Home > Πρώτο Θέμα > Οι δυνατότητες εύρεσης τμημάτων της αρχαίας Εγνατίας οδού στη Δράμα μέσω εναέριας και δορυφορικής αρχαιολογίας Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο κ. Δ. Καϊμάρης από το ΑΠΘ και η αν. διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, κα. Πουλιούδη

Οι δυνατότητες εύρεσης τμημάτων της αρχαίας Εγνατίας οδού στη Δράμα μέσω εναέριας και δορυφορικής αρχαιολογίας Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο κ. Δ. Καϊμάρης από το ΑΠΘ και η αν. διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, κα. Πουλιούδη

Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας

Οι δυνατότητες εύρεσης τμημάτων

της αρχαίας Εγνατίας οδού στη Δράμα μέσω

εναέριας και δορυφορικής αρχαιολογίας

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο κ. Δ. Καϊμάρης από το ΑΠΘ και η αν. διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, κα. Πουλιούδη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα ομιλία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, με ομιλητή τον κ. Δημήτρη Καϊμάρη, αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, ο οποίος μίλησε για την Εναέρια και Δορυφορική Αρχαιολογία, αλλά και για την έρευνα που έχει κάνει ο ίδιος, σχετικά με τμήματα της αρχαίας Εγνατίας οδού στην περιοχή της πεδιάδας των Φιλίππων και συγκεκριμένα από την Αμφίπολη μέχρι τους Φιλίππους.

Μιλώντας αρχικά στον «Π.Τ.» η αναπληρώτρια διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Βασιλική Πουλιούδη, σημείωσε ότι πρόκειται για «νέες πλατφόρμες και προγράμματα μέσα από τα οποία μπορούμε να εμπλουτίσουμε την έρευνά μας» και τόνισε: «Αυτά θα αποτελέσουν και δικά μας στοιχεία για το δικό μας αρχαιολογικό κομμάτι, που σημαίνει ότι θα έχουμε τη δυνατότητα, αν είμαστε τυχεροί, να βρούμε τμήματα από την αρχαία Εγνατία».

Όπως εξηγεί η κα. Πουλιούδη, «εμείς ξέρουμε την πιθανή πορεία της αρχαίας Εγνατίας, από τους παλιούς τοπογράφους της περιοχής, όπως για παράδειγμα ο αείμνηστος Γιώργος Γουδάκης που είχε ασχοληθεί πάρα πολύ με το συγκεκριμένο αντικείμενο και είχε βρει σημεία.

Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν και είναι εκτεθειμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Έχουμε τις πινακίδες του Φιλίππου του Β΄, αμφίγλυφες, οι οποίες οριοθετούσαν μία στάση και συγκεκριμένα στο Καλαμπάκι, που έδιναν στοιχεία για αποστάσεις από τους δύο πόλους, τους Φιλίππους και την Αμφίπολη.

Αργότερα σ’ εκείνη συγκεκριμένα την περιοχή, βρίσκουμε τα μιλιάρια, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι περνούσε η αρχαία Εγνατία. Άρα λοιπόν, οι Ρωμαίοι ήρθαν και εμπλούτισαν τα φυσικά περάσματα που είχε βρει ο Φίλιππος και τα είχε αναδείξει και έφτιαξαν ρύθρα, έφτιαξαν στάσεις, έφτιαξαν ταφικά μνημεία. Οπότε έχουμε τη δυνατότητα, αυτά τα κομμάτια και τα τμήματα να τα έχουμε  στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ξεκινώντας απ’ αυτά τα σημεία που έχουμε, μπορούμε να τα διανθίσουμε και θεωρώ ότι θα ήμασταν τυχεροί, κάνοντας ορισμένες τομές ώστε να βρούμε όσα έχουν διασωθεί από την αρχαία Εγνατία».

Καϊμάρης: Μόνο οι αρχαιολόγοι επιβεβαιώνουν κάτι

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Καϊμάρης, σημειώνει ότι «η Εναέρια Αρχαιολογία ξεκίνησε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η Δορυφορική μετά τη δεκαετία του 1980» και αναφερόμενος στην τεχνική, εξήγησε: «Στις εικόνες που παίρνουμε από αεροσκάφη ή δορυφόρους, μπορούμε να εντοπίσουμε καλυμμένες δομές σε διάφορα σημεία. Αυτές οι καλυμμένες δομές, δεν ξέρουμε εμείς ως μηχανικοί τι είναι. Αυτό θα μας το πουν μόνο οι αρχαιολόγοι. Εμείς δίνουμε κάποια στίγματα, κάποιες θέσεις που έχουν ενδιαφέρον, είτε πρόκειται για γραμμικά ίχνη, τετραγωνικά, κυκλικά ίχνη και άλλα, που μας παραπέμπουν σε κάποιες υπόγειες δομές, αλλά αυτό θα πρέπει να το αξιολογήσουν οι αρχαιολόγοι μας, να κάνουν ορισμένες ανασκαφικές τομές ή μια αρχαιολογική έρευνα».

Αναφερόμενος στη μελέτη της αρχαίας Εγνατίας οδού στην περιοχή διευκρινίζει: «Για την αρχαία Εγνατία έχουμε μελετήσει από την Αμφίπολη ως τους Φιλίππους τη διαδρομή και υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις, πάρα πολλά σημεία, τα οποία παραπέμπουν σε πιθανές θέσεις της αρχαίας Εγνατίας οδού. Λέω και πάλι πιθανές θέσεις, γιατί μόνο οι αρχαιολόγοι μπορούν να πουν αν είναι θέσεις της αρχαίας Εγνατίας οδού, όπως έχει γίνει για κάποιες θέσεις, όπου οι αρχαιολόγοι έχουν κάνει ανασκαφικές τομές και οι αρχαιολόγοι μας έχουν πει ότι είναι καλυμμένα τμήματα της αρχαίας Εγνατίας οδού».

Ερωτώμενος σχετικά, επισημαίνει ότι, «έχουμε ίχνη ανατολικά και δυτικά από το Καλαμπάκι, γύρω από τη γέφυρα του Κούροβου, έξω από τις Κρηνίδες. Η διαδρομή της Εγνατίας περνούσε στην πεδιάδα των Φιλίππων. Στην πεδιάδα των Φιλίππων που αφορά και τη Δράμα, υπάρχουν διάφορες θέσεις, πιθανές, που μπορεί κάποιος να πει ότι ίσως οφείλονται στην αρχαία Εγνατία οδό, από τις οποίες σε άλλες έχουν γίνει ανασκαφικές τομές και έχει βρεθεί ότι τα ίχνη είναι της αρχαίας Εγνατίας. Σε άλλες περιοχές, ευελπιστούμε στο μέλλον να συνεργαστούμε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, να κάνουμε ανασκαφικές τομές και να δούμε αν και  αυτά τα ίχνη είναι της Εγνατίας ή μπορεί να είναι κάτι άλλο».