Home > Πρώτο Θέμα > Προσπάθειες εγκατάστασης 9 τεράστιων ανεμογεννητριών στην περιοχή του Γρανίτη► Αντιδράσεις από το Δήμο και φορείς του Κ. Νευροκοπίου και όχι μόνο

Προσπάθειες εγκατάστασης 9 τεράστιων ανεμογεννητριών στην περιοχή του Γρανίτη► Αντιδράσεις από το Δήμο και φορείς του Κ. Νευροκοπίου και όχι μόνο

Βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι και 1 Μαρτίου

Προσπάθειες εγκατάστασης

9 τεράστιων ανεμογεννητριών

στην περιοχή του Γρανίτη

► Απειλείται το δεύτερο πιστοποιημένο στην Ελλάδα μονοπάτι του Γρανίτη

► Αντιδράσεις από το Δήμο και φορείς του Κ. Νευροκοπίου και όχι μόνο

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΟΒΑΡΟ πρόβλημα εγείρεται στην περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου και συγκεκριμένα στην περιοχή του Γρανίτη, από κάποιες ανεμογεννήτριες που επιθυμεί να στήσει στην περιοχή ιδιωτική εταιρεία.

Πρόκειται για εταιρεία η οποία ενδιαφέρεται να στήσει 9 ανεμογεννήτριες στην περιοχή του Γρανίτη, ισχύος 24,75 MW με την ονομασία «ΔΡΑΜΑ 2», στη θέση «Φουντουκιές – Λοχαγού Ρογκάκου». Η τοποθεσία βρίσκεται σε υψώματα της Τοπικής Κοινότητας Γρανίτη του Δήμου Κ. Νευροκοπίου.

Μόνο που δεν είναι κάτι τόσο απλό, καθώς έχουν ήδη υπάρξει έντονες αντιδράσεις από φορείς της περιοχής του Δήμου και όχι μόνο. Το ζήτημα  αφορά στο γνωστό μονοπάτι του Γρανίτη, που είναι το δεύτερο πιστοποιημένο μονοπάτι σε όλη την Ελλάδα, που αυτή την ώρα διαθέτει σχετική πιστοποίηση και δέχεται πλήθος επισκεπτών. Και ακόμα, με βάση αυτό το μονοπάτι που συμπολίτες μας κατάφεραν να αναδείξουν, διεξάγεται ο γνωστός αγώνας Granitistrail.

Η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών γίνεται ακριβώς επάνω σ’ αυτό το μονοπάτι με αποτέλεσμα κυριολεκτικά να το διαλύει. Να σημειωθεί εδώ, ότι, πρόσφατα, το μονοπάτι του Γρανίτη έχει πιστοποιηθεί με το Διεθνές σήμα Green Flag Trails, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Trails Network, καθιστώντας το έτσι το δεύτερο δίκτυο μονοπατιών στην Ελλάδα – μετά από το αντίστοιχο των Κυθήρων – που λαμβάνει αυτή τη διεθνούς εμβέλειας πιστοποίηση. Μέσω της πιστοποίησης αυτής αναγνωρίζεται όχι μόνο η αξιέπαινη προσπάθεια που έχει γίνει για τη δημιουργία και διαχείριση της διαδρομής Granitis Trail, αλλά και η σημαντική οικολογική αξία της περιοχής.

Ιδιαίτερες προσπάθειες διατήρησης του μονοπατιού έχει κάνει με προσωπική δουλειά ο συμπολίτης μας κ. Νίκος Μπουρλίβας, ο οποίος μιλώντας στον «Π.Τ.» σημειώνει ότι «σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει, οι ανεμογεννήτριες αυτές θα στηθούν ακριβώς επάνω στο μονοπάτι. Και αυτό θα αποτελέσει καταστροφή γι’ αυτό και σίγουρα θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με τη διαδρομή του αγώνα».

Ο ίδιος δηλώνει απογοητευμένος από την όλη κατάσταση, σημειώνοντας ακόμα ότι  «παράλληλα, ξεκινούν και οι εργασίες για κάποια νέα λατομεία που ανοίγουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να χαθεί τελείως το μονοπάτι».

Στη διαβούλευση

Όπως σημειώνουμε και παραπάνω, αυτή την ώρα το αίτημα της εταιρείας βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι και 1 Μαρτίου 2022, στη συνέχεια θα πάρει γνωμοδοτήσεις από διάφορους φορείς και τέλος θα φτάσει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Όπως σημειώναμε και προχθές, το Π.Σ. έχει συστήσει μια Επιτροπή για τέτοια ζητήματα, ώστε αυτά να μην φτάνουν στις συνεδριάσεις του σώματος και οι διαδικασίες τους για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να ολοκληρώνονται εκεί.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και  Υδροοικονομίας της Π.Ε. Δράμας κ. Βαγγέλη Μαλκάκη, μας ενημερώνει ότι ο κάθε πολίτης ή φορέας μπορεί να καταθέσει την άποψή του στη διαβούλευση και ανάλογα να εκφράσει την γνώμη του. Από εκεί και  πέρα, ο αρμόδιος φορέας που δίνει την τελική άδεια, παραλαμβάνει τη διαβούλευση και ανάλογα προχωράει η διαδικασία.

Όπως ο ίδιος μας πληροφορεί, ο σχεδιασμός είναι οι ανεμογεννήτριες να στηθούν νοτίως του Γρανίτη και υπάρχει ένα θέμα με το Granitis Trail και το μονοπάτι και ήδη συμπολίτες μας έχουν εκφράσει αρνητικές απόψεις. Σημειώνει πάντως ο ίδιος, ότι, ακόμα και αν υπάρχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δοθεί τελικά και η τελική άδεια.

