Home > Πρώτο Θέμα > Εκατοντάδες Δραμινοί έμειναν εκτός προγράμματος καθώς δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθούν οι αιτήσεις τους► Εξοργισμένοι και προσβεβλημένοι νιώθουν οι μηχανικοί της Δράμας από το σύστημα!

Εκατοντάδες Δραμινοί έμειναν εκτός προγράμματος καθώς δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθούν οι αιτήσεις τους► Εξοργισμένοι και προσβεβλημένοι νιώθουν οι μηχανικοί της Δράμας από το σύστημα!

Χάος με το νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον

Εκατοντάδες Δραμινοί έμειναν εκτός

προγράμματος καθώς δεν κατέστη

δυνατόν να ολοκληρωθούν οι αιτήσεις τους

► Κ. Παράσχου: «Θα ζητήσουμε από το Υπουργείο να αλλάξει η διαδικασία των αιτήσεων και να παραμένει μόνιμα ανοικτό…»

► Εξοργισμένοι και προσβεβλημένοι νιώθουν οι μηχανικοί της Δράμας από το σύστημα!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΕΡΑΣΤΙΑ προβλήματα και αναξιοπιστία έχει δημιουργήσει στους πολίτες, η πρώτη φάση του δεύτερου πακέτου του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, που άνοιξε το μεσημέρι της Δευτέρας και έκλεισε πριν ακόμα ολοκληρωθεί η κατάθεση εκατοντάδων αιτήσεις από την περιοχή της Δράμας, αλλά και των άλλων πόλεων από τις 4 Περιφέρειες για τις οποίες άνοιξε.

Το χάος που προκλήθηκε από το σύστημα, στην κατάθεση των αιτήσεων από τους πολιτικούς μηχανικούς της Δράμας για τους πελάτες τους και πολίτες της Δράμας, αναδεικνύει το πρόβλημα στο Υπουργείο, καθώς η πλατφόρμα κόλλησε και δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν χιλιάδες άνθρωποι για τον πρώτο κύκλο του δεύτερου προγράμματος.

Όπως είναι γνωστό, ο πρώτος κύκλος του δεύτερου προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, άνοιξε το μεσημέρι της Δευτέρας για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θράκης, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, αρκετοί μηχανικοί της Δράμας ήταν χθες εξοργισμένοι από το χάος που υπήρξε, καθώς δεν μπόρεσαν και δεν πρόλαβαν να εξυπηρετήσουν τις αιτήσεις των πελατών τους. Όπως μάλιστα έλεγαν χθες μηχανικοί της Δράμας στον «Π.Τ.», νιώθουν προσβεβλημένοι που δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες του. Χαρακτηριστικά, κάποιος μηχανικός είχε αιτήσεις από 20 πελάτες, από τους οποίους μπόρεσε να καταθέσει μόνο τις 8 αιτήσεις, άλλες έμειναν στα μισά στον αέρα χωρίς να ολοκληρωθούν και σε άλλες δεν πρόλαβε να κάνει τίποτα.

Μόνο 8.797

Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε χθες με τον αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του παραρτήματος Αν. Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ ΑΜ) και πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ ΑΜ, κ. Κώστα Παράσχου.

Parasxoy Kostas01

Όπως είπε προς τον «Π.Τ.» ο κ. Παράσχου, απ’ ότι φαίνεται το πρόγραμμα έκλεισε ήδη το βράδυ της Δευτέρας και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ στην ιστοσελίδα του, ενημερώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υποβολής για 8.797 αιτήσεις και έχουν δεσμευτεί 118 εκατομμύρια ευρώ. Εκείνη την ώρα στην πλατφόρμα, βρίσκονταν 18.000 χρήστες. «Πιθανότατα, δεν ξέρω αν υπάρξει νέα πρόβλεψη να ανοίξει και πάλι ή να γίνει αύξηση των κονδυλίων και των πόρων με κάποια υπερδέσμευση από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Αυτό που φαίνεται πάντως είναι ότι έχει κλείσει».

