Home > Πρώτο Θέμα > «Υπάρχει γνώση και όραμα, μεράκι, διάθεση προσφοράς, εμπειρία, φρέσκες ιδέες και κυρίως ρεαλιστικό σχέδιο για το αύριο» Συνέντευξη του υπ. Δημάρχου Δράμας Γιώργου Παπαδόπουλου στον «Π.Τ.»

«Υπάρχει γνώση και όραμα, μεράκι, διάθεση προσφοράς, εμπειρία, φρέσκες ιδέες και κυρίως ρεαλιστικό σχέδιο για το αύριο» Συνέντευξη του υπ. Δημάρχου Δράμας Γιώργου Παπαδόπουλου στον «Π.Τ.»

Συνέντευξη του υπ. Δημάρχου Δράμας Γιώργου Παπαδόπουλου

«Υπάρχει γνώση και όραμα, μεράκι,

διάθεση προσφοράς, εμπειρία, φρέσκες ιδέες

και κυρίως ρεαλιστικό σχέδιο για το αύριο»

Το πρόγραμμα της παράταξης «Επανεκκίνηση για τη Δράμα» για την καθημερινότητα, την καθαριότητα, τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου

 

 

Συνέντευξη στον «Πρωινό Τύπο» παραχώρησε ο υπ. Δήμαρχος Δράμας και επικεφαλής της παράταξης «Επανεκκίνηση για τη Δράμα» κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Στη συνέντευξή του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τον Δήμο Δράμας και τους δημότες τους, ενώ απάντησε και στα ερωτήματα του «Πρωινού Τύπου» σχετικά με το πρόγραμμά της παράταξής του και τις βασικές προτεραιότητές του, εφόσον οι συμπολίτες μας τον εμπιστευτούν για τη διοίκηση του Δήμου Δράμας.

Κύριε Παπαδόπουλε, σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές. Ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε από τους συμπολίτες μας;

Αρχικά, σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία στην εφημερίδα σας. Σχετικά με το ερώτημά σας, όσο πλησιάζουμε στον χρόνο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, διαπιστώνεται πως υπάρχει ολοένα και αυξανόμενη αποδοχή από τους συμπολίτες μας προς την παράταξή μας. Αποδεικνύεται, λοιπόν, με εκκωφαντικό τρόπο πως η Δράμα χρειάζεται επανεκκίνηση και αυτό είναι όχι μόνο μια απλή διαπίστωση, αλλά αποτελεί μια βαθιά κοινωνική ανάγκη. Τα μηνύματα νίκης έρχονται τόσο από την πόλη όσο και από τις κοινότητες, μετά τις επαφές που γίνονται με τους συμπολίτες μας από τα άξια και ικανά στελέχη της παράταξης «Επανεκκίνηση για τη Δράμα». Έχουμε αισιοδοξία ότι η πρότασή μας προς όλες τις Δραμινές και όλους τους Δραμινούς θα καταστεί πλειοψηφική και η επανεκκίνηση τελικά θα γίνει πράξη.

Προσωπικά, παρόλο που στο παρελθόν, όπως όλοι γνωρίζουν, έχω υπάρξει ξανά υποψήφιος, είναι η πρώτη φορά που τίθεμαι επικεφαλής μιας συνολικής προσπάθειας και δεν σας κρύβω πως σε αυτή την πρωτόγνωρη για μένα διαδικασία, η στήριξη, η αγάπη και η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, με γεμίζει δύναμη και μου δίνει περαιτέρω ώθηση για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτό που ξεκινήσαμε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.

Αν σας ζητούσα να ιεραρχήσετε τα προβλήματα της Δράμας, ποιο θα βάζατε ψηλότερα;

Η Δράμα στο σύνολό της, αστικός ιστός και κοινότητες, έχει καταστεί πλέον ένας μη φιλικός τόπος για τους πολίτες. Η καθημερινότητα και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας σε καθημερινή βάση αποτελεί βασική προτεραιότητα για εμάς. Ο Δήμος, και εννοώ την διαμορφωθείσα κατάσταση στην πόλη, στο κέντρο και στις γειτονιές, στους συνοικισμούς και στις κοινότητες, δεν μπορεί και πρέπει να σταματήσει να είναι εχθρικός προς τους δημότες.

