Home > Πρώτο Θέμα > Οι ενημερωτικές πινακίδες στο μονοπάτι του Γρανίτη δέχθηκαν τη φροντίδα των εθελοντών της ΑΜΚΕ Roots Τα μονοπάτια στο Νομό Δράμας αποτελούν μέρος του εναλλακτικού τουρισμού

Οι ενημερωτικές πινακίδες στο μονοπάτι του Γρανίτη δέχθηκαν τη φροντίδα των εθελοντών της ΑΜΚΕ Roots Τα μονοπάτια στο Νομό Δράμας αποτελούν μέρος του εναλλακτικού τουρισμού

Μιλάει στον «Π.Τ.» το μέλος της ΑΜΚΕ Roots Ι. Κασαπίδης

Οι ενημερωτικές πινακίδες στο μονοπάτι

του Γρανίτη δέχθηκαν τη φροντίδα

των εθελοντών της ΑΜΚΕ Roots

Τα μονοπάτια στο Νομό Δράμας αποτελούν μέρος του εναλλακτικού τουρισμού

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΑ μονοπάτια στην περιοχή του Νομού Δράμας, έχουν μεγάλη ιστορία και αρκετά από αυτά χρειάζονται άμεση συντήρηση, ενώ γενικά έχουν και συχνή επισκεψιμότητα από λάτρεις της φύσης και του περιπάτου.

Ένα απ’ αυτά τα μονοπάτια, είναι και το γνωστό Μονοπάτι του Γρανίτη, το οποίο ναι μεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, παρ’ όλα αυτή, η συντήρησή του ήταν απαραίτητη. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι, το συγκεκριμένο μονοπάτι που ξεκινάει από την Κοινότητα του Γρανίτη, είναι αρκετά γνωστό σε πολύ κόσμο και αποτελεί μέρος του μονοπατιού στο οποίο διεξάγεται ο αγώνας Granitis Trail.

Όπως είναι γνωστό, από το νομό της Δράμας περνάει και το περίφημο μονοπάτι Ε-6 που διασχίζει όλη την οροσειρά της Ροδόπης, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα σημαντικά, τόσο στην περιοχή του Δήμου Παρανεστίου, του Δήμου Δράμας αλλά και του Δήμου Κ. Νευροκοπίου.

Το συγκεκριμένο μονοπάτι του Γρανίτη, βρίσκεται στην επικράτεια του Δήμου Κ. Νευροκοπίου και εντάσσεται στην ευθύνη του Δασαρχείου Κ. Νευροκοπίου, το οποίο πριν από μερικά χρόνια είχε προβεί σε μια ανάδειξή του τοποθετώντας σχετικές ενημερωτικές ταμπέλες, οδηγούς, κιόσκια, πάγκους και άλλα.

Παρ’ όλα αυτά, όπως συνήθως γίνεται τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς τα Δασαρχεία δεν έχουν αρκετά χρήματα ώστε να μπορέσουν να συντηρήσουν όλα αυτά τα έργα, τα οποία εγκαταλείπονται τόσο στις καιρικές συνθήκες, όσο και σ’ εκείνους τους…. καλοθελητές, που θα πάνε για να σπάσουν, για να ρημάξουν και να πετάξουν τα σκουπίδια τους.

Ο εθελοντισμός

Ευτυχώς τουλάχιστον υπάρχουν ορισμένοι συμπολίτες μας, που συχνά – πυκνά, προβαίνουν σε ορισμένες ενέργειες και έτσι κάτι γίνεται, όσον αφορά την συντήρηση των ενημερωτικών πινακίδων και την καθαριότητα έστω και σε ένα μέρος του.

Στο πλαίσιο αυτό, μια ομάδα εθελοντών από την ΑΜΚΕ Roots, τις προηγούμενες ημέρες διέσχισαν μεγάλο μέρος στο μονοπάτι του Γρανίτη. Στον «Π.Τ.» μίλησε ο κ. Ιορδάνης Κασαπίδης, μέλος της ΑΜΚΕ Roots, ερευνητής και Υδρολόγος – Δασοπόνος, ο οποίος σημείωσε αρχικά ότι το μονοπάτι είχε γίνει πριν από χρόνια από το Δασαρχείο Νευροκοπίου. «Τότε, είχαν ενημερωθεί και σχετικές ενημερωτικές πινακίδες, οι οποίες εκτός από τις οδηγίες, περιλαμβάνουν και πληροφορίες για κάθε δέντρο, τι ζώα μπορούμε να συναντήσουμε γενικά, από θηλαστικά και πτηνά, στην περιοχή αλλά και συνολικά στη Ροδόπη».

Όπως εξηγεί ο κ. Ι. Κασαπίδης, «περιλαμβάνονται ακόμα πληροφορίες για το έδαφος, τη σύστασή του, ενώ είχαν διαμορφωθεί και σχετική χώροι, ώστε να μπορούν να το επισκέπτονται ακόμα και σχολεία».

Παρ’  όλα αυτά, όλα αυτά στη συνέχεια αφέθηκαν στην τύχη τους καθώς δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις.

Ένα από τα πλέον αρνητικά σημεία, όπως εξηγεί ο κ. Ι. Κασαπίδης, είναι «τα σκουπίδια που αφήνουν οι “φυσιολάτρες” τα οποία μπορούν άνετα να τα πάρουν μαζί τους και να τα πετάξουν στους κάδους εντός του χωριού».

Μας λέει ακόμα ο ίδιος, ότι «μένει τώρα ακόμη ένα μικρό κομμάτι από το μονοπάτι, στο οποίο θα γίνει η αναστύλωση και η ενίσχυση των πινακίδων σε επόμενη φάση, όπως και ο καθαρισμός όλων των πινακίδων από φυσικούς ρύπους ώστε να είναι ευκολοδιάβαστες».

Αναφορικά πάντως σημειώνει τέλος, ότι είναι ένα μονοπάτι μικρής δυσκολίες και είναι εύκολο ακόμα και για μικρά παιδιά.

Οι ορεινοί αγώνες σώζουν τα μονοπάτια

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε, ότι σήμερα τα μονοπάτια σε όλη την Ελλάδα, αποτελούν ένα δυνατό πλεονέκτημα για εναλλακτικό τουρισμό. Και η Δράμα που φημίζεται για την πανέμορφη ορεινή φύση της, θα πρέπει να τα προστατέψει και να τα συντηρήσει ως κόρη οφθαλμού. Τόσο μέσω των Δήμων, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν σε σχετικά προγράμματα, ενώ είναι αρκετοί εκείνοι, που μέσα από εθελοντικές ομάδες, προσπαθούν να τα κρατούν …στο ύψος.

Ορισμένες απ’ αυτά τα μονοπάτια είναι και πιο ψηλά στο Νευροκόπι, όπου άνθρωποι από την περιοχή κάνουν τα πάντα για να τα συντηρήσουν με πολλή δουλειά.

Αυτό που τονίζει ιδιαίτερα ο κ. Κασαπίδης, είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετά συχνά ορεινοί αγώνες και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, καθώς με τους αγώνες αυτούς γίνεται και η συντήρησή τους.

Ευχαριστούμε τον κ. Κασαπίδη για τις φωτογραφίες.