Home > Πρώτο Θέμα > Αυξάνεται ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στη Δράμα το τελευταίο διάστημα Χατζηιωάννου: «Έχουμε αρκετά αδέσποτα ζώα ράτσας» – «Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς θα πρέπει να στειρώνουν και να τσιπάρουν τα ζώα τους»

Αυξάνεται ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στη Δράμα το τελευταίο διάστημα Χατζηιωάννου: «Έχουμε αρκετά αδέσποτα ζώα ράτσας» – «Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς θα πρέπει να στειρώνουν και να τσιπάρουν τα ζώα τους»

Μιλάει στον «Π.Τ.» η δημοτική σύμβουλος κα. Χατζηιωάννου

Αυξάνεται ο πληθυσμός

των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

στη Δράμα το τελευταίο διάστημα

Χατζηιωάννου: «Έχουμε αρκετά αδέσποτα ζώα ράτσας» – «Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς θα πρέπει να στειρώνουν και να τσιπάρουν τα ζώα τους»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ διάστημα, παρουσιάζεται μια εικόνα, κατά την οποία φαίνεται να έχουν αυξηθεί στη Δράμα τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και μιλάμε κυρίως για σκυλιά.

Αυτό που φαίνεται από διάφορες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ότι η αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έγκειται περισσότερο σε σκυλιά ράτσας.  Πράγμα που σημαίνει ότι, οι ιδιοκτήτες τους είτε δεν προσέχουν και τα χάνουν, είτε  τα εγκαταλείπουν σε διάφορες περιοχές.

Σημαντικό είναι να επισημάνουμε ότι, ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων στη Δράμα ήταν πάντα ιδιαίτερα μεγάλος, αν και ως ένα σημείο ελεγχόμενος. Η νομοθεσία που πέρασε πριν από δύο χρόνια, είναι ιδιαίτερα αυστηρή, καθώς προβλέπει την υποχρεωτική στείρωση των ζώων, αλλά και την υποχρεωτική τοποθέτηση τσιπ, με τα στοιχεία του ζώου και του ιδιοκτήτη του. Πράγμα που όπως φαίνεται, ελάχιστοι μπαίνουν σ’ αυτή τη διαδικασία, ή τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού αδιαφορεί γι’ αυτό,  μέχρι που φτάνει στο σημείο να τα εγκαταλείψει έξω στο δρόμο.

Αύξηση των αδέσποτων και το τσιπάρισμα

Για το σχετικό θέμα, ο «Π.Τ.» μίλησε με τη δημοτική σύμβουλο Δράμας, την κα. Χαρούλα Χατζηιωάννου, η οποία γνωρίζει πολύ καλά το θέμα αυτό, μιας και η ίδια ασχολείται καθημερινά με τα ζώα και μάλιστα προστατεύει και η ίδια αρκετά από αυτά.

Όπως επισημαίνει σχετικά με το ζήτημα της αύξησης των αδέσποτων ζώων στην πόλη της Δράμας, παραδέχεται ότι όντως το τελευταίο διάστημα έχουμε μια αύξηση του πληθυσμού «με καινούρια ζώα, τα οποία πετάνε οι συμπολίτες μας».

Μας δίνει μάλιστα ένα πρόσφατο παράδειγμα, στην περιοχή της οδού Ακροπόλεως, όπου πρόσφατα κάποιος πήγε και παράτησε επτά νεογέννητα κουτάβια. Οι άνθρωποι της γειτονιάς άρχισαν να τα ταΐζουν και μια μέρα τα κουτάβια από επτά έγιναν εννιά, όταν ένας άλλος πήγε και άφησε άλλα δύο! Χαρακτηριστικό της περίπτωσης, είναι ότι η γειτονιά τα τάιζε και βρήκε ευκαιρία να αφήσει άλλα δύο!

Όπως λέει η κα. Χατζηιωάννου, «όλα ξεκινούν από το ζήτημα της στείρωσης και του τσιπαρίσματος» και διευκρινίζει: «Ο νόμος πλέον είναι πολύ αυστηρός, καθώς υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες σκύλων να τα στειρώνουν και να τα τσιπάρουν. Τα ζώα πρέπει να στειρώνονται και να τσιπάρονται, διαφορετικά υπάρχει πρόστιμο». Διευκρινίζει στο σημείο αυτό, ότι «δικαιούται να κάνει μια γέννα, αλλά θα πρέπει να δώσει δείγμα DNA», σε περίπτωση που αργότερα θελήσει να τα ξεφορτωθεί.

Το κόστος μιας στείρωσης

Στην ερώτηση για ποιο  λόγο οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς δεν μπαίνουν σ’ αυτή τη διαδικασία, η ίδια απαντάει ότι «η στείρωση έχει κάποιο κόστος. Για τα θηλυκά ξεκινάει από 100 ευρώ έως και 140 ευρώ και για τα αρσενικά φτάνει το ανώτερο μέχρι 100 ευρώ. Από την άλλη όμως, πρόκειται για κόστος ζωής, όταν το ζώο βρίσκεται στο δρόμο».

Αναφορικά με τα σκυλιά ράτσας, σημειώνει ότι «τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν τσιπ επάνω τους. Βρήκαμε μάλιστα τον ιδιοκτήτη ενός απ’ αυτά, ο οποίος αν και παραδέχθηκε ότι είναι δικό του, αρνούνταν να το πάρει και τελικά αναγκάστηκε, ενώ εισέπραξε και διοικητικό  πρόστιμο 300 ευρώ. Ήταν ένα μικρό γιορκσάιρ».