Η απουσία καθαριότητας, οι μη ασφαλείς μετακινήσεις πεζών και οδηγών, οι λακκούβες στους δρόμους και τα σπασμένα πλακάκια στα πεζοδρόμια, η ασχήμια στους δημόσιους χώρους, ο μη επαρκής ηλεκτροφωτισμός, η έλλειψη φροντίδας για τον ευπρεπισμό και καλλωπισμό διάφορων σημείων, η αδιαφορία για το πράσινο, τα άδεια παρτέρια, όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα άκρως αρνητικό περιβάλλον, το οποίο πρέπει να αλλάξει άμεσα.

«Στόχος μας μια πιο όμορφη, ανθρωπινή, φωτεινή, καθαρή πόλη, πλήρως προσβάσιμη»

Οι προτάσεις της παράταξής σας για αυτό το θέμα ποιες είναι;

Πρώτα από όλα, όλη η ομάδα της «Επανεκκίνησης» διαπνέεται από ένα στοιχείο απαραίτητο για να αλλάξει άμεσα την αρνητική κατάσταση που περιέγραψα και αναγκάζονται να υπομένουν οι Δραμινές και οι Δραμινοί και αυτό είναι το μεράκι. Θέλουμε να κάνουμε έναν όμορφο Δήμο και να δημιουργήσουμε καλαίσθητα σημεία σε κάθε περιοχή, στο κέντρο, στις γειτονιές, στις κοινότητες. Έχουμε το μεράκι και θα τα καταφέρουμε, γιατί μόνο η αγάπη για αυτόν τον τόπο δεν αρκεί.

Όσον αφορά το πρόγραμμά μας, περιλαμβάνει πλήθος στοχευμένων παρεμβάσεων, οι οποίες έρχονται να δώσουν με δυναμικό τρόπο λύσεις σε θέματα αιχμής. Είναι πρωτοποριακό, ρεαλιστικό, άκρως υλοποιήσιμο και προήλθε μετά από μεθοδική και οργανωμένη δουλειά, έρευνα και επιτόπιες επισκέψεις, τόσο των μελών της ομάδας μας, όσο και καταρτισμένων επιστημόνων, οι οποίοι συνέδραμαν εθελοντικά στην εκπόνηση του προγράμματός μας.

Στον τομέα της καθημερινότητας ο στόχος μας είναι μια πιο όμορφη, ανθρωπινή, φωτεινή, καθαρή πόλη, πλήρως προσβάσιμη. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει αναπλάσεις ουσιαστικά σε κάθε γειτονιά, με ήπιες επεμβάσεις για τον καλλωπισμό των κοινόχρηστων χώρων, αισθητική αναβάθμιση των πεζοδρομίων, βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού, φύτευση δένδρων και τοποθέτηση νέων κάδων απορριμμάτων σε στεγασμένους χώρους. Επιπλέον σχεδιάζουμε ένα πολύπλευρο πλέγμα παρεμβάσεων με στόχο όλες οι Δραμινές και όλοι οι Δραμινοί να κινούνται με ασφάλεια, χωρίς να ταλαιπωρούνται. Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα αστικών ασφαλτοστρώσεων και βελτίωσης των δρόμων της πόλης, θα αντικατασταθούν οι φωτεινοί σηματοδότες με κυκλικούς κόμβους όπου αυτό μπορεί να εφαρμοστεί, θα εκπονηθεί ειδική μελέτη για την οδική ασφάλεια στους οικισμούς που βρίσκονται στην είσοδο του αστικού ιστού με άμεση χρηματοδότηση και υλοποίησή της, θα δημιουργηθούν τουλάχιστον τρεις πεζογέφυρες και θα υλοποιηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα για διαπλάτυνση, διαγράμμιση, φωταγώγησης ενός δικτύου αγροτικών δρόμων που αποτελούν διέξοδο μετακίνησης για τους κατοίκους πολλών περιοχών, όπως είναι ο Αρκαδικός, οι Κομνηνοί, το Πανόραμα κ.α.

