Home > Πρώτο Θέμα > Αρχίζουν οι πρώτες διαδικασίες για μια covid free Ονειρούπολη-Δηλώσεις Καλλινικίδη στον «Π.Τ.» για τη διαδικασία-Τι λένε οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Τσιαμπούσης και Μλεκάνης

Αρχίζουν οι πρώτες διαδικασίες για μια covid free Ονειρούπολη-Δηλώσεις Καλλινικίδη στον «Π.Τ.» για τη διαδικασία-Τι λένε οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Τσιαμπούσης και Μλεκάνης

Δηλώσεις Καλλινικίδη στον «Π.Τ.» για τη διαδικασία

Αρχίζουν οι πρώτες διαδικασίες

για μια covid free Ονειρούπολη

Τι λένε οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Τσιαμπούσης και Μλεκάνης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ απ’ ότι φαίνεται έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται κάποια πρώτα βήματα όσον αφορά τις διαδικασίες έναρξης για την πραγματοποίηση της μεγάλης χριστουγεννιάτικης γιορτής της Δράμας, την Ονειρούπολη, παρ’ όλα αυτά, η πρώτη επίσημη συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Έτσι, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας 13 Σεπτεμβρίου – και εφόσον η συνεδρίαση πραγματοποιηθεί – έχει οριστεί ως τακτικό θέμα η πραγματοποίηση της χριστουγεννιάτικης γιορτής «Ονειρούπολη 2021-2022» και συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής. Εισηγητής του θέματος είναι ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Καλλινικίδης.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Καλλινικίδης είχε ζητήσει και παλαιοτέρα με δημόσια ανακοίνωση να υπάρξει συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα λειτουργεί μια άτυπη ομάδα με τον ίδιο και το δημοτικό σύμβουλο κ. Γεωργιάδη από την παράταξη «Project Δράμα 2020», ενώ έχει προστεθεί και ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Καλαϊδόπουλος.

KALLINIKIDHS

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού μας λέει ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της αρχικής απόφασης ορισμού ημερομηνίας διεξαγωγής της Ονειρούπολης, που φέτος θα προταθεί να είναι η 5 Δεκεμβρίου με 2 Ιανουαρίου. Αυτή είναι μια απόφαση την οποία λάβαμε άτυπα, από μια άτυπη επιτροπή, στην οποία συμμετέχει το Πρότζεκτ με τον κ. Γεωργιάδη Γερβάση και τελευταία συμμετείχε και ο κ. Καλαϊδόπουλος. Οπότε με αυτή την απόφαση, ανοίγει ο δρόμος για όλες εκείνες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα κάνουμε για την άδεια του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, τις λοιπές άδειες που πρέπει να βγάλουμε στους διαγωνισμούς που θα ακολουθήσουν».

Αναφορικά με το ζήτημα των διαγωνισμών ο κ. Καλλινικίδης εξηγεί ότι, «φέτος, σε σχέση με τις άλλες χρονιές, σχεδόν το 95% των συνεργασιών μας με τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες θα είναι κατόπιν διαγωνισμού, όπως τα ψυχαγωγικά παιχνίδια και τα εμπορικά σπιτάκια. Όλα θα γίνουν με διαγωνισμό και σε απόλυτη συνεννόηση με την Οικονομική Υπηρεσία και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Εφραιμίδη».

Στην ερώτηση αν  υπάρχει ο ανάλογος χρόνος για τους διαγωνισμούς και τις διαδικασίες, ο κ. Καλλινικίδης τονίζει: «Αυτό είναι ένα ζήτημα, δεδομένου ότι η Οικονομική Υπηρεσία έχει ελάχιστο προσωπικό. Κοιτάζουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε, γιατί και το σωστό είναι να γίνουν διαγωνισμοί και είναι στις προθέσεις μας να γίνουν διαγωνισμοί. Πιστεύω όμως ότι έχουμε τον χρόνο και δεν θα υπάρξει πρόβλημα σ’ αυτό».

Ρωτήσαμε ακόμα τον κ. Καλλινικίδη, αν όλα θα γίνουν με διαγωνισμούς δηλαδή για το ποιος θα δώσει την καλύτερη τιμή για να μπει στην Ονειρούπολη ή θα υπάρξουν και ζητήματα αναθέσεων για ψυχαγωγικά παιχνίδι ή εμπορικά σπιτάκια, σημείωσε: «Ναι, έτσι θα γίνει ο διαγωνισμός. Όσον αφορά το ζήτημα των αναθέσεων, ο νόμος μας επιτρέπει τη διαδικασία της ανάθεσης, ωστόσο θα κοιτάξουμε να το αποφύγουμε και θα πάμε μόνο στις πλέον αναγκαστικές αναθέσεις. Πάντως, όχι σε ό,τι αφορά τα ψυχαγωγικά παιχνίδια και τα εμπορικά σπιτάκια».

w22-131110ONEIROUPOLI.NEO2

Μια covid free Ονειρούπολη

Αναφορικά με το ζήτημα των υγειονομικών μέτρων και απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, ο κ. Καλλινικίδης τονίζει ότι «εμείς θα προωθήσουμε μια covid free Ονειρούπολη  με εμβολιασμένους. Αυτή θα είναι τουλάχιστον η πρόταση της αντιδημαρχίας. Είναι ένα θέμα που δεν συζητήθηκε ακόμα, αυτές είναι οι προθέσεις μας και φαντάζομαι ότι θα γίνει ομόφωνα αποδεκτό, με δεδομένο ότι στα σπιτάκια που μπαίνουν παιδιά δεν γίνεται να ρισκάρουμε, ούτε θα γίνουμε χωροφύλακες να ψάχνουμε να βρούμε ποιος είναι εμβολιασμένος και αν έχει rapid test ή όχι. Γιατί οι ανεμβολίαστοι ως γνωστό πρέπει να έχουν συνέχεια rapid test για να επισκέπτονται την Ονειρούπολη. Οπότε μάλλον θα πάμε στη λύση των εμβολιασμένων, ώστε να λέμε περήφανα ότι πλέον κάνουμε μια covid free Ονειρούπολη».

