Home > Πρώτο Θέμα > «Πάρκο Φιλίππων: Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη» και δημιουργία τουριστικού προϊόντος-Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλος, και η επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς κα. Ζούνη

«Πάρκο Φιλίππων: Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη» και δημιουργία τουριστικού προϊόντος-Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλος, και η επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς κα. Ζούνη

Ξεκίνησε η διαβούλευση από τη Δράμα

«Πάρκο Φιλίππων: Φίλιπποι – Δράμα

– Αμφίπολη» και δημιουργία

τουριστικού προϊόντος

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλος, και η επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς κα. Ζούνη

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΞΕΚΙΝΗΣΕ από τη Δράμα την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο στην Καβάλα και τις Σέρρες, η διαβούλευση για τη Διατοπική Συνεργασία «Πάρκο Φιλίππων: Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη».

Το έργο χρηματοδοτείται από το CLLD/LEADER Ν. Καβάλας, Ν. Δράμας και Ν. Σερρών και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και το χειρίζονται αντίστοιχα οι τρεις Αναπτυξιακές Δράμας – Καβάλας και Σερρών.

Στόχος του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να έχει τα πρώτα αποτελέσματα την άνοιξη του 2023, είναι η δημιουργία χαρτοφυλακίου τουριστικού προϊόντος και ανάπτυξη πακέτων θεματικών εμπειριών «Πάρκο Φιλίππων: Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη». Στο έργο εμπλέκονται όλοι οι φορείς του πολιτισμού, τουρισμού καθώς και αγροτικής κληρονομιάς και περιβάλλοντος.

Μέσα από τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα επιτευχθεί ο στόχος για μια ολιστική

θεώρηση ανάπτυξης του κοινού τόπου παρέμβασης και την ενοποίηση, ερμηνεία, ανάδειξη

φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων και απόδοση κοινής ταυτότητας τόπου.

Σκοπός της διαβούλευσης είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου «Πάρκο Φιλίππων: Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη» από τις ίδιες τις τοπικές κοινότητες και κοινωνίες. Η διαδικασία υιοθετεί μια πολυεπίπεδη συμμετοχική προσέγγιση η οποία επιχειρεί να εμπλέξει τις διαφορετικές ομάδες της τοπικής κοινωνίας (κέντρα λήψης αποφάσεων, ομάδες ενδιαφερόντων, φορείς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, πολιτιστικούς φορείς, επιχειρηματίες τουρισμού και συναφών επαγγελμάτων, πολίτες κ.λπ.) σε όλα τα επιμέρους στάδια της διαδικασίας των θεματικών τουριστικών πακέτων που συνδέονται με την ευρύτερη περιοχή παρέμβασης του έργου.

Στη διαβούλευση συμμετέχουν, εκτός από τα στελέχη των Αναπτυξιακών Εταιρειών Καβάλας, Δράμας και Σερρών και η ομάδα έργου του αναδόχου που ανέλαβε την υλοποίηση της Δράσης Β2.1 και αποτελείται από τους: κα Εύη Τατούλη – Νομικός, Ειδικός Σύμβουλος Διαχείρισης και Εφαρμογής Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων – κα Γεωργία Ζούνη – Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Τουριστικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Ειδικός Εμπειρογνώμονας στο Συμβούλιο της Ευρώπης ως υπεύθυνη της στρατηγικής και branding & πιστοποίηση των Πολιτιστικών Διαδρομών και ο κος Σωτήριος Βαρελάς – Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Τουριστικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού για την τεχνολογία στον τουρισμό και τα ταξίδια IT and Travel & Tourism (IFITT).

Συμμετείχαν επίσης και εκπρόσωποι της ΑΜΚΕ «Οψόμεθα εις Φιλίππους», δια του προέδρου της κ. Τσουρουκίδη, δηλώσεις του οποίου θα φιλοξενήσουμε στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας μας.

Η πρώτη από τις δύο συναντήσεις, έγινε το πρωί της Τετάρτης στην αίθουσα «Τοπικής Αυτοδιοίκησης» στην Π.Ε. Δράμας σε πιο κλειστό κύκλο, ενώ η δεύτερη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πιο ανοικτή με περισσότερους φορείς, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας.

