Home > Νέα > Αφορά και τις Εργατικές Κατοικίες Κ. Νευροκοπίου Ενιαία τιμή παραχώρησης 11.134 κατοικιών του πρώην ΟΕΚ

Αφορά και τις Εργατικές Κατοικίες Κ. Νευροκοπίου Ενιαία τιμή παραχώρησης 11.134 κατοικιών του πρώην ΟΕΚ

Αφορά και τις Εργατικές Κατοικίες Κ. Νευροκοπίου

Ενιαία τιμή παραχώρησης

11.134 κατοικιών του πρώην ΟΕΚ

Σε 150 οικισμούς σε όλη την Ελλάδα με 304,41 € ανά τ.μ.

ΜΕ ΜΙΑ σημαντική απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ, καθόρισε πλέον από την Τετάρτη 1 Μαρτίου, μία ενιαία τιμή παραχώρησης για 11.134 εργατικές κατοικίες του πρώην ΟΕΚ σε 150 οικισμούς για όλη τη χώρα.

Το ζήτημα της ενιαίας τιμής που καθόρισε το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, αφορά και στους κατόχους κατοικιών στο Κ. Νευροκόπι, για τις οποίες ήδη από τον Απρίλιο του 2016, οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν ότι ήταν οι ακριβότερες στη χώρα και όπως μάλιστα έλεγαν, «ακριβότερες ακόμα και από το Ολυμπιακό Χωριό».

Να υπενθυμίσουμε ότι, ο ΟΑΕΔ, είχε χρεώσει τις εργατικές κατοικίες με 380,68 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο τις κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού, ενώ για το ακριτικό Κάτω Νευροκόπι, η τιμή είχε καθοριστεί στα 446,05 ευρώ ανά τ.μ., χωρίς να γίνει ουδεμία έκπτωση και χωρίς οι αρμόδιοι να επιδείξουν την παραμικρή ευαισθησία στις διαμαρτυρίες των κατοίκων. Την ίδια περίοδο στο νομό μας κοστολογήθηκαν άλλοι τρεις οικισμοί εργατικών κατοικιών: οικισμός «Δράμα V» με 26 κατοικίες, Δράμα Προάστιο VI με 330 κατοικίες και Άγιος Αθανάσιος Ι με 134 κατοικίες με το ποσό επίσης των 446,05 ευρώ ανά τ.μ.

 

Το νέο κοστολόγιο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ, σε εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθόρισε το ποσό των 304,41 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ως μία και ενιαία τιμή παραχώρησης 11.134 κατοικιών του πρώην ΟΕΚ, σε 150 οικισμούς πανελλαδικά. Με τον καθορισμό της ενιαίας τιμής παραχώρησης, ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης και παράδοσης των Οριστικών Τίτλων Κυριότητας των κληρωθεισών κατοικιών σε όσους οικισμούς εκκρεμεί και δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων.

Μέχρι σήμερα, ο τρόπος υπολογισμού  και το υψηλό κόστος της τιμής παραχώρησης των κατοικιών οδηγούσαν σε επίπεδα τιμών που δεν αντιστοιχούσαν στις δυνατότητες των δικαιούχων και στις έννοιες “κοινωνική κατοικία” και “κοινωνική παροχή”. Την τελευταία δεκαετία οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο κυμάνθηκαν από 650 έως 1035 ευρώ. Προκειμένου να αποφευχθεί η δυσαρέσκεια και η αντίδραση των δικαιούχων οικιστών,  είχε προκριθεί η λύση των προσωρινών παραχωρητηρίων με ελάχιστη μηνιαία δόση, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας όλο και μεγαλύτερης ομάδας πολιτών χωρίς οριστικό τίτλο ιδιοκτησίας που να κατοχυρώνει τα δικαιώματά τους. Ταυτόχρονα είχε οδηγήσει τα έσοδα του τ.ΟΕΚ και νυν ΟΑΕΔ σε μείωση, με αποτέλεσμα να έχει εισπραχθεί περίπου το 10% από τις δόσεις των προσωρινών παραχωρητηρίων, ήτοι μόλις 41 εκ. ευρώ.

Με σκοπό την ισόνομη και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των οικιστών, η ενιαία τιμή θα εφαρμοστεί και για όλους όσοι έχουν στην κατοχή τους οριστικούς τίτλους με τιμή παραχώρησης άνω των 304,41 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και δεν έχουν εξοφλήσει το τίμημα.

“Ο ΟΑΕΔ συμμετείχε στην Επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας για την διαμόρφωση του τρόπου υπολογισμού της ενιαίας τιμής παραχώρησης κατοικιών που καθόρισε η υπουργική απόφαση. Για το καθορισμό της τιμής σε χαμηλά επίπεδα, λάβαμε υπόψιν τη δυσχερή οικονομική κατάσταση των οικιστών, την αλλαγή των χαρακτηριστικών των δικαιούχων (αύξηση ποσοστού ανέργων, αύξηση ποσοστού συνταξιούχων, αλλαγή οικογενειακής κατάστασης), ενώ αποφύγαμε να μετακυλήσουμε στους δικαιούχους οικιστές το κόστος από τυχόν αδυναμίες και αστοχίες του κράτους. Στοίχημα για τον ΟΑΕΔ είναι να μπορέσει να επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης των οριστικών παραχωρητηρίων, δεδομένου ότι αυτή είναι  αρκετά χρονοβόρα, καθώς χρειάζεται να επιλυθούν συσσωρευμένα προβλήματα και εκκρεμότητες τεχνικής και νομικής φύσεως”  δήλωσε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *