Home > νέα > Αναγκαία η ενδυνάμωση και ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού συλλόγου στη Δράμα-Μιλάνε στον «Π.Τ.» αγρότες Χρ. Γκόντιας, Τ. Καπαντζάκης και Μιχ. Παρλόγλου

Αναγκαία η ενδυνάμωση και ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού συλλόγου στη Δράμα-Μιλάνε στον «Π.Τ.» αγρότες Χρ. Γκόντιας, Τ. Καπαντζάκης και Μιχ. Παρλόγλου

Γενική Συνέλευση αγροτών χθες στη Δράμα

Αναγκαία η ενδυνάμωση και

ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού

συλλόγου στη Δράμα

Μιλάνε στον «Π.Τ.» αγρότες Χρ. Γκόντιας, Τ. Καπαντζάκης και Μιχ. Παρλόγλου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ για ενημέρωση για τα τεκταινόμενα αλλά και την γενικότερη κατάσταση, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι στη Δράμα, αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Η συνάντηση έγινε στην περιοχή της ανάπλασης μπροστά από το άγαλμα της «Νίκης της Δράμας». Τον κόσμο του πρωτογενούς τομέα του Νομού μας, απασχόλησαν τα τρέχοντα προβλήματα, όπως το ΑΤΑΚ, τα Ηλεκτρονικά Μισθωτήρια, οι υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, το ακριβό αγροτικό πετρέλαιο, ενώ ενημερώθηκαν για τις μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις, όπως για τις συναντήσεις με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Γκόντιας: Ετοιμάζουμε επιστολή στον πρωθυπουργό

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο εκπρόσωπος των αγροτών κ. Γκόντιας, σημειώνει ότι «πρόκειται για μια συνάντηση ενημέρωσης γύρω από ζητήματα που μας απασχολούν, για το τι έγινε στο Υπουργείο στις τελευταίες επισκέψεις μας, να ενημερωθεί ο κόσμος για το ΑΤΑΚ και τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια και που έχουμε καταλήξει, αλλά και για το κύριο θέμα που σήμερα απασχολεί όλη την Ελλάδα, το ενεργειακό κόστος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η ρήτρα αναπροσαρμογής, το υπέρογκο κόστος  σε φυτοπροστατευτικά, λιπάσματα και σπόρους και πρέπει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δράσουμε».

Όπως τονίζει ο κ. Γκόντιας, «έχουμε συνεννοηθεί επίσης σε πανελλαδικό επίπεδο, να ετοιμάσουμε και να στείλουμε μια επιστολή στον πρωθυπουργό, γιατί είναι πλέον θέμα κεντρικής πολιτικής σκηνής και θέλουμε να δείξουν αν τελικά επικροτήσουν την παραγωγή ή αν θέλουν να μείνουμε σ’ αυτά, γιατί μ’ αυτά τα δεδομένα, δεν  μπορεί η γη να σπαρθεί».

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα του Αγροτικού Συλλόγου Δράμας, ο κ. Γκόντιας διευκρινίζει ότι «Σύλλογος υπάρχει, απλά θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί με το νέο Νόμο τον 4015, που προβλέπει τη δημιουργία Αγροτικών Συλλόγων κατά Δήμο και όχι σε όλο το Νομό και στη συνέχεια να δημιουργηθούν Ομοσπονδίες».

Όπως επισημαίνει τέλος ο κ. Γκόντιας, «η Δράμα έχει τον πιο δυνατό Σύλλογο σχεδόν σε όλη την Ελλάδα με 550 εγγεγραμμένα μέλη. Η έδρα του Συλλόγου θα είναι η Δράμα».

Καπαντζάκης: Να αλλάξει η γενιά στο Σύλλογο

Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε επίσης και ο αγρότης κ. Τάσος Καπαντζάκης σημειώνοντας ότι «το μεγάλο ζήτημα για εμάς είναι να αλλάξει η γενιά σε ένα νέο Σύλλογο στη Δράμα. Αναλαμβάνουν νέα παιδιά που συμμετέχουν ήδη στον αγροτικό τομέα, και πιστεύω ότι πλέον αυτοί πρέπει να μπουν μπροστά και εμείς θα είμαστε δίπλα τους και συμπαραστάτες τους σε όποια απόφαση πάρουν».

Σημείωσε ακόμα ο κ. Καπαντζάκης ότι, «αυτή η αλλαγή σκυτάλης πρέπει να γίνει άμεσα στο Νομό και να έχουμε τις επόμενες ημέρες συγκεντρώσεις, ώστε να μάθει ο κόσμος να μάθει αυτά τα νέα παιδιά».

Ερωτώμενος αν θα έχουμε σύντομα κάποια κινητοποιήσεις, ο ίδιος σημειώνει: «Οι κινητοποιήσεις είναι εδώ και πολύ καιρό, όχι με τον γνωστό τρόπο, αλλά με επαφές στο υπουργείο και όλα όσα έχουμε πετύχει, έγιναν μετά από κινητοποιήσεις. Δεν έγιναν με τον εύκολο τρόπο. Κάναμε ομάδες εργασίας, καταθέσαμε τα αιτήματά μας και από εκεί και μετά έγινε και η αλλαγή σκυτάλης στο ΥΠΑΑΤ με σκληρό τρόπο. Ο προηγούμενος  υπουργός έδειξε ότι δεν είχε γνώση του αντικειμένου αυτός και το επιτελείο του.

Εμείς θα ζητήσουμε να γίνει μια μεγάλη συγκέντρωση στη Δράμα, με όλους όσους τους αφορά η καθημερινότητα. Αυτοί που νομίζουν ότι δεν έχουν τέτοια θέματα, ας μην συμμετέχουν απλά».

Παρλόγλου: Να διογκωθεί το αγροτικό κίνημα

Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε επίσης και ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων Παρανεστίου κ. Μιχάλης Παρλόγλου. Αναφερόμενος στη συνάντηση, τόνισε ότι «η συγκέντρωση αυτή σήμερα στη Δράμα, είναι στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων για να διεκδικήσουμε λύσεις για τα προβλήματά μας. Είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία που παίρνουν αγρότες απ’ όλο το Νομό ώστε να συσταθεί ένας νέος αγροτικός φορέας που θα διεκδικήσει για το σύνολο του Νομού και όχι μόνο και φυσικά να δώσει λύσεις στα προβλήματά μας».

Όπως είπε ο ίδιος, «θα πρέπει το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα να διογκωθεί ώστε να υπάρχει πίεση προς τις  κυβερνήσεις, όπου πολλές φορές μας παραγκωνίζουν και εφαρμόζουν μια πολιτική, η οποία ουσιαστικά είναι και αντεθνική πολιτική. Όταν τα δίκαια ζητήματα των αγροτών δεν ικανοποιούνται, τότε υπάρχει πρόβλημα σε όλη την κοινωνία. Γιατί, όταν δεν ευημερεί η αγροτιά, δεν ευημερεί γενικά η χώρα».

Σημείωσε ακόμα ο κ. Παρλόγλου, «αυτός ο τομέας είναι που ταΐζει την οικογένειά μας, αυτό ο τομέας είναι που σπουδάζει παιδιά, και πρέπει όλοι να δίνουμε το παρόν στις κινητοποιήσεις ώστε να υπάρχουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα».