Home > Πρώτο Θέμα > Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση αστικών απορριμμάτων με τη συμμετοχή Δημοτικών σχολείων της πόλης μας

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση αστικών απορριμμάτων με τη συμμετοχή Δημοτικών σχολείων της πόλης μας

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

για τη διαχείριση αστικών απορριμμάτων

με τη συμμετοχή Δημοτικών σχολείων της πόλης μας

► Βραβεύτηκε το 10ο Δημοτικό σχ. ως το πλέον οικολογικό σχολείο!

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» η προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και ο διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΑΡΑ πολύ ενδιαφέρουσα δράση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί μπροστά από το δημαρχείο Δράμας, σχετικά με τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.

Η εκδήλωση ήταν αποκλειστικά για μικρούς μαθητές Δημοτικών σχολείων της πόλης μας και διοργανώθηκε από το Τμήμα Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Δράμας, στο πλαίσιο υλοποίησης των Δράσεων Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη Διαχείριση Αστικών Απορριμμάτων, με Έμφαση στην Πρόληψη Παραγωγής Απορριμμάτων. Η δράση εντάσσεται επίσης στην εφαρμογή της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου.

Οι δράσεις στις οποίες συμμετείχαν μαθητές Δημοτικών σχολείων, περιλάμβαναν παιχνίδια για τα παιδιά στο λεγόμενο λούνα-πάρκ της Ανακύκλωσης, καθώς και bazaar με ανταλλαγή βιβλίων και παιχνιδιών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης, έγινε και βράβευση του 10ου Δημοτικού σχολείου, το οποίο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ήρθε πρώτο στη συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών στον μαραθώνιο ανακύκλωσης του follow green.

Σημαντικό στις δράσεις αυτές που γίνονται για τα παιδιά των Δημοτικών σχολείων της πόλης μας, είναι να γίνει γνωστό ότι, η ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί ζήτημα μείζονος προτεραιότητας για το Δήμο Δράμας και η ευαισθητοποίηση των παιδιών, σχετικά με το θέμα αυτό, μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους των δράσεων που υλοποιεί ο Δήμος ως προς  αυτήν την κατεύθυνση.

Ιωσηφίδου: Μαθαίνουμε για την ανακύκλωση

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Δράμας κα. Ιωσηφίδου, σημειώνει ότι «πρόκειται για τη γιορτή της ανακύκλωσης και είναι μια πράξη που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο της Βιώσιμης Στρατηγικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας. Είναι μια πληθώρα από δραστηριότητες που τις έχουμε οργανώσει για τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου. Τις δράσεις υποστηρίζει η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης που φέρνει τις δράσεις του λούνα παρκ για τα παιδιά για να μπορούν να παίξουν παιχνίδια με αντικείμενο την ανακύκλωση και να μάθουν για το πόσα αντικείμενα μπορούμε να ανακυκλώσουμε και το τι δεν πρέπει να πετάμε στους μπλε κάδους».

Όπως τόνισε η ίδια, «έχει οργανωθεί και ένα bazaar παιχνιδιών και βιβλίων που το προηγούμενο διάστημα μάζεψαν τα παιδιά και δεν τα χρειάζονταν, τα προσέφεραν στο Δήμο με το σκεπτικό να τα ανταλλάξουν με άλλους φίλους και συμμαθητές από άλλα σχολεία, ώστε να μην πεταχτούν».

Να σημειωθεί επίσης ότι την ίδια ώρα, το 13ο Δημοτικό σχολείο παρουσίασε κουκλοθέατρο με μια διασκευή της Τενεκεδούπολης με θέμα της διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.

Στις δράσεις συμμετείχαν, το 2ο Δημ. σχ., το Ειδικό Σχολείο Δράμας, το 13ο, το 14ο, το Δημοτικό Νέας Αμισού και το 7ο.

Εφραιμίδης: Το μήνυμα της ανακύκλωσης

Σε δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Εφραιμίδης, αναφέρθηκε στις δράσεις για την ανακύκλωση λέγοντας: «Στόχος μας είναι να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνουν τα προγράμματα για την ενημέρωση του κοινού και φυσικά κάνουμε τις δράσεις αυτές με τα παιδιά, γιατί είναι οι καλύτεροι μεταδότες του μηνύματος. Από τα παιδιά περιμένουμε τις σημαντικές αλλαγές και με τη βοήθειά τους πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Με τις δράσεις αυτές, μπορούν όλα τα παιδιά να μάθουν να ανακυκλώνουν».

Στην ερώτηση αν έχει αποτέλεσμα όλη αυτή η προσπάθεια, τόνισε ότι «πιστεύουμε πως έχει αποτέλεσμα. Ο αγώνας για την καθαριότητα είναι καθημερινός και ποτέ δεν μπορείς να είσαι ευχαριστημένος, σε ό,τι αφορά την καθαριότητα και την ανακύκλωση και γενικότερα τη διαχείριση των απορριμμάτων. Κάθε μέρα πρέπει να δίνουμε τον αγώνα μας και να περιμένουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα».

Γιαννάκης: Καθημερινή ανάγκη η ανακύκλωση

Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε επίσης και ο διευθυντής του 10ου Δημοτικού σχολείου Δράμας κ. Κ. Γιαννάκης, καθώς ήταν το σχολείο που βραβεύτηκε για δεύτερη χρονιά, λόγω του ότι συγκέντρωσε τα περισσότερα υλικά στο μαραθώνιο ανακύκλωσης του follow green.

Ο κ. Γιαννάκης σημείωσε ότι «είναι μια προσπάθεια που συνεχίζεται και δεν τελειώνει ποτέ. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο, ώστε η ανακύκλωση να γίνει μια καθημερινή συνήθεια για όλους μας. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και τίποτα δεν τελείωσε μ’ αυτό το μαραθώνιο. Θα πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο, ώστε οι πράσινοι κάδοι να είναι άδειοι και οι μπλε να ξεχειλίζουν. Χρειάζεται να γίνει αρκετή και συστηματική δουλειά».

Αναφερόμενος στο σχολείο του, είπε ότι «ήταν μια προσπάθεια όπου συμμετείχε όλο το σχολείο με την ευρύτερη έννοια, και οι μαθητές και οι γονείς των παιδιών και οι εκπαιδευτικοί. Το βραβείο δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά η ίδια η ανακύκλωση, η ανάγκη να έχουμε ένα τόπο καθαρότερο και καλύτερο για όλους μας. Το βραβείο μας ήταν ένα κίνητρο για να συμμετέχουν όλα τα παιδιά με μεγαλύτερη προσπάθεια».