Home > Αρθρα > Του Αννάογλου Μαργαρίτη- Έρευνα του InfotainmentWise: Ο Βιασμός στην Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία

Του Αννάογλου Μαργαρίτη- Έρευνα του InfotainmentWise: Ο Βιασμός στην Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία

Έρευνα του InfotainmentWise: Ο Βιασμός

στην Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία

 

 

Του Αννάογλου Μαργαρίτη

Έπειτα από την υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη από δύο νεαρούς στην Ρόδο, η ελληνική κοινωνία φαίνεται πως ευαισθητοποιήθηκε πάνω στο ζήτημα των δικαιωμάτων της γυναίκας και έδειξε ενδιαφέρον σχετικά με το φαινόμενο του βιασμού στην ελληνική κοινωνία του σήμερα. Το InfotainmentWise προχώρησε σε μια έρευνα, εύρους 200 περίπου ατόμων, για να αναλύσει τις τάσεις των Ελλήνων πολιτών σχετικά με την μάστιγα αυτή που αποτελεί δυστυχώς σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα παγκοσμίως.

Στην έρευνα αυτή, η οποία διεξήχθη μέσα από ερωτηματολόγια, συμμετείχαν 180 πολίτες από την Ελλάδα, οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά με το φαινόμενο του βιασμού στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Ας αναλύσουμε τα στοιχεία της έρευνας του InfotainmentWise.

Η πλειοψηφία πιστεύει πως ο βιασμός είναι ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα, το 51.7% θεωρεί πως το φαινόμενο του βιασμού αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα στην χώρα μας. Με πιο πρόσφατη την περίπτωση της Ελένης Τοπαλούδη ο βιασμός απασχολεί περισσότερες νεαρές και νεαρούς στην χώρα μας, καθώς περισσότεροι άνθρωποι δημοσιοποιούν τις εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης τους εκ των οποίων ένα ποσοστό δυστυχώς καταλήγει στον θάνατο.

Είναι πολύ σημαντικό να αρθεί το “στίγμα” που υφίσταται ένας άνθρωπος, όταν ομολογεί ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Συχνές είναι οι περιπτώσεις γυναικών, αλλά και ανδρών που μοιράζονται το δυσάρεστο αυτό περιστατικό πολλά χρόνια αφού συμβεί, καθώς φοβούνται την αντίδραση του κόσμου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που αφού βρουν το θάρρος να μιλήσουν για την εμπειρία τους αυτή, γίνονται βορά στα στόματα της κοινωνίας, η οποία αρχικά κατακρίνει την “αργοπορία” τους και δεύτερον τις/τους αντιμετωπίζει ως ένα διαφορετικό ανθρώπινο είδος, ενώ στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν σε τίποτα από εμάς. Τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης δεν επιζητούν την συμπόνια και την λύπηση του κόσμου, αλλά την κατανόησή του και την βοήθειά του στον αγώνα προς την δικαίωση.

Η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί μη ηθική την δημοσιογραφική κάλυψη των βιασμών

Το 83.9% των συμμετεχόντων δήλωσε πως δεν θεωρεί ηθική την δημοσιογραφική κάλυψη των περιστατικών βιασμών στην χώρα μας. Πιο αναλυτικά, οι ψυχαγωγικές εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση δραματοποιούν το περιστατικό του εκάστοτε βιασμού χάνοντας έτσι την ουσία, η οποία είναι η καταδίκη του βιαστή (όταν αποδειχθεί πως η πράξη του βιασμού πραγματοποιήθηκε) και η παρότρυνση άλλων ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα παρόμοιων καταστάσεων να βγουν στο προσκήνιο και να μιλήσουν με τις αρμόδιες αρχές. Η ενδοοικογενειακή βία που ενίοτε παίρνει και την μορφή βιασμού είναι ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα για το οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε. Σύμφωνα με έρευνα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην χώρα μας σημείωσαν αύξηση 400% τον μήνα Απρίλιο. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν στην γραμμή 15900 περίπου 1.800 κλήσεις για βοήθεια. Δεν μπορούμε ακόμη, ειδικότερα στις μικρότερες κοινωνίες, να αρνούμαστε την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων και να δημιουργούμε ένα εχθρικό περιβάλλον για όσους ανθρώπους αποφασίσουν να μιλήσουν, έστω και “αργοπορημένα”.

Το γεγονός πως το 83.9% των συμμετεχόντων στην έρευνα του InfotainmentWise, δήλωσαν πως η κάλυψη των περιστατικών βιασμών δεν είναι ηθική, πρέπει να απασχολήσει τα ελληνικά ΜΜΕ, ώστε να υπάρξει βελτίωση της ειδησεογραφικής κάλυψης παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Μέσα σε έναν ωκεανό παραπληροφόρησης και “κακής” δημοσιογραφίας πρέπει τα ελληνικά ΜΜΕ να κάνουν μια στροφή προς το κοινό και να ακούσουν τις παρατηρήσεις του.

Ο μύθος του άγνωστου βιαστή

Ένας μύθος, ο οποίος πρέπει να καταρριφθεί, είναι πως οι περισσότεροι βιασμοί διαπράττονται κυρίως τις βραδυνές ώρες και από άγνωστους στα θύματα δράστες. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς το 90% των δηλωμένων περιστατικών βιασμών πραγματοποιούνται από γνωστά στα θύματα πρόσωπα, είτε πρόκειται για συγγενείς είτε για άτομα του ευρύτερου περιβάλλοντός τους. Μπορεί το ποσοστό αυτό να μας προκαλεί έκπληξη, αλλά λόγω της ευκολότερης πρόσβασης των συγγενών στο γνωστό τους περιβάλλον η πλειονότητα των περιπτώσεων βιασμών πραγματοποιείται από τον συγγενικό κύκλο των θυμάτων βιασμού.

 

Τι πρέπει να γίνει για την καταπολέμηση του φαινομένου των βιασμών;

Εκπαίδευση και Ενημέρωση είναι οι δύο λέξεις που επικράτησαν στην έρευνα του InfotainmentWise. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί πως για να αποφευχθεί ένα μέρος των περιστατικών βιασμών στην χώρα μας, θα έπρεπε να ενταχθεί ίσως στην διαδικασία της εκπαίδευσης ο σεβασμός του ενός φύλου για το άλλο και η οριστική διαγραφή του στίγματος που ακολουθεί τα θύματα περιστατικών βιασμού μετά την ομολογία τους. Είναι αλήθεια πως στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν υπάρχει κάποιο μάθημα, στο οποίο να εντάσσεται και η ενημέρωση πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ίσως θα έπρεπε να ενταχθεί μια ενότητα σχετικά με τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των δύο φύλων και να υπάρξει ενημέρωση των γονέων σχετικά με το πως και πότε πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους για αυτό.

Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η μείωση των βιασμών σε μια κοινωνία, απαιτεί την συνεργασία μεταξύ της πολιτείας και των πολιτών. Δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευση γονέων και παιδιών, σωστή ενημέρωση από τα ΜΜΕ είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση των συνθηκών πάνω στο φαινόμενο των βιασμών στην χώρα μας.