Home > νέα > Τρεις αθλητές του CrossFit από τη Δράμα πέρασαν στους τελικούς των αγώνων «Cyprus Throwdown» στην Κύπρο Ο Θωμάς Μουρζάς μιλάει στον «Π.Τ.»

Τρεις αθλητές του CrossFit από τη Δράμα πέρασαν στους τελικούς των αγώνων «Cyprus Throwdown» στην Κύπρο Ο Θωμάς Μουρζάς μιλάει στον «Π.Τ.»

Τρεις αθλητές του CrossFit από τη Δράμα

πέρασαν στους τελικούς των αγώνων

«Cyprus Throwdown» στην Κύπρο

Ο Θωμάς Μουρζάς μιλάει στον «Π.Τ.»

Του Γιάννη Κιοσίδη

Τρεις Δραμινοί αθλητές του CrossFit πρόκειται να συμμετάσχουν στη διοργάνωση «Cyprus Throwdown», η οποία θα διεξαχθεί στην Κύπρο για 4η χρονιά. Στις 20 και 21 Οκτωβρίου, 380 αθλητές απ’ όλη την Ευρώπη θα διεκδικήσουν μία θέση στον τελικό. Η διαδικασία των on line (μέσω βίντεο) προκριματικών αγώνων ήδη έχει ολοκληρωθεί, απ’ όπου οι κορυφαίοι θα δώσουν το παρών στη διοργάνωση.

Το CrossFit είναι μία μέθοδος εκγύμνασης που τα τελευταία χρόνια κάνει θραύση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς βελτιώνει εντυπωσιακά όλες τις παραμέτρους της φυσικής κατάστασης του αθλούμενου. Ο τρόπος που επιτυγχάνεται είναι με εκτέλεση λειτουργικών ασκήσεων και κινήσεων από πολλά αθλήματα (στίβο, ενόργανη, άρση βαρών κλπ) σε υψηλή ένταση. Ένας αθλητής του CrossFit βελτιώνει την ισορροπία του, την δύναμή του, την καρδιοαναπνευστική αντοχή του και πολλά άλλα.

1 (1)

Από την Δράμα θα συμμετάσχουν τρεις αθλητές, οι οποίοι κατάφεραν να περάσουν στην τελική φάση. Ο Σάκης Μυστρίδης θα αγωνιστεί στην κατηγορία RX και οι Θωμάς Μουρζάς και Γρηγόρης Σαββίδης, στην κατηγορία Master 40-44. Προπονητής της δραμινής ομάδας είναι ο Ηλίας Καλαϊτζίδης.

Ο «Π.Τ.» μίλησε με τον έναν εκ των αθλητών, τον Θωμά Μουρζά, ο οποίος πέρασε στην τελική φάση 50ός ανάμεσα από 2.224 αθλητές, ενώ ήρθε 2ος από 60 αθλητές στην κατηγορία του από συναδέλφους στην κατηγορία σωμάτων ασφαλείας στην Ευρώπη.

Ο Θωμάς Μουρζάς συμμετέχει για 3η συνεχόμενη χρονιά, ενώ πέρυσι κατάφερε και πέρασε στον τελικό της κατηγορίας του τερματίζοντας στην 8η θέση.

Θωμά πόσο καιρό ασχολείσαι με το CrossFit;

Τρία με τέσσερα χρόνια, ασχολούμαι ερασιτεχνικά.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο άθλημα;

Πήγαινα στο γυμναστήριο και έκανα βάρη. Μια ημέρα επειδή γνώριζα προσωπικά τον Ηλία Καλαϊτζίδη, μου με παρότρυνε να δοκιμάσω crossfit. Στις πρώτες ήδη προπονήσεις κατάλαβα ότι είναι αυτό που ήθελα. Είναι πολύ ενδιαφέρον άθλημα, δεν είναι βαρετό, η μια προπόνηση διαφέρει από την άλλη, διότι το εύρος των ασκήσεων είναι πολύ μεγάλο. Το κλίμα είναι ομαδικό, καθώς είμαστε 10-15 άτομα σε ένα τμήμα όπου προπονούμαστε  μαζί.

Τι χρειάζεται ένας αθλητής για να ασχοληθεί με το άθλημα;

Και ο πιο αγύμναστος μπορεί να ασχοληθεί με το crossfit. Να ξεκινήσει από την αρχή. Είναι ένα άθλημα που δεν προαπαιτεί κάτι. Καλό είναι βέβαια να υπάρχει μια βάση. Η φυσική κατάσταση, όπως και αν κάποιος έχει κάνει στο παρελθόν άρση βαρών, βοηθάει πάρα πολύ ώστε να μπει πιο εύκολα στο άθλημα. Αλλά και κάποιος που είναι τελείως αγύμναστος μπορεί να ξεκινήσει σιγά σιγά. Είναι πολύ μεγάλο το εύρος των ασκήσεων που έχει το crossfit.