Όπως τονίζει ο κ. Παράσχου, η αρχική ανακοίνωση του Υπουργείου  ήταν ότι το πρόγραμμα θα άνοιγε για τρεις μέρες περίπου, παρ’  όλα αυτά είχε διαφορετική κατάληξη. «Από εδώ και πέρα θα ανοίξει για τις υπόλοιπες Περιφέρειες, πιστεύω όμως ότι η κατάληξη θα είναι  και πάλι η ίδια όπως και σ’ εμάς εδώ».

Στην ερώτηση για το πώς κινήθηκαν οι Δραμινοί μηχανικοί, ο κ. Παράσχου δηλώνει ότι «υπήρχαν πολλά σοβαρά προβλήματα από την στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα και ενώ αρχικά φάνηκε ότι το σύστημα ανταποκρίνονταν στην κατάθεση των αιτήσεων, μετά από μια ώρα κόλλησαν τα πάντα. Το σύστημα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και σε πετούσε έξω από την πλατφόρμα, με αποτέλεσμα να μείνουν στον αέρα πολλές αιτήσεις. Αυτό έγινε στο σύνολο των Περιφερειών που εκείνη την ώρα ήταν στο σύστημα. Και να σκεφτεί κανείς ότι, όλοι ήταν έτοιμοι εδώ και μήνες».

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ίδιος, «το Υπουργείο γνώριζε εδώ και πολύ καιρό από τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί μέχρι και 16 Σεπτεμβρίου, πόσες χιλιάδες είναι αυτοί που ενδιαφέρονται και μάλιστα ανά Περιφέρεια. Η ταλαιπωρία όλων ήταν τεράστια καθώς δεν μπόρεσε να γίνει σωστά η κατάθεση. Οι συνάδελφοι έμειναν με ανοικτές αιτήσεις και οι ιδιοκτήτες έμειναν παραπονεμένοι».

Επιστολή διαμαρτυρίας

Συνεχίζοντας ο κ. Παράσχου, εξηγεί ότι «το παράρτημα Αν. Μακεδονίας του ΤΕΕ θα προχωρήσει σε μια επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό και θα ζητήσουμε, οι αιτήσεις που έχουν μπει στο σύστημα και δεν έχουν ολοκληρωθεί να ολοκληρωθούν επιτυχώς και το ΥΠΕΚΑ να κάνει μια εκτίμηση, ώστε αν μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση του προϋπολογισμού να το κάνει ώστε να καλυφθούν οι απαιτούμενες ανάγκες. Καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι μεγάλο, τόσο προς τους συναδέλφους μηχανικούς αλλά και η αξιοπιστία του προγράμματος τίθεται σε άλλη βάση».

«Βασικά θα πρέπει να σκεφτεί το ΥΠΕΚΑ ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ένταξης στο πρόγραμμα. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν θα ανοίγει και θα κλείνει, να υπάρχει μια συνεχή βάση. Μια πλατφόρμα, η οποία θα μπορεί να αξιολογεί με κριτήρια τους ιδιοκτήτες που θα εντάσσονται και να μπαίνουν συνέχεια χρηματοδοτήσεις στο πρόγραμμα. Η ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είναι τεράστια. Το κτιριακό απόθεμα της χώρας είναι γερασμένο και οι ιδιοκτήτες θα εντάσσονται συνεχώς στο πρόγραμμα. Αν μπορέσει το Υπουργείο να αλλάξει τον τρόπο επιλογής και να βάλει κάποια κριτήρια, θα είναι πολύ πιο εύκολο για όλους».

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, στο πρόγραμμα του 2018, υπολογίζεται ότι είχαν κατατεθεί πάνω από 1.000 αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες του Νομού Δράμας, επισημαίνοντας τέλος ότι, θα πρέπει να ανοίγει το σύστημα κατά Περιφέρεια και όχι πέντε Περιφέρειες μαζί. «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι, όταν είναι μέσα στο σύστημα 18.000 χρήστες, δεν μπορεί να ανταποκριθεί».