Χατζόπουλος: Διαβούλευση και προτάσεις

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλος, επισημαίνει ότι στη διαβούλευση συμμετέχουν μεταξύ άλλων, η διευρυμένη Τουριστική Επιτροπή που στηρίζει την πολιτική επιτροπή της Τουριστικής Ανάπτυξης στο Νομό Δράμας, ιδιώτες που έχουν μια ιδιαίτερη δραστηριότητα στον κλάδο όπως η Ένωση Ξενοδόχων, το Επιμελητήριο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, κάποιες διευθύνσεις από την Π.Ε. Δράμας όπως η Δ/νση Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και άλλων.

«Στόχος μας είναι να ακουστούν και να αποτυπωθούν απόψεις φορέων που έχουν στόχο την τουριστική ανάπτυξη, με την ευρεία έννοια. Θα  δημιουργήσουμε μια νέα τεχνική συμπλήρωσης ερωτηματολογίου με διαβούλευση και θα δούμε που θα μας βγάλει όλο αυτό, γιατί είναι πρωτόγνωρες διαδικασίες έχοντας τη βοήθεια ειδικών».

Όπως τονίζει ο ίδιος, «στο τέλος της άνοιξης θα έχουμε παραδοτέο υλικό, και αυτό είναι ένα υποέργο του συνολικού τοπικού σχεδίου. Αυτό που έχει να κάνει με την καταγραφή και τις προτάσεις για τουριστικές πακέτα και τουριστικές διαδρομές».

Ζούνη: Στόχος ο ήπιος τουρισμός

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η κα. Ζούνη, επίκουρη καθηγήτρια Τουριστικού Marketing Πανεπιστημίου Πειραιώς, επισημαίνει ότι, «από την περιοχή μελέτης του Πάρκου Φιλίππων, θέλουμε να αναδείξουμε πολιτιστικές, φυσικές αλλά και τουριστικές διαδρομές – πακέτα διαδρομών– που να ενώνουν τις περιοχές αυτές και όχι να χωρίζουν. Ψάχνουμε να βρούμε τα στοιχεία που ενώνουν αυτές τις περιοχές, έτσι ώστε να αναδειχθεί η ταυτότητα της περιοχής. Αυτό που λέμε Brading. Ουσιαστικά, αυτό που θέλουμε να δούμε μέσα από τη διαβούλευση αλλά και την εξόρυξη του διαδικτύου είναι το τι θέλουν οι πελάτες. Μπορείς εμείς εδώ να νομίζουμε ότι πρέπει αυτό να είναι το όνομα, ή αυτές οι περιοχές να είναι μέσα, και η έρευνα να μας δείξει ότι οι πελάτες βλέπουν άλλα στην περιοχή αυτή και άλλα θέλουν να βλέπουν».

Όπως τονίζει ιδιαίτερα, «πρέπει όλα αυτά να τα σταθμίσουμε και να δούμε τι θα προβάλουμε στη νέα εποχή, με τις προκλήσεις της νέας εποχής, με τις απαιτήσεις του νέου τουρίστα παγκοσμίως, ο οποίος δείχνει ότι είναι πλέον ενσυνείδητος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι πιο απαιτητικός, ότι θέλει να αφήνει θετικό αποτύπωμα εκεί που πηγαίνει, να κάθεται περισσότερο. Μια τάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το λεγόμενου slow tourism, που σημαίνει τουλάχιστον 6 διανυκτερεύσεις. Ο λεγόμενος ήπιος τουρισμός. Αυτού του είδους τουρισμού θέλουμε, βιώσιμης και ήπιας ανάπτυξης σε περιοχές με τέτοιο πλούτο και τη δυναμική των περιοχών αυτών».

Ερωτώμενη για το πώς βλέπει τις πιθανότητες εξέλιξης του έργου αυτού, η κα. Ζούνη σημειώνει: «Οι ψυχολόγοι συνηθίζουν να λένε, ότι, η ζωή έχει τη γεύση που της δίνεις. Που σημαίνει ότι εμείς θα δώσουμε τα εργαλεία και τις προοπτικές. Αυτό είναι. Από εκεί και πέρα, εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι έχει ανταποκριθεί τόσος κόσμος και έχει έρθει σε ανοιχτές συζητήσεις, κάτι που είναι το εχέγγυο για την επόμενη μέρα. Ότι, ναι, θα λάβετε την επιστημονική τεκμηρίωση και βοήθεια και ότι θα πάτε  να την κάνετε πράξη».