Home > Πρώτο Θέμα > Βραβεία σε μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας και σε μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης

Βραβεία σε μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας και σε μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης

 

«Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον»

Βραβεία σε μαθητές του 15ου Δημοτικού

Σχολείου Δράμας και σε μαθητές

του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης

Μεγάλη εκδήλωση βράβευσης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 

ΜΕΓΑΛΗ τιμή και βράβευση για δύο Δημοτικά Σχολεία του Νομού Δράμας χθες, καθώς βραβεύθηκαν για τις διαφορετικές εργασίες τους σε ένα κοινό θέμα: «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Οι μαθητές έπρεπε να δημιουργήσουν με βάσει το θέμα αυτό, από ποιήματα και διηγήματα μέχρι ιστοσελίδες, μπλογκ, εικαστικά έργα, ζωγραφιές, αφίσες, σκίτσα, παραμύθια, εφημερίδες, ντοκιμαντέρ κ.α. Σκοπός του διαγωνισμού ήταν, αφού γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία και τον πολιτισμό των Ποντίων, να δημιουργήσουν κάτι πάνω σε αυτό.

pont4

Με το τέλος των εργασιών επιλέγηκαν να βραβευτούν μεταξύ πολλών άλλων σχολείων στην Ελλάδα, τμήματα του 15ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης.

Η βράβευση έγινε το πρωί της  Παρασκευής 10 Νοεμβρίου σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Κώστας Ζουράρις, όπως και η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία συμμετείχε και στη βράβευση των μαθητών.

 

Το θέμα του διαγωνισμού

Τον Φεβρουάριο 2017, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Υπουργείο Εσωτερικών (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης) συνδιοργάνωσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα / Διαγωνισμό, με τίτλο : «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον». Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών και υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Βασική επιδίωξη του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων (από την Ελλάδα και την Ομογένεια) τον Ποντιακό Ελληνισμό και συγκεκριμένα την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.

Φέτος, πρώτη χρονιά υλοποίησης της δράσης, υπήρχαν συμμετοχές από 110 σχολικές μονάδες και περίπου 4.500 μαθητές. Στο διαγωνισμό, που απευθυνόταν και σε σχολεία της ομογένειας, υπήρχε μάλιστα και μια συμμετοχή από το Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

 

Οι βραβεύσεις της Δράμας

Αναλυτικότερα οι επιτυχίες των δύο δραμινών Δημοτικών Σχολείων είναι:

VRAVEYSH PANEPISTHMIO MAKEDONIA2

Το 15ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας απέσπασε 3 βραβεία.

Το τμήμα Β3 κατέκτησε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία Ταινία Τεκμηρίωσης/ Ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Οι μνήμες ξυπνούν 93 χρόνια μετά…», με δασκάλα την κα. Μαρία Καραβασίλη.

Το 2ο Βραβείο κατέκτησε το τμήμα Δ1 στην κατηγορία ποιήματος, με τίτλο «Σκέφτομαι», με δάσκαλο τον κ. Ηλία Αργυριάδη και στην κατηγορία Ζωγραφικής, ο μαθητής του τμήματος Β2, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, κατέκτησε το 2ο Βραβείο , με τίτλο “Στιγμή χορού”..

Οι μαθητές του τμήματος Β3  του 15ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας συγκίνησαν την επιτροπή του Διαγωνισμού, αφού τους δόθηκε η ευκαιρία στο ντοκιμαντέρ να συνομιλήσουν με την υπερήλικη σήμερα, πρόσφυγα από την Τραπεζούντα, γιαγιά Παναήλα. Στο ντοκιμαντέρ λοιπόν περιγράφεται η πορεία της γιαγιάς Παναήλας, πρόσφυγας από την Τραπεζούντα, η οποία ήταν οικότροφη στη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Τραπεζούντας μέχρι τα 6 χρόνια της. 93 χρόνια μετά οι μαθητές του Β3 την επισκέφθηκαν και της πήραν συνέντευξη. Στο ντοκιμαντέρ η γιαγιά Παναήλα ξαναθυμάται όλη της τη ζωή και τις ταλαιπωρίες που έζησε σε όλο αυτό το ταξίδι της προσφυγιάς.

VRAVEYSH PANEPISTHMIO MAKEDONIA1

Η Β΄ τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης έλαβε το τρίτο βραβείο στην κατηγορία «αφίσα» με τη δασκάλα τους κα. Ψωμά Στυλιανή, και η ΣΤ΄ τάξη του ίδιου σχολείου, έλαβε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «δημιουργία ιστοσελίδας» με δασκάλα την κα. Ε. Χαραλαμπίδου.

Ο χαιρετισμός της Υφυπουργού

Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης)

Η Υφυπουργός στο χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο σκοπός μας όταν αναλάβαμε με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών να στηρίξουμε και να προωθήσουμε αυτόν τον διαγωνισμό, ήταν να δώσουμε στα παιδιά μας, τα παιδιά όλων των τάξεων από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, την ευκαιρία να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο την Ιστορία, τον Πολιτισμό και την Κουλτούρα των Ποντίων.
Πιστεύω ότι τα περισσότερα παιδιά το κατάφεραν. Ήρθαν κοντά στο κομμάτι αυτό του Ελληνισμού, που χτυπήθηκε, πληγώθηκε, ξεριζώθηκε, αλλά διατήρησε αναλλοίωτη την παράδοση του, τη θρησκευτική του πίστη και τη φλόγα του.
Εξερευνώντας τις σελίδες της ιστορίας μας, πιστεύω ότι ένιωσαν τη συγκίνηση και τη θλίψη που νιώσαμε και εμείς, όταν μας μιλούσαν για τις αλησμόνητες πατρίδες οι γονείς μας και οι παππούδες μας.
Είναι χρέος μας, η γνώση και το συναίσθημα αυτό που κληρονομήσαμε, να παραδοθεί στην επόμενη γενιά. Γιατί η Αλήθεια και η Ιστορία, είναι οι σύμμαχοί μας, είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες χτίστηκε ο πολιτισμός μας, ο Ελληνισμός.
Η Ελλάδα στις ψυχές και στις καρδιές των Ποντίων αδελφών μας, γίνεται σύμβολο αγώνα και επιμονής. Ένα σύμβολο που πρέπει να γίνει κτήμα κάθε νέου μας».