Σημαντικές παρεμβάσεις σχεδιάζονται και στον τομέα της καθαριότητας, καθώς η καθαρή Δράμα αποτελεί προτεραιότητά μας. Η επίτευξη του στόχου μπορεί να επιτευχθεί με ικανό αριθμό εργαζομένων και μόνιμο προσωπικό, μηχανολογικό εξοπλισμό και μέσα, βέλτιστη οργάνωση της υπηρεσίας αλλά φυσικά και με τη συνεργασία όλων των δημοτών. Επιπλέον, υφίσταται ανάγκη αξιολόγησης των σημείων που κρίνεται συχνότερος οδοκαθαρισμός και αντίστοιχη αξιοποίηση του προσωπικού καθαριότητας, καθώς και αναγνώριση και επιβράβευση ομάδων πολιτών με εθελοντική δράση στην καθαριότητα της πόλης. Επίσης, θα υπάρξει μέριμνα για την απόσυρση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων, καθώς και τον καθαρισμό εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο χώρο με ευταξία, καθαρό και περιποιημένο.

Από εκεί και πέρα, βέβαια με την καθημερινότητα συνδέονται και άλλες πτυχές του προγράμματός μας, οι οποίες έρχονται να επιλύσουν χρόνια και ολοένα διογκούμενα προβλήματα.

Όπως;

Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα της καθημερινότητας που αφορά όλους τους συμπολίτες μας, είτε ζουν στην πόλη είτε στις κοινότητες. Μάλιστα, σε πολλές Δραμινές και πολλούς Δραμινούς κυριαρχεί η ανασφάλεια, ακόμη και ο φόβος, όταν κινούνται σε δημόσιους χώρους. Ο στόχος μας είναι να καταστήσουμε τον Δήμο Δράμας υπόδειγμα στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, επιζητώντας βέβαια τη συνεργασία με τους φιλόζωους συμπολίτες μας, οργανωμένους και μη.

Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε πανέτοιμοι να προχωρήσουμε στη δημιουργία σύγχρονου καταφυγίου ζώων με ατομικούς χώρους στέγασης, με πλήρως εξοπλισμένο κτηνιατρείο, όπου μετά την ασφαλή και υπεύθυνη περισυλλογή των αδέσποτων ζώων από τα διάφορα σημεία του Δήμου και των διαμερισμάτων και την ασφαλή μεταφορά τους στο καταφύγιο, θα τους παρέχεται ολοκληρωμένη κτηνιατρική εξέταση και θα ακολουθείται η διαδικασία εμβολιασμού, αποπαρασιτισμού, στείρωσης και σήμανσης. Με αυτή την παρέμβαση, θα επιτευχθεί η τήρηση και αυστηρή παρακολούθηση ενός μητρώου των αδέσποτων ζώων μετά από τον σχετικό κλινικό έλεγχο της υγείας τους. Πρόκειται για ένα έργο καθοριστικής σημασίας τόσο για τη διαχείριση του πλήθους των αδέσποτων ζώων και τη σταδιακή εξάλειψή τους, όσο και για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των συνδημοτών μας. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ξέρουμε σε πραγματικό χρόνο τον αριθμό των δεσποζόμενων και των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τον αριθμό των ζώων προς υιοθεσία και το ιστορικό υγείας κάθε ζώου.

Επιπλέον, το πρόγραμμά μας στον συγκεκριμένο τομέα περιλαμβάνει συνεργασία με τους κτηνιάτρους της πόλης μας μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αναδιοργάνωση των τμημάτων του Δήμου που διαχειρίζονται το θέμα των αδέσποτων και συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων, λειτουργία ηλεκτρονικής προβολής των αγγελιών υιοθεσίας αδέσποτων ζώων του Δήμου, πρόβλεψη λειτουργίας νεκροταφείων ή αποτεφρωτηρίου ζώων εντός του καταφυγίου, βελτίωση των υποδομών του δημοτικού κυνοκομείου και κατασκευή σύγχρονης πτέρυγας κλουβιών, καθώς και πλήθος ακόμη δράσεων οι οποίες θα στοχεύουν στην αύξηση των υιοθεσιών και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών, με έμφαση στα παιδιά.

