Home > Πρώτο Θέμα > Το νερό επαρκεί για ακόμη δέκα ημέρες Έντονη λειψυδρία μαστίζει το λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου

Το νερό επαρκεί για ακόμη δέκα ημέρες Έντονη λειψυδρία μαστίζει το λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου

Το νερό επαρκεί για ακόμη δέκα ημέρες

Έντονη λειψυδρία μαστίζει το

λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου

Πρ. Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νευροκοπίου, Χρ. Τσέρνιος: «Η κτηνοτροφία πρέπει να στηριχτεί με έργα και όχι με λόγια…»

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Το φαινόμενο της έντονης λειψυδρίας, αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι ήδη δοκιμασμένοι από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή τον φετινό χειμώνα, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου.

Με τις υψηλές θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα, γεωργοί και κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση, καθώς βλέπουν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται από τον καύσωνα, και τα ζώα τους να αφυδατώνονται.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου, κ. Χρήστος Τσέρνιος, το νερό που έχουν επαρκεί για δέκα ημέρες το πολύ.

«Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα με την λειψυδρία στην περιοχή μας. Έπειτα από τον φετινό δύσκολο χειμώνα που είχαμε, τώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και τον καύσωνα. Λειψυδρία, υπάρχει στους βοσκότοπους γενικότερα. Έχουν στερέψει οι φυσικές πηγές που είχαμε για νερά που συντηρούν τα ζώα στους βοσκότοπους. Τα κοπάδια έχουν κατέβει στα χαμηλότερα σημεία για ανεύρεση νερού, αλλά και στα χωράφια μας όπου παράγουμε ζωοτροφές για τον χειμώνα υπάρχει πρόβλημα.

Το νερό επαρκεί το πολύ για ακόμη μια εβδομάδα, με αποτέλεσμα όλα τα καλαμπόκια να εκτεθούν, και να μην έχουμε ζωοτροφές για τον χειμώνα, εκτός και αν βρέξει. Υπάρχει μειωμένη παραγωγή στο γάλα, λόγω της λειψυδρίας, και της έντονης ζέστης. Τα ζώα ταλαιπωρούνται αυτές τις ημέρες με τον καύσωνα. Παράλληλα, ο καύσωνας δημιουργεί και περαιτέρω προβλήματα στα ζώα, στην υγεία τους καθώς αν είχαν κάποιο πρόβλημα, τώρα με την ζέστη επιδεινώνεται η κατάσταση», εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Τσέρνιος.

Πως αντιμετωπίζουν την κατάσταση γεωργοί και κτηνοτρόφοι της περιοχής

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσέρνιος, όποιος κτηνοτρόφος έχει την δυνατότητα κουβαλάει βυτία με νερό, ώστε τα ζώα να έχουν άμεσα νερό. Από την άλλη πλευρά όμως, όποιος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, κατευθύνει τα ζώα του προς τις πηγές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στον βοσκότοπο, γιατί πηγαίνουν όλα τα ζώα εκεί, και δεν έχει βοσκή.

Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι τα ζώα που βρίσκονται στην περιοχή του Νευροκοπίου, πέρασαν και έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, οπότε ήταν ήδη ταλαιπωρημένα και τώρα είναι η δεύτερη η φορά.

TSERNIOS

Η ολιγωρία της πολιτείας

Ο κ. Τσέρνιος εξήγησε και την ολιγωρία της πολιτεία ως προς το ζήτημα, ενώ εξήγησε ότι: «Η πολιτεία έπρεπε να είχε προνοήσει ήδη. Θα έπρεπε π.χ. να είχε δημιουργήσει ομβροδεξαμενές, ώστε να μπορούσαμε να κρατήσουμε το βρόχινο νερό. Παράλληλα, θα έπρεπε να δώσει χρήματα για να συντηρηθούν οι πηγές για να μην χανόταν το νερό. Οι μισές φυσικές πηγές έχουν χαθεί στο βουνό.

