Home > Πρώτο Θέμα > Ξεκινάει η δημοπράτηση για πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση των Κ. Υγείας Παρανεστίου, Κ. Νευροκοπίου & Προσοτσάνης

Ξεκινάει η δημοπράτηση για πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση των Κ. Υγείας Παρανεστίου, Κ. Νευροκοπίου & Προσοτσάνης

Με ευθύνη της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης

Ξεκινάει η δημοπράτηση για πλήρη

ενεργειακή αναβάθμιση των Κ. Υγείας

Παρανεστίου, Κ. Νευροκοπίου & Προσοτσάνης

Μιλάει στον «Π.Τ.» η υποδιοικήτρια του 4ης ΥΠΕ κα. Χατζοπούλου – «Αναγκαιότητα ένας νέος επικαιροποιημένος Χάρτης Υγείας καθώς πολλά δεδομένα έχουν αλλάξει»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής ευθύνης των Κέντρων Υγείας, προχωράει η 4η ΥΠΕ. Ανάμεσα στα Κέντρα Υγείας, εντάσσονται και αυτά που λειτουργούν στο Νομό Δράμας.

Αναλυτικότερα, η 4η ΥΠΕ ανακοινώνει την «ενεργειακή αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό, βελτίωση και ανακαίνιση 18 Κέντρων Υγείας της 4ης ΥΠΕ» και αυτά αφορούν στα παρακάτω: Κ.Υ. Ορεστιάδας, Κ.Υ. Δικαίων, Κ.Υ. Σφουλίου, Κ.Υ. Σαπών, Κ.Υ. Ιάσμου, Κ.Υ. Αβδήρων, Κ.Υ. Εχίνου, Κ.Υ. Σταυρούπολης, Κ.Ε. Παρανεστίου, Κ.Υ. Κ. Νευροκοπίου, Κ.Υ. Προσοτσάνης, Κ.Υ. Μαυροθάλασσας, Κ.Υ. Σερρών, Κ.Υ. Στρυμονικού, Κ.Υ. Ηράκλειας, Κ.Υ. Σιδηροκάστρου, Κ.Υ. Ροδόπολης, Κ.Υ. Νέας Μηχανιώνας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 26.581.751,31 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ενώ με τον ΦΠΑ 24% αγγίζει τα 32.961.371,62 ευρώ).

Το αντικείμενο της σύμβασης, αφορά στην ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων των 18 Κέντρων Υγείας της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, με την αναβάθμιση της θερμομόνωσης, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δικτύων τους και γενικότερα της κατάστασης των κτιριακών υποδομών τους (τοιχοποιίες, δάπεδα, οροφές, μονώσεις, στέγες κτλ.).

Να σημειωθεί εδώ, ότι, το έργο χρηματοδοτείται με πόρους που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Πλήρως εξοπλισμένα Κέντρα Υγείας

Για το θέμα αυτό, ο «Π.Τ.» μίλησε με την υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης κα. Ειρήνη Χατζοπούλου, η οποία αρχικά σημείωσε ότι ήδη έχουν δημοπρατηθεί τα 13 πρώτα Κ.Υ. και έπονται και τα υπόλοιπα.

Όπως εξήγησε η κα. Χατζοπούλου, «δεν υπάρχει Κ.Υ. που να μην έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης» και επισημαίνει: «Όλα τα Κ.Υ. της 4ης ΥΠΕ, έχουν τον πλέον υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Δηλαδή, τα εργαστήριά τους, τόσο τα Ακτινολογικά όσο και τα Μικροβιολογικά διαθέτουν ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει. Και αυτό δεν έχει διαφοροποίηση από τα Δίκαια του Έβρου μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όλα έχουν την ίδια εικόνα».

Αναφερόμενη στο ζήτημα των κατασκευαστικών σημειώνει: «Στο κομμάτι αυτό, έπρεπε να γίνουν γενναίες παρεμβάσεις – ας μην ξεχνάμε σχεδόν καθολικά όλα από τη σύστασή τους, το 1983 και μετά έχουν δεχθεί μόνο μικροπαρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο. Τώρα πλέον, μιλάμε για μια καθολική, από τη  ρίζα τους, ανακατασκευή. Και αυτό το οποίο έχει σημασία, είναι ότι εμείς στο σύνολό τους, δεν διαφοροποιήσαμε και δεν περιορίσαμε κανένα Κ.Υ. Προτείναμε το σύνολο των δομών μας και το θετικό είναι ότι το Υπουργείο Υγείας απεδέχθη την πρότασή μας από την πρώτη στιγμή».

