Home > Πρώτο Θέμα > Ξεκινάει η αρχιτεκτονική μελέτη για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της Ακρόπολης της Πλατανιάς Τι λέει στον «Π.Τ.» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας

Ξεκινάει η αρχιτεκτονική μελέτη για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της Ακρόπολης της Πλατανιάς Τι λέει στον «Π.Τ.» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας

Με απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας

Ξεκινάει η αρχιτεκτονική μελέτη

για την προστασία, αποκατάσταση

και ανάδειξη της Ακρόπολης της Πλατανιάς

Τι λέει στον «Π.Τ.» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία μπαίνει το έργο την προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης της Ακρόπολης της Πλατανιάς, με απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας. Και ο λόγος είναι ότι πλέον, υπογράφηκε η απευθείας ανάθεση για την εκπόνηση σχετικής Αρχιτεκτονικής Μελέτης για το έργο.

Το «πράσινο φως» είχε δοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από το  Υπ. Πολιτισμού, για την εκπόνηση μελέτης για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξή της.

Συγκεκριμένα, είχε εγκριθεί από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και το τμήμα Αρχαιολογικών Χώρων Μνημείων και Αρχαιολογικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού η εκτέλεση της εκπόνησης μελέτης για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της Ακρόπολης της Πλατανιάς με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας.

Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθεί προεργασία τεκμηρίωσης – αποτύπωσης του χώρου (αποψιλώσεις, καθαρισμοί αρχιτεκτονικών καταλοίπων). Αρχιτεκτονική αποτύπωση, καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του χώρου.

Επίσης, θα γίνει σύνταξη πρότασης που θα αφορά στα εξής: τη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας – αναγνωσιμότητας των κτιριακών καταλοίπων (ανατάξεις, συμπληρώσεις, αποκαταστάσεις τοιχοποιιών και δαπέδων) – την προστασία των ευαίσθητων αρχιτεκτονικών λειψάνων (καταχώσεις, τοποθέτηση στεγάστρων, συντηρήσεις, στερεώσεις) – τη γενικότερη διαμόρφωση του χώρου, προκειμένου να καταστεί επισκέψιμος (απομάκρυνση γεωδών αποθέσεων, την απομάκρυνση και αποτροπή της βλάστησης, τις επιχώσεις χασμάτων, τις διαστρώσεις, και τη διαμόρφωση διαδρομής περιήγησης, την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και ό,τι άλλο απαιτείται για την ασφάλεια του χώρου και την υποδοχή του κοινού. Όπως σημειώνει στον «Π.Τ.» η κα Πουλιούδη, με το έργο αυτό θα αναδειχθεί ο χώρος της Ακρόπολης Πλατανιάς.

Η Ακρόπολη της Πλατανιάς

H Ακρόπολη της Πλατανιάς βρίσκεται βορειοανατολικά της πεδιάδας των Φιλίππων. Μαρτυρίες για την κατοίκηση εκεί έχουμε από την νεολιθική εποχή μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια. Η Ακρόπολη της Πλατανιάς βρίσκεται σε υψόμετρο 665 μέτρων βορειοανατολικά του ομώνυμου χωριού και απέχει από αυτό 5 χιλιόμετρα.

Από τους ντόπιους είναι γνωστή ως θέση «Καλές» ή «Ακρόπολη». Έχει πολυγωνικό σχήμα όπως όλες οι θρακικές ακροπόλεις. Έχει περίμετρο 290 μέτρα περίπου και είναι κτισμένη επάνω σε φυσικό βράχο με τείχος πάχους 2,30 – 2,50 μέτρα το οποίο σε ορισμένα σημεία είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο. Σαν σημείο αποτέλεσε και μια από τις φρυκτωρίες της περιοχής του Δήμου Παρανεστίου, και αποτελούσε σημείο παρατήρησης των στενών του Νέστου και μετέδιδε άμεσα πληροφορίες στην Ακρόπολη των Φιλίππων.

Στην περιοχή υπάρχει ένα ευρύτερο δίκτυο με συνολικά 7–8 ακροπόλεις στο Δήμο Παρανεστίου και άλλες 3-4 που βρίσκονται στο Δήμο Δοξάτου. Εσωτερικά στο Νομό Δράμας υπάρχει η Ακρόπολη του Πολυσύκου, της Πελεκητής, της Πλατανόβρυσης, του Τείχους, της Υψηλής Ράχης, του Νικηφόρου, της Αδριανής, της Αγοράς και του Κεφαλαρίου. Το δίκτυο αυτό φθάνει μέχρι την Ακρόπολη των Φιλίππων.

Η πρώτη εντόπιση της Ακρόπολης Πλατανιάς έγινε το 1966, από Γάλλους ερευνητές. Το 1990 έγινε μια δοκιμαστική τομή. Το 2009 δόθηκε η ευκαιρία για μια πιο συστηματική διερεύνηση της θέσης, όταν δόθηκε από τον τότε Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα, ένα μεγάλο κονδύλιο που έδωσε την δυνατότητα να γίνει ανασκαφική έρευνα στην Ακρόπολη για 4-5 μήνες. Τότε αποψιλώθηκε όλος ο χώρος και διαμορφώθηκε καλύτερα η πρόσβαση ώστε να διευκολυνθεί και η μεταφορά των ευρημάτων.

Σήμερα η Ακρόπολη Πλατανιάς γεμίζει πολλές φορές παιδικές φωνές αφού καλούνται σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ενημέρωση αλλά γίνονται εκεί και οι γιορτές της Πανσελήνου.

Η πρόταση για την ανάδειξη της Ακρόπολης Πλατανιάς είχε γίνει από την εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και την προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Βασιλική Πουλιούδη, η οποία θεωρεί ότι το επόμενο μεγάλο βήμα πρέπει να αφορά την Ακρόπολη Αδριανής.