Home > Πρώτο Θέμα > «Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον καρκίνο αλλά να του δίνουμε μια μπουνιά» ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος κα. Σαραφίδου

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον καρκίνο αλλά να του δίνουμε μια μπουνιά» ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος κα. Σαραφίδου

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε

τον καρκίνο αλλά

να του δίνουμε μια μπουνιά»

► Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος κα. Σαραφίδου

► «Η βοήθεια της πολιτείας δεν είναι ικανοποιητική, αλλά δεν είναι και αμελητέα»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

«ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να φοβόμαστε τον καρκίνο, αλλά να του δίνουμε μια μπουνιά», λέει μιλώντας στον «Π.Τ.», η Δραμινή πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος (ΟΚΕ) κα. Ευγενία Σαραφίδου. Επισημαίνει ακόμα η ίδια, ότι, ναι μεν «η βοήθεια της πολιτείας δεν είναι ικανοποιητική, αλλά δεν είναι και αμελητέα».

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, για να θυμίζει ότι δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω, αλλά να παλεύουμε καθημερινά ενάντια του, τόσο μέσα από το δικό του αγώνα ο κάθε καρκινοπαθής, αλλά και ως σύνολο μιας τοπικής κοινωνίας, όσο και ως πολιτεία.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, ο «Π.Τ.» μίλησε με την κα. Σαραφίδου, πρόεδρο της ΟΚΕ, αλλά και πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας, η οποία αναφέρθηκε τόσο στη μάχη κατά του καρκίνου, όσο και για το τι προσφέρει η πολιτεία προς τους Συλλόγους.

Μπουνιά στον καρκίνο

Αναφερόμενη στην Παγκόσμια Ημέρα, η κα. Σαραφίδου σημειώνει ότι, «αυτή η μέρα είναι σημαντική, μιας και μας θυμίζει ακόμα μια φορά, ότι δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω στη μάχη μας ενάντια στον καρκίνο. Δεν πρέπει να τα παρατάει ποτέ ένας καρκινοπαθής. Εξάλλου γι’ αυτό είναι και οι παγκόσμιες ημέρες, για να μας θυμίζουν ότι πρέπει να κάνουμε αγώνα, να αγωνιζόμαστε για οτιδήποτε αφορά την υγεία μας και όχι μόνο.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον καρκίνο, αλλά να του δίνουμε μπουνιά με κάθε μέσον. Κι αυτές τις μέρες, αυτό κάνουμε, όσο τον βάζουμε κατά νου και το σκεφτόμαστε.

Και βέβαια, πάντα πρέπει να ευχαριστούμε και τα άτομα τα οποία είναι δίπλα μας, τους φροντιστές μας, που παίζουν πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στο θέμα αυτό».

Εμψύχωση των καρκινοπαθών

Ερωτώμενη για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των Συλλόγων Καρκινοπαθών και των Ομοσπονδιών, η κα. Σαραφίδου τονίζει ότι, «οι κοινότητες των καρκινοπαθών γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν. Ο βασικός ρόλος των Συλλόγων Καρκινοπαθών, είναι για να εμψυχώνουν τα μέλη τους. Γιατί είναι οι ίδιοι τους παθόντες. Και όταν ένας παθών μεταδώσει την εμπειρία του σε έναν άλλο παθόντα, θα πάρει και θα δώσει ταυτόχρονα και θα εμψυχωθεί και θα εμψυχώσει. Βέβαια είναι και η ποιότητα των ανθρώπων που δέχονται συμβουλές, καθώς μερικοί δεν θέλουν καν να ακούσουν για τον καρκίνο.  Όμως μέσα σε έναν Σύλλογο βρίσκουν μεγάλη ψυχική ισορροπία.

Και ακόμα, οι γιατροί μας πρέπει να είναι δίπλα στους ασθενείς, να βλέπουν τους ασθενείς σαν φίλο και έτσι πολλά μπορεί να κάνει και να νικήσει κανείς. Να δώσει μπουνιά στον καρκίνο όπως συνηθίζω να λέω».

Προσθέτει μάλιστα εδώ, ότι «η δυναμική των ασθενών, κάνει την Ομοσπονδία. Οι Σύλλογοι Καρκινοπαθών είναι πολύ σπουδαίοι. Όταν δεν βιώσει κάποιος τον καρκίνο, δεν μπορεί να καταλάβει αυτό που περνάει ένας καρκινοπαθής. Μόνο αν το βιώσει κάποιος θα το νιώσει. Γι’ αυτό και θέλουμε στους Συλλόγους να είναι άτομα που πέρασαν από αυτό το στάδιο και όλοι αυτοί είναι άνθρωποι που μπόρεσαν και νίκησαν τον καρκίνο».

Η βοήθεια της πολιτείας

Ερωτώμενη για το κατά πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Σύλλογοι Καρκινοπαθών από την βοήθεια της πολιτείας, η κα. Σαραφίδου τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να πω ότι είναι ικανοποιητική, αλλά δεν είναι αμελητέα. Γιατί οι φωνές μας εισακούγονται. Κάποτε ένας μεγάλος είπε ότι, εσείς οι καρκινοπαθείς μπορείτε να καταλύσετε το κράτος. Γιατί έχετε δύναμη, έχετε δυναμική.

Και βλέπετε τι γίνεται τώρα με τα Νοσοκομεία και τα απογευματινά ιατρεία που θέλουν να κάνουν. Όλα αυτά δεν οδηγούν σε καλά μονοπάτια την υγεία.

Ο πάσχων άνθρωπος έχει σίγουρα την ανάγκη για ένα απογευματινό ιατρείο. Και αντί να δώσει παράνομα το φακελάκι, θα το δώσει νόμιμα για να γίνει η δουλειά του.

Η πολιτεία μπορεί να κάνει πάρα πολλά με τη δική μας τη δυναμική, ακόμα και πέρα από τους πάσχοντες. Όταν όλοι φωνάζουν και διεκδικούν, η πολιτεία πρέπει να ανοίγει τα αυτιά της και να ανταποκρίνεται στα αιτήματά μας».

 

Η Δράμα και τα Συνέδρια

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η Δράμα είναι ένας Νομός που ανάλογα με τον πληθυσμό του, έχει μεγάλο ποσοστό καρκινοπαθών. Παρ’ όλα αυτά, αν και έχει ένα Νοσοκομείο το οποίο δυστυχώς δεν διαθέτει τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας για τους καρκινοπαθείς όπως για παράδειγμα ένα Ογκολογικό Τμήμα, ωστόσο είναι από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα, όπου κάθε χρόνο διοργανώνονται δύο μεγάλα Συνεδρία.

Το ένα διεξάγεται από την Επιστημονική Εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο» με προέδρους τους Δραμινούς επιστήμονες ιατρούς κ.κ. Παπαδόπουλο Σάββα και Ανδρεάδη  Χαράλαμπο. Το άλλο συνέδριο είναι «το Συνέδριο για τον Ογκολογικό Ασθενή», το οποίο διοργανώνεται από τον επίσης Δραμινό ιατρό κ. Κασαράκη Δημήτρη.

Θα πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για δύο πολύ σημαντικά συνέδρια, μέσω των οποίων γίνεται ενημέρωση όλων των επιπέδων, τόσο για τους ίδιους τους καρκινοπαθείς, όσο και για τους ιατρούς, οι οποίοι ενημερώνουν και ενημερώνονται για τα νέα επιστημονικά δεδομένα.