Πέρα όμως από τα θέματα καθημερινής διαχείρισης, στα οποία αναφερθήκατε, ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον της Δράμας;

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της παράταξής μας αφορά την τουριστική ανάπτυξη, την ανάδειξη και προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει η Δράμα και την ισχυροποίηση του brand name του Δήμου. Θεωρούμε πως πρόκειται για έναν τομέα που μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στον τόπο, μαζί με άλλους φυσικά.

Για τον σκοπό αυτό, θα δημιουργηθεί άμεσα Αντιδημαρχία Τουρισμού, η οποία θα αναλάβει κάθε πτυχή του τουριστικού προϊόντος της Δράμας, σε συνεργασία βεβαίως με φορείς του τόπου μας. Στόχος μας η Δράμα να γίνει επισκέψιμος προορισμός 365 ημέρες τον χρόνο. Αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας θα είναι ο μοναδικός ορεινός μας όγκος, ενώ παράλληλα θεωρούμε πως σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει και η μετατροπή του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας σε ένα σύγχρονο πάρκο στα πρότυπα ευρωπαϊκών πόλεων. Θα απαιτηθεί βέβαια η δημιουργία υποδομών με στόχο τη συνολική βελτίωση της εικόνας του πάρκου, καθώς και η δημιουργία νέων χώρων ξενάγησης, ενημέρωσης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ώστε το πάρκο έκτος από αναψυχή να προσφέρει και μια βιωματική εμπειρία στο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα αστικό οικοσύστημα.

Φυσικά όσα προανέφερα είναι ένα μόνο μέρος του προγράμματός μας, το οποίο θα διανεμηθεί σε όλους τους συμπολίτες μας ανά θεματικές ενότητες, έτσι ώστε με απλό τρόπο να μπορεί να πληροφορηθεί κάθε Δραμινή και κάθε Δραμινός ποιο είναι το σχέδιο της παράταξής μας για τον Δήμο Δράμας και κυρίως πώς αυτό θα γίνει πράξη. Φυσικά, ξεχωριστά και στοχευμένα προγράμματα έχουν εκπονηθεί για κάθε μία από τις κοινότητες του Δήμου. Με αυτό τον τρόπο όλοι οι δημότες της Δράμας, στην πόλη ή στις κοινότητες, θα ξέρουν τι να περιμένουν από εμάς, όταν θα αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου.

Κύριε Παπαδόπουλε, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, για ποιους λόγους πιστεύετε πως οι συμπολίτες μας θα πρέπει να επιλέξουν εσάς και την παράταξη «Επανεκκίνηση για τη Δράμα» για τη διοίκηση του Δήμου Δράμας;

Πρώτα από όλα, αυτό που ζητάω από όλες τις Δραμινές και όλους τους Δραμινούς είναι να κρίνουν πολύ αυστηρά όλες τις παρατάξεις. Για τον τόπο μας δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλο χαμένο χρόνο. Πριν λάβουμε την απόφασή μας για το τι θα ψηφίσουμε, ας σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα, ας αφήσουμε πίσω μας νοοτροπίες του παρελθόντος και ας στοχεύσουμε σε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και το παρελθόν.

Η παράταξή μας είναι πανέτοιμη να αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου μέσα από μια ισχυρή ομάδα άξιων και ικανών στελεχών. Υπάρχει γνώση και όραμα, μεράκι και διάθεση προσφοράς, εμπειρία και φρέσκες ιδέες και κυρίως υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο για το αύριο. Κατά κοινή ομολογία, η Δράμα χρειάζεται επανεκκίνηση. Επανεκκίνηση, λοιπόν, για τη Δράμα που μας αξίζει. Είμαστε έτοιμοι, με τη δική σας στήριξη, ξεκινάμε!