σημαντικές στιγμές της ομάδας συγκαταλέγονται οι εξής:

παρουσίαση της παράστασης Νιάρα στο Πανεπιστήμιο του YALE, ενώπιον φοιτητών του τμήματος νεοελληνικής γλώσσας (2014)

διεξαγωγή εργαστηρίου υποκριτικής με αφορμή το προσωπικό στυλ της ομάδας (kinemo) σε επαγγελματίες ηθοποιούς από την Ινδία και το Νεπάλ στο Thespo19, το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ νεανικού θεάτρου της Βομβάης στην Ινδία (2017)

κατάκτηση του δεύτερου βραβείου στο STRUS, το 1ο Διεθνές Multi – Genre  Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Θεάτρου με την παράσταση Το Δίλημμα του Αυτοκράτορα που διεξήχθη στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας (2021).