Γρήγορες διαδικασίες

Σημειώνει ακόμα η κα. Χατζοπούλου, ότι, «επειδή είναι ένα τεράστιο έργο για όλη τη χώρα και δεν αφορά μόνο την 4η ΥΠΕ, δεν μπορούμε καθολικά να ξεκινήσουν όλα μαζί, αλλά δημοπρατούνται κατά τμήματα» και όπως τονίζει μάλιστα, «τολμώ να πω ότι η διαδικασία συνεχίζεται πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα. Από τη μέρα της εισήγησης μέχρι τη δημοπράτηση, δεν πέρασαν ούτε 12 μήνες και αυτό πραγματικά δεν το έχουμε ξαναδεί».

Όπως εξηγεί η κα. Χατζοπούλου, «επειδή υπάρχει μια μακρά και χρονοβόρα διαδικασία σε όλα αυτά, βλέπουμε ότι ο χρόνος για εμάς πλέον είναι πρωτόγνωρος και ευχάριστος και πολύ άμεσος και με δεδομένο ότι θα έχουμε σχεδόν καινούρια Κ.Υ. και με ένα ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλύτερος ακόμα και από αντίστοιχα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αυτό που απομένει και πρέπει να δούμε, είναι το κομμάτι της στελέχωσης».

Η στελέχωση των Κέντρων Υγείας της 4ης ΥΠΕ

Αναφερόμενη στο ζήτημα της στελέχωσης των Κ.Υ. της περιοχής ευθύνης της 4ης ΥΠΕ, η κα. Χατζοπούλου επισημαίνει σχετικά: «Τόσο για τα Κ.Υ. όσο και για τα Νοσοκομεία, τα τελευταία 4 χρόνια έχουν προκηρυχθεί πάρα πολλές μόνιμες θέσεις, κυρίως ιατρικού προσωπικού. Το θέμα είναι ότι, γενικότερα παρατηρείται – και στη χώρα μας είναι ένα έντονο φαινόμενο – ότι δεν μοιάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους νέους γιατρούς. Γι’ αυτούς οι οποίοι τελειώνουν και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κοιτάξουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία».

Επικαιροποιημένος Χάρτης Υγείας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμα η κα. Χατζοπούλου, για έναν νέο Χάρτη Υγείας, καθώς πλέον πολλά δεδομένα έχουν αλλάξει. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Τ.», «αυτό το οποίο προκύπτει κατά τη δική μου άποψη, είναι ότι χρειάζεται ένας νέος Χάρτης Υγείας για όλη τη χώρα. Και θα πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες η αναδιαμόρφωσή του. Έχουν αλλάξει πλέον τα δεδομένα π.χ., αν θέλατε να πάτε από τη Θεσσαλονίκη στα Γρεβενά, κάποτε κάνατε έξι ώρες. Τώρα κάνετε δυόμιση. Άρα, το κομμάτι της πρόσβασης, επηρεάζει το κομμάτι της διαμόρφωσης. Όπως επίσης, έχει πολύ μεγάλη σημασία, ότι υπάρχουν κωμοπόλεις και χωριά που κάποτε είχαν 5.000 κόσμο και σήμερα έχουν μετά βίας 500. Και υπάρχουν και κάποιες άλλες περιοχές, που κάποτε δεν ήταν τίποτα και σήμερα έχουν γίνει, όχι απλά προάστια πόλεων, αλλά κωμοπόλεις. Σήμερα, ό,τι υπάρχει, είναι διαμορφωμένο με έναν χάρτη που προέκυψε δεκαετίες πριν. Άρα, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να υπάρχει μια αναδιαμόρφωση αυτού του Υγειονομικού Χάρτη σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία: πρόσβαση και πληθυσμός ευθύνης».