Home > νέα > Βράβευση του Δραμινού Μάριου Γιαννάκου για την ανάβασή του στην κορυφή του Έβερεστ

Βράβευση του Δραμινού Μάριου Γιαννάκου για την ανάβασή του στην κορυφή του Έβερεστ

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου στο Διοικητήριο

Βράβευση του Δραμινού Μάριου

Γιαννάκου για την ανάβασή

του στην κορυφή του Έβερεστ

Ποιος είναι ο Μάριος Γιαννάκου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ της 19ης Μαΐου 2023, ο Δραμινός αθλητής υπεραποστάσεων Μάριος Γιαννάκου, κατακτούσε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Μαζί με μια ομάδα αθλητών από άλλες χώρες, τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας, ο ίδιος πατούσε στην κορυφή του Έβερεστ στα 8.848 μέτρα.

Ο Μάριος Γιαννάκου, ύψωσε την ελληνική σημαία στην κορυφή του Έβερεστ και έτσι έγινε ένας από τους ελάχιστους Έλληνες, αλλά και ο μοναδικός Δραμινός, που έφτασε μέχρι εκεί!

Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης επιτυχίας του, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας αποφάσισε να τον τιμήσει, σε μια εκδήλωση ανοικτή στο κοινό.

Η εκδήλωση τιμής και βράβευσης του Μάριου Γιαννάκου, θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 23 Ιουνίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Δράμας, και όσοι από τους Δραμινούς θέλουν μπορούν  να παραβρεθούν.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Πριν από λίγο καιρό, ο συμπολίτης μας Μάριος Γιαννάκου, έκανε ένα ακόμα σπουδαίο επίτευγμα.  Έγινε ο μοναδικός Δραμινός και από τους λίγους Έλληνες, πατώντας στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου στα Ιμαλάια, στο Έβερεστ. Η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και η Π.Ε.  Δράμας, θέλοντας να τιμήσει αυτόν τον σπουδαίο Δραμινό, σπουδαίο Έλληνα, σπουδαίο υπεραθλητή υπεραποστάσεων, διοργανώνει την Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 12.00 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, μια εκδήλωση τιμής στον Μάριο Γιαννάκου».

Όπως εξήγησε μάλιστα, «ο ίδιος ο Μάριος Γιαννάκου, θα μοιραστεί μαζί μας, με βιωματικό τρόπο μέσα από μια παρουσίαση που θα μας κάνει, αυτή την εμπειρία που έζησε πατώντας στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου και όλα διαδραματίστηκαν αυτούς τους δύο περίπου μήνες που χρειάστηκε για την ανάβαση».

Ο κ. Παπαεμμανουήλ κάλεσε όλους τους Δραμινούς και τις Δραμινές να παραβρεθούν στην εκδήλωση τιμής για τον Μάριο Γιαννάκου.

Η κατάκτηση του Έβερεστ

Το πρωί της Παρασκευής 19 Μαΐου, έφτασε τελικά στην κορυφή του κόσμου στο Έβερεστ, τα 8.848 μέτρα, ο Δραμινός αθλητής υπεραποστάσεων, Μάριος Γιαννάκου, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή «Eco Everest Expedition 2023».

Πρόκειται για μια μεγάλη διαδρομή, η οποία ξεκίνησε με την παραπάνω ομάδα στις αρχές Απριλίου και αισίως, έφτασε στο υψηλότερο σημείο. Και τα κατάφεραν, φτάνοντας στις 06.10 το πρωί τοπική ώρα στην κορυφή. Πάτησαν στην κορυφή του κόσμου!

Η ομάδα ξεκίνησε τη διαδρομή της ανάβασης από το απόγευμα της Πέμπτης 17 Μαΐου στο Camp 4 στα 8.000 μέτρα, και σκαρφάλωσαν στα συν 800 μέτρα. Η τελική διαδρομή τους πήρε περίπου 12 ώρες, μέσα στο κρύο, στο χιόνι και τον πάγο με θερμοκρασίες -45°C.

Ο Μάριος Γιαννάκου, είναι ο μοναδικός Έλληνας που συμμετέχει σ’ αυτή την ομάδα μαζί με άλλους αθλητές απ’ όλο τον κόσμο.

Ήταν μια αποστολή, η οποία έχει και «πράσινο χαρακτήρα». Που σημαίνει ότι, ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που καταθέτουν οι ίδιοι, πηγαίνει με σκοπό να γίνει διαχείριση σκουπιδιών σε δεύτερη φάση στην περιοχή του Έβερεστ. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν μαζευτεί περίπου 10 τόνοι σκουπιδιών.

Είναι γνωστό σε όλους, ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή. Μάλιστα, λίγο καιρό πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα ο Μάριος Γιαννάκου, είχε συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος του δώρισε τα λάβαρα του ΓΕΕΘΑ και της ΔΕΠ, τα οποία θα καρφώσει μαζί με την ελληνική σημαία στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Ο Μάριος Γιαννάκου, υπηρέτησε ως καταδρομέας στον Ελληνικό Στρατό και κάποια στιγμή μετά τη θητεία του, ξεκίνησε δρόμους αντοχής και υπεραποστάσεων.

Στο ενεργητικό του, έχει να δείξει μεγάλα κατορθώματα, όπως το ότι έχει διασχίσει 500 χιλιόμετρα στον Αρκτικό Κύκλο, μια διαδρομή με απίστευτο ψύχος, ενώ επίσης έχει διασχίσει και την έρημο Αλ Μαρμούρ στο Ντουμπάι, όπου έγινε και κάτοχος ηλικιακού ρεκόρ, όπως και στη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής στην Κόστα Ρίκα και αλλού.

Μην ξεχνάμε, ότι ο Μάριος Γιαννάκου είναι ο άνθρωπος που κουβάλησε στην πλάτη του τη Δραμινή Ελευθερία, άτομο με ειδικές ανάγκες, καταφέρνοντας να ανέβει μαζί της στον Όλυμπο, σε  υψόμετρο 2.918 μέτρων. Για την προσπάθειά του αυτή μάλιστα, συναντήθηκε αργότερα με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τους συνεχάρη για την απίστευτη προσπάθειά τους.