Home > νέα > Αναζητούνται οικονομικά κίνητρα για τις προσλήψεις γιατρών στα Νοσοκομεία της ΑΜΘ Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας κ. Κατσίλης

Αναζητούνται οικονομικά κίνητρα για τις προσλήψεις γιατρών στα Νοσοκομεία της ΑΜΘ Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας κ. Κατσίλης

Στα Νοσοκομεία Δράμας και Ξάνθης τα βασικά προβλήματα

Αναζητούνται οικονομικά κίνητρα

για τις προσλήψεις γιατρών

στα Νοσοκομεία της ΑΜΘ

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας κ. Κατσίλης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ παραμένει το ζήτημα των προσλήψεων νέων γιατρών τόσο στο Νοσοκομείο της Δράμας, όσο και στα Νοσοκομεία όλης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Αυτό που είναι βασικό ζήτημα και όπως το έχουν θέσει επιτακτικά οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, όλα τα Νοσοκομεία της ΠΑΜΘ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης ιατρικού προσωπικού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Νοσοκομείο Δράμας, το οποίο όπως είναι γνωστό, έχει ανάγκη από Παθολόγους στην Παθολογική Κλινική, αλλά και γιατρούς να στελεχώσουν τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Και στις δύο περιπτώσεις, στη Δράμα μετακινούνται γιατροί από άλλα Νοσοκομεία όπως της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης και άλλες φορές από την Ξάνθη ή τις Σέρρες και πάει λέγοντας.

Βέβαια δεν είναι μόνο η Δράμα, που αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα, αλλά ακόμα και η Καβάλα, και η Ξάνθη, και η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη αλλά και το Νοσοκομείο της Ορεστιάδας.

Οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών της ΑΜΘ, έχουν ήδη προβεί σε δύο μεγάλες συναντήσεις μεταξύ τους, ενώ την περασμένη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, συναντήθηκαν και με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Τοψίδη, όπου του έθεσαν το πρόβλημα.

Αυτό που σημειώνει κυρίως μιλώντας χθες στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας κ. Κατσίλης, είναι ότι αναζητούνται οικονομικά κίνητρα από τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας από 1 Ιανουαρίου 2024, ώστε να προσελκυστούν γιατροί για να έρθουν να δουλέψουν στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Πλέον, οι νοσοκομειακοί γιατροί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Περιφέρεια, καθώς όπως μας λέει ο κ. Κατσίλης, «αν αρχίσουν να παραιτούνται οι γιατροί που υπάρχουν σήμερα, τότε το πρόβλημα θα γίνει ακόμα χειρότερο».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι, πριν από μερικά χρόνια, πρώτος ο Δήμος Δράμας είχε πάρει απόφαση να στηρίξει επικουρικά τους επικουρικούς ιατρούς στο Νοσοκομείο Δράμας, διαθέτοντας οικονομική ενίσχυση ως προς το ενοίκιο κατοικίας τους.

Την τακτική αυτή υιοθέτησαν και άλλοι Δήμοι στην Π.Ε. Δράμας και είναι κάτι που βοήθησε σημαντικά. Παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα υπάρχει.

Ελλείψεις προσωπικού σε Δράμα – Ξάνθη

Αυτό που αναφέρουν οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών της ΑΜΘ, είναι ότι οι μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία Δράμας και Ξάνθης δημιουργούν ένα ντόμινο μετακινήσεων που επηρεάζει τα Νοσοκομεία όλης της Περιφέρειας.

Αποτελεί πεποίθησή τους ότι η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και θα πρέπει να παρέμβουν οι αρμόδιοι για τη διασφάλιση της.

Όπως τονίζουν μάλιστα, αφενός οι Παθολογικές κλινικές Δράμας και Ξάνθης λειτουργώντας με έναν ή δύο μόνιμους γιατρούς βρίσκονται κάτω από τα όρια ασφαλείας, αφετέρου οι μετακινήσεις Γιατρών από τα Νοσοκομεία Καβάλας, Κομοτηνής αποδυναμώνουν τις κλινικές από τις οποίες μετακινούνται ενώ τους υποχρεώνουν να υπερβούν το νόμιμο όριο εφημέρευσης τους, καθώς ήδη κάνουν το μέγιστο αριθμό εφημεριών προκειμένου να στηρίξουν τις κλινικές τους. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών καθώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας απέχουν πολύ από αυτές που θα έπρεπε να είναι.

Όσον αφορά τα προβλήματα των Νοσοκομείων, τονίζουν ότι το κυριότερο πρόβλημα που είναι αυτό της υποστελέχωσης εκτός των γενικών μέτρων που προαναφέρθηκε, συγκεκριμένα στην Περιφέρεια ΑΜΘ μπορεί αντιμετωπιστεί με την μετατροπή του καθεστώτος όλων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ της ΑΜΘ σε άγονα. Με τον τρόπο αυτό θα δώσουμε επιπλέον κίνητρο να καταστούν τα Νοσοκομεία μας ελκυστικά στις προκηρύξεις που θα ακολουθήσουν.

Η μετατροπή των νοσοκομείων της ΑΜΘ σε άγονα είναι μία απόφαση που θα παρθεί και θα εκτελεστεί από το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο, όπως τονίζουν, «ο νέος Περιφερειάρχης ΑΜΘ αντιλαμβανόμενος το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της περιφέρειάς του, δεν μπορεί να μην ενστερνιστεί το αίτημά μας. Η συμβολή του στη λήψη αυτής της απόφασης θεωρούμε ότι πρέπει να είναι καθοριστική και με τις μέγιστες πιέσεις του στην κεντρική εξουσία πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε μία νέα προοπτική στα νοσοκομεία της ΑΜΘ, ώστε να γίνουν ελκυστικά για την επιλογή τους από νέους συναδέλφους».

Κοινή διαπίστωση των Νοσοκομειακών Γιατρών της ΑΜΘ, είναι ότι το πρόβλημα υποστελέχωσης στο ΕΣΥ θα αποκατασταθεί μόνο με την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων συνδυασμένη με την άμεση και δραστική αύξηση των μισθών στα επίπεδα προ του 2012 για να καταστεί το ΕΣΥ ελκυστικό στους νέους γιατρούς.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «η απαράδεκτη αποζημίωση των τριών ευρώ ανά ώρα εφημέρευσης θα πρέπει να αποκατασταθεί στα επίπεδα που αρμόζει στο έργο που προσφέρει ο εφημερεύων Γιατρός, ενώ είναι κόντρα στην κοινή λογική να υπερφορολογούνται οι επιπρόσθετες εφημερίες που πραγματοποιούνται από τους Γιατρούς για να μην καταρρεύσουν τα Νοσοκομεία».