Home > Πρώτο Θέμα > Ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής του Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας μιλάει στον «Π.Τ.» – «Εξωστρέφεια και ανάταση» για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας

Ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής του Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας μιλάει στον «Π.Τ.» – «Εξωστρέφεια και ανάταση» για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας

Ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής του Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας μιλάει στον «Π.Τ.»

«Εξωστρέφεια και ανάταση»

για το Φεστιβάλ Ταινιών

Μικρού Μήκους της Δράμας

Πάνω από 240.000 εγγραφές στην ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΒΡΑΔΥ του Σαββάτου 26 Σεπτεμβρίου, έγινε η τελετή λήξης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Αυτό που έμεινε ως μια γενική εικόνα, είναι ότι η φετινή διοργάνωση ξεπέρασε τα συνηθισμένα και πραγματικά μπαίνει πλέον σε μια νέα εποχή.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι η πανδημία ώθησε δημιουργικά τους ανθρώπους του Φεστιβάλ, και παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία, όπως για παράδειγμα η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, από όπου ο καθένας μπορούσε να παρακολουθήσει μέσω διαδικτύου τις ταινίας, τις εκδηλώσεις, και τις τελετές έναρξης και λήξης. Πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα, να εγγραφούν περίπου 240.000 άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο!

Η φετινή διοργάνωση, κατάφερε να περάσει μέσα από τις Συμπληγάδες πέτρες των υγειονομικών μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, η οποία αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, καθώς υπήρξαν ανοικτοί χώροι για τις εκδηλώσεις αλλά και για τις προβολές, ενώ είναι αλήθεια ότι ακόμα και εντός των αιθουσών τηρήθηκαν και οι απαιτούμενες αποστάσεις.

Για τη φετινή διοργάνωση αλλά και για το τι αποκόμισε από αυτήν, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Γιάννης Σακαρίδης, ο οποίος έκανε λόγο για «εξωστρέφεια» και «ανάταση» της διοργάνωσης, χαίρεται που η Δράμα ζει στους ρυθμούς του Φεστιβάλ και που αυτό απλώθηκε μέσα στην πόλη της Δράμας και πάνω απ’ όλα, δηλώνει «ανακουφισμένος» επειδή όλα πήγαν καλά.

sakaridis02

Έχετε ήδη διοργανώσει το πρώτος σας Φεστιβάλ στη Δράμα κ. Σακαρίδη. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

«Κατ’ αρχήν μεγάλη ανακούφιση που όλα πήγαν καλά από υγειονομικής άποψης, κρατώντας πάντα τα μέτρα και με μεγάλη ευθύνη, όλοι όσοι δούλεψαν στο Φεστιβάλ και προστάτευσαν τον κόσμο και τους κινηματογραφιστές που μας εμπιστεύθηκαν και βρέθηκαν τη Δράμα δια ζώσης.

Επίσης, μεγάλη ικανοποίηση, γιατί δώσαμε μια μεγάλη ανάταση στο χώρο του κινηματογράφου και πιστεύω ότι το Φεστιβάλ πήγε πάρα πολύ καλά. Είχαμε μεγάλη συμμετοχή, το απλώσαμε σε όλη την πόλη, το θερινό ήταν γεμάτο, γέμισαν οι αίθουσες με απλωμένο κόσμο. Ήμασταν γεμάτοι, αλλά απλωμένοι γεμάτοι!

Οι κριτικές επιτροπές αλλά και οι σκηνοθέτες έμειναν όλοι ικανοποιημένοι και έτσι δώσαμε ένα ψυχολογικό boost (σ.σ. ώθηση) για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται».

Σε μια συνέντευξη που δώσατε στο περιοδικό του Φεστιβάλ, στους «Υπότιτλους», λέτε ότι «η Δράμα ζει στον αντίποδα των γιγαντιαίων Φεστιβάλ». Θα μπορούσε το Φεστιβάλ της Δράμας να γιγαντωθεί ή θα χάσει τις σημερινές αξίες που έχει σήμερα;

«Αν εννοούμε γιγαντιαίο ένα Φεστιβάλ το οποίο έχει πάρα πολλές ταινίες, πολλές αίθουσες κτλ., νομίζω ότι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή, με τις υπάρχουσες αίθουσες και με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται, εμένα με ικανοποιεί. Είναι ένα Φεστιβάλ το οποίο παρουσιάζει το καλύτερο Διεθνές και κάθε χρόνο τις καλύτερες ελληνικές ταινίες, σε μια πόλη που όλοι οι επισκέπτες του, μετά από τις ταινίες έχουν την ευκαιρία να τις συζητάνε και δεν βλέπουμε 400 και 500 ταινίες μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά βλέπουμε 90-100. Οπότε αυτό νομίζω ότι είναι ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό του Φεστιβάλ».

