Home > νέα >  Βρισκόμαστε σε μια καλή υγιή καλλιεργητική περίοδο στην περιοχή της Δράμας

 Βρισκόμαστε σε μια καλή υγιή καλλιεργητική περίοδο στην περιοχή της Δράμας

Δηλώσεις του γεωπόνου της ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας κ. Σίμογλου στον «Π.Τ.»

 Βρισκόμαστε σε μια καλή

υγιή καλλιεργητική περίοδο

στην περιοχή της Δράμας

 Σίμογλου: «Ελέγχουμε το πρόβλημα με ζιζανιοκτόνο που προκάλεσε φυτοτοξικότητα»

Γκόντιας: Στα ύψη τα κοστολόγιο με το ακριβό πετρέλαιο και όχι μόνο

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ καταμεσής της καλλιεργητικής περιόδου και απ’ ό,τι φαίνεται, όλα βαίνουν  καλώς, όσον αφορά το ζήτημα των καλλιεργειών στην περιοχή της Δράμας.

Σιτηρά, καλαμπόκια, βαμβάκια, ηλίανθος όσο και η πατάτα στο Κ. Νευροκόπι, βαδίζουν σε καλό δρόμο και όλα δείχνουν προς το παρόν, ότι θα έχουμε και καλές σοδιές.

Το βασικό πρόβλημα των αγροτών, παραμένει το ακριβό πετρέλαιο, το οποίο με τη σειρά του εκτινάσσει στα ύψη τις καλλιέργειες, όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα όσον αφορά τα ποτίσματα, όπου το κόστος συνεχίζει να είναι υπέρογκο. Ακόμα, το καλλιεργητικό κόστος αυξάνεται και από τα φυτοφάρμακα και για την φυτοπροστασία, ενώ στα όσα ζητούσαν οι αγρότες από την πολιτεία από τον Ιανουάριο αλλά και στη συνέχεια με τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε.

Ζητούσαν κάποιες μειώσεις σε ΦΠΑ σε φάρμακα και λιπάσματα όπως και στο αγροτικό πετρέλαιο και το ρεύμα, που όμως δεν τα έλαβαν.

Φέτος, αρκετοί είναι εκείνοι που προσπάθησαν να στραφούν προς καλλιέργειες με λιγότερο κόστος όπως τα σιτηρά και ο ηλίανθος, παρ’ όλα αυτά όμως οι αποκλίσεις από περσινές χρονιές δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Φυσικά, οι ακριβείς ποσότητες στρεμμάτων θα φανούν αργότερα από τις δηλώσεις των αγροτών.

Προς το παρόν, στον κάμπο της Δράμας, υπάρχει μια μικρή αύξηση στη σπορά του ηλίανθου και των σιτηρών, όμως οι αποκλίσεις δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Αν οι δυο αυτές καλλιέργειες έχουν μικρότερο κόστος, εντούτοις αρκετοί είναι και εκείνοι που προτίμησαν το καλαμπόκι και το βαμβάκι, με αρκετά υψηλό κοστολόγιο καλλιέργειας, αρκετό πότισμα και χαρακτηρίζονται μάλιστα και ως καλλιέργειες με ρίσκο.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο Δραμινός αγρότης κ. Γκόντιας, σημειώνει ότι «οι καλλιέργειες είναι μοιρασμένες. Και στο σιτάρι έχουμε αυξημένες ποσότητες αλλά και στο καλαμπόκι όπου φαίνεται ότι πόνταρε περισσότερο ο κόσμος και γενικά δεν έχουμε μεγάλες αποκλίσεις.

Αρκετοί βέβαια, προτίμησαν καλλιέργειες που δεν έχουν μεγάλα έξοδα ποτίσματος, χαμηλού ρίσκου δηλαδή, όπως ο ηλίανθος και το σιτάρι. Καλαμπόκι και βαμβάκι έχουν υψηλό ρίσκο και περισσότερα έξοδα».

Επισημαίνει πάντως ο κ. Γκόντιας, ότι «από τη στιγμή που το πετρέλαιο είναι ανεβασμένο, ο κόσμος είναι εγκλωβισμένος και γενικότερα πάντως όλοι θα κοιτάξουν να καλλιεργήσουν με λιγότερες δαπάνες κατά το δοκούν. Από την στιγμή που έχει ξεφύγει το πετρέλαιο, γενικά τα πάντα έχουν ξεφύγει».

