Home > Νέα > Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Δράμας Οι πεποιθήσεις καταναλωτών για τα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων και την ασφάλεια των τροφίμων Μια ενδιαφέρουσα έρευνα από τους κ.κ. Σίμογλου και Ροδιτάκη

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Δράμας Οι πεποιθήσεις καταναλωτών για τα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων και την ασφάλεια των τροφίμων Μια ενδιαφέρουσα έρευνα από τους κ.κ. Σίμογλου και Ροδιτάκη

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Δράμας

Οι πεποιθήσεις καταναλωτών

για τα υπολείμματα γεωργικών

φαρμάκων και την ασφάλεια των τροφίμων

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα από τους κ.κ. Σίμογλου και Ροδιτάκη

 

 

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με την χρήση φυτοπροστατευτικών και τις πεποιθήσεις των καταναλωτών, έδωσε στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε συνεργασία με τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και έγινε από τους κ.κ. Κωνσταντίνο Σίμογλου, του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Δράμας, και Εμμανουήλ Ροδιτάκη, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και μέλος του Ινστιτούτου Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής, Κέντρο Ερευνών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έρευνα αυτή «σχετικά με τις επιπτώσεις των γεωργικών φαρμάκων στην υγεία μέσω της διατροφής είναι ασαφής, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόσβαση του κοινού σε αξιόπιστες πληροφορίες. Υπάρχει επίσης ανεπαρκής συζήτηση για τον ρόλο των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ΦΠ) στην βιώσιμη παραγωγή τροφίμων. Η αξιολόγηση των κινδύνων και των οφελών των φυτοφαρμάκων παραμένει δημόσιο μέλημα. Η αντίληψη του κοινού για τους κινδύνους μπορεί να διαφέρει από την αντίληψη των ρυθμιστικών αρχών, που βασίζονται σε εμπειρικά στοιχεία και τεχνικές εκτίμησης κινδύνου».

Αναφέρεται μάλιστα ότι, «τα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, μπορούν να μετριάσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια τροφίμων. Οι προσπάθειες επικοινωνίας των κινδύνων πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για την αξιοπιστία και να δημιουργήσουν συστήματα διάδοσης πληροφοριών για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και του κοινού».

Όπως επισημαίνεται, «οι καταναλωτές πρέπει να κατανοήσουν τις διαδικασίες ασφάλειας των τροφίµων και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη µέσω των συστημάτων και των μηχανισμών. Η εμπιστοσύνη μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη κινδύνων, ιδίως όταν τα άτομα δεν έχουν επαρκείς γνώσεις για ένα σημαντικό θέμα. Έχει υποστηριχθεί ότι η αντίληψη των καταναλωτών για την τεχνολογία είναι πιο θετική και αποδεκτή όταν εμπιστεύονται τον επίσημο οργανισμό διαχείρισης κινδύνων. Στην πραγματικότητα, η έκθεση της ΕΕ τού 2021 σχετικά με τα υπολείμματα ΦΠ στα τρόφιμα δείχνει ότι η Ελλάδα συνέλεξε 36,3 δείγματα ανά 100.000 κατοίκους, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 30,3. Επιπλέον, το ποσοστό των μη συμμορφούμενων δειγμάτων τροφίμων στην Ελλάδα ήταν 3,1%, χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 3,7%».

Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα σημεία τα οποία σταχυολογούμε από την έρευνα, ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση επηρεάζει θετικά τις αντιλήψεις των καταναλωτών για την ασφάλεια των τροφίμων και ότι οι Έλληνες καταναλωτές ηλικίας άνω των 45 ετών, είναι πιο πιθανό να θεωρούν τα φυτικά τρόφιμα ασφαλή λόγω του υψηλότερου μορφωτικού τους επιπέδου.  Αναφέρεται επίσης ότι το ανδρικό φύλο επηρεάζει θετικά τις αντιλήψεις των καταναλωτών.