Home > Πρώτο Θέμα > Δ. Κυριαζίδης «Έχουμε χρέος να λειτουργήσει η λαϊκή αγορά του Σαββάτου στη Δράμα»  «Έχουμε όλοι τις ευθύνες μας»

Δ. Κυριαζίδης «Έχουμε χρέος να λειτουργήσει η λαϊκή αγορά του Σαββάτου στη Δράμα»  «Έχουμε όλοι τις ευθύνες μας»

Δ. Κυριαζίδης «Έχουμε χρέος

να λειτουργήσει η λαϊκή αγορά

του Σαββάτου στη Δράμα»

 «Έχουμε όλοι τις ευθύνες μας»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με την λαϊκή αγορά των παραγωγών του Σαββάτου στη Δράμα, ξεκίνησε στις αρχές του περασμένη Δεκέμβρη, όταν μετά από καταγγελίες και σχετικά πρόστιμα που έπεσαν, οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας, αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία της.

Αν και στη συνέχεια έγιναν κάποιες επαφές από τους αιρετούς του Νομού Δράμας με την κεντρική κυβέρνηση, αν και υπήρξαν πολλές υποσχέσεις, παρ’ όλα αυτά δυστυχώς δεν υπήρξαν καμιά συνέχεια, δεν δόθηκε καμιά λύση.

Το πρόβλημα προσέκρουσε σε μια γραφειοκρατική διαδικασία για το αν μπορούν ή δεν  μπορούν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων να πωλούν τη σοδειά τους σε μια αμιγώς αγροτική λαϊκή αγορά κάθε Σάββατο, ενώ φυσικά όλα κινήθηκαν γύρω από την σχετική νομοθεσία για τις λαϊκές αγορές, ότι θα πρέπει να υπάρχουν και μικροπωλητές, σε ποσοστό 50% – 50%.

Ένα από τα ζητήματα ήταν ότι βρισκόμασταν σε μια προεκλογική χρονιά και η κεντρική διοίκηση και η κυβέρνηση δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προχωρήσουν σε μια συγκεκριμένη ρύθμιση, ώστε να βοηθηθούν οι τοπικοί παραγωγοί της Δράμας, πουλώντας φθηνά νωπά προϊόντα, τα οποία παράγονται αποκλειστικά στην περιοχή μας, όπως λαχανικά και οπωροκηπευτικά (πατάτες, ντομάτες, μαρούλια, κρεμμύδια, λεμόνια, μέλια και άλλα).

Δυστυχώς, μια σειρά από καθαρά τοπικούς παραγωγούς έχασε ένα σημαντικό εισόδημα κάθε Σάββατο, εισόδημα το οποίο στερήθηκαν οικογένειες και εργαζόμενοι.

Από τις αρχές του 2023 και μέχρι λίγο καιρό πριν από τις εθνικές εκλογές, όποια προσπάθεια έγινε ώστε να ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία της λαϊκής αγοράς παραγωγών του Σαββάτου, έπεσε δυστυχώς στο κενό, χωρίς να υπάρξουν ευήκοα ώτα από τα αρμόδια Υπουργεία, αν και όλοι εξέφραζαν θετικές απόψεις.

Έτσι, υπό την απειλή των προστίμων κάθε φορά που θα λειτουργούσαν, οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να σταματήσουν, με αποτέλεσμα να στερήσουν από τους πολίτες της Δράμας, φθηνότερα φρέσκα και νωπά αγροτικά προϊόντα. Μαζί με τα προϊόντα των παραγωγών από τη λαϊκή αγορά της Πέμπτης, η λαϊκή αγορά παραγωγών του Σαββάτου, προσέφερε σημαντικά στο γενικότερο οικογενειακό εισόδημα, αλλά και στην τοπική οικονομία της περιοχής.

Εκ νέου προσπάθεια από τον κ. Κυριαζίδη

Οι εκλογές έγιναν και φτάσαμε στο σήμερα. Αυτή την εποχή η Βουλή παραμένει κλειστή με το Θερινό της Τμήμα, ενώ θα ξεκινήσει τις εργασίες της τις επόμενες ημέρες.

Για τη λαϊκή αγορά των παραγωγών του Σαββάτου, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός  βουλευτής κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο οποίος μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εξήγησε ότι το θέμα το έχει αναλάβει προσωπικά και σκοπεύει να το φέρει εις πέρας.

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Κυριαζίδης, «η Βουλή προς το παρόν δεν λειτουργεί και μόλις ανοίξει θα το προχωρήσουμε. Ήδη έχω κάνει μια πρώτα επαφή με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης κ. Σκρέκα και θα το προχωρήσουμε».

Αυτό που φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο, είναι ότι έχει δώσει μια υπόσχεση, την οποία έχει δεσμευτεί να τηρήσει.

«Ξέρω ότι θα υπάρξουν και πάλι αντιδράσεις από άλλα μέρη» λέει, τονίζοντας όμως ότι, «εκείνο που μας ενδιαφέρει για τον τόπο μας, είναι ο αγροτικός κόσμος να διασφαλιστεί. Η λαϊκή αγορά του είδους λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει και ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Εξηγεί πάντως ότι, «μπορέσαμε το 2013-2014 να υπάρξει μια νομοθέτηση, η οποία στη συνέχεια δυστυχώς καταργήθηκε» και όπως είπε, «η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν το προχώρησε κι εμείς το ίδιο κάναμε στη συνέχεια και φτάσαμε στο σημείο να υπάρξει αυτή η αναστολή, να υπάρξει αυτή η διάσταση».

Τόνισε ακόμα ότι, «το ζήτημα το έχω αναλάβει και είναι χρέος μου να το τελειώσω», ενώ σε μια επαφή που είχε ήδη με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης κ. Σκρέκα, «εκείνος απόρησε και είπε ότι κι αυτοί στα Τρίκαλα λειτουργούν – απ’ όπου προέρχεται» λέγοντας με σημασία ότι, «έχουμε κι εδώ ευθύνες όλοι μας πάλι».