Home > νέα > Βουλή για μια μέρα και πάλι προς εκλογές… Ορκίστηκαν οι τρεις βουλευτές της Δράμας Δ. Κυριαζίδης, Αναστ. Νικολαΐδης και Θ. Ξανθόπουλος ► Θετικά μηνύματα από την κοινή φωτογράφηση των βουλευτών της Δράμας

Βουλή για μια μέρα και πάλι προς εκλογές… Ορκίστηκαν οι τρεις βουλευτές της Δράμας Δ. Κυριαζίδης, Αναστ. Νικολαΐδης και Θ. Ξανθόπουλος ► Θετικά μηνύματα από την κοινή φωτογράφηση των βουλευτών της Δράμας

Βουλή για μια μέρα και πάλι προς εκλογές…

Ορκίστηκαν οι τρεις βουλευτές

της Δράμας Δ. Κυριαζίδης,

Αναστ. Νικολαΐδης και Θ. Ξανθόπουλος

► Θετικά μηνύματα από την κοινή φωτογράφηση των βουλευτών της Δράμας

► Αναμένεται επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δράμα το πρώτο 1Οήμερο του Ιουνίου

 

 

ΜΕ ΤΗΝ παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού  κ. Ιωάννη Σαρμά, ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές της νέας Βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Μαΐου. Από τους 300 νεοεκλεγέντες βουλευτές, οι 89 απ’ αυτούς περνούσαν για πρώτη φορά το κατώφλι του Κοινοβουλίου και μεταξύ αυτών και ο πρώτη φορά εκλεγμένος βουλευτής της Δράμας, κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Επίσης, μετά από τη διακοπή μιας κοινοβουλευτικής θητείας, κάθισε και πάλι στα έδρανα της Βουλής, ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε για δεύτερη συνεχόμενη θητεία στη Βουλή.

Το χαρακτηριστικό αυτής της νέας Βουλής, είναι ότι η θητεία της διήρκησε μόνο για 24 ώρες, καθώς πλέον χθες Δευτέρα,  εκλέχθηκε το προεδρείο με πρόεδρο και πάλι τον κ. Τασούλα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η διάλυσής της. Και επίσημα πλέον, βρισκόμαστε σε νέα προεκλογική περίοδο στις 25 Ιουνίου 2023.

Αξίζει να θυμηθούμε είναι, ότι για πρώτη φορά, Βουλή με θητεία δύο ημερών περίπου, είχε προκύψει και στις εκλογές του 2012, όπου δεν είχε γίνει κατορθωτό να προκύψει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Να σημειώσουμε εδώ πάντως, ότι, θετικό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι τρεις βουλευτές της Δράμας κ.κ. Κυριαζίδης, Νικολαΐδης και Ξανθόπουλος, οι οποίοι φωτογραφήθηκαν μαζί, πράγμα που σημαίνει ότι βάζουν μπροστά το κοινό καλό της Δράμας και ότι θα εργαστούν ώστε να προωθήσουν τα ζητήματα του Νομού Δράμας, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και στην επόμενη Βουλή, που δεν είναι και λίγα! (σ.σ. τη φωτογραφία λάβαμε από το γραφείο του κ. Νικολαϊδη).

Όπως να θυμίσουμε ότι από τα πρωτεύοντα ζητήματα, είναι ο οδικός άξονας Δράμας – Αμφίπολης, ο σιδηρόδρομος και η Σιδηροδρομική Εγνατία που αφήνουν οριστικά πλέον τη Δράμα εκτός σιδηροδρομικού δικτύου, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και πολλά άλλα ζητήματα.

Με λίστα οι εκλογές

Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει ο «Π.Τ.», οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με λίστα. Πράγμα που σημαίνει ότι, όσοι βουλευτές έχουν εκλεγεί, θα παραμείνουν στις θέσεις τους, με μια ιδιαιτερότητα.

Όπως ο νόμος ορίζει, εκλογές που γίνονται σε χρονικό διάστημα λιγότερο από 18 μήνες, οι βουλευτές εκλέγονται με λίστα. Χαρακτηριστικό επίσης είναι και το γεγονός ότι, οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα παίρνει μπόνους 40 εδρών.

Στις εκλογές με λίστα, οι υποψήφιοι βουλευτές αναφέρονται στο ψηφοδέλτιο ανάλογα με το ποσοστό ψήφων που έχουν λάβει και εκλέγονται οι πρώτοι ανάλογα με τις ψήφους του κόμματος σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι από τους εκλεγέντες βουλευτές μπορεί να χάσουν τις έδρες τους, καθώς θα δοθεί το μπόνους των 40 εδρών προς το πρώτο κόμμα,  αλλά θα εξαρτηθεί και από τα ποσοστά των κομμάτων τους και το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή.

Περιοδεία Μητσοτάκη στη Δράμα!

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκης, ξεκινάει από σήμερα τη νέα περιοδεία του, αρχής γενομένης από την Κρήτη.

Αν και δεύτερος σταθμός της περιοδείας του αναμενόταν να είναι η Θεσσαλία προς το τέλος της εβδομάδας, φαίνεται όμως ότι το πρόγραμμα άλλαξε χθες Δευτέρα και προτιμήθηκε να δοθεί έμφαση σε κάποιες επισκέψεις, σύμφωνα με πηγές από τα γραφεία του κόμματος. Παρ’ όλα αυτά, η επίσκεψη στη Θεσσαλία αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί τη Δράμα, τις ημέρες μετά από την ολοκλήρωση της περιοδείας του στη Θεσσαλία, χωρίς ωστόσο να έχει κλείσει ακόμα οριστικά το πρόγραμμα.