Ως Κτηνοτροφικός Σύλλογος Κ. Νευροκοπίου, έχουμε καταθέσει έγγραφο στον Δήμο εδώ και τρεις μήνες, και δεν έχουμε λάβει απάντηση. Θέλουμε σε τρία σημεία στοχευμένα να δημιουργηθούν ομβροδεξαμενές, και δυο υδρομαστεύσεις που είναι από φυσικές πηγές. Είχαμε λάβει υπόσχεση ότι θα μπουν στο πρόγραμμα Leader, αλλά τελικά δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο».

Αυτό που μπορεί τώρα να κάνει ο Δήμος, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου, είναι να ναυλώσει βυτιοφόρα, ώστε να πηγαίνουν νερό όπου υπάρχουν δεξαμενές. Γεγονός, που συμβαίνει ήδη στα μαντριά του Νευροκοπίου.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στα χωράφια. Τώρα τα καλαμπόκια «καίγονται». Έπρεπε να ποτίσουμε τουλάχιστον 5-6 φορές επιπλέον. Το καλαμπόκι έπρεπε να είναι 1.5 μέτρο και τώρα είναι 40 εκατοστά.

Αν δεν ποτίσουμε 4-5 φορές ακόμα ή αν δεν βρέξει, δεν θα υπάρχει παραγωγή στα καλαμπόκια. Γενικότερα το κλίμα τώρα με την κρίση, είχε σαν αποτέλεσμα στους κτηνοτρόφους κάποια κοπάδια να υποσιτίζονται. Ο κόσμος δεν είχε την δυνατότητα να ταΐζει τα ζώα του όπως έπρεπε.

Γενικότερα οι Δήμοι πρέπει να προνοήσουν για τέτοιες καταστάσεις. Η κτηνοτροφία πρέπει να στηριχτεί με έργα και όχι με λόγια», δήλωσε ο κ. Τσέρνιος.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κ. Νευροκοπίου

Παράλληλα, η εφημερίδα μας επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Κ. Νευροκοπίου, κ. Νεκτάριο Χατζηλαζαρίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε την σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου.

«Είχαμε λίγη ποσότητα νερού στο φράγμα, δεν μάζεψε αρκετό νερό τον χειμώνα που πέρασε. Με τις λίγες φετινές βροχές που είχαμε, είναι σοβαρό το πρόβλημα. Θα καούν παραγωγές φέτος. Το νερό που έχουμε το δίνουμε με οικονομία, το τελευταίο διάστημα. Εκεί που ποτίζαμε κάθε μέρα όπου θέλαμε πέρυσι, φέτος το δίνουμε δυο ημέρες στο Νευροκόπι, τις επόμενες δυο ημέρες στο Δασωτό, στη συνέχεια στο Περιθώρι, στη Βροντού κλπ.

Σε αυτές τις δυο ημέρες όμως, δεν προλαβαίνουν να ποτίσουν όλοι οι παραγωγοί. Σε περίπου δέκα ημέρες, θα τελειώσει το νερό που έχουμε. Μετά δεν υπάρχει επιλογή. Όποιος δεν έχει δικό του νερό να κάνει γραμμή από το ποτάμι ή καμιά γειτονική γεώτρηση.. «πέθανε».

Το γεγονός αυτό το αντιμετωπίσαμε και πριν από εφτά – οχτώ χρόνια, ήταν γύρω στις 20 – 25 Ιουλίου, είχε τελειώσει το νερό στο φράγμα, στη συνέχεια έβρεξε και γλιτώσαμε τις ζημιές. Αποφύγαμε τα χειρότερα την τελευταία στιγμή. Τώρα είναι πολύ νωρίς για να φτάσουμε μέχρι εκεί.

Ο ΤΟΕΒ, έχει γύρω στις 18 – 20 γεωτρήσεις, όπου οι 18 είναι σε λειτουργία και σε καλή κατάσταση, οι οποίες αρδεύουν το 20% του κάμπου. Αυτό, σημαίνει ότι ο αγρότης θα ποτίζει ανά δέκα ημέρες. Είναι πολύ λίγο, και εννοώ ότι θα ποτίζει ένας αγρότης κάθε δέκα ημέρες. Ο διπλανός δεν θα μπορέσει να ποτίσει», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηλαζαρίδης.