Home > Πρώτο Θέμα > Βερβεσός: «Από το δόγμα “όλοι έξω” πάμε στο δόγμα “όλοι μέσα”» Πρόεδρος Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων

Βερβεσός: «Από το δόγμα “όλοι έξω” πάμε στο δόγμα “όλοι μέσα”» Πρόεδρος Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας για το νέο Ποινικό Κώδικα

Βερβεσός: «Από

το δόγμα “όλοι έξω”

πάμε στο δόγμα “όλοι μέσα”»

Πρόεδρος Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων: «…θεσμικά οι δικηγόροι οπλίζονται με μια σειρά από διαδικασίες που θα βοηθήσουν και στην αναβάθμιση του κύρους τους, αλλά και στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με κεντρικό θέμα της «Η Ποινική Δίκη μετά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και της Ποινικής Δικονομίας», πραγματοποίησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Δημήτρης Βερβεσός, ενώ εισηγήσεις είχαν επίσης: ο κ. Θοδωρής Καραγιάννης Υπ. ΔΝ Ποινικού Δικαίου, Δικηγόρος, η κα Κατερίνα Μαρουλάκη Υπ. ΔΝ Ποινικού Δικαίου, Δικηγόρος, ενώ σχολιασμό των νέων διατάξεων έκανε ο κ. Κώστας Κοσμάτος Αν. Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ, Δικηγόρος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 7 Μαρτίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας, όπου παρέστη πλήθος δικηγόρων της πόλης μας, ενώ την παρακολούθησε και ο δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος.

Τον γενικό χαιρετισμό έκανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσος Πούλιος και άμεσα ξεκίνησαν και οι ομιλίες.

Πούλιος: Μεγάλη αλλαγή στο ποινικό δίκαιο

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος, σημείωσε ότι πρόκειται για «μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο ποινικό μας δίκαιο και στην ποινική δίκη. Μια αυστηροποίηση της διαδικασίας» συμπληρώνοντας ότι «είναι  μια χρυσή ευκαιρία, πρωτίστως για τους συναδέλφους δικηγόρους, για τους δικαστές, αλλά και για όλο το κοινό, όλους τους Δραμινούς, να ενημερωθούν για μια τεράστια αλλαγή που συνέβη ήδη στο ποινικό μας σύστημα, με το οποίο βέβαια όλος ο νομικός κόσμος είναι αντίθετος».

Βερβεσός: «Στα γρανάζια μιας αδιέξοδης δικαιοσύνης»

Με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο μίλησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Βερβεσός περιγράφοντας την κατάσταση από το νέο Ποινικό Κώδικα, δίνοντας το γενικό στίγμα με την έννοια ότι, μέχρι σήμερα είχαμε το δόγμα «όλοι έξω», τώρα πλέον θα ισχύει το δόγμα «όλοι μέσα», εννοώντας ότι για ένα, ακόμα και μικρό παράπτωμα, θα πηγαίνουμε φυλακή!

Όπως τόνισε ο κ. Βερβεσός, «είναι μια μέρα πολύ σημαντική για το δικηγορικό σώμα, γιατί ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταφορά δικαστικής ύλης και την πληρωμή των αποζημιώσεων της Νομικής Βοήθειας που οφείλεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στους δικηγόρους. Αλλά είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, γιατί θεσμικά οι δικηγόροι οπλίζονται με μια σειρά από διαδικασίες που θα βοηθήσουν και στην αναβάθμιση του κύρους τους, αλλά και στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Θυμίζω ότι είμαστε στη χειρότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 1.711 ημέρες καθυστέρησης. Αυτό δεν αφορά εμάς. Αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες και όλους τους Δραμινούς πολίτες, οι οποίοι ταλαιπωρούνται στα γρανάζια μιας αδιέξοδης δικαιοσύνης με πολύχρονες καθυστερήσεις και με φαινόμενα αρνησιδικίας».

«Από το δόγμα “όλοι έξω” πάμε στο δόγμα “όλοι μέσα”»

Αναφερόμενος στο νέο Ποινικό Κώδικα που θα ισχύσει από τον Ιούνιο, τονίζει χαρακτηριστικά ότι, «από το δόγμα “όλοι έξω” πάμε στο δόγμα “όλοι μέσα”. Δηλαδή πλέον για απλές παραβατικές συμπεριφορές, όπως είναι ένα τροχαίο ατύχημα στο οποίο δεν υπάρχει συνυπαιτιότητα του θύματος, σε μια αυθαίρετη κατασκευή, σε μια υπόθεση χρήσης κάποιας μικροποσότητας ναρκωτικών από νεαρά άτομα, σε κάποιες υποθέσεις που είναι μη καταβολή οφειλών στο ΙΚΑ και στο Δημόσιο, οι άνθρωποι αυτοί θα κινδυνεύουν να μπουν στη φυλακή πλέον.

Όχι να πληρώσουν, να εκτίσουν μια ποινή, να εκτίσουν μια κοινωνική εργασία, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά να μπουν στη φυλακή για ένα χρονικό διάστημα στιγματιζόμενοι και αν ακόμα αθωωθούν στον δεύτερο βαθμό, να έχουν ήδη εκτίσει τη φυλακή.  Γιατί έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις, στις οποίες οι άνθρωποι φυλακίστηκαν και μετά αθωώθηκαν, και πρόσφατα στην πατρίδα μας με πολύ τρανταχτά παραδείγματα».