Εσείς στους αγώνες θα αγωνιστείτε σε συγκεκριμένα αθλήματα;

Θα αγωνιστούμε στην άρση βαρών με ασκήσεις (όχι με την κλασσική έννοια), στο κολύμπι (θάλασσα), τρέξιμο, κωπηλατική, έλξεις, ασκήσεις καθαρά του crossfit.

Πόσες ώρες αθλείσαι την ημέρα για να είσαι έτοιμος για αυτό τον αγώνα;

Με τους συναθλητές μου προπονούμαστε δυο ώρες την ημέρα, αλλά ο μέσος όρος των αθλητών ασχολείται μια ώρα.

Τι περιλαμβάνει η προπόνηση σου;

Επειδή στους συγκεκριμένους αγώνες θα έχει και κολύμβηση, πηγαίνω για προπόνηση στο κολυμβητήριο για μια ώρα και μετά στο γυμναστήριο για την προγραμματισμένη προπόνηση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έλξεις, ασκήσεις γυμναστικής σε μονόζυγα, κατακόρυφο, χειροβάδιση, κατακόρυφες πιέσεις, σκοινάκια, ανάβαση σε πέντε μέτρα σχοινί, ασκήσεις άρσης βαρών.

1 (2)

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κάποιος το crossfit;

Και από μικρή ηλικία μπορεί κάποιος να ξεκινήσει. Υπάρχουν πλέον παιδιά που κάνουν crossfit, τα οποία βέβαια δεν σηκώνουν τα κιλά που σηκώνει ένας μεγάλος, αλλά ασχολούνται κυρίως με ασκήσεις γυμναστικής, έλξεις, τρέξιμο, και γενικότερα άλλο ασκησιολόγιο.

Πως αισθάνεσαι που θα εκπροσωπήσεις την Δράμα;

Όταν ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα, δίπλα από το όνομα του κάθε αθλητή υπήρχε η σημαία από την χώρα του. Πάντα, όταν πηγαίνεις σε ένα πανευρωπαϊκό τουρνουά, εννοείται ότι εκπροσωπείς την Ελλάδα και την πόλη σου, το γυμναστήριο σου.

Αισθάνομαι περήφανος, γιατί είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα φτάσω στο επίπεδο να αγωνίζομαι σε αυτή την κατηγορία.

Το crossfit έχει δυο αγωνιστικές κατηγορίες, είναι το scale και το RX, to master που λέμε εμείς, η οποία είναι η κορυφαία κατηγορία. Ότι θα παίξω στην κορυφαία κατηγορία, δεν το περίμενα ποτέ.

1 (4)

Από αριστερά ο Θωμάς Μουρζάς ο Γρηγόρης Σαββίδης

ο Ηλίας Καλαϊτζίδης (προπονητής) και ο  Σάκης Μυστρίδης

Ποιος είναι ο στόχος σας στους αγώνες;

Ο στόχος μας είναι μια πολύ καλή παρουσία, γιατί το επίπεδο θα είναι πάρα πολύ υψηλό. Πέρυσι, από τους είκοσι που περάσαμε στον τελικό, κατέκτησα την όγδοη θέση και ήταν η καλύτερη θέση που πήραμε σε αυτή την κατηγορία μέχρι τώρα. Ευελπιστούμε φέτος να παίξουμε στον τελικό, τουλάχιστον ένας από τους τρεις μας, και να κατακτήσουμε καλύτερη θέση.

Πως αισθάνεσαι πριν από την συμμετοχή σου στην διοργάνωση;

Επειδή και οι τρεις έχουμε ασχοληθεί με τον αθλητισμό, ο Σάκης Μυστρίδης έχει ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και την κολύμβηση, εγώ έχω και μια ηλικία πιο μεγάλη, και δεν έχουμε το άγχος που θα έχουν οι αθλητές μικρότερης ηλικίας. Το διασκεδάζουμε πάρα πολύ γιατί είμαστε ερασιτέχνες, δεν πρόκειται να βγάλουμε λεφτά από αυτό. Δεν υπάρχει το άγχος. Είναι όμως μεγάλη υπόθεση η συμμετοχή μας, γιατί όταν γνωρίζεις ότι έχουν δώσει τόσοι αθλητές προκριματικά και εσύ περνάς, η ικανοποίηση που νιώθεις είναι μεγάλη.

Το άθλημα μας δεν έχει να κάνει με κιλά, ούτε με σωματικό βάρος, αλλά μόνο με την ηλικία. Διότι μπορεί να είσαι καλός στις ασκήσεις δύναμης αν είσαι πολύ βαρύς, αλλά δεν θα είσαι καλός στο τρέξιμο ή στο κολύμπι.

Αυτό που αγαπάμε στο crossfit, είναι αυτό που νιώθουμε όλοι όσοι κάνουμε crossfit, ότι είναι κάτι τελείως διαφορετικό.  Πραγματικά νιώθεις σαν δεκαθλητής. Πρέπει να γίνεις καλός, όχι σε όλα τέλειος, αλλά για να παίξεις στην κατηγορία που θα παίξουμε και οι τρεις που θα πάμε στους αγώνες, πρέπει να τα κάνεις όλα.