Τελικά η πανδημία κ. Σακαρίδη, φαίνεται να έφερε μια νέα πνοή δημιουργίας από όσα είδαμε, με hi tech καταστάσεις, με παρουσιάσεις μέσω διαδικτύου και άλλα. Πιστεύετε ότι αυτό αποδυναμώνει τη φυσική παρουσία ή βοηθάει περισσότερο και στη διάδοσή του και στο πανελλήνιο αλλά και παγκόσμια.

«Αυτό είναι κάτι αναγκαίο και της εποχής, το να παρουσιάζονται οι ταινίες ιντερνετικά και να γίνονται πολλές ψηφιακές παρουσιάσεις. Είναι κάτι που είναι της εποχής μας. Εμείς, επειδή ζούμε στο σήμερα, έχουμε εισαγάγει αυτές τις τακτικές και αυτούς τους τρόπους.

Η πλατφόρμα πήγε πάρα πολύ καλά, είχαμε πάνω από 240.000 εισόδους και αυτό ουσιαστικά συμβάλλει στην προώθηση των ταινιών πέρα από τη Δράμα σαν φυσικό χώρο και δίνει την πρόσβαση σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το απέδειξε και ο κόσμος που ανταποκρίθηκε μέσα σε 5 μέρες με τόσες χιλιάδες συμμετοχές από παντού και νομίζω ότι μόνο καλό κάνει σε ένα Φεστιβάλ και στον κινηματογραφικό χώρο που έχει πληγεί πάρα πολύ τους τελευταίους μήνες».

Ανάμεσα στα όσα είπατε, ξεχώρισα δύο λέξεις. Είτε σε συνεντεύξεις σας, αλλά και στην τελετή λήξης, χρησιμοποιήσατε τις λέξεις «εξωστρέφεια» και «ανάταση», όπως και εδώ στη συνέντευξή μας. Πώς μπορούν αυτές οι έννοιες να ερμηνευτούν πρακτικά;

«Κοιτάξτε. Η εξωστρέφεια έχει να κάνει με το ότι καλούμε κόσμο από το εξωτερικό, οι οποίοι κάνουν αυτή τη στιγμή ταινίες και είναι κορυφαίοι στον κόσμο, όπως ο Πάβελ Παβλικόφσκι, από την Ελλάδα ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος που μόλις έκανε μια ταινία στην Αμερική και είναι από τους κορυφαίους κινηματογραφιστές. Ο Γιάννης Στάνκογλου, η Θέμις Μπαζάκα, ο Λευτέρης Χαρίτος που συνεχίζει φέτος με τις «Άγριες Μέλισσες». Δηλαδή, άνθρωποι, οι οποίοι ουσιαστικά είναι στο τιμόνι του κινηματογραφικού κόσμου. Του χρόνου θα μπορέσουμε να φέρουμε όλους τους σκηνοθέτες του Σπουδαστικού και γενικά θα ανοίξουμε το Φεστιβάλ προς τα έξω.

Η ανάταση έχει να κάνει με το γεγονός ότι δίνουμε μεγάλη ελπίδα στους σκηνοθέτες, τους δίνουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση και πρόσβαση στην ταινία τους από χιλιάδες κόσμου, ενώ τους συστήνουμε στους κορυφαίους κινηματογραφιστές οι οποίοι θα έρχονται στη Δράμα».

Τα επόμενα άμεσα σχέδιά σας για το Φεστιβάλ ποια είναι κ. Σακαρίδη;

«Το Φεστιβάλ της Δράμας θέλουμε να έχει δραστηριότητες όλο το χρόνο. Προβολές με το Φεστιβάλ της Δράμας Ταξιδεύει, εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, από σχολικά μέχρι για επαγγελματίες, on line, δια ζώσης στη Δράμα, στην Αθήνα, σε άλλες περιοχές. Οπότε θέλουμε να προχωρήσουμε τη Σχολή Κινηματογράφου και φυσικά να προετοιμαζόμαστε για του χρόνου, όσον αφορά τον προγραμματισμό, την πλατφόρμα, να αναλογιστούμε τι έγινε σ’ αυτό και να προχωρήσουμε στις αλλαγές και τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς σύντομα».

Προσωπικά με τη δική σας τη δουλειά κ. Σακαρίδη, έχετε ξεκινήσει κάποιο project, ετοιμάζεται κάποια νέα ταινία;

«Ναι, έχω μια ταινία με επίκαιρο τίτλο: Μια Χρονιά Χωρίς Καλοκαίρι, η οποία θα είναι η τρίτη μεγάλου μήκους που θα κάνω. Πιστεύω και εγώ, αλλά και το Φεστιβάλ θα κερδίσει αν εγώ έχω καλή σχέση με την κινηματογραφική ταινία και με τα Φεστιβάλ αργότερα της ταινίας και αυτό θα είναι μια αμφίδρομη σχέση. Οπότε νομίζω ότι και εμένα και στο Φεστιβάλ, αυτό θα κάνει πολύ καλό. Και πρακτικά αλλά και ψυχολογικά».