«Λοξοκοιτάμε την Αμερική και το Τέξας»

Αυτό που χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Βερβεσός, είναι ότι πλέον η Ελλάδα απομακρύνεται από την Ευρώπη και πλέον «λοξοκοιτάμε είτε στην Αμερική και στο Τέξας, όπου κι εκεί η θανατική ποινή δεν εμπόδισε, αλλά τουναντίον γιγάντωσε την εγκληματικότητα στην πολιτεία αυτή, ή πάμε στην Ανατολή, όπου επαναφέρουμε ένα νόμο μωαμεθανικού τύπου, δηλαδή τη σαρία, πονάει κεφάλι, κόβουμε χέρι, όποιος κλέβει του κόβουμε το χέρι, όποιος σκοτώνει, τον σκοτώνουμε κ.ο.κ.

Άρα η Ελλάδα δεν ζηλεύει πια την Ευρώπη. Δεν μένει Ευρώπη, φεύγει από την Ευρώπη. Δυστυχώς σε μια εποχή Ευρωεκλογών, όπου θα ξανατεθούν ευρωπαϊκά διακυβεύματα, εμείς αντί να κοιτάμε τις καλύτερες πρακτικές που έχουν σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες, γιατί κι αυτές αντιμετωπίζουν εγκληματικότητα, πάμε σε χειρότερους ατραπούς, κοιτώντας σε πολιτείες που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα, είτε αυτή είναι η Αμερική, είτε είναι η Ανατολία».

Από τις φυλακές βγαίνεις με μεταπτυχιακό στο έγκλημα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης ο ίδιος και στο Σωφρονιστικό Σύστημα, το  οποίο προφανώς και δεν θα μπορέσει να αντέξει τον πιθανό όγκο αύξησης των κρατουμένων επισημαίνοντας: «Επειδή είμαστε και στη Δράμα και έχουν γίνει οι φυλακές, ξέρετε ότι ακόμη κι αυτές οι φυλακές που για κάποιους λόγους δεν είναι σε πλήρη λειτουργία, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του υπερπληθυσμού των ελληνικών φυλακών, πολλώ μάλλον όταν δεν γίνεται διαχωρισμός κρατουμένων και όταν μπεις με ένα φιξάκι ναρκωτικά, χασίς ας πούμε, θα βγεις με μεταπτυχιακό στην κοκαΐνη και στην ηρωίνη».

Χαρακτηριστικά τονίζει εδώ ότι, «είναι προφανές ότι οι φυλακές δεν είναι ένας χώρος σωφρονισμού, αλλά είναι ένας χώρος μεταπτυχιακού στο έγκλημα. Και είναι ένας χώρος διαπλοκής όπου οι βαρυποινίτες στοιβάζονται στα ίδια κελιά με οικονομικούς εγκληματίες και δεν υπάρχει κανένας στοιχειώδης διαχωρισμός ποινών, με αποτέλεσμα να διαπλέκεται το έγκλημα και νεότεροι σε ηλικία παραβάτες, αντί να οδηγούνται στον σωφρονισμό, να οδηγούνται στον συγχρωτισμό με οργανωμένα κυκλώματα των φυλακών, γιατί σήμερα την τμήμα της ελληνικής πολιτείας το διοικεί η ελληνική φυλακή».

Καραγιάννης: Αυστηροποίηση της διαδικασίας

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δικηγόρος κ. Καραγιάννης επισημαίνει ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας αυστηροποιεί τη διαδικασία και εξηγεί:
«Το πρόβλημα και η κριτική που ασκεί η θεωρία και η επιστήμη στον Κώδικα, είναι ότι δεν αλλάζει βασικά ζητήματα όσον αφορά ποινική αντιμετώπιση συγκεκριμένων εγκλημάτων, αυστηροποιεί πάρα πολύ τη διαδικασία πρώτον αποφυλάκισης του ίδιου του κρατουμένου και δεύτερον κάνει πιο εύκολη τη φυλάκιση του οποιουδήποτε, ακόμη και σε χαμηλής απαξίας αδικήματα.

Η κριτική που ασκείται, λοιπόν, είναι πρώτον ότι δεν υπάρχουν οι φυλακές, ώστε να φυλακιστούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Δεύτερον, όταν μπαίνουμε στη λογική να φυλακίσουμε ανθρώπους για μικρής απαξίας εγκληματικές πράξεις, είναι μια αναχρονιστική λογική, γιατί στη σύγχρονη κοινωνία θεωρούμε ότι έχουν βρεθεί άλλοι τρόποι σωφρονισμού, πέρα από τον εγκλεισμό. Άρα αυτό είναι το βασικό ζήτημα και αυτή είναι η βασική κριτική που ασκείται από τους επιστήμονες και από τις θεωρίες του Ποινικού Δικαίου. Σίγουρα υπάρχουν και κάποιες διατάξεις, οι οποίες στη Δικονομία κυρίως λύνουν διαδικαστικά ζητήματα και πραγματικά είναι χρήσιμες και θα φανούν στην πράξη».