Home > Πρώτο Θέμα > Γρ. Παπαεμμανουήλ: «Μια ακόμα υποβάθμιση της περιοχής μας θα είναι η ενδεχόμενη αναστολή της λειτουργίας του Τελωνείου Δράμας»

Γρ. Παπαεμμανουήλ: «Μια ακόμα υποβάθμιση της περιοχής μας θα είναι η ενδεχόμενη αναστολή της λειτουργίας του Τελωνείου Δράμας»

Γρ. Παπαεμμανουήλ: «Μια ακόμα υποβάθμιση

της περιοχής μας θα είναι η ενδεχόμενη

αναστολή της λειτουργίας του Τελωνείου Δράμας»

► «Πολύτιμος ο ρόλος του Τελωνείου της Δράμας για την ανάπτυξη του τόπου μας»

► 72 επιχειρήσεις μαρμάρου, επιχειρήσεις οινοποιίας, μια  επιχείρηση στον τομέα της νανοτεχνολογίας και άλλες πολλές δραστηριοποιούνται στο Ν. Δράμας στον τομέα των εξαγωγών

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου για το ενδεχόμενο της πλήρους κατάργησης και κλεισίματος του Τελωνείου Δράμας, παραχώρησε χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Περιφερειακός Σύμβουλος Δράμας, Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ.

Η συνέντευξη έγινε έξω από τον χώρο του Τελωνείου Δράμας που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή, καθώς το τελευταίο διάστημα, κυκλοφορούν φήμες ότι ζητήθηκε από το Τελωνείο της Δράμας να προβεί σε ποσοτική καταγραφή των εργασιών του, προκειμένου να αξιολογηθεί η σκοπιμότητα λειτουργίας του.

 

Όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαεμμανουήλ, «ο ρόλος του Τελωνείου της Δράμας είναι πολυδιάστατος και πολύτιμος για την ανάπτυξη του τόπου μας. Το τελευταίο διάστημα, κυκλοφόρησαν φήμες για πιθανό κλείσιμό του». Θύμισε ακόμα ότι τον Σεπτέμβριο του 2016, το Τελωνείο της Δράμας υποβαθμίστηκε από Τελωνείο Α΄ Τάξης σε Τελωνείο Β΄ Τάξης, ενώ σημείωσε ότι, «σήμερα στο Τελωνείο υπηρετούν 22 υπάλληλοι και ένας προϊστάμενος σε επίπεδο αυτοτελούς τμήματος, βέβαια διατηρώντας την στοχοθεσία και τις αρμοδιότητες του Τελωνείου Α΄ Τάξεως», και όπως είπε, «η ενδεχόμενη αναστολή της λειτουργίας του Τελωνείου Δράμας θα είναι μια ακόμα υποβάθμιση της περιοχής μας, στο πλαίσιο της κατάργησης δομών και υπηρεσιών, η οποία θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις τοπικές επιχειρήσεις και στους συναλλασσόμενους με το Τελωνείο».

Συνδυάζοντάς το μάλιστα με το Τελωνείο της Εξοχής, είπε ότι, «το Τελωνείο της Δράμας, είναι η μοναδική τελωνειακή αρχή σε επίπεδο Νομού, της παραμεθορίου, με τον Συνοριακό Σταθμό στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, τον Σταθμό της Εξοχής. Και θέλω να πω ότι, στην περιοχή μας εδρεύουν 72 επιχειρήσεις στον κλάδο της εξόρυξης μαρμάρου. Έχουμε επίσης τον κλάδο της οινοποιίας, που και οι δύο κλάδοι, όχι μόνο ενισχύουν την τοπική οικονομία, αλλά ενισχύουν και το εθνικό ακαθάριστο προϊόν της χώρας και πάρα πολύ βοηθούν στα έσοδα του κράτους. Αυτή τη στιγμή, επιπρόσθετα θέλω να πω, ότι υπάρχει στη Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας και μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της νανοτεχνολογίας, που έχει ραγδαία εξέλιξη και σε εξαγωγικό επίπεδο, αλλά και πολλές εταιρείες τροφίμων».

Αναφερόμενος στον κύκλο εργασιών του Τελωνείου Δράμας, τόνισε ότι «όλος αυτός ο κύκλος εργασιών, σε περίπτωση που το Τελωνείο της Δράμας θα κλείσει, αντιλαμβανόμαστε ότι και για τις επιχειρήσεις θα επιφέρει ένα νέο κόστος – άρα δεν βοηθάμε την επιχειρηματικότητα, δεν βοηθάμε τους ανθρώπους του επιχειρείν – και επίσης είναι μια υποβάθμιση για τον τόπο μας».

Teloneio (2)

Ο κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ

έξω από το Τελωνείο της Δράμας.

Αναφερόμενος σε κάποιες από τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της εμπορευματικής κίνησης, τόνισε ότι «ο Νομός Δράμας ως παραμεθόριος περιοχή, η οποία συνδέεται με τη γείτονα Βουλγαρία μέσω του Συνοριακού Σταθμού Εξοχής, εμφανίζει ιδιαίτερες απαιτήσεις ελέγχου της εμπορευματικής κίνησης, με σκοπό τη διαφύλαξη του υγιούς ανταγωνισμού για τις τοπικές επιχειρήσεις και την πάταξη φαινομένων λαθρεμπορίας.