Σίμογλου: Υγιής καλλιεργητική περίοδος

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Δράμας κ. Σίμογλου, τονίζει ιδιαίτερα ότι βρισκόμαστε στο μέσο μια υγιούς καλλιεργητικής περιόδου και όλα φαίνεται να πηγαίνουν.

Όπως σημειώνει «είμαστε σε εξέλιξη όλων των εαρινών καλλιεργειών. Τώρα ειδικά είμαστε στο βαμβάκι, που γίνεται καλά, είμαστε σε καλό στάδιο, ήδη πολλά από τα βαμβάκια μπαίνουν σε παραγωγική φάση, όπου αρχίζουν και σχηματίζονται τα χτένια και έχουμε μια πολύ καλή εικόνα».

Αναφερόμενος στο καλαμπόκι σημειώνει ότι «ήδη έχει ξεκινήσει η παραγωγική φάση και είμαστε σε μια αναμενόμενη φάση. Στην πλήρη άνθησή τους και στο δέσιμο πια έχουν προχωρήσει και οι ηλίανθοι, όπου τα περισσότερα είναι πλέον στο δέσιμο και με πολύ καλή υγιεινή κατάσταση, ενώ η πατάτα στο Νευροκόπι επίσης βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε».

Ρωτήσαμε τον κ. Σίμογλου για κάποιο πρόβλημα φυτοτοξικότητας που φαίνεται ότι παρουσιάστηκε σε ορισμένα χωράφια στην πατάτα, τώρα που αυτή βρίσκεται στο φυτό. Όπως εξήγησε, «φαίνεται ότι υπάρχει μια φυτοτοξικότητα από χρήση ζιζανιοκτόνου σε περσινές καλλιέργειες σιτηρών. Ακόμα είμαστε σε διερεύνηση των αιτιών και δεν έχει αποδειχθεί ποιο ακριβώς ήταν αυτό που τα πείραξε. Έχουμε στείλει δείγματα και περιμένουμε το πόρισμα από το Μπενάκειο για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Έχουν δοθεί οδηγίες για να μπορέσουν οι καλλιεργητές να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο».

Τονίζει πάντως, ότι, «δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, οι καλλιέργειες θα επανέλθουν. Κάποια καθυστέρηση υπάρχει, μια φυτοτοξικότητα καθηλώνει το φυτό, αλλά θα επανέλθει το φυτό  με τη φροντίδα και τα ποτίσματα».

Ερωτώμενος αν γίνεται χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων στην περιοχή της Δράμας, ο κ. Σίμογλου, τονίζει αρχικά, ότι, «αυτό πάντως που προκάλεσε το πρόβλημα, είναι από ένα συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο, κανονικά εγκεκριμένο».

Και γενικότερα, διευκρινίζει ότι, «επειδή εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια έχει εφαρμοστεί η συνταγογράφηση, είναι δύσκολο για τον καλλιεργητή να μην βάλει τα εγκεκριμένα φάρμακα. Από εκεί και μετά βέβαια, κανείς δεν αποκλείει ότι μπορεί να υπάρχουν οι παράνομες διακινήσεις όπως και παλαιότερα, μη εγκεκριμένων φαρμάκων, μέσω Βουλγαρίας ή μέσω Τουρκίας. Αυτό ποτέ κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει γιατί είναι και σκοτεινές διαδρομές όλες αυτές. Υπάρχουν κυκλώματα του εμπορίου, τα οποία μάλιστα διερευνά η Αστυνομία ακόμα και η Ίντερπολ».

Καταλήγοντας ο ίδιος σημειώνει ότι, «στη Δράμα, πάντως, γενικότερα δεν έχουμε φαινόμενα σε έντονο βαθμό. Όσον αφορά το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο, πιθανώς έγινε χρήση του αργά πέρσι που δεν έφτανε τελικά ο χρόνος ώστε η επόμενη καλλιέργεια να μην έχει πρόβλημα. Πιθανώς έγινε πέρσι την άνοιξη η χρήση του αργά. Ήταν και όψιμη η χρονιά, αλλά πάντως περιμένουμε το πόρισμα των αναλύσεων για να ξέρουμε τι πραγματικά συμβαίνει».