Home > νέα > Αυξήσεις στο κατσικίσιο και πρόβιο γάλα ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Δράμας Μιλάει στον «Π.Τ.» πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Ψαλτικίδης «Μειώνονται οι κτηνοτροφικές μονάδες στη Δράμα»

Αυξήσεις στο κατσικίσιο και πρόβιο γάλα ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Δράμας Μιλάει στον «Π.Τ.» πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Ψαλτικίδης «Μειώνονται οι κτηνοτροφικές μονάδες στη Δράμα»

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το γάλα

Αυξήσεις στο κατσικίσιο

και πρόβιο γάλα ζητούν

οι κτηνοτρόφοι της Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Ψαλτικίδης

«Μειώνονται οι κτηνοτροφικές μονάδες στη Δράμα»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΟ βλέμμα στην αύξηση τιμών βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι του Νομού Δράμας αυτές τι μέρες, καθώς οι γαλακτοβιομηχανίες βρίσκονται στη διαδικασία να ορίσουν τις τελικές τιμές για το πρόβιο και κατσικίσιο γάλα.

Στόχος των κτηνοτρόφων είναι να πετύχουν καλές τιμές για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο, καθώς τα προβλήματά τους ήδη παραμένουν πολλά, ενώ όπως όλα δείχνουν, η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς υπήρξαν οι γνωστές ζημιές σε πολλά κοπάδια και όχι μόνο, στη Θεσσαλία  από την καταιγίδα Daniel.

Σε γενικότερο επίπεδο οι κτηνοτρόφοι ζητούν αυξήσεις ελπίζοντας ότι θα τις πετύχουν, ενώ αντίστοιχα υπάρχουν έντονες πιέσεις προς τις βιομηχανίες γάλακτος, προκειμένου να πέσουν οι τιμές στο ράφι, τόσο του γάλακτος, όσο και γενικότερα των γαλακτοκομικών.

Οι επαφές των κτηνοτρόφων με τους τυροκόμους έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες και οι τελικές τιμές αναμένονται μέχρι τέλος του Οκτωβρίου ή τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου.

Ψαλτικίδης: «Περιμένουμε αυξήσεις»

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας κ. Ψαλτικίδης, σημειώνει ότι οι κτηνοτρόφοι στη Δράμα βρίσκονται σε αναμονή. «Περιμένουμε τους γαλατάδες, που απ’ ότι καταλαβαίνω μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε κάποιες εξελίξεις στις τιμές», μας λέει και σημειώνει ότι, «δεν φαίνεται να πέσουν παρακάτω απ’  όσο είναι σήμερα και ίσως μάλιστα ανέβουν και λίγο παραπάνω».

Ερωτώμενος σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα, εξηγεί ότι «η συμφωνία που υπάρχει τώρα είναι για το πρόβιο στο 1,65 ευρώ, ενώ το κατσικίσιο βρίσκεται στο 1 ευρώ το λίτρο. Όσον αφορά τα βιολογικά, αυτά βρίσκονται κάπου 0,10 λεπτά παραπάνω».

Ο ίδιος μας λέει ότι «αναμένουμε εξελίξεις στις τιμές, γιατί έχουμε τις μεγάλες καταστροφές στη Θεσσαλία και το γάλα θα είναι λιγότερο σε σχέση με άλλες σεζόν και άρα θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση», εξηγώντας ότι «θα έχουμε τουλάχιστον 10%-20% μειωμένη παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι, σε σχέση με τη ζήτηση, θα σπρώξει τις τιμές λίγο παραπάνω, ευελπιστούμε για τους κτηνοτρόφους».

Σχετικά πάντως ο ίδιος σημειώνει πως, «εξυπακούεται ότι η αρχική τιμή θα παρασύρει και την τελική τιμή στον καταναλωτή και στο τελικό προϊόν», ενώ στο σημείο αυτό τονίζει ότι «εκείνοι που λυμαίνονται τις τιμές, είναι τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, ούτε οι κτηνοτρόφοι, ούτε οι μεταποιητές τυροκόμοι».

Κρατικός έλεγχος και παρεμβάσεις

Ερωτώμενος για το τι μπορεί να γίνει, ο κ. Ψαλτικίδης εξηγεί ότι «το κράτος δεν παρεμβαίνει για να δει για ποιο λόγο πωλείται το τυρί τόσο ακριβά ή μάλλον τα γαλακτοκομικά σε γενική κλίμακα. Θα πρέπει να επέμβει το κράτος, να κάνει ελέγχους, για να δει ο καταναλωτής ποιοι πραγματικά λυμαίνονται το τελικό προϊόν, που είναι ένα προϊόν ιδιαίτερα απαραίτητο και ευαίσθητο για τον Έλληνα καταναλωτή. Μιλάμε για το γάλα, το γιαούρτι, τυρί, κασέρια και άλλα είδη».

Ερωτώμενος για την παραγωγή στο Νομό Δράμας πάντως, μας λέει ότι «οι παραγωγές στη Δράμα φέτος έχουν πάει αρκετά καλά, ενώ ο συνεταιρισμός που έχουμε συστήσει, “Ηδωνίς” πέρυσι είχε κλείσει μια πολύ καλή συμφωνία με τις τιμές, η οποία είχε συμπαρασύρει και άλλους μεμονωμένους κτηνοτρόφους, οι οποίοι επίσης καρπώθηκαν μια πάρα πολύ καλή τιμή».

Μείωση κοπαδιών

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης και το ζήτημα της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου, των κοπαδιών, αλλά και των κτηνοτροφικών μονάδων. Τα προηγούμενα χρόνια, τόσο με την υγειονομική πανδημία, αλλά και στη συνέχεια με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις υπέρογκες αυξήσεις σε ζωοτροφές και άλλα απαραίτητα ήδη, όσο και στις μεγάλες εισαγωγές κρεάτων σε καίριες περιόδους, αρκετοί είναι οι κτηνοτρόφοι εκείνοι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μειώσουν ή να πουλήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, ή ακόμα και να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και στη Δράμα, αλλά και γενικότερα και στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Ψαλτικίδης, τονίσει ότι «ενώ έχουμε σημαντική μείωση κοπαδιών, δεν βλέπουμε μεγάλες αλλαγές όσον αφορά από την κυβέρνηση και το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να βγούμε απ’ αυτή την κατάσταση. Δεν βλέπουμε να λαμβάνονται μέτρα στήριξης. Αναγκαστικά κάποιοι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα και δεν βλέπω να μπαίνουν και νέοι στη δουλειά».

Στην ερώτηση για το αν το πρόγραμμα με τους νέους γεωργούς έχει βοηθήσει, ο ίδιος απαντάει:  «Δεν βλέπω να έχει βοηθήσει, γιατί τα κεφάλαια που χρειάζονται σήμερα για να κάνεις μια κτηνοτροφική ή αγροτική επιχείρηση, είναι μεγάλα. Δεν υπάρχει στήριξη από τις τράπεζες για δανεισμό όπως ήταν παλαιότερα. Οπότε, ποιος να κάτσει να ασχοληθεί με την γεωργία και την κτηνοτροφία, όταν τα κεφάλαια είναι δυσβάστακτα και δεν μπορεί να τα βρει για να κάνει σωστή δουλειά και σωστή διαχείριση και μια εγκατάσταση ώστε να είναι βιώσιμη. Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτό;»