Home > Πρώτο Θέμα > Η δημοτική παράταξη του κ. Καλλινικίδη απορροφάται στην ουσία από αυτή του δημάρχου

Η δημοτική παράταξη του κ. Καλλινικίδη απορροφάται στην ουσία από αυτή του δημάρχου

Σύμπραξη Μαμσάκου – Καλλινικίδη στη νέα δημοτική θητεία

Η δημοτική παράταξη του κ. Καλλινικίδη

απορροφάται στην ουσία από αυτή του δημάρχου

► Με 13 δημοτικούς συμβούλους τελικά, από 11 η παράταξη του κ. Μαμσάκου

► Οι δύο παρατάξεις θα λειτουργούν ως μία σε όλη τη νέα δημοτική θητεία

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΣΥΜΠΡΑΞΗ των παρατάξεων «Ενώνουμε τη Δράμα» και «Δράμα Πρωταγωνίστρια», ανακοίνωσε χθες το πρωί ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος. Οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων, ο κ. Μαμσάκος ως δήμαρχος από την «Ενώνουμε τη Δράμα» και ο κ.  Καλλινικίδης από τη «Δράμα Πρωταγωνίστρια», ανακοίνωσαν χθες το πρωί την μεταξύ τους σύμπραξη, με βάσει το νέο νόμο που πέρασε πρόσφατα, στο πλαίσιο της κυβερνησιμότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η σύμπραξη μεταξύ των δύο παρατάξεων, σημαίνει ότι η παράταξη του κ.  Καλλινικίδη, επί τους ουσίας εξαφανίζεται και απορροφάται, για όσο διάστημα θα υπάρχει αυτή η δημοτική αρχή. Να σημειώσουμε εδώ ότι, η παράταξη του κ. Καλλινικίδη έχει εκλέξει δύο δημοτικούς συμβούλους: τον ίδιο ως επικεφαλής και τον κ. Ιωακείμ (Μάκη) Ευθυμιάδη.

Κατά την ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος τόνισε αρχικά ότι είναι «μια σημαντική μέρα για τη Δράμα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», καθώς μέσα από «προγραμματικές συγκλίσεις και μέσα από ένα γόνιμο διάλογο με γνώμονα το εμείς και όχι το εγώ, αποφασίσαμε την σύμπραξη των δύο παρατάξεων».

Ο κ. Μαμσάκος σημείωσε ότι είναι «από τις πρώτες συμπράξεις πανελλαδικά», στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας, γιατί αυτό είναι το «μήνυμα που στέλνει ο νόμος Κλεισθένη».

Στη συνέχεια, ο κ. Μαμσάκος διάβασε το πρακτικό σύμπραξης των δύο παρατάξεων, το οποίο συντάχθηκε και υπογράφηκε βάσει της διάταξης της παραγράφου 7 του άρθρου 66 του ν. 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1, παράγραφο 1 του ν. 4623/2019.

Σύμφωνα μ’ αυτό λοιπόν, αναφέρονται τα εξής: [Τιμώντας τον όρκο μας, παραμερίζουμε το εγώ, εστιάζουμε στις προγραμματικές μας συγκλίσεις και κατόπιν διεξοδικού προγραμματικού διαλόγου με γνώμονα τη σύνθεση και όχι τη διαίρεση, αποφασίζουμε ομόφωνα δια του παρόντος, την σύμπραξη των παρατάξεών μας.]

Όπως τόνισε ο κ. Μαμσάκος διαβάζοντας το υπογραμμένο κείμενο, «στόχος της σύμπραξης δεν είναι η απόκτηση πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά η καταβολή συντονισμένο και κοινού αγώνα για την περαιτέρω πρόοδο του Δήμου Δράμας και των Νομικών Προσώπων αυτού, προς όφελος των Δραμινών πολιτών».

sympraxi 01 copy

Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο που διάβασε ο κ. Μαμσάκος, οι δύο παρατάξεις «δεσμεύονται να τιμήσουν τις προγραμματικές θέσεις της αντισυμβαλλόμενης παράταξης και να προσφέρουν την έμπρακτη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα διοίκησης».

Χαρακτηριστικό είναι ότι, «οι συμπράττοντες, στο εξής, θα αποτελούν μια ενιαία δημοτική παράταξη Ενώνουμε τη Δράμα, υπό την ηγεσία του δημάρχου Δράμας Χριστόδουλου Μαμσάκου, όλα τα μέλη τη παρατάξεως θα συμπορεύονται επί ίσοις όροις σε πνεύμα ομόνοιας, αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης. Η διάρκεια της σύμπραξης ορίζεται από την υπογραφή και επικύρωση του πρακτικού, έως και την ολοκλήρωση της δημοτικής περιόδου».

Με τη σειρά του, ο κ. Καλλινικίδης σημείωσε ότι, «στη χώρα την οποία ζούμε, έχουμε μάθει να λέμε πολλά και να μην εφαρμόζετε σχεδόν τίποτα. Συνεπείς στο λόγο μας και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, όπου μιλήσαμε για συνεργασίες, δείχνουμε πρώτοι, με τον απόλυτο και ξεκάθαρο τρόπο, πως εφαρμόζουμε στην πράξη, αυτά που λέγαμε και προεκλογικά. Ότι είμαστε υπέρ των συνεργασιών και βάζουμε πάνω απ’ όλα την πόλη μας, τη Δράμα μας και την ανάπτυξής της».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Καλλινικίδης είπε ότι, «η Δράμα Πρωταγωνίστρια το αποφάσισε αυτό, στερούμενη προνόμια τα οποία της έδινε ο νόμος. Διότι όπως ξέρετε, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο πια, θα λειτουργούμε και γενικότερα ως ενιαία παράταξη» και τόνισε «θα τηρηθεί κατά γράμμα όσα υπογράψαμε στην σύμπραξη».

Αν και ο κ. Μαμσάκος δεν δέχθηκε ερωτήσεις, παρ’ όλα αυτά σε ερώτηση του «Πρωινού Τύπου» αν δοθεί κάποια θέση ευθύνης στον κ. Καλλινικίδη όπως αντιδημαρχία ή προεδρεία Νομικού Προσώπου ή δημοτικής επιχείρησης, ο κ. Μαμσάκος είπε ότι «αυτά θα ανακοινωθούν εν ευθέτω σύντομο χρόνο, όπως επίσης και όλες οι θέσεις που είναι υποχρεωτικές για το Δήμο Δράμας και τα Νομικά του Πρόσωπα».