Στην ερώτηση αν αυτό θα ισχύσει σε όσους εισέρχονται μόνο στα σπιτάκια ή γενικότερα σε όλο το χώρο της Ονειρούπολης, ο κ. Καλλινικίδης διευκρινίζει: «Θα το επιδιώξουμε σε όλο το χώρο της Ονειρούπολης, επειδή είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Για παράδειγμα, δεν έχουν βγει οδηγίες ακόμα για το πώς θα γίνουν φέτος οι συναυλίες. Στην Ονειρούπολη είναι μόνο όρθιοι οι θεατές. Αυτό θα επιτραπεί φέτος ή θα έχουμε περιορισμούς. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί».

Στην ερώτησή μας αν θα είναι κλεισμένος όλος ο χώρος της Ονειρούπολης και θα ελέγχεται γενικά ο χώρος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού σημειώνει: «Έχετε δίκιο σ’ αυτό. Υπάρχει μια περίπτωση να γίνει, ούτως ώστε να περιοριστεί ο χώρος, να κλείσει και να υπάρχουν μία ή δυο είσοδοι για να εισέρχονται οι επισκέπτες αφού ελεγχθούν με τη διαδικασία του σκαναρίσματος».

Ο κ. Καλλινικίδης απηύθυνε «για άλλη μια φορά πρόσκληση και στις υπόλοιπες αντιπολιτεύσεις, λέγοντας ότι η Ονειρούπολη μας αφορά όλους, κανένας δεν είναι πιο ειδικός στην Ονειρούπολη από τον άλλον, κανένας δεν ξέρει περισσότερα πράγματα από τον άλλον στην Ονειρούπολη και ας κοιτάξουμε αυτά που μας ενώνουν. Το γεγονός όμως ότι ήδη 4 παρατάξεις, του δημάρχου, η δική μου, η παράταξη του Πρότζεκτ και η παράταξη του κ. Καλαϊδόπουλου συμμετέχουν, είναι ήδη κάτι πολύ θετικό».

Μιχάλης-ΜλεκάνηςΜλεκάνης: Δεν θα συμμετέχουμε

Δηλώσεις για το ζήτημα της Ονειρούπολης έκανε στον «Π.Τ.» και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνης, ο οποίος σημειώνει ότι η παράταξη δεν θα συμμετέχει στη διαπαραταξιακή επιτροπή.

Όπως διευκρινίζει μάλιστα, «υπάρχει δήλωση της παράταξής μας, ότι όσο δεν καταδικάζεται και δεν αποδοκιμάζεται και συνεχίζει να λειτουργεί έτσι η δημοτική αρχή, αναθέτοντας καλλιτεχνικές δράσεις, καλλιτεχνικές υπηρεσίες απευθείας και σε σχήματα που προωθούνται και ιδιωτικά  από τη δημοτική αρχή, εμείς δεν θα συμμετέχουμε σ’ αυτές τις διαδικασίες». Περισσότερα από εκεί και πέρα, όπως είπε ο κ. Μλεκάνης, θα πούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν συζητηθεί το θέμα.

TSIAMPOUSHS

Τσιαμπούσης: Συμμετέχουμε και ελέγχουμε

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε χθες και ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, ο οποίος σημειώνει ότι «έχουμε κάνει κάποιες προτάσεις διαχρονικές ώστε να γίνονται πλειστηριασμοί για τα σπιτάκια και τα ψυχαγωγικά παιχνίδια. Κάποια από αυτά τα έχουν δεχτεί και είπαν ότι θα τα εφαρμόσουν. Είμαστε στην επιτροπή πρώτον για να προτείνουμε πράγματα και δεύτερον να ελέγχουμε. Τώρα, αν δούμε ότι ενώ μας υποσχέθηκαν ότι θα τα κάνουν, τελικά δεν τα κάνουν, προφανώς και θα φύγουμε από τη διαπαραταξιακή».

Όπως τονίσει ο κ. Τσιαμπούσης, «το ζήτημα είναι ότι όταν συζητούσαμε για μεταφορά της Ονειρούπολης από τη ΔΕΚΠΟΤΑ στο Δήμο, ο λόγος ήταν να έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο και μεγαλύτερη διαφάνεια. Από τη στιγμή που το πετύχαμε αυτό και πετύχαμε και το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αφού έγιναν αυτά που ζητήσαμε, να μην συμμετέχουμε. Και πάλι το λέω με την έννοια ότι αν κάτι δεν μας αρέσει θα φύγουμε».

Στην ερώτηση αν υπάρχει χρόνος για τις διαδικασίες, ο ίδιος σημειώνει ότι «νομίζω πως έχουν ήδη γίνει κάποια βήματα και έχουμε τον χρόνο».

Αναφορικά με το ζήτημα της covid free, σημειώνει ότι, «εμείς είμαστε υπέρ του να ακολουθηθεί η διαδικασία όπως ορίζει ο νόμος. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρουμε τι θα ορίζεται για εκείνη την περίοδο».