Ο ρόλος όμως του Τελωνείου δεν εξαντλείται μόνο στον έλεγχο διακίνησης εμπορευμάτων από τη γείτονα. Πλήθος υπηρεσιών προσφέρονται στους συναλλασσόμενους, οι οποίες απαιτούν τη φυσική παρουσία τελωνειακού υπαλλήλου και δεν μπορούν να παρασχεθούν στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διαδικασίας. Ενδεικτικά:

– Διαδικασίες που αφορούν στη λειτουργία των επιχειρήσεων οινοποιίας-αποσταγματοποιίας (παραλαβή αιθυλικής αλκοόλης, σφραγίσεις/αποσφραγίσεις δεξαμενών, ογκομετρήσεις κτλ).

– Διαδικασίες που αφορούν φυσικούς ελέγχους σε λατομεία για την επιστροφή ΕΦΚ, φυσικούς ελέγχους κατά την εξαγωγή που υποδεικνύονται από το σύστημα κτλ

– Διαδικασίες που αφορούν την παραγωγή τσίπουρου από μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους).

– Διαδικασίες που αφορούν στον τελωνισμό αυτοκινήτων, στη σφράγιση/αποσφράγιση οχημάτων ατόμων που διαμένουν στο εξωτερικό, αναπηρικά αυτοκίνητα κτλ.

– Διαδικασίες ρύθμισης οφειλών οι οποίες λόγω μη τεχνικής υποστήριξης της διαδικασίας απαιτούν τη φυσική παρουσία των συναλλασσομένων κτλ.»

Σε άλλο σημείο, τόνισε ότι «το Τελωνείο της Δράμας, έχει πραγματικά έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα. Γιατί εκτός από τον εκτελωνισμό οχημάτων, τον τελωνισμό αναπηρικών, πολυτεκνικών και τριτεκνικών οχημάτων, τις εξαγωγές και τις εισαγωγές εμπορευμάτων, έχει και έλεγχο στα ενεργειακά προϊόντα, στα πρατήρια υγραερίου. Εκεί πέρα έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα φαινόμενα λαθρεμπορίου και πρόσφατα είχαμε μια πολύ σημαντική υπόθεση με τον τομέα δίωξης λαθρεμπορίου ενεργειακών προϊόντων, όπου βρέθηκαν χημικοί οργανικοί διαλύτες για νόθευση καυσίμων. Και πάνω στο κομμάτι αυτό, είχε δοθεί από το διοικητή της ΑΑΔΕ και πρόεδρο του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου Καταπολέμησης του Λαθρεμπορίου, μια συνέντευξη στην οποία συνέχαιρε τους ανθρώπους του Τελωνείου της Δράμας».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η δυναμική κινητοποίηση όλων των αιρετών, όλου του πολιτικού προσωπικού της Π.Ε. Δράμας, αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας της Δράμας, προκειμένου όχι μόνο να αποφευχθεί το κλείσιμο του Τελωνείου της Δράμας, αλλά να επιτευχθεί η αναβάθμισή του και πάλι σε Τελωνείο Α’ τάξης. Έκανε κάλεσμα στους τρεις Βουλευτές του Νομού Δράμας και κυρίως στον κυβερνητικό Βουλευτή να δραστηριοποιηθούν πάνω στο ευαίσθητο αυτό θέμα και παρότρυνε όλους τους Δημάρχους του Νομού, αλλά και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας να τοποθετηθούν δημόσια σε μια τέτοια κίνηση που υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τη Δράμα.

Τελειώνοντας τη συνέντευξή του ο κύριος Παπαεμμανουήλ σημείωσε: «Το Τελωνείο Δράμας υποβαθμίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 ως Τελωνείο Β’ τάξης, επιπέδου αυτοτελούς τμήματος και κρίνεται επιβεβλημένη όχι μόνο η παρουσία, αλλά η αναβάθμιση του Τελωνείου Δράμας σε Α’ Τάξης, λόγω:

Της γεωγραφικής θέσης του Νομού Δράμας και της ύπαρξης του Σ.Σ. Εξοχής με τη Βουλγαρία.

Της σημαντικής παρουσίας εξαγωγικών επιχειρήσεων στο Νομό Δράμας.

Της ανάγκης ενδυνάμωσης της τοπικής οικονομίας- εργασίας.

Της επικείμενης άφιξης σύγχρονων συστημάτων ελέγχου (πχ. X-RAY) στο Σ.Σ. Εξοχής Ν. Δράμας.

Του μεγάλου αριθμού αντικειμένων, που χρειάζεται να καταμεριστεί σε τμήματα, ώστε να είναι ευχερέστερη και αποτελεσματικότερη η παρακολούθηση τους.

Της ανάγκης τόνωση μιας ήδη υποβαθμισμένης περιοχής, η οποία έχει ανάγκη αναπτυξιακής βοήθειας.

Είναι αυταπόδεικτη η αμφίδρομη σχέση του Τελωνείου της Δράμας και της τοπικής οικονομίας, και ζητούμενο η βελτίωση της αποτελεσματικότητας/αποδοτικότητας του Τελωνείου μας προς όφελος της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου».