Home > Πρώτο Θέμα > «Πες τη με το όνομά της: Γυναικοκτονία» Συμμετοχή του Δήμου Δράμας στην πανελλαδική δράση

«Πες τη με το όνομά της: Γυναικοκτονία» Συμμετοχή του Δήμου Δράμας στην πανελλαδική δράση

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Συμμετοχή του Δήμου Δράμας

στην πανελλαδική δράση:

«Πες τη με το όνομά της: Γυναικοκτονία»

Το μνημείο για τις δολοφονημένες γυναίκες θα παραμείνει

για πολλές μέρες στο ισόγειο του δημαρχείου Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι εκδηλώσεις του Δήμου Δράμας στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Το βράδυ της Τρίτης 8 Μαρτίου, ο Δήμος Δράμας συμμετείχε στην πανελλαδικά δράση ευαισθητοποίησης «Πες τη με το όνομά της: Γυναικοκτονία».

Η δράση επρόκειτο να γίνει στην πλατεία Ελευθερίας, αλλά τελικά μεταφέρθηκε στο ισόγειο του δημαρχείου Δράμας, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Η πανελλαδική δράση διοργανώθηκε από την οργάνωση Strong Me που έχουν ιδρύσει κακοποιημένες γυναίκες και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά  με τη συμμετοχή 32 Δήμων απ’ όλη την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, στήθηκε ένα μνημείο για τις 17+2 δολοφονημένες γυναίκες  (2021-2002) στο ισόγειο του δημαρχείου, με αντίστοιχα ζευγάρια γυναικεία παπούτσια στο πάτωμα, τα οποία φωτίστηκαν με κόκκινο φως. Το μνημείο είναι μια σύνθεση από δύο τεράστια πανό σε μαύρο και κόκκινο χρώμα, όπου αναγράφονται τα μικρά ονόματα των δολοφονημένων γυναικών. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι, όσοι θέλουν να επισκεφτούν αυτό το πρωτότυπο μνημείο στο ισόγειο του δημαρχείου Δράμας μπορούν να το κάνουν, καθώς θα παραμείνει για πολλές μέρες εκεί.

Η δράση είχε κεντρική εκδήλωση στις Ομπρέλες της Θεσσαλονίκης, όμως και εκεί επειδή τα χάλασε ο καιρός έγινε σε κλειστό χώρο τελικά, και μεταδιδόταν μέσω του  You Tube σε όλη την Ελλάδα.

Εκ  μέρους του Δήμου Δράμας, χαιρέτησε η αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Παιδείας κ. Αναστασία Τόλιου-Δάντζερα, η οποία είπε τα εξής: [Και ο Δήμος Δράμας στηρίζει τον αγώνα του Strong me για την αντιμετώπιση της πιο ακραίας μορφής έμφυλης βίας, της γυναικοκτονίας. Τα 17+2 άδεια ζευγάρια παπούτσια στο φουαγιέ του Δημοτικού Μεγάρου Δράμας, καθώς και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας, στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης.

Στη μνήμη αυτών των γυναικών που δεν είναι πια ανάμεσά μας, οφείλουμε όλοι μαζί ως κοινωνία να δίνουμε καθημερινές μάχες για να μην υπάρξει καμία άλλη γυναικοκτονία, για να ζει η κάθε γυναίκα με ασφάλεια, για να γίνει ο φόβος δύναμη.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σήμερα και για όσο διάστημα χρειαστεί, οι γυναίκες του Δήμου Δράμας, ανακαλύπτουν τη δύναμη τους μέσα από μια σειρά σεμιναρίων γυναικείας αυτοάμυνας.]

Το Κίνημα Strong Me

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, παίρνουμε ξεκάθαρη θέση και λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Στην μνήμη των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν γυναίκες, δημιουργούμε ένα μνημείο-γροθιά στο στομάχι, ένα μνημείο φόρος τιμής σε Εκείνες που δολοφονήθηκαν, σε Εκείνες που ως κοινωνία δεν καταφέραμε να σώσουμε.

Το κίνημα  Strong me, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργεί μια διαδραστική καμπάνια κατά των Γυναικοκτονιών, με στόχο την νομική αναγνώριση του όρου και την αλλαγή του νομικού πλαισίου.

Άλλες εκδηλώσεις

Επίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το ερχόμενο Σάββατο 12 Μαρτίου και ώρα 19.00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική διάλεξη με θέμα: «Ισότητα των φύλων σε Διεθνές – Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο», από την Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Άννα – Μαρία Κώνστα. Υπεύθυνος Συντονισμού θα είναι ο κ. Αναστάσιος Πούλιος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.