Αναφέρεται η ίδια σε μια άλλη περίπτωση, για ένα άλλο ζώο, το οποίο εδώ και τρεις μήνες περιφέρεται αδέσποτο, έχει κολάρο εμβολιασμού από το 2022 χωρίς όμως τσιπ, «και ένας άνθρωπος δεν βρέθηκε να το πάει σε έναν κτηνίατρο για να δει τι συμβαίνει. Και είναι σκυλί ράτσας».

Υποχρέωση η στείρωση και το τσιπάρισμα

Στην ερώτηση γιατί το τελευταίο διάστημα έχουμε κάποια αύξηση στα αδέσποτα ζώα, η κα. Χατζηιωάννου σημειώνει: «Ίσως γιατί μπήκε αυτή η υποχρέωση που πρέπει να στειρώνονται και να τσιπάρονται λόγω νομοθεσίας. Και πάλι όμως, δεν ξέρω αν είναι αυτό! Δεν υπάρχει μια λογική εξήγηση».

Αναφέρεται μάλιστα σε μια πρόσφατη περίπτωση, κατά την οποία η ίδια βρήκε ένα σκυλί, το οποίο ο ιδιοκτήτης του το είχε κλεισμένο σε ντουλάπι. «Το πήρα να το φροντίσω και μάλιστα το ζητάει επιτακτικά πίσω, ενώ πήγε και στην Αστυνομία. Και να σκεφτείτε ότι δεν το έχει και τσιπαρισμένο. Το ζώο είναι με ένα μάτι και είναι άρρωστο και κινδυνεύει να χάσει και το άλλο».

Η κατάσταση στο Δήμο Δράμας

Ερωτώμενη για το γίνεται σε γενικότερη κατάσταση με τα αδέσποτα στο Δήμο Δράμας, η κα. Χατζηιωάννου, τονίζει ότι πλέον έχουν βγει καινούρια προγράμματα στειρώσεων. «Το Υπουργείο πλέον δίνει σε όλους τους Δήμους αρκετά χρήματα, για να μπορούν να κάνουν στειρώσεις. Ο Δήμος Δράμας πρόσφατα πήρε 28.500 ευρώ για στειρώσεις, χώρια το κονδύλιο που υπάρχει κάθε χρόνο για στειρώσεις που γίνονται με συμβεβλημένους κτηνιάτρους».

Όπως λέει η κα. Χατζηιωάννου, «σε μια συνομιλία που είχα με την αρμόδια αντιδήμαρχο κα. Τόλιου, μας είπε ότι το πρόγραμμα αυτό θα αρχίσει σύντομα. Υπάρχουν πάρα πολλά ζώα εκεί έξω στο δρόμο. Η πόλη έχει γεμίσει. Σε κάθε περιοχή βλέπουμε καινούρια ζώα. Πρέπει το πρόγραμμα των στειρώσεων να αρχίσει να τρέχει, αλλά θα πρέπει και οι ιδιοκτήτες να στειρώσουν τα δικά τους ζώα. Αυτή είναι η νέα νομοθεσία. Έχουμε γεμίσει αδέσποτα ζώα έξω και είναι πραγματικά αμαρτία από το θεό».

Ερωτώμενη αν γενικότερα γίνονται οι στειρώσεις και οι εμβολιασμοί στα αδέσποτα από το Δήμο Δράμας, η ίδια απαντάει καταφατικά: «Γίνονται, αλλά δεν αρκούν. Κάποια στιγμή είχαμε πει να κάνουμε ένα καταφύγιο με το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, αλλά τελικά δεν επετεύχθη».

Υπενθυμίζουμε ότι αναφέρεται στην περίπτωση με την πρωτοβουλία του δημάρχου Δοξάτου κ. Ζεκερίδη, μέσω μιας διαδημοτικής συνεργασίας. Παρ’ όλα αυτά όμως η προσπάθεια δεν προχώρησε.

Καλύτερη οργάνωση με ένα καταφύγιο

Τη ρωτάμε αν ένα μεγάλο καταφύγιο θα βοηθούσε στην όλη κατάσταση και τονίζει ότι «θα ήταν πιο οργανωμένα. Τώρα υπάρχει ένα κονδύλιο για την αναβάθμιση του Κυνοκομείου Δράμας, όπου θα γίνουν βελτιώσεις εκεί. Η  κα. Τόλιου υποσχέθηκε ότι θα γίνει ένα Κτηνιατρείο εντός του Κυνοκομείου και μάλιστα ο Δήμος έχει ήδη αγοράσει σχετικό εξοπλισμό αξίας 74.500 ευρώ. Ο οποίος όμως εξοπλισμός βρίσκεται ακόμα συσκευασμένος στις αποθήκες του Δήμου. Μας είπαν ακόμα ότι θα μπει και θέρμανση και θα γίνουν κάποιες άλλες αναγκαίες επισκευές».

Στην ερώτηση για το αν η Δημοτική Αστυνομία προβαίνει σε ελέγχους για τσιπαρισμένα ζώα, η ίδια επισημαίνει ότι «δεν κάνει. Μάλιστα έχουν και το σχετικό μηχάνημα για να σκανάρουν, παρ’ όλα αυτά δεν γίνεται κανένας έλεγχος για τσιπαρισμένα ζώα».

Να διευκρινίσουμε τέλος, ότι, η διαφορά ενός Κυνοκομείου με ενός Καταφυγίου, είναι ότι στο πρώτο τα αδέσποτα ζώα περιθάλπονται μόνο για κάποιες αρρώστιες και στη συνέχεια επιστρέφουν στο δρόμο, ενώ στο δεύτερο τα ζώα παραμένουν μόνιμα εκεί.