Home > Πρώτο Θέμα > Παρέλαβε τις Φυλακές Νικηφόρου Δράμας το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έτσι δρομολογείται η λειτουργία τους

Παρέλαβε τις Φυλακές Νικηφόρου Δράμας το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έτσι δρομολογείται η λειτουργία τους

Σε μια τελετή με αυστηρά μέτρα ασφαλείας…

Παρέλαβε τις Φυλακές Νικηφόρου Δράμας

το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

και έτσι δρομολογείται η λειτουργία τους

► Με την παρουσία του υπουργού Υποδομών – Μεταφορών, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη

και της γεν. γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής

► Φυλακές για 600 κρατούμενους και 258 εργαζόμενους

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΥΠΟ ΑΥΣΤΗΡΑ μέτρα ασφαλείας αλλά και με το υγειονομικό πρωτόκολλο, πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Ιουνίου, η παράδοση – παραλαβή του κτιρίου των Φυλακών Νικηφόρου Δράμας. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι, η παρουσία ατόμων έγινε υπό αυστηρά μέτρα και με την υπόδειξη αστυνομικών ταυτοτήτων για τους δημοσιογράφους, ενώ δεν μας επετράπη σε καμιά περίπτωση η φωτογράφηση από την τελετή, παρά μόνο σε φωτογράφους της Αστυνομίας και των υπουργών.

Παρόντες στην μικρή τελετή, ο υπουργός Μεταφορών –Υποδομών κ. Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κα. Σοφία Νικολάου, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλοι εκ της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Συνόδευαν επίσης ο πρόεδρος και ο διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤΥΠ ΑΕ που είχε στην ευθύνη της την κατασκευή του κτιρίου, καθώς και ο κυβερνητικός βουλευτής Δράμας κ. Μπλούχος.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Κεφαλίδου, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, η εισαγγελέας Δράμας κα. Λαθήρα, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού ΑΜΘ κ. Παπαεμμανουήλ, καθώς και ο πρώην βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι, η παράδοση έγινε από το Υπουργείο Μεταφορών –Υποδομών και την ΚΤΥΠ ΑΕ που είχε την ευθύνη κατασκευής όλα αυτά τα χρόνια, και παρέλαβε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο από εδώ και πέρα θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του.

Η τελετή ξεκίνησε με χαιρετισμό του βουλευτή Δράμας της Ν.Δ. κ.Μπλούχου, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή και στη συνέχεια χαιρέτησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου. Η τελετή έκλεισε με χαιρετισμό της γεν. γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κας Νικολάου.

Κατά τον χαιρετισμό του ο βουλευτής Δράμας κ. Μπλούχος, σημείωσε ότι «στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού για τα σωφρονιστικά καταστήματα, με στόχο την ελάφρυνση των ήδη υπαρχόντων, επιταχύνονται οι διαδικασίες ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να λειτουργήσει το παρόν σωφρονιστικό κατάστημα». Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο κ. Μπλούχος, στο ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μέσα από τις προσλήψεις στις Φυλακές, αλλά και την ανάπτυξη άλλων επαγγελμάτων γύρω απ’ αυτές.

Με τη σειρά του ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Καραμανλής, κατά τον χαιρετισμό του, είπε ότι «ως Υπουργείο Υποδομών, καλό θα ήταν να εγκαινιάζαμε ένα σχολείο». Αναφέρθηκε στην χρόνια καθυστέρηση και τόνισε ότι η κυβέρνηση από την στιγμή που εξελέγη, υποσχέθηκε ότι σε 10 μήνες θα είχε ολοκληρώσει το έργο και ότι σε 3 μήνες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου, σημείωσε ότι πολύ σύντομα το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν οι προσλήψεις των258 ατόμων με το κριτήριο της εντοπιότητας και ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η λειτουργία των Φυλακών. Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσληψη 100 συνοριοφυλάκων στο ΠΡΟΚΕΚΑ Παρανεστίου.

Τέλος, η γεν. γραμματέας της Αντεγκληματικής Πολιτικής κα. Νικολάου, έκανε και αυτή αναφορά στις προσλήψεις των 258 ατόμων για τις Φυλακές Νικηφόρου με το κριτήριο της εντοπιότητας και ότι πιθανότατα θα γίνουν εκτός ΑΣΕΠ. Αναφέρθηκε στο ιστορικό του κτιρίου, το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2002 και τόνισε ότι «σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παραλάβουμε αυτό το υπερσύγχρονο ευρωπαϊκών προδιαγραφών σωφρονιστικό κατάστημα Δράμας που η τοπική κοινωνία το έχει αγκαλιάσει, όπως το έχουμε αγκαλιάσει κι εμείς. Και είμαι βέβαιη ότι θα αποτελέσει το σωφρονιστικό στολίδι της Βόρειας Ελλάδας. Ένα στολίδι που θα προσδώσει και άλλα δύο σημαντικά οφέλη: το πρώτο είναι να βοηθήσει στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι φυλακές, τον υπερπληθυσμό, άρα να αποσυμφορήσουμε τις φυλακές, και το δεύτερο είναι να διαχωρίσουμε  τους κρατουμένους. Ένα μεγάλο στοίχημα που έχει θέσει η κυβέρνηση, είναι του διαχωρισμού των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης. Διότι, δεν μπορούν να διαβιούν, ούτε να εκτίουν ποινές κρατούμενοι για ειδεχθή σοβαρά αδικήματα, μαζί με ελαφροποινήτες και οικονομικά αδικήματα».

Στη συνέχεια, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο χώρο του εσωτερικού των Φυλακών.