Home > Πρώτο Θέμα > Επιβάλλεται να αξιοποιηθούν τουριστικά τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας

Επιβάλλεται να αξιοποιηθούν τουριστικά τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας

Ο δήμαρχος Νευροκοπίου Β. Γιαννόπουλος μιλάει στον «Π.Τ.»

Επιβάλλεται να αξιοποιηθούν τουριστικά

τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά στην περιοχή

του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας

Καθυστερεί η παράδοση των καυσόξυλων επειδή δεν έχουν πληρωθεί οι υλοτόμοι

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΖΗΤΗΜΑΤΑ εσωτερικής δημοτικής οδοποιίας, θέμα καυσόξυλων αλλά και τουριστική ανάπτυξη για τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά, είναι τα σπουδαιότερα από τα ζητήματα για τα οποία μας μίλησε ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Βασίλης Γιαννόπουλος.

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με το δήμαρχο Νευροκοπίου κ. Γιαννόπουλο, ο ίδιος ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά, ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τη θέση του δημάρχου. Και όπως χαρακτηριστικά είπε, «το είχα δηλώσει ήδη από την αρχή αυτής της θητείας μου».

Χθες το πρωί, το Δήμο Νευροκοπίου επισκέφτηκε ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Πιτσινίγκος, προκειμένου να συζητηθούν διάφορα θέματα που ενδιαφέρουν την περιοχή του λεκανοπεδίου.

Όπως μας είπε ο δήμαρχος κ. Γιαννόπουλος, η συζήτηση κινήθηκε σε κάποια χωρικά σχέδια για τον ορεινό όγκο που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, τα οποία θα μπορέσουν να βοηθήσουν στη διαβίωση των πολιτών. Ανάμεσα σ’ αυτά, είναι έργα οδοποιίας, έργα ύδρευσης, έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, καθώς και διάφορα ζητήματα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Αναφορικά με τα έργα οδοποιίας του εσωτερικού δημοτικού οδικού δικτύου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γιαννόπουλος σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Όσον αφορά το κομμάτι της δημοτικής οδοποιίας, νομίζω ότι είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο η κατάσταση. Πάντα βέβαια χρειάζεται μια βελτίωση και μια προσπάθεια, και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε».

Ιδιαίτερα τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος, «ότι στη συνεργασία που είχαμε με τον κ. Πιτσινίγκο, θέσαμε σε προτεραιότητα ένταξης το δρόμο Οχυρού – Περιθωρίου. Πρόκειται για ένα δρόμο μεγάλης σημασίας, που από τα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα, καταστρέφεται και θέλει μια πιο σοβαρή αντιμετώπιση και κατασκευή».

Η Γραμμή Μεταξά

Ένα από τα κύρια ζητήματα που θέλει να θέσει ο δήμαρχος Νευροκοπίου, είναι η τουριστική ανάπτυξη των οχυρών της Γραμμής Μεταξά. Ο ίδιος, όπως μας είπε, ήθελε να το θέσει στη συνάντηση των δημάρχων με την  υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, αλλά για λόγους υγείας τελικά δεν συμμετείχε στη σύσκεψη αυτή.

Μιλώντας για το θέμα αυτό στον «Πρωινό Τύπο», σημειώνει: «Η Γραμμή Μεταξά είναι ένα σύνολο οχυρωματικών έργων. Ξεκινάει από το Βώλακα ακόμα και φτάνει μέχρι και το Ρούπελ στις Σέρρες. Εδώ στο Νευροκόπι αντιστοιχούν περίπου 11 οχυρωματικά έργα ανεξάρτητα το ένα με το άλλο και αποτελούν τόσο στο σύνολό τους αλλά και κατά μόνας, ένα αξιοπρόσεκτο μνημείο ιστορίας και οχυρωματικές τέχνης.

Όλα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν κατά κάποιον τρόπο τουριστικά. Χρειάζεται να αυξηθεί η ασφάλειά τους με τον κατάλληλο εξοπλισμό, με πόρτες διαφυγής, πυροσβεστική κάλυψη. Πράγματα που είναι υποχρεωτικά να υπάρχουν σε κάθε δημόσιο κτίριο. Και δεν χρειάζονται ιδιαίτερα ποσά. Αυτά στη δεκαετία του 1970 είχαν αξιοποιηθεί πλήρως και ήταν μάλιστα ετοιμοπόλεμα.

Μετά την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και αυτά που επικράτησαν, εξέλιπε ο κίνδυνος από Βορρά και αυτά περιήλθαν σε κατάσταση μουσειακής χρήσης, δεν έχουν δηλαδή πλέον πολεμική αποστολή. Και είναι καλό να αξιοποιηθούν για τουριστικούς λόγους. Θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον».

Προβλήματα με τα καυσόξυλα

Ζητήσαμε από τον κ. Γιαννόπουλο να μας σχολιάσει το ζήτημα με την θέρμανση και το επίδομα θέρμανσης. Όπως τονίζει ιδιαίτερα, «το επίδομα πετρελαίου είναι μικρής σημασίας για εμάς, γιατί γνωρίζετε όλοι ότι το 90% των κατοίκων του λεκανοπεδίου, εξ ανάγκης βέβαια, καίει καυσόξυλα. Έχει μετατρέψει τους καυστήρες του, σε καυστήρες ξύλου. Δίνει βέβαια η κυβέρνηση κάποια χρήματα και παίρνουμε τα καυσόξυλα σε χαμηλό κόστος, αυτό είναι γεγονός, παρ’ όλα αυτά κάθε χρόνο υπάρχει κάποια δυσκολία στην χρηματοδότηση των υλοτόμων.

Καθυστερούν να παραδώσουν τα ξύλα, γιατί περιμένουν να πληρωθούν πρώτα και στη συνέχεια να τα παραδώσουν. Φέτος είναι κάπως  πιο ομαλά τα πράγματα, αν και υπάρχει μια εκκρεμότητα της τάξης των 60.000 ευρώ. Ευελπιστούμε ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν στο  Δασαρχείο ώστε να εξοφληθούν οι υλοτόμοι και να διευθετηθεί το ζήτημα αυτό».