Έντονη η αντίδραση του Δήμου Νευροκοπίου

Να σημειωθεί ότι ενώ στη διαβούλευση αναφέρονται διάφοροι δημόσιοι φορείς και υπηρεσίες που πρέπει να καταθέσουν τη γνωμοδότησή τους, όπως για παράδειγμα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος – Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς – ΥΠΠΟ, η οποία μάλιστα ήδη γνωμοδότησε θετικά, το ΓΕΕΘΑ, η Αεροπορία, Διεύθυνση Δασών, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης και άλλοι, εντούτοις στους φορείς αυτούς δεν περιλαμβάνεται ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου.

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με το δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννη Κυριακίδη, ο οποίος αναφέρεται σ’ αυτό ακριβώς το ζήτημα, ενώ εκφράζει την αρνητική του άποψη, ώστε να μην τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες τουλάχιστον στο συγκεκριμένο σημείο του Granitis Trail.

Όπως επισημαίνει στον «Π.Τ.», το θέμα αναμένεται να έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα «θα πάρουμε μια απόφαση – αν και δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά θα εκφράσουμε τη γνώμη μας – και θα την στείλουμε στις αρμόδιες  υπηρεσίες. Δηλαδή ο Δήμος ουσιαστικά θα πει ότι σ’ αυτή την περιοχή, εκτελείται ο αγώνας Granitis Trail. Έναν αγώνα που ο Δήμος συμμετέχει σ’ αυτόν και τον ενισχύει».

Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Κυριακίδης «το κράτος λειτουργεί με τον εξής τρόπο: δέχεται τις αιτήσεις, χωρίς να ζητήσει την γνώμη του Δήμου. Το ζήτημα είναι γνωστό και το έχουμε θέσει με επιστολές στο Υπουργείο. Αυτό σημαίνει ότι, ξυπνάμε εμείς μια μέρα και σε περιοχές στις οποίες είτε εμείς ετοιμάζουμε δράσεις, είτε υπάρχουν εκδηλώσεις ή οτιδήποτε άλλο, τις ζητάνε ιδιώτες χωρίς να ερωτηθεί ο Δήμος. Και αναγκάζεται ο Δήμος να μπαίνει σ’ αυτή τη διαδικασία, να στέλνει χαρτιά το Υπουργείο και να λέει τι κάνει σ’ αυτή την περιοχή».

Όπως μας λέει ο κ. Κυριακίδης, «η άποψή μου είναι ότι θα έπρεπε ο Δήμος να λέει ποιες περιοχές είναι ελεύθερες, σ’ εκείνες δώστε ανεμογεννήτριες, λατομεία ή κάτι άλλο».

Στη διαπίστωση ότι ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου απουσιάζει από τους φορείς  που γνωμοδοτούν, ο ίδιος επιβεβαιώνει: «Δεν υπάρχει, δεν υπάρχει. Δίνουν όλοι γνωμοδότηση, αρχαιολογία, στρατός, περιβάλλον, Αποκεντρωμένη, εκτός από το Δήμο. Ο Δήμος είναι έξω απ’ όλα αυτά. Και αυτό δεν είναι μόνο για τα αιολικά πάρκα για παράδειγμα, αλλά και για λατομεία, μάρμαρα και άλλα  θέματα. Ο Δήμος είναι εκτός».

Τονίζει επίσης ιδιαίτερα ο κ. Κυριακίδης, ότι «θα στείλουμε την άποψή μας, ότι δεν είμαστε αντίθετοι, δώστε κάπου αλλού, αλλά όχι στην συγκεκριμένη περιοχή όπου εκτελείται αυτός ο αγώνας. Δεν λέμε όχι, αλλά εξετάζεται τουλάχιστον η περιοχή».

Τοπική κοινωνία και συνεργασία

Μιλώντας με τον πρόεδρο της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου, αλλά και μέλος του αγώνα Granitis Trail και του Πεζοπορικού και Ορειβατικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου κ. Ησαΐα Χατζηκωνσταντίνου, μας ενημερώνει αρχικά ότι το μονοπάτι αυτό αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από το εξωτερικό κατά  τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Όπως λέει «η αξιοπιστία του μονοπατιού πηγάζει από τον Νίκο Μπουρλίβα με την ΚΟΙΝΣΕΠ που έχει δημιουργήσει και το συντηρεί συνεχώς και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου».

Σημειώνει ακόμα ο ίδιος ότι, «η εταιρεία έχει ήδη τοποθετήσει έτσι ξαφνικά στην περιοχή έναν τεράστιο ιστό για να κάνει μετρήσεις και είναι ακριβώς επάνω στο μονοπάτι και την κορυφογραμμή. Και ακόμα, πάνω στο μονοπάτι προσπαθούν να στήσουν και νέα λατομεία, μιας και κάποιες εταιρείες κάνουν σχετικές έρευνες».

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου σημειώνει ότι «εκεί που συνυπάρχουμε, ξαφνικά δημιουργούνται νέα θέματα και αν τυχόν αυτό περάσει, θα προκαλέσει την αντίδραση της τοπικής κοινής γνώμης».

Αυτό που χαρακτηριστικά τονίζει πάντως ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, είναι ότι «ως τοπική κοινωνία έχουμε αποδείξει ότι συνυπάρχουμε και συνεργαζόμαστε χωρίς προβλήματα, αλλά θα πρέπει η συνεργασία αυτή να είναι αμοιβαία και χωρίς να θίγονται θέματα όπως ο τουρισμός, η κτηνοτροφία, η υλοτομία και άλλα ζητήματα».