Home > Πρώτο Θέμα > 1,4 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ για την αποκατάσταση του ιστορικού τεμένους Αράπ Τζαμί στη Δράμα Με την ολοκλήρωση του έργου το τέμενος θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού

1,4 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ για την αποκατάσταση του ιστορικού τεμένους Αράπ Τζαμί στη Δράμα Με την ολοκλήρωση του έργου το τέμενος θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού

1,4 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας

ΑΜΘ για την αποκατάσταση του ιστορικού

τεμένους Αράπ Τζαμί στη Δράμα

Με την ολοκλήρωση του έργου το τέμενος θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού

Το ποσό των 1.469.300 ευρώ διαθέτει η Περιφέρεια ΑΜΘ από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα για την αποκατάσταση του ιστορικού τεμένους Αράπ Τζαμί στην Δράμα, με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου.

Το Αράπ Τζαμί κτίστηκε την περίοδο 1850-1875 στην παλιά μουσουλμανική συνοικία της Δράμας, κοντά στη σημερινή πλατεία Δικαστηρίων, είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο και από το 2001 ανήκει στον Δήμο Δράμας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.496.300 και περιλαμβάνει δύο υποέργα. Το πρώτο υποέργο έχει τίτλο, «Αποκατάσταση τεμένους Αράπ-Τζαμί στην πλατεία Δικαστηρίων Δράμας», με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ και θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μουσείων. Οι επεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι συνοπτικά οι εξής: κατεδάφιση του μαγαζιού διαμέσου του οποίου γίνεται σήμερα η πρόσβαση στο τζαμί, αντικατάσταση περίφραξης με νέα, καθαίρεση υπάρχουσας επικεράμωσης, συμπλήρωση και επανατοποθέτηση όσων κεράμων διατηρούνται σε καλή κατάσταση, ενίσχυση των εξωρραχίων της θολοδομίας, υποστήλωση του κεντρικού θόλου και ανάκτηση του ελλείποντος τμήματος, καθαίρεση και ανακατασκευή εξωτερικών επιχρισμάτων, στερέωση τοιχοποιιών, ανακατασκευή επιχρισμάτων, αντικατάσταση των ελκυστήρων  με νέους, αποκάλυψη του κλιμακοστασίου του μιναρέ και στερέωση, κατασκευή γυάλινου στεγάστρου πυραμοειδούς μορφής κ.α.

Το δεύτερο υποέργο με τίτλο, «Συντήρηση και αποκατάσταση ζωγραφικού διάκοσμου, μαρμάρινων, μεταλλικών και κεραμικών στοιχείων», έχει προϋπολογισμό 496.300 ευρώ και θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων. Οι επεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν, αφορούν στη συντήρηση και αποκατάσταση ζωγραφικού διάκοσμου, μαρμάρινων, μεταλλικών και κεραμικών στοιχείων του Τεμένους.

ARAP TZAMI DRAMA

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι, το τέμενος της πλατείας Δικαστηρίων θα αποκατασταθεί πλήρως και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού για διάφορες δράσεις από το Δήμο Δράμας (εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, εικαστικές δράσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α.) Κύριος στόχος της πράξης είναι η διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Σήμερα, στην μπροστινή του πλευρά υπάρχουν μαγαζιά που κρύβουν την πρόσοψή του και η πρόσβαση στο μνημείο γίνεται μέσω ενός μαγαζιού, το οποίο αγοράστηκε από την εταιρεία RAYCAP  του Δραμινού επιχειρηματία κ. Αποστολίδη και έχει προσφερθεί στο Δήμο Δράμας, ενώ η ανάδειξη των τοιχογραφιών εντός του τεμένους έχει γίνει με δωρεά του Δραμινού εφοπλιστή κ. Θεοδωρίδη.

Με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας, θα κατεδαφιστεί το μαγαζί, το οποίο αγοράστηκε από την εταιρία RAYCAP, του Δραμινού επιχειρηματία κ. Αποστολίδη και προσφέρθηκε στο Δήμο, προκειμένου να ανοίξει η πρόσβαση στο τέμενος. Έτσι, θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης, στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου και του ζωγραφικού του διακόσμου και θα αναπλαστεί ο περιβάλλον χώρος προκειμένου το Αράπ Τζαμί να καταστεί επισκέψιμο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η ανάδειξη μέρους των τοιχογραφιών εντός του τεμένους έχει γίνει με δωρεά του Δραμινού εφοπλιστή κ. Θεοδωρίδη.

Το έργο θα εκτελέσει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και είναι μέρος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης της Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού που έχει σχεδιάσει και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια για την ανάδειξη των μνημείων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά μήκος της αρχαίας Via Egnatia.

Στη Δράμα, το Αράπ Τζαμί είναι το δεύτερο μνημείο που εντάσσεται για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, μετά τον βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας τον περασμένο Νοέμβριο.

Με την αφορμή αυτή, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος επισκέφθηκε το ιστορικό τέμενος και ενημερώθηκε για την